Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

уторак, 22. новембар 2011.

Тихи нестанак једног народа | Колумне Слободана Антонића

Тихи нестанак једног народа

Колумне Слободана Антонића


Колумне Слободана Антонића

Тихи нестанак једног народа

PDF Штампа Ел. пошта
Слободан Антонић
уторак, 22. новембар 2011.

У Дневнику РТС, у суботу, приказан је прилог о демографском стању Србије (19:51-53, аутори: Ивана Миљковић и Невенка Ђелић). Док се у време наших родитеља у Србији рађало 150.000 деце годишње, данас се рађа упола мање. Последње две деценије, у Србији више људи умире, но што се роди. Прошле године, на тој разлици, изгубили смо 35.000 становника. „Иако је пре три године држава усвојила стратегију за подстицај рађања“, чуо се у прилогу глас новинарке, „она се због недовољног буџета не примењује у потпуности. Тако породиље уместо 100 одсто зараде, колико је предвиђено стратегијом, примају 65. А да би се родитељски додатак за друго, треће и четврто дете исплаћивао једнократно, у државној каси недостаје између четири и осам милијарди динара“ (између 40 и 80 милиона евра). Затим је следила изјава Предрага Петровића, из Министарства рада и социјалне политике: „Уколико се економска криза заустави, држава ће сигурно наћи могућности да издвоји нека додатна средства за финансирање некаквих додатних права и за пружање подршке породици да се одлучи на рођење детета вишег реда рођења, то значи треће и четврто дете“.

Ками је на почетку Мита о Сизифу написао да „постоји само један заиста озбиљан филозофски проблем: самоубиство“. „Ако бих и сâм да идем Камијевим трагом“, написао је мој колега са нишког Филозофског факултета, Љубинко Милосављевић, „не могу а да одмах не кажем да је за мене главни филозофски (и не само филозофски) проблем нестајање народа, у овом случају мог, српског“ (Куда и како, Ниш 2012, стр. 13; у штампи). Милосављевић мисли да се „у садашњим временима главним смером стварања историје жели рушење и пропадање свега посебног, пре свега нестајање народа, пошто су државе већ одумрле на разноразне начине(...). И никоме није јасно зашто је сада дошао ред на народе, на њихово нестајање, зашто неки народи својски и саучеснички учествују у том послу, а они о чијој се кожи непосредно ради на све то гледају мирно, без призива и презира, па чак и припомажу (11). Штавише, упозорава он – сасвим на трагу Камија – има и народа који показују „својеврсну суицидалност, тежњу за самоуништењем и саморасизмом илити самомржњом“, додајући, затим, да је то „изгледа наш специфични и нови феномен“ (17).

Да, Срби су данас стар и уморан народ, стар не по годинама, већ по ситничавој саможивости, а уморан не по делима, већ од страха што ће се и сутра морати живети, што ће се и сутра морати за живот борити. Зато ми бирамо смрт, дотрајавање, тихо гашење. Истина, има у том стању и неке унутрашње дијалектике. Јер, једна наша половина још би можда и да се бори, још се макар на речима батрга, има још мало жара и елана у тим душама. Али, ту је зато и друга наша половина, цинична и острвљена, која виче. „Не мрдајте, нећемо опет у деведесете, нећемо национализам, нећемо да жене буду машине за рађање, хоћемо стандард, хоћемо Европу!“. И тако се рад те две половине међусобно потире, чинећи да резултанта свих наших деловања буде – нула.

Али, пре него што још једном планемо на то наше Друго ја, на тог нашег духовног брата-мртваца за ког смо везани (као у оној турској казни „везивања за мрца“), погледајмо мало и своју половину духовне стварности. Наша држава данас, као што смо чули, нема 40 милиона евра за сопствени програм подстицања рађања, али има 50.000 евра за опремање два сајта, 500.000 евра за једну рекламу и 500 милиона евра за један мост. На какве се све глупости у овој држави не бацају паре, а нема пара за труднице, па нам представник те државе мирно каже: „Уколико се економска криза заустави“ – сама од себе, наравно! – „држава ће сигурно наћи паре за то“. А ако се пак не „заустави“, просто ћемо изумрети, као птеродактили, али нећемо одустати од наших сајтова, наших реклама и наших мостова. Јер за њих, наравно, економска криза не постоји.

„Но то су жути“, рећи ћете. Али, да ли сте сигурни да ће други, ови "наши" (тј. најновији „евро-Срби“), кад дођу на власт, бити ишта бољи? Мислите да они неће имати своје сајтове, своје рекламе и своје мостове, и да ће се баш потрудити да нађу новац за труднице?

Чини ми се да проблем свог биолошког опстанка ми уопште нисмо схватили озбиљно. Симболичка слика тог несхватања за мене је страшно глувило које окружује парохијалне домове наших цркава. Колико ми срце заигра када видим још једну нову цркву и још новији парохијални дом крај ње, толико ми се срце стегне од глувоће и мрака који ту нову зграду по правилу окружују. Јер ретко кад у порти цркве постоји обданиште, а наши парохијални домови напуне се децом само за Светог Саву или за црквену славу. „Где су дечја хранилишта, каква је, пре Другог светског рата, свуда, од Битоља до Чачка, оснивао Свети Николај Жички?“, пита се честити Владимир Димитријевић, „Где су старачки домови? Где брига о многодетним породицама?(...)Или ћемо градити епархијске дворове и парохијске домове док у Србији сваке године умре 30 хиљада више људи но што их се роди?“.

Али, то смо ми – народ који тихо и полако нестаје. И зато што га гуше и набијају под земљу, и зато што сам тоне у живо блато декаденције индивидуалистичког егоизма. Нама је потребан Христос који ће истерати трговце из Храма, али то не важи само за политику, то важи и за наш лични систем вредности, то важи и за наше душе. Нама је заиста под хитно потребан преокрет, али другачији од оног који нам нуде. И све док се тај преокрет не догоди, тихо умирање ће се наставити – до потпуног биолошког и духовног згаснућа.

[ Почетна страна ]


Тихи нестанак једног народа

уторак, 22 новембар 2011 08:55
Marko
A kako drugacije da bude kad zivimo u totalnom medijskom mraku?Pa zar bi ovakva vlast toj sudbonosnoj temi po Srbiju htela ozbiljno da govori.Oni nisu sposobni ni da rese mnoge manje probleme,A za sebe su resili sve.
Препоручи коментар:
52
4
уторак, 22 новембар 2011 09:13
slobodan 50
pošto PRAVOG preokreta u srbiji neće biti, celo vreme sam bio u zabludi...nije istina da postoji srpski dnk lanac, deda sima me je folirao sve vreme, ne treba biti strpljiv, kulturan, ne treba se boriti za čoveka, za porodicu, za ljubav, za standarde, za pravnu i poštenu državu, za savez sa jakom rusijom i kinom, za prijateljstva, za ideje, za školstvo, za sport, za zdravstvo, za granice, za dobra, za razvijanje zdrave poljoprivrede, za kanal do soluna, za manji državni aparat, za zdravo društvo bez devijantnih...ma, znate šta?izvinite na dosadi, nemam više šta da kažem...
Препоручи коментар:
39
5
уторак, 22 новембар 2011 09:14
Stonewall
Сви ''Просрбски'' сајтови имају исти- да утишају отпор Срба душманима. Пишите, пишите ви...као да то неко чита? Боље да пишете нега да чините оно што је сваки,честити, Србин пре сто година био кадар да уради.
Препоручи коментар:
50
10
уторак, 22 новембар 2011 09:14
Старац Фочо
Баш лепо речено. Браво за текст и за тему, пре свега.

Ја бих само подвукао мисао у тексту за коју мислим да је једна од већих проблема у "нашим главама". Да би се нешто поправило потребне су паре... а пара нема.
Огромна заблуда и мишљење са великим негативним ефектом.
Можда то мени само највише боде очи, јер сам из инжењерске, дакле изузетно практично стваралачке струке. Међутим, делује ми да и у ту струку полако улази тај дух, а, да трагедија буде већа, понајвише код студената то осећам. Али, можда није све тако црно, ипак има нас који радимо са студентима, дајемо им мало другачији пример, можда ће препознати праве вредности и можда ће младе генерације вратити живот овом народу.
Препоручи коментар:
55
0
уторак, 22 новембар 2011 09:24
dragoslavic
хвала вам сто сте рашчистили моју дилему за кога да гласам. ДВЕРИ СРПСКЕ!
Препоручи коментар:
46
21
уторак, 22 новембар 2011 09:38
Саша
Читав један град српске нерођене деце, убије се годишње у утробама Српкиња. Ако кажемо да смо Срби, онда прво да будемо православци. Православље не толерише чедоморство. Знам да је под утицајем западних медија чедоморство представљено као право избора жене, да ли хоће или неће да роди. Чак се и погрешно назива "абортусом", како би се замаглила суштина. Сходно томе знам да су многи Срби насели на ову подвалу, тако да ће и мој коментар имати мнного негативних бројања. Али мене више занима шта каже мија света Црква, него ЦНН.
Препоручи коментар:
50
10
уторак, 22 новембар 2011 09:40
Jelena
Gospodine Antonicu,kao i uvek zadivili ste me svojim tekstom.Istovremeno ,ali bukvalno sam se najezila od ovako katastroficne istine.
Od visokih intelektualaca koji nisu u politici koja ima ovako pogubne rezultate, za ocekivati je ne samo konstatacija stanja vec i STA DA SE RADI I KAKO?
Препоручи коментар:
40
1
уторак, 22 новембар 2011 09:44
Драгослав Бајагић
Србија умире јер је тако одлучено. Србија мора да умре. Ово понављају многи већ дуго а Србија се борила, умирала, поново се рађала и мукотрпно живела. До наших дана, када су поборнице ”златне милијарде” на чело Србије довели ”извођаче радова” да обаве посао за обећање да ће постати чланови ексклузивног клуба. Кад схвате да су за то вољно раширили крила смрти изнад властитог народа за њих ће бити касно. Народ ће се пробудити и ужасно их казнити. То мора одмах да се деси. СРБИЈОПРОБУДИ СЕ!!!
Препоручи коментар:
56
0
уторак, 22 новембар 2011 09:50
Bijek
Kad vidite novu crkvu zaigra vam srce a onda se stegne jer nema pored nje obdaništa. Koliko samo emocija koristite u kritikovanju „evro-Srba“. Budite malo kritičniji prema većini stanovništva, pobožnog, koji gradi parohijske domove bez obdaništva. I prema crkvi, „kojoj najviše veruje naš narod“ i silnim crnim automobilima, posedima, cenovnicima za usluge. Kada neko sredi sajt za silne pare ili slično, onda svi znamo da je u pitanju lopovluk i kad-tad će takvi odgovarati (valjda neće da se izvuku kao Miloševićevi političari), ali kada crkva legalno gradi crkve za svoj srećni narod bez dece, onda vrli patriote ne govore glasno. Osim praznih fraza o srcu koje se širi pa steže.
Препоручи коментар:
27
9
уторак, 22 новембар 2011 09:51
Миленковић
И? Шта ћемо сад, професоре?
Препоручи коментар:
31
4
уторак, 22 новембар 2011 10:17
Jasna Simonović
O, gdine Antoniću! (Odslušajte, molim vas, To life, to life, Lechiam, na YouTube-u, ref. u mom tekstu objavljenom pre vašeg na nspm-u)

Uzeću vašu muškost kao olakšavajuću okolnost za toliko natalnu depresiju i saosećanje prema trudnicama koje jeste za poštovanje!? Ali,

Čemu tolika patnja? I to u trenutku kad je Đoković pobedio Berdoch-a, kad je 160 inkubatora spremno za "delovanje" , kad je planeta proslavila 7. milijarditog stanovnika!?
Pa još preokret na preokret...Pa nismo svi bebe!
Da se preokrećemo i preokrećemo!

Imajte malo obzira prema bebama koje ne žele da otplaćuju milijardske dugove kad izađu iz inkubatora! I da ih čeka da rešavaju ko je maznuo telekomunikacije ili jugoslovenske organe bez granica! (surovo istinito rečeno!) ....Na bebe koje imaju pravo na dolazak iz Ljubavi, a ne iz statistike, itd.

Oj, Srbijo mila mati...
Препоручи коментар:
16
25
уторак, 22 новембар 2011 10:19
Јован Анастасијевић
@Jelena “i STA DA SE RADI I KAKO?”: Потпуно исправно постављено питање! Шта да се ради? Радити на томе да се рађа што више деце, не обазирући се на тренутне проблеме, несташице, недостатак комфора, итд. На то се нису обазирале ни претходне генерације. Да јесу - а за то су имале много више разлога него што их сада има, не би ни нас било. А - како? Ако не знате како, ја овде због строгог модератора не смем да тачно напишем како, али .... снаћићете се некако?
Препоручи коментар:
27
3
уторак, 22 новембар 2011 10:21
ф-16
@Саша
Потпуно потписујем Ваш коментар, и додао бих следеће: да оставимо начас по страни религијске разлоге, многе српкиње које у младости изврше чедоморство (абортус), плашећи се како ће средина да реагује на њихову трудноћу (родитељи, пријатељи, комшије...), касније више никада не могу имати деце. Негде сам прочитао да је таквих случајева око 20%. Даље, наше тинејџерке праве кардиналну грешку, поводећи се за западном модом, па тако неретко у сред зиме можете видети девојке на Београдским улицама како шетају голих стомака, што је погубно по њихов фертилитет.
У Србији се годишње убије 150.000 нерођене деце (http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Srbija-prva-u-Evropi-po-broju-abortusa.lt.html).
Препоручи коментар:
23
3
уторак, 22 новембар 2011 10:25
lazaro
Za Jelenu
Za početak da se promeni vlast!!!
Препоручи коментар:
20
1
уторак, 22 новембар 2011 10:28
Мирјана Маринковић
Јој што волим моју Србију, али реч преокрет треба избацити из употребе. Треба РАДИТИ! ШТА? Уз велике државне дотације обновити СВЕ фабрике за прераду хране, населити опустела села са људима који немају посао у градовима. Направити радну атмосферу, а не чекати да попадају крушке са неба уместо НАТО бомби. А у градовима? Очистити улице, окречити фасаде, уместо двоје преоптерећених радника запослити троје. Нека помогне држава ослобађањем великог пореза на плате - то је још давно обећала. Биће деце, а вратиће нам се онда и сви побегли од раѕних недаћа када Србија постане она стара, радна, домаћинска, гостољубива за све каква је некада била.
Препоручи коментар:
32
2
уторак, 22 новембар 2011 10:28
Вид Правдић
У праву сте господине Антонићу, треба стварати људе у правом смислу те речи, а не будуће ''мртваце''.
Препоручи коментар:
15
0
уторак, 22 новембар 2011 10:33
sara@саша
To sto sam Srpkinja ne obavezuje me da budem pravoslavka (ni obrnuto)! No, mislim da "cedomorstvo" nije osnovni razlog naseg nestajanja; abortusi su se obavljali i kada nas je bilo mnogo vise. Mislim da je znacajnije ono o cemu gospodin Antonic pise-sistemska nebriga drustva (ne samo drzave) za radjanje. Pocev od uslova u nasim porodilistima, preko uslova za zaposljavanje mladih zena/majki, ekstremnog siromastva u kojem mnoge porodice zive, straha za posao i buducnost, do cinjenice da oko 100 000 parova ima problem sa sterilitetom. Cudi me da nas i ovoliko ima.
Препоручи коментар:
25
6
уторак, 22 новембар 2011 10:48
брм
шта да се ради?
па за почетак да се уозбиљимо, пре свега аналитичари
НАРОД НЕ РАСТЕ САМО РАЂАЊЕМ ВЕЋ ПРЕ СВЕГА ИМИГРАЦИЈАМА И АСИМИЛАЦИЈОМ ПРИДОШЛИЦА..а то је чисто идеолошко питање..ми живимо већ скоро век у етноцентричном идеолошком систему у коме су нацинализам, асимилација и интеграција "УГРОЖАВАЊЕ ЉУДСКИХ ПРАВА".. било је време кад су сви људи у региону желели да постану и постајали Срби без обзира на етничко порекло..мозгови већине од вас задојени овим идеолошким отровом пребројавате Црногорце, Босанце, цинцаре, све који не иду на литургију...а "угроженост" од пет азиланата да не помињем .. у међувремену браћа Руси праве планове како да доселе и асимилују наших 40 000 Срба са Косова.. а зашта их ми бесплатно не би доселили у напуштене куће и окућнице Баната? заједно са сваким несрећником који бежи од јада у својој земљи и жели да живи у климатском рају на тземљи званом Србија, опд условом да постане Србин КАО ШТО СУ И ВЕЋИНА ВАШИХ ПРЕДАКА ПОСТАЛИ, дошавши ко зна одакле
Препоручи коментар:
14
7
уторак, 22 новембар 2011 10:50
Lena
„Не мрдајте, нећемо опет у деведесете, нећемо национализам, нећемо да жене буду машине за рађање, хоћемо стандард, хоћемо Европу!

Ovaj deo Vam zameram, ne zato što niste u pravu (gospodin Milosavljević i Vi)već što pogrešno postavljate problem. Ispada da je problem priraštaja u tome što žene više nisu "mašine za rađanje"?! Je li to eventualni plan za podizanje nataliteta....ubediti ljude da naprave i rode decu iz nekog osećaja dužnosti ili omogućiti uslove za to. Natalitet se podiže onda kada je država spremna da "plati" punu ceni za svoje nove građane.U jedinim zemljama zapadne civilizacije (kojoj mi pripadamo, hteli to ili ne....naš kolektivistički duh zadruge i zjedništva komunizam je bespovratno uništio) u kojima prirodni priraštaj bar malo popravio to se postiglo vođenjem računa da iskustvo roditelja posle prvog deteta bude toliko dobro da se odluče i na drugo, treće (Skandinavske zemlje).
Препоручи коментар:
10
5
уторак, 22 новембар 2011 10:50
Urosius
Jednostavno, a duboko i veoma pametno.
Sve ste u pravu.

I lepo je sto ste poceli da koristite linkove ka drugim izjavama.
Na taj nacin se sa manje reci moze reci vise.
Препоручи коментар:
11
1
уторак, 22 новембар 2011 10:51
милорад
Хвала на тексту господине Антонићу. Нама је потребно баш то- Христос живи, тј Православље у пракси а не само декларативно, мада је и то много боље од ничега.
Само једна опсака. Могућ је тихи преокрет, јер делатна тишина Господа Христа може да загуши празну буку његових противника.
Само за тихи преокрет потребни су нам свесни људи, а ви сте један од оних који буде свест код људи. Само једна критична маса тихих Хришћана и све може да буде другачије. ИСХСНИКА
Препоручи коментар:
11
1
уторак, 22 новембар 2011 11:00
pitam se
@Stonewall: A šta to vi radite, osim što, kao i mi ostali, pišete i čitate na ovom portalu, i još nas ostale kritikujete i pljujete. Vaš komentar je samo jedno mrzovoljno gundjanje i to povodom jednog ovakvog lepog i iskrenog teksta. Ružno je to što radite.
Препоручи коментар:
8
2
уторак, 22 новембар 2011 11:03
Горан Станковић
Ако демократија подразумева владавину мањине-при том буде и коалиција ( у односу на уписани број бирача, тј.укупног становништва )која добије већину гласова од оних који изиђу на изборе, шта да се ради, ко је ту најодговорнији? Шта ја могу као појединац, који изађе и да глас, рецимо, губитничкој странци ( шта год то значило у спинованом времену и тескобном простору )? Ја хоћу, а до сада нисам то доживео, да мањина у скупштини Србије, ЗАУСТАВИ сваки процес штетан по моју државу, њене грађане, мене појединца. Не интересује ме на који начин ( којом активношћу ), јер има подршу ( и прима плату од тог посла )оних бирача чији су глас ДОБИЛИ. Надам се, имали би и оних који нису изашли на изборе. Ви сте господо одборници ( од 127.па надаље ) најодговорнији зашто немамо владавину права, зашто се задужујемо, зашто, између осталог цена м2 стана у Србији кошта од 3 и више пута од нормалне ( а у вези наталитета ) а станове купују од 2.па надаље они који паре " зарадише ".
Препоручи коментар:
7
0
уторак, 22 новембар 2011 11:11
Милорад Станојловић
@уторак, 22 новембар 2011 10:33;sara@саша
Немојте бити тако сигурни у своје закључке, док не објавите премисе.
Није реч о абортусу, као таквом, који је законом дозвољен, на исти начин како је некад написан Закон о козама (ваљда 1947. године): "Члан 1: Забрањено је држање коза... Члан 7: (последњи члан): У извесним случајевима, дозвољено је држање коза."
Реч је само о слективном абортусу око чега се дрма и у ЕУ. Наиме, реч је о абортусу женске деце. О томе је и Његова Светост Патријарх говорио, док је био Епископ, те се надамо да ће поново проговорити на ту тужну тему: убиству деце - зато што су женска. У ситуацији када се ионако мало деце рађа, ово је и друштвени злочин без оправдања.
На жалост, феминизам изгледа признаје право на абортус женске деце, ма колико некоме то изгледало контрадикторно.
Реч је о слободи?! Кога, чега и због чега?
С поштовањем и уважавањем,
СРПСКИ ЛИБЕРАЛНИ САВЕТ
Препоручи коментар:
7
2
уторак, 22 новембар 2011 11:13
За "Драгославић"
Поштовани, немам ништа притив Вашег политичког опредељења (и мени су чак на почетку ти момци били симпатични), али то што ви и још неколицина коментатора овде радите зове се "троловање" и углавном је забрањено на нету, а коментари попут вашег се обично рутински бришу. Овако само иритирате остале читаоце, помало ме подсећате на неку суботраску секту, и не помажете тиме много Дверима, већ им само подгревате илузију да су јачи и утицајнији него што јесу.
Препоручи коментар:
13
1
уторак, 22 новембар 2011 11:19
Dr
Nije nama strašno što su ovi trenutno na vlasti niti što toliko kradu, oni su samo trenutno izbačeni na obalu i o njima se uskoro neće ni znati, ali je mnogo veći problem što niko ne govori o budućnosti ovog naroda, njegovoj izgubljenosti u trenutnim svetskim olujama, kao i ne viđenju pravca i smera u kome idemo.Da se to vidi onda bi se narod vratio svojim provernim i utemeljenim vrednostima i ne bi hrlio onde gde ne zna šta ga čeka i borio bi se za sebe i ne bi dozvolio da bude prevaren, već bi dobro razmislio da li je to što neko obećava realno i ko ti to obećava, što u mnogim slučajevima zaboravljamo.
Препоручи коментар:
11
0
уторак, 22 новембар 2011 11:30
cofi
"nema para", "drzava ne pomaze", "nije ukinut pdv na opremu za bebe", "zar u ovaj bedak da bacim svoju celjad", itd. itd. providni izgovori, nista drugo.

No, jedna druga perspektiva: Onaj cinicni, samozivi i bahati deo srpstva se slabo mnozi. Sto znaci da ce on i nestati za koju deceniju. Mozda to nije demokratski ali ovde je na delu neka vrsta selekcije. Oni koji smatraju da nestajemo i da je to problem (kao ja na primer), oni se mnoze. Oni kojima je vaznije da zive danas i samo danas (i ako moze u "evropi") oni se ne mnoze.

Uspostavice se jedna nova ravnoteza. Na mnogo nizem nivou, doduse. Ne treba samozive i bahate nagovarati i podsticati da se mnoze, treba ih podrzati da istraju u samozivosti, jerboli ce oni da prepuste zemlju vrednijima. Zakljucak je prost: mnozite se i gledajte 20-30 godina u napred, pa ce vam biti lakse. Doduse, treba preziveti te godine i to samo borac moze.
Препоручи коментар:
23
1
уторак, 22 новембар 2011 11:33
Фристајло
И зато што га гуше и набијају под земљу, и зато што сам тоне у живо блато декаденције индивидуалистичког егоизма. Нама је потребан Христос који ће истерати трговце из Храма, али то не важи само за политику, то важи и за наш лични систем вредности, то важи и за наше душе.
Лично, мислим да је у питању баш ово...
Друга Србија се труди да се додвори центрима моћи и припомогне, својим примером, постизању великог резултата- златном милијардом; рађаће по једно дете, и то- ако могу да га препусте гувернантама. Лични стандард је пречи од деце, и то је приоритет; имаће расног пса, папагаја, акваријум, ауто на лизинг, стан на кредит и летовање на рате. Деца све то чине немогућим; бавећи се њима, све ово постаје бесмислено...
Господин Антонић је добро детектовао проблем; но, чини ми се да га је страх да предложи и решење.
И мене је страх, признајем...
Препоручи коментар:
19
0
уторак, 22 новембар 2011 11:34
Немања Влаховић
Имам троје деце, кад су се деца родила живели смо доста тешко, само ја сам радио, супруга је била код куће са децом све дотле док и најмлађа није кренула у обданиште. Међутим, породица нам је помагала (не само материјално), и савладали смо све тешкоће. За нас рађање деце било је најважнији циљ брака – рађање и подизање деце је највећа срећа у животу.
Данас често чујем: ја ћу родити кад будем могла дати детету све што му је потребно – и мисли се, наравно, на материјално благостање. А деци нису најважније скупе патике и сличне ствари него живот у љубави, родитељска брига.
Нисмо ми једини народ који нестаје. Скоро свака европска нација има исти проблем. Немци, Французи, Мађари, Данци, ... нестају већ тридесетак година. Данас у Европи становништво се повећава искључиво због имиграције, осим (колико ја знам) Пољске, Ирске и Албаније.
Заиста је трагично и за сваку осуду што држава Србија практично не брине о будућности нације. Међутим, мислим да већи је проблем у људским главама.
Препоручи коментар:
27
1
уторак, 22 новембар 2011 11:45
već viđeno
... nju pita gormovnik Ilija: "Sestro naša, Blažena Marija! Kakva ti je golema nevolja, te ti roniš suze od obraza?" Al' govori Blažena Marija: "A moj brate, gromovnik Ilija! Kako neću suze prolivati, kad ja idem iz zemlje Inđije, iz Inđije iz zemlje proklete. U Inđiji teško bezakonje: ne poštuje mlađi starijega, ne slušaju deca roditelja, roditelji porod pogazili, crn im bio obraz na divanu, pred samijem Bogom istinijem! Kum svog kuma na sudove tera, i dovede lažljive svedoke i bez vere i bez čiste duše, i oglobi kuma venčanoga, vjenčanoga ili krštenoga, a brat brata na mejdan zaziva, đever snaši o sramoti radi, a brat sestru sestrom ne doziva."
Препоручи коментар:
17
0
уторак, 22 новембар 2011 11:54
Salvador DaLi
Pozdrav.

Pročitao sam tekst. Jako je dobar; za kementare dosadašnje mogu da kažem, ima tu svašta. Od protivljenja abortusu, ka ne zman ti ja šta. A da ja vas pitam, što bi to naše žene rađale po troje četvoro djece, kad ne znaju kako da se one same prehrane. Lako je navesti primjer naših predaka od prije sto, dvije stotine godina, kada su imali po sedmoro osmoro djece. Naši djedovi iz tog perioda su bili goli radnici, neko je trabao da čuva stoku u to doba, trebala je jeftina radna snaga, a i smrtnost je bila problem. Djed mi je još živ pa mi je pričao kako mu je majka umrla na porođaju kada je imao 5-6 godina. A onda je on, kao i nekolicina njegove brace i sestara, ostao bez majke dok se otac njihov ponovo nije ozenio, a beba koja je preživjela po majku koban porođaj je preminula nakon nekoliko sedmica. Kamo ljepe srece da nas ima 15 miliona diljem svijeta, bio bih stvarno radostan, ali sumnjam. Dok nas Srbe na bude na Balkanu 40 miliona necemo moci rijesiti niti jedan problem.
Препоручи коментар:
7
1
уторак, 22 новембар 2011 12:39
Zeleni, koji je i fantom
Problem je, međutim ogroman.Ne radi se tu samo o činjenici da će kroz 10 godina, ovom stopom, 350 000 ljudi faliti, radi se o tome što populacija, agregat stari, postaje manje radno, životno, egzistencijalno sposoban. Koji će to problem (demografski) stari narod rešiti?Dakle, što se srpskog naroda tiče, ovo pitanje je, zajedno sa pitanjem održaja etničkog identitena No. 1 i ne može se nikako rešiti van rešavanja sveukupnog srpskog pitanja (privreda, stabilnost, pravni poredak...)Poreske olakšice, ad hoc populističke mere, zajedno sa ekstremnim predlozima da se osobi ženskog pola oduzme prirodno pravo na odlučivanje o svojem telu (zabrana namernog prekida trudniće) - ni korak nas neće približiti rešenju problema.Dakle, ovaj problem je, ma koliko krupan bio, samo simptom mnogo ozbiljnijeg stanja.
Препоручи коментар:
6
0
уторак, 22 новембар 2011 12:52
Anta
Problem nataliteta nema nikakve veze sa brigom ili nebrigom drzave... Ima veze sa porodicom ... Bez porodice nema ni velikog broja dece, a porodice opet nema bez patrijahalnog sistema vrednosti... sve nacije koje su se odrekle patrijahalnog sistema vrednosti, a opredelile se za zapadnjacki koncept ravnopravnosti polova imaju negativan prirastaj, nestabilne porodice, veliki broj razvoda i veliki broj dece sa samo jednim roditeljem....Tako da, ako hocemo da kao nacija opstanemo moramo se odreci zapadnog sistema vrednosti.... a mi to zapravo necemo... i onda prestanimo da se vajkamo i zalimo...
Препоручи коментар:
13
2
уторак, 22 новембар 2011 13:11
Једна Оливера
Мајка сам троје деце, које сам сама извела на пут. Притом сам интелектуалка, са докторатом стеченим у позним годинама. Без икакве подршке од било кога, (осим на почетку од стране моје мајке, која ми је чувала децу и о њима водила рачуна док сам ја радила од јутра до сутра), разведена и дуго без крова над главом. И тај докторат не бих урадила да нисам хтела својим примером да стимулишем старијег сина који је запео при крају својих студија (наравно и он је дипломирао, као и млађи - сада на докторским студијама, а и кћерка ми је на последњој години. Да сам чекала неки стимуланс од било кога ништа не бих дочекала. Држава ме није никад стимулисала, већ управо супротно, зато децу рађате себи и ако их васпитавате да је скромност врлина, да нису на такмичењу за најмодернију гардеробу већ за најквалитетнијег интелектуалца, да је купити књигу битније од одласка на концерт неког новокомпонованог хитмејкера, по мени имате шансе да створите неке пристојне људе. А ако они оду негде даље...
Препоручи коментар:
30
0
уторак, 22 новембар 2011 13:22
srbin
Malo beba i kriva 'druga' Srbija ! Bravo profesore
Препоручи коментар:
5
9
уторак, 22 новембар 2011 13:31
@Sara
Па наравно да Вас нико не приморава да будете православка ако Ви то нећете. Међутим све монотеистичке религије: римокатолициѕам, ислам и јудаизам забрањују чедоморство. То је акт против Бога. А акте против Бога не одобрава ни једна религија.
То да су жене које желе бити мајке у нашем друштву дискриминисане, није спорно. То је страшно, а још страшније је што држава да накве уцене од стране послодаваца не реагује. Код нас жене не могу да се запосле ако желе да рађају, па чак и потписују бланко отказе, који се активирају кад азатрудне. Заиста страшно.
Препоручи коментар:
11
1
уторак, 22 новембар 2011 13:43
Радосав
Кад је у питању безвезно и криминално трошење државног новца, додао бих: И 700.000 динара за плату једног (уствари, има их тушта и тма!) демагога (у облику "појавне форме") и квази стручњака за питања финансија и сузбијање инфлације.Али, г. Антонић је заборавио на један од најстрашнијих, а можда и кључни проблем због којег је пад наталитета тако драстичан: огроман број неожењених момака и неудатих девојака који је сваким даном све већи. Све већи број разведених бракова је, такође, страшан проблем. У том смислу, акција коју је покренуо Палма у Јагодини и околини је један од ретких светлих примера где се може видети да се чини нешто конкретно. Можда она и није дала неке блиставе резултате, али, камо среће да је таквих акција (и оваквих чланака) много више.Подизање наталитета форсирањем рађања без породице било би трагично. Србији су потребне нове породице, нови стубови да замене старе, иначе ће све отићи у ...
Препоручи коментар:
9
1
уторак, 22 новембар 2011 13:59
Ivan Drobnjak
Odličan tekst.
Препоручи коментар:
6
1
уторак, 22 новембар 2011 14:10
Mali perica
Malo ste pobrkali.
Ni 80-tih kad je bio vrh standarda na ovim prostorima se nije radjalo vise dece.
A sve su imali. Ziveli su u najbolje doba ikada – stalan posao, besplatno lecenje, skolovanje, putovanja, vikendice gradjene viskom para i vreme…

Ja nemam nista od toga, niti cu imati, a mojoj generaciji prebacujete sto nemam 3-4 dece?

Sto vi niste toliko radjali?

A uzrok je prost – lenj, neogovoran svet koji nisam ja vaspitao. Lezi-lebu-da-te-jedem…
Препоручи коментар:
13
2
уторак, 22 новембар 2011 14:20
zmau
Je li, Srbende, kolko vas ima više dece od Čede :) ?
Препоручи коментар:
13
6
уторак, 22 новембар 2011 14:35
Веља
Шта је црње, а шта горе, што нас се 35.000 мање рађа но што умре, или што 120 - 140.000 већ, а тек рођених гладује?

Тешко нама са нама!
Препоручи коментар:
7
0
уторак, 22 новембар 2011 14:36
jezivi
zmau:

Ako će biti ko Čeda, bolje i da ih nije!
Препоручи коментар:
17
2
уторак, 22 новембар 2011 15:16
Pera
U svakom zlu ima nešto dobro.U Srbiji ključa.
Препоручи коментар:
3
0
уторак, 22 новембар 2011 15:38
Светислав Костић
И не заслужује да опстане народ који већ генерацијама рађа несразмјерно велики број потенцијалних колаболатера, квислинга и политикантских ништарија и потом када такви поодрасту користе прилику да се актуелном окупатору ставе на располагање код физичког и биолошког затирања својих сународњака, као што је управо са овом данашњом генерацијом Срба и Српкиња у Србији такође случај.

Док онај колаборатизму ненаклоњени остатак Срба и Српкиња своје гласачке листиће повјеравају управо оним потенцијалним и у међуврмену доказаним колаболатерама и политикантским ништаријама рођених и одраслих у истој генерацији са неодговорним и глупавим бирачима, који нису потенцијални колаболатери, али на изборима такве из своје генерације бирају.

И тако се коло несреће у недоглед окреће до последњег Србина. Тупави српски бирач је извор свих зала у ткзв. "демократији". Зашто не би био тај феномен материјал за критичну студију врсног професора Антонића?
Препоручи коментар:
2
3
уторак, 22 новембар 2011 15:51
Mилутин
Углавном говоримо о цифрама- тј броју становника, као о мери снаге неког народа. Да ли спомињемо квалитет тог народа? Патриотизам, вредноћу, спремност да се помогне ближњима?

Мислим да нама не би ништа фалило и да нас у Србији има три милиона, али да је тај број равномерније расподељен по држави (неокрњене територије!), и да га чине људи који воле своју земљу, поштени, вредни. Овако, бојим се да нас оваквих какви смо, анестезирани и обамрли - ни 15 милиона не би било довољно да одбранимо земљу. Израел има 6 милиона становника, па у шаху држи 200 милиона Арапа.

Некад сам се и бринуо око могућег нестанка народа због недовољног рађања, али сам схватио да је то погрешно. Нестати се може на више начина (измишљањем нових нација, нпр). Ако треба да нестанемо, нестаћемо - и то није проблем. Али, не заборавите - народи не расту само рађањем, већ и асимилацијом других народа. Уосталом, историја се толико убрзала, да ћемо ионако присуствовати драстичним променама, и то ускоро.
Препоручи коментар:
2
1
уторак, 22 новембар 2011 15:56
Биљана Николић
Има се свега, осим спремности на одрицање.

Када би се обрнуо редослед догађаја, када би прво рађали децу па онда бринули о рођеној деци, уместо што бринемо о материјалном стању нерођене деце, , били би снага коју држава мора поштовати, били би бројчано, духовно, психички, далеко јачи и ратоборнији - имали би се зашта борити.

Ако неко постави екстремно питање да ли волим да ми дете буде гладно, одговор је - не волим, али боље и гладно дете него без деце.
Препоручи коментар:
8
0
уторак, 22 новембар 2011 16:22
Јасна Симоновић
Данас је проф Неда Тодоровић са ФОН-а на скупу у организацији Клуба Првих жена изнела податак да је 160.000 гладне деце у СРБИЈИ!

У природно богатој Србији толика гладна деца!

Данас је једна друга особа, извињавам се што нисам запамтила име, рекла да је Свратиште "гладне деце" у Београду пред затварањем... Има ли и за њих неки "инкубатор"?

Родитељство је озбиљна "функција" и не служи за задовољавање интересних националних, интернационалних и глобалних порива!
Препоручи коментар:
1
1
уторак, 22 новембар 2011 16:22
уамз@zmau
Je li, Srbende, kolko vas ima više dece od Čede :) ?


Аркан има више деце од Чеде.
Препоручи коментар:
6
0
уторак, 22 новембар 2011 16:42
Starac Milija
Bez ambicije da dajem objašnjenja za tihi nestanak našeg naroda, treba imati u vidu širi kontekst, odnosno svet. Prvo, mali priraštaj stanovnika je tipičan za belu rasu. Druge rase nemaju sa tim problema.
Drugo, ako pogledate severnu polu-loptu od Los Anđelesa na zapadu do Vladisvostoka na istoku, tamo gde je slab priraštaj stanovnika veliki je i broj razvoda, i to čak do 50%.
Treće, društvena pozicija žene na gore navedenom prostoru, i propast patrijarhata. Uzgred, nismo pri tome ušli u matrijarhat, a nismo u patrijarhatu, pa je ovo neki nejasni i verovatno dugoročno neodrživ interregnum u kome živimo.
Četvrto, materijalizam i ateizam, opet najrašireniji kod bele rase.
Peto, destruktivno delovanje ratova, ideologije smrti, zatim nihilizam, komunizam, fašizam, i drugi "izmi".
Šesto, setimo se da je pred propast Rima bilo isto: ljudi se nisu ženili, pao je drastično broj rimljana, niko nije plaćao porez, zemlja se nije obrađivala, i nije bilo vojnika da brani imperiju.
Препоручи коментар:
2
0
уторак, 22 новембар 2011 16:53
Дејан
За Милутина

Грешите нажалост, и то много.

Све је у броју. Нема ту квалитета, само је питање броја.

Да Срба у РС има 3 милиона, а не милион, Инцко би спаковао кофере и отишао, а наша браћа би се нама прикључила.

Три милиона "квалитетних" Срба би било окружено са 4 милиона Хрвата, 2 милиона Бошњака, 6 милиона Шиптара и 12 милиона Мађара и 6 милиона Бугара приде.

Квалитет...то је бајка...
Препоручи коментар:
4
0
уторак, 22 новембар 2011 16:58
Бојан 1
Моји родитељи имају сестру и мене. Питао сам их зашто нису родили треће дијете (абортирали давно). Разлог ни сами не знају. У то доба међу народом се причало да треће дијете значи да ће сви живјети као сиротиња (Метохија-Црна Гора), а људи који су имали више од двоје дјеце су били чудно посматрани од остатка популације (сматрали их будалама, шта ли).

Данас мени моји родитељи кажу како желе да се што прије оженим, да имају унуке.. 3,4,5 унука.. а када их питам што себи нису родили треће дијете када су то могли, у бољим временима, запињу језиком.

Сада смо дошли у позицију да ја чекам сређивање папира за рад у иностранству (завршио студиј тамо), сестра је већ у другој држави, и родитељи остадоше овдје. Жао ми је због тог развоја, и не искључујем могућност да се једном овдје вратим.. али знате, мислим да су/смо за све ове ствари.. лоше људе, лоповлук, криминал, бесправну државу.. сви по мало одговорни.
Препоручи коментар:
4
1
уторак, 22 новембар 2011 17:00
Starac Milija
Što se nas Srba tiče, možda smo mi (najverovatnije) dementni ostatak nekada velikog naroda koji je nekada postavio važne temelje Evropske i svetske civilizacije i svojim znanjima, delima, i telima oformio nove narode i imperije (Etrurci-Rašani, i Rimljani npr.). Možda je naša uloga kao naroda završena, mi to ne znamo. Ako nas već ubijaju na razne načine, i sugerišu nam da sami sebi (kao narod)namaknemo omču oko vrata, zar nije bolje trgnuti se i shvatiti da u nama ubijaju Hrista, i Istinu, pa ako nestajemo da se prepustimo svi Božijoj Volji i kao što se kaže na liturgiji: da sami sebe i jedni druge Hristu Bogu predamo. Da ne živim ja, kako je rekao sv.apostol Pavle, već Hristos u meni.
Otkuda tolika gordost i toliki JA kod našeg čoveka da više ništa ne možemo da uradimo da tu našu ličnost u sve ne uguramo. Zar ne vidimo da zbog toga samo stradavamo i nestajemo. Nekada su stari ljudi svi nosili brojanice, Bogu se molili, a danas?
Препоручи коментар:
2
1
уторак, 22 новембар 2011 17:01
nikenen
Pa da Antonicu, potreban nam je Xristos sad , ni manje ni vise. A bio je jedan divan covek, doduse nije bio Xristos, ali se zvao Djindjic. Ali mi smo ga ubili. Ne radjaju se takvi medjutim svaki dan.
Препоручи коментар:
0
5
уторак, 22 новембар 2011 17:04
Бојан 2
Ја знам зашто овдје не остајем: тешко је наћи нормалан посао (нормално плаћен, са нормалним колегама, гдје те поштују као стручњака, гдје можеш да напредујеш поштеним радом, гдје имаш бар оквирну визију перспективе итд), тешко је живјети у бирократској, нефункционалној, на неправди и криминалу заснованој држави.. окружење, људи, многи од њих су доста искварени.. ништа се не чини да се поправе ствари, да се трасира будућност. Ја сам такво окружење препознао као неперспективно и без будућности на средњи и дужи рок. Патриотске приче, остајте овдје итд више не пију воде, јер ни овој држави и друштву не требају још једна гладна уста, још једна незадовољна и неостварена особа. Када одлучите да живите, да имате будућност, онда ћу вам помоћи, можда се и вратим и инвестирам своју уштеђевину. До тада, одох вани, надам се да ћу наћи нормалну жену која није лијена и поводљива, са којом могу имати 3-4 дјеце.. зваће се Ханс, Јохана, Петер и Марија. Да им лакше буде у животу,ко што каже колега
Препоручи коментар:
0
4
уторак, 22 новембар 2011 17:07
Биљана Николић@Јасна Симоновић
Јасна, ти си у праву да је родитељство искључиво ЛИЧНА одлука и одговрност и да се деца не смеју рађати ни ради родитељског додатка ни због националног питања.

По мени, доношење те личне одлуке да се постане родитељ мора бити одвојено од тренутне материјалне ситуације јер нема гаранција да ће добра или лоша материјална ситуација бити вечна.

Да ли је особа животно борбенија (не битно у којој и каквој земљи живи) кад се бори само за свој стандард или кад се бори и за стандард и живот свог детета?

Опстанак или гашење Свратишта за децу је сасвим други проблем који нема везе са данашњим младим људима који треба да заснују породицу и потомство. Проблем деце из Свратишта, брже и лакше би се решио да сами имамо више деце, били би осетљивији за њихове проблеме и много више би се активирали око решавања таквих проблема.

Овако гледамо у наше принчеве и принцезе, и тешимо се да је наша одлука да имамо једно или двоје деце сасвим оправдана, јер Свратишта за децу се гасе.
Препоручи коментар:
2
0
уторак, 22 новембар 2011 18:10
Старац Фочо
За Бојана
Ја знам зашто овдје не остајем: тешко је наћи нормалан посао (нормално плаћен, са нормалним колегама, гдје те поштују као стручњака, гдје можеш да напредујеш поштеним радом, гдје имаш бар оквирну визију перспективе итд), тешко је живјети у бирократској, нефункционалној, на неправди и криминалу заснованој држави.. окружење, људи, многи од њих су доста искварени.. ништа се не чини да се поправе ствари, да се трасира будућност.


А шта ти чиниш да се ствари поправе?
Када ти ми који останемо средимо све, онда ћеш доћи, а до тада ћеш бити тамо где ти је већ неко друго утабао стазу, је ли то план?
У мојој струци се то каже: "пребаците ме на пројекат који је завршен".
Разумем ја тебе младићу, и не осуђујем те, али надам се да увиђаш о чему ти причам. Иди и нека ти је са срећом, најискреније, међутим, не дозволи да те Ђаво победи па да почнеш да мислиш и да се понашаш као да си бољи од оних који су остали само због тога што си отишао; многе је до сада већ победио.
Препоручи коментар:
2
0
уторак, 22 новембар 2011 18:13
влаја
Дубоко веруем да данас у Србији одрастају младе генерације, Срба, националиста, патриота, који ће волети своју отаџбину, много, много више него ми који уништавамо свега чега се дохватимо. Биће то генерације које ће вратити славу Србији, које ће волети своју земљу, дати јој све оно што јој ми узесмо.
Препоручи коментар:
3
0
уторак, 22 новембар 2011 18:26
plati me pa cu da rodim
На какве се све глупости у овој држави не бацају паре, а нема пара за труднице, па нам представник те државе мирно каже: „Уколико се економска криза заустави“ – сама од себе, наравно! – „држава ће сигурно наћи паре за то“.


Da, bice da je to najveci problem - nema para za trudnice!Nema veze sto je moja majka radjala kad je porodiljsko trajalo 3 meseca - sad su i godinu pa i dve malo.

S jedne strane kritikujete obe Srbije da su samozive i materijalisticke a onda zahtevate da se toj istoj osobini kod (potencijalnih) trudnica ugadja. Kako ne vidite da je sve to deo iste filozofije.

Uzgred, natalitet u Srbiji je drasticno opao jos sedamdesetih - to se ne vidi iz prirodnog prirastaja jer su starije (tj. brojnije) generacije tada jos bile zive. Sada te starije generacije umiru pa populacija opada.
Препоручи коментар:
2
0
уторак, 22 новембар 2011 18:36
Биљана Николић@старац Фочо
не дозволи да те Ђаво победи па да почнеш да мислиш и да се понашаш као да си бољи од оних који су остали само због тога што си отишао; многе је до сада већ победио
.

Јако лепо написано и ТАЧНО.
Препоручи коментар:
2
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]


Нема коментара:

Постави коментар