Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

четвртак, 24. новембар 2011.

Косовски Хрвати: наш опстанак на Косову је угрожен | Хроника

Косовски Хрвати: наш опстанак на Косову је угрожен | Хроника

Хроника

Косовски Хрвати: наш опстанак на Косову је угрожен

PDF Штампа Ел. пошта
четвртак, 24. новембар 2011.

Јањево

ПРИШТИНА – Косовски Хрвати упозорили су данас председника Хрватског Сабора Луку Бебића да им је угрожен опстанак на Косову, између осталог и због велике небезбедности и криминала којем су годинама изложени.

Жупник жупе Светог Николе дон Матеј Палић и мештани села Јањева, у којем живи најбројнија заједница косовских Хрвата, изнели су низ случајева пљачке имовине, уништавања винограда и поседа, на које, према њиховим тврдњама, локалне власти и полиција не реагују, известила је агенција Хина.

„То је попримило толике размере да цела породица не може да оде на мису јер један њен члан увек остаје да штити кућу од криминалаца”, рекао је дон Палић, задужен за жупу која је 1991. године имала око 5.000 Хрвата, а данас их је остало само 270.

Јањево је место од 3.500 становника, 30 километара од Приштине, у којем Хрвати живе заједно с косовским Албанцима, Бошњацима и Ромима.

Поред проблема безбедности, Хрвати су упозорили и на високу стопу незапослености, као и на неискоришћеност плодног пољопривредног тла. Хрватске компаније Агрокор, Подравка и Виндија планирале су да овде покрену пословање, али су на крају одустале, рекао је хрватски амбасадор у Приштини Зоран Водопија.

Из Јањева - у које су се Хрвати доселили из Дубровника - први талас од око 2.400 Хрвата иселио се почетком деведесетих година, а други од 1.600 људи 1996. преселио се у Кистање, навела је Хина.

Председник Сабора Бебић је обавестио јањевачке Хрвате о разговорима с највишим косовским званичницима, који су га информисали да ће у предстојећим изменама устава Хрвати добити статус националне мањине, који сада немају, као и да је наредни корак постављање мањинског посланика у скупштини Косова.

Боравком у Јањеву, делегација хрватског Сабора завршила је дводневну посету Косову, током које је дала пуну подршку територијалној целовитости и суверенитету Косова и позвала на дијалог Приштине и Београда.

(Танјуг)

Нема коментара:

Постави коментар