Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

недеља, 13. новембар 2011.

Српска медијска барикада | Косово и Метохија

Српска медијска барикада | Косово и Метохија

Косово и Метохија

Српска медијска барикада

PDF Штампа Ел. пошта
Адис Ајалев
среда, 09. новембар 2011.

Народ у Србији је одувек био, јесте и биће на великим искушењима.

Из петних жила упињали су се споља, са свих страна, да нам објасне да „још само“ треба да се одрекнемо Косова и Метохије и коначно се окренемо светлој будућности. Да се одрекнемо својих старих, наших обичаја и староотачке вере, а прихватимо неке нове, боље и светије.

Деценијама нас убеђују да је „то“ готово, да је „та“ ствар свршена, и да се „тамо“ не треба враћати.

Причају нам о некаквој реалности на терену, да треба гледати даље, и не враћати се у прошлост.

Па шта на свету имаш без свог огњишта, својих корена, свете земље, вере, културе и историје?

Радило се на нама. Силни су нас „на то“ ловци походили, силне „нe то“ новце трошили, а ми и даље певали о Газиместану и витезовима славним, Грачаници и пећким кандилима.

Народ је одувек знао како да се сабере и постави када су против Србије радиле белосветске але и вране. Али збуњен је сада, сада када су „то“ изнутра почели да раде Бранковићи, владине, паравладине, невладине и медијске организације за спречавање слободоумља у Србији.

Постало је очигледно да су сва страна улагања у богаћење Србије осиромашеним уранијумом мање делотворна од улагања у репресивни апарат власти за контролу протока мисли и информација.

На овом задатку, од највеће важности су уподобљени медији. Њихова улога је креирање јавног мњења, уз помоћ посебних алата: шмркова и водених топова за испирање мозга.

Много је улагано, и у медије и у власт, и „не то“ улози су дошли на наплату...

Отуд и не треба да нас чуди што многе информације које нам стижу са Косова и Метохије добијамо од некаквог саветника за медије Владе Србије. Из назива његовог занимања делује да из Владе саветује медијима шта да раде, а Владу саветује шта ти медији раде. Сматрам стога да би било на добробит свима да саветника за медије једном засвагда заменимо саветником за истину.

Кад смо већ код медија, јадни ли су медији у нашој Србији, кад се из петних жила упињу да сазнају о чему размишљају преговарачи у мутним играма Владе Србије и самопрокламоване Владе Косова. Борко, Едита? По времену утрошеном на читање мисли једног, односно друге се медији у Србији изгледа и деле на „патриотске“ односно „европејске“. Каква шарена лажа!

Нико од медија у Србији не сме искрено широј јавности да прикаже стваран живот Срба на барикадама на северу Косова и Метохије; још мање Срба на југу Косова и Метохије, по гетоима, из милоште названим још и „енклавама“. Чита ли неко њихове мисли, пита ли их ко шта?

Борис Малагурски, аутор вишеструко награђиваног документарног филма „Тежина ланаца“, дрзнуо се да пројекцију свог документарног филма одржи 29. октобра 2011. међу својим сународницима, Србима на барикадама на Јарињу. Скуп је осмишљен као један вид моралне и хуманитарне помоћи српском народу који непрекидно, три месеца, дежура на барикадама штитећи оно што му припада.

Путем своје интернет презентације позвао је 23. октобра све заинтересоване људе да му се прикључе.

Наглашено је да скуп није страначки, и да се избегава сваки вид истицања страначке припадности.

И поред племените идеје, на путу ка барикадама испречили су му се највећи српски медији, који ниједном речју нису пропратили припрему и почетак самог скупа.

Вест о организацији ширила се искључиво од уста до уста, без медијске подршке у Србији. Једини медији који су обезбедили потпуну покривеност скупа били су Интернет гласила: "Фејсбук репортер", "Васељенска ТВ" и "Видовдан".

Уз свој скромни досег, Интернет гласила су ипак обезбедила да из различитих делова Србије, 29.октобра ујутру, пут барикада пођу људи са шест аутобуса и једним минибусом и сусретну на барикадама у Јарињу.

Био сам међу малобројним срећницима који су успели да вест на време сазнају и пођу пут своје браће.

Са разних страна смо на барикаде стигли увече, дочекани са мешавином одушевљења и неверице.

Постојала је оправдана бојазан да нас после Рашке неће пустити даље. И то, не КФОР, па чак ни Шиптари, већ наша, српска полиција. Чујемо да не би било први пут да наша браћа из полиције не пропусте мирну поворку која носи помоћ Србима на барикадама. Спаси нас, Боже, оваквих недела!

Након добродошлице уследили су дирљиви тренуци упознавања са одважним мештанима. Подељена је и и скромна помоћ у виду основних намирница. Хладно је, и топла одећа и обућа ће нашој браћи бити итекако потребни у предстојећем зимском периоду.

Наложена је логорска ватра, и мештани свима сипају топли чај који добро греје руке.

На суровој косовској ветрометини леде се руке без рукавица, али душа гори.

Мрак је. Ипак, овај мрак има другачију специфичну густину од мени знаног београдског мрака. Тежак је и непредвидив, али је у овом мраку народ сабран и прибран... Народ сабран око ове ватре овде је на заједничком задатку, на барикадама на кућном прагу, окупљен око свог огњишта.

У овом мраку и власт је са народом, и из народа.

По томе се и види да се овај косовски мрак светлошћу вековног огњишта може угасити.

То је пламен који свако од нас треба да нoси са собом и шири га по читавој Србији.

Тишину и мрак барикада ремете пуцкетање ватре и пројекција филма. Расположење је изванредно, и сви су се од узбуђења стопили у једно. И бодљикава жица делује мекше кад нас има више.

Сви осећамо тежину ланаца које гледамо на платну. Имамо и смернице, и заједнички циљ да их се ослободимо. Након приказивања филма и мештани и пристигли народ пуни су позитивних утисака.

Пркосно, као и увек, загрљена браћа певају: „Србадија кличе цела: - Не дамо те, Косово. То је наше увек било, од старих нам остало!“. Након ових неколико часова заједничког дружења, један део окупљених људи, пуна срца, креће назад својим топлим домовима. Окрећу се назад са жељом да се што пре врате са другима, који ће доставити помоћ у виду намирница, топле одеће и обуће.

Али и да поново стисну руку својој сестри, своме брату, који нас чувају на бранику Србије.

Немали део нас је остао са својом браћом, да им бар на једну ноћ помогнемо у редовним дужностима, и тамо склопио пријатељства која остају за цео живот.

Овај скуп остаје да нас као светионик опомене, али и да осветли пут идејама које својом добротом заслужују много већу пажњу у овом медијском мраку. Надајмо се да ће и Србији ускоро сванути, да ће светионик остати ту да нас сети на нека мрачна времена. У том циљу чувајмо пламен овог огњишта.

У име сапутника који су на време сазнали за одлазак, и добили прилику да дају свој скромни прилог народу на барикадама, захвалност дугујемо изузетном човеку, господину Борису Малагурском.

Његов чин је потакао људе да, према својим могућностима, олакшају сународницима тешку ситуацију у којој се налазе. Припрема будућих одлазака и слања помоћи народу на барикадама ће се, с Божјом помоћи, наставити и даље, уз подршку удружења жена са Косова и Метохије ( ЖеКиМ) и осталих заинтересованих добротвора.

Запитајте се колико би нас било да је овај дивни скуп имао, макар и симболичну, медијску пажњу.

Замислите се и зашто до тога ипак није дошло...

Звучи крајње неразумно, мада не и невероватно, да се неко у Србији уплашио организоване подршке Срба из централне Србије својој браћи и сестрама са Косова и Метохије.

Биће да њихов страх ипак потиче и од „нe то“ улагача. Оних истих улагача који у претходне две деценије тако храбро, даљинским управљачем, улагаше у нас, нашу власт и „слободне“ медије.

[ Почетна страна ]Српска медијска барикада

среда, 09 новембар 2011 15:02
Peter RV
Vrlo dirljiv opis borbe nasih zanemarenih srpskih patriota na Kosovu. Medijski mrak u Srbiji je zaista potpun kad ne mozemo da imamo informaciju 'prve ruke' o ovim, za nas najvaznijim dogadjajima,zadnjih dvadeset godina. Soros i kompanija,kao zmija, hipnotisu ove zabe u beogradskoj medijskoj zabokrecini. Bijeda.
Препоручи коментар:
80
1
среда, 09 новембар 2011 15:51
boban
Prelepo napisano.
Potresno.
Hvala
Препоручи коментар:
65
0
среда, 09 новембар 2011 17:33
GOLEMI
H V A L A ! ! ! a ti sto si komsiji odozgo dao minus .........
Препоручи коментар:
30
1
среда, 09 новембар 2011 17:53
Peter RV
Ko je Adis Alajev? Ovo ime vrijedi zapamtit.
Препоручи коментар:
39
0
среда, 09 новембар 2011 18:45
Цоца
Диван текст. ХВАЛА!
Питам се шта то поједини Срби, потписници прогласа
'Преокрет' знају, што ја не знам, виде што ја не видим и чују што ја не чујем, а не виде ово што видим и чујем и знам и ја и многи други, барем са НСПМ-а. Зар је могуће да се можемо и смемо оволико разликовати у мишљењу о будућност свога народа!
Да је то само нека назови техничка интелигенција, ни по јада! Углавном уметници! Они који би требали
први међу нама да осете неслободу, муку живота у лажи, неизвесну и крајње опасну будућност нашег народа у 'загрљају' са западом!
Молим их да ми отворе очи, да кажу шта то знају, па да заједно идемо доле, на КиМ, да и нашим људима доле објаснимо неке ставари. Ако не могу ништа да ми кажу, морали би да ћуте и то дуго, дуго, дуго! МНОГО СУ СЕ РАСПРИЧАЛИ А НИСУ НИШТА РЕКЛИ!
Препоручи коментар:
38
0
среда, 09 новембар 2011 18:51
Jasna*
Zaista divan ,topao,ljudski tekst.
Препоручи коментар:
35
0
среда, 09 новембар 2011 18:53
iz_Holandije
Prelepo, dirljivo..ma..
A, o mediima; NAJVECU vest u EU, dakle i u Holandiji gde ja zivim( vrtelo se juce ceo dan, sa glorifikacijama, slatkorecju itd)o jucerasnjem otvaranju gasovoda iz Rusije- b92 prenosi PROSLE NOCI u 02..i nesto; DANAS je NEMA ceo dan..pojavljuje se pridvece u rubrici 'prenosimo'- i ima 5- SLOVIMA PET- komentara!!!!!
Toliko!

ps. i ja bih iskreno vise voleo da znam o autoru oveg clanka
Препоручи коментар:
27
0
среда, 09 новембар 2011 22:09
DjordjeBL
svi smo neki vajni Srbi jel? Pa kad jesmo daj onda svi da podjemo dole na barikade.
Recimo pola Beograda da krene jel? Oni iz prestonice bi trebalo da daju primjer ?
Medjutim kako ja vidim Srbima iz Bgda i okoline nije stalo do Kosova jer da jeste bili bi vec dole na barikadama.
Niko ne moze zaustaviti u mirnom i protestnom marsu 3 miliona Srba koji bi posli na "hodocasce" dole na KOSOVO .USPUT BI VLADA IZDAJNIKA PALA a na VLAST BI DOSLE PATRIOTE. DAKLE MOJI SRBI IMATE JEDNOSTAVAN IZBOR UMJESTO JUTARNJE KAFICE CIGARE I CASKANJA MOBILNIM U CENTRU BGDA PUT POD NOGE I DO KOSOVA, ionako ste zakasnili jer jos malo pa necete moci ni tu kaficu da pijete ujutru-
doce vam vam ljuljzi, muljzi i hasimi s masingeverom a vi cete u izbjeglistvo
Препоручи коментар:
22
0
четвртак, 10 новембар 2011 07:46
Горан
Борис Малогурски је први , још у септембру , предложио као праву подршку да се и са друге стране барикада организују Срби и да тако пошаљемо јединствену поруку Свету .Борис и Адис Ајалев су на најлепши начин сачували пламен свог огњишта. А шта смо ми урадили?
Препоручи коментар:
13
0
четвртак, 10 новембар 2011 10:30
Биљана Николић@Горан
Горане потпуно сте у праву.
Смешно звучи "нисам знала за ову акцију, придружила би се".
Како се организовати, како пробити медијску блокаду?
Препоручи коментар:
7
0
четвртак, 10 новембар 2011 10:36
За Србски Призрен
Немој гледати то шта је ко до сада урадио. Него тај који није ништа, нека уради. Јел тешко сести у аутобус и отићи доле на барикаде? Линије најнормалније иду до севера Космета као и до свих осталих градова у Србији.
Препоручи коментар:
9
0
четвртак, 10 новембар 2011 11:18
Тања
Дубоко се извињавам Петеру РТ, јер сам случајно његов коментар означила минусом(.

Срдачан поздрав,

Тања
Препоручи коментар:
9
0
четвртак, 10 новембар 2011 16:55
Зоран ПЕруновић
Честитам Адисе, настави да пишеш. Повода ће да буде.
Препоручи коментар:
6
0
петак, 11 новембар 2011 02:04
Вукица Стевановић
Имала сам срећу да упознам Адиса управо на путу који је иницирао Борис Малгурски. О том путовању Адис је написо овај диван текст. Лепота текста који је написао и подстакао племените људе на коментаре је ипак само сенка лепоте којом он зрачи. Адис у себи носи огромно богатство, племенитост и љубав за људе. Он је без сумње достојан потомак својих предака.
Тренутно помаже Удружењу жена са Косова и Метохије како би четврти СКУП ПОДРШКЕ НАРОДУ НА БАРИКАДАМА био успешан.
Због медијске блокаде дајем себи право да вас на овај начин позовем да 17. новембра у 17. часова доћете на Трг Републике у Београд. Важно да се окупи што већи број Београђана да чују шта се заиста догађа на северу Космета.
Очекујемо да ће на скупу говорити и Валентина Питулић,професорка књижевности Универзитета измештеног из Приштине. Она такође дежура на барикадама и од тих обавеза зависи њен долазак. Доћите да је чујете и видите и сами процените да ли су КРИМИНАЛЦИ НА БАРИКАДАМА.
Препоручи коментар:
8
0
субота, 12 новембар 2011 16:50
Марко из минибуса
Свака част Адис,свака реч на свом месту!
Препоручи коментар:
2
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]Нема коментара:

Постави коментар