Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

петак, 25. новембар 2011.

Слободан Антонић: Претња погромом може бити разлог за проглашење “независности” севера КиМ | Хроника

Слободан Антонић: Претња погромом може бити разлог за проглашење “независности” севера КиМ | Хроника

Хроника

Слободан Антонић: Претња погромом може бити разлог за проглашење “независности” севера КиМ

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 25. новембар 2011.

Уочи актуелне фазе разговора између тимова које предводе Борислав Стефановић и Едита Тахири, а у којима је, јављају агенције, (досад) постигнут „важан договор око универзитетских диплома“, и од званчника се чује да „није искључено да Срби дођу на идеју о формирању независног севера“. О томе разговарамо са политичким аналитичарем Слободаном Антонићем.

Који је смисао идеје о проглашењу независности севера Косова?

- Вероватно отпор Приштини да „интегрише“ тамошње Србе, по моделу од 17. марта 2004. Тада су многе српске енклаве јужно до Ибра тако успешно „интегрисане“ да је за само неколико сати 4.100 Срба побегло главом без обзира. Албанци су прогласили независност 2008. под изговором да је то легитимна реакција на акцију Београда, из 1999, да протера албанско становништво. Са истим правом и Срби могу да 2011. траже самосталност због оног што им се дешавало од 1999.

Мислите ли да је идеја аутохтона или је инструирана из Београда?

- Не верујем да оваква идеја дошла из званичног Београда. Многи мисле да се наша власт, када је Косово у питању, боји и сопствене сенке. Иначе би поставила на границу 999 специјалаца и упозорила да ће реализовати одредбу о нашој полицији на Косову, из Резолуције 1244.

Које су могуће последице такве одлуке за Србе јужно од Ибра?

Они су очигледно таоци Приштине, чим се такво питање уопште може поставити. А онај ко има таоце, па с њима уцењује, јесте терориста. Озбиљне државе не падају на уцене. Уосталом, баш та претња погромом Срба јужно од Ибра даје аргументе за независност онима на северу.

Шта можемо закључивати на основи сличних примера у свету?

Да таква решења нису најсрећнија, али да често функционишу. Северени Кипар и Придњестровље су добри примери. Такво стање може потрајати деценијама. То је начин да се конфликт „замрзне“. А замрзнути конфликт увек је бољи од оружаног.

Последње вести кажу да нема договора о прелазима и регионалном представљању Косова...

Стратегија преговора је да се, под притиском ЕУ, да нешто Албанцима, али никако у питањима статуса и симбола. С таквим избором стратегије Србија је стално у дефанзиви.

У уторак, кад закључујемо овај број НИН-а, посланици ДСС напустили су седницу Скупштине и затражили да се расправља о Декларацији о Косову коју су они поднели.

Њихова критика политике према Косову углавном је исправна и принципијелна. Необична је, међутим, радикализација њихове парламентарне борбе, имајући у виду да су и раније постојали разлози за напуштање Скупштине. Ипак, то треба сагледавати у контексту заузимања бољих стартних позиција за предстојеће изборе.

Мирко Млакар

(НИН, 24. 11. 2011)

[ Почетна страна ]


Слободан Антонић: Претња погромом може бити разлог за проглашење “независности” севера КиМ

петак, 25 новембар 2011 15:07
alkar
tako je i "pritnja" pogromom bila "razlog"za proglasenja "nezavisnosti" tkz rep krajine u hrv.al vi ne vidite di to vodi,ne učite vi ništa ..ja ne kazem da je posteno sta su vam uzeli kosovo ali to je cijena vaseg ratovanja i ne prihvaćanja civilizacijskih standarda.da je to prije 50-60 g ajde nekako ali ratom se danas tesko sta stiče.osim obrane svoje kuće.sve drugo se moglo pošteno i politički(čehoslovačka,sssr,ujedinjenje njemačke,stvaranje eu,euroazijeske zone).kosovo vi vise raton vratit nećete za naseg vakta i zemana,poslije sta bude.mislim da je pozicije izgubljena ,mat samo sta nije,bolje se izborit za prava srba nego da u ratnom vihoru nestane cila srbija.trenutno je nato prejak i jedinstveniji od vas.
Препоручи коментар:
4
42
петак, 25 новембар 2011 15:29
Влада Канада
Борба за слободу Срба у Србији је почела и биће успешна, као што је била много пута до сада. Ми, Срби, имамо две групе непријатеља пред собом. Прву групу чине НАТО у форми КФОР-а и ЕУЛЕКС-а и шиптарска мафија на Косову и Метохији. Другу групу чине анти-српска коалиција у форми садашње квислиншке владе на челу са тадићем, дачићем и динкићем и осталим минорним про-натовским партијама и "личностима" типа драшковић-чеда-чанак-мађарони, и анти-српске невладине организације типа кандић-бисерко-лихт. Ова група непријатеља је финансирана са запада за уништавање не само Србије него и комплетне српске државности у тврдим српским главама. Циљ обе групе је апсолутна контрола Србије и Срба за даљи наступ на исток и југоисток. Ми смо препрека на њиховом путу, која се мора прегазити. Историјски народи, у тешким тренуцима, снагу налазе у својој историји. Тако требамо и ми да урадимо, јер имамо на кога да се угледамо. Част наших славних предака је у нашим рукама. Ово је наша шанса.
Препоручи коментар:
29
1
петак, 25 новембар 2011 15:32
Живорад
Тачно је да нас уцењују судбином сународника јужно од Ибра. Не верујем ипак да се то без неких већих потреса у региону или у Европи може и сме спровести. Ипак нам се положај нешто поправио у односу на претходни период.
Препоручи коментар:
17
3
петак, 25 новембар 2011 15:59
Тачи је мали од палубе главног терористе:Великог брата.
Препоручи коментар:
24
1
петак, 25 новембар 2011 16:15
?@alkar (алкар)
А зашто ти не гледаш своја посла, него се гураш овде међу нас зле Србе? Јел ти то тражиш неку самопотврду, о чему се ради?
Имаш своје истомишљенике у Хрватској па са њима распредај о Србима, можда ти буде лакше.
Препоручи коментар:
27
2
петак, 25 новембар 2011 16:31
zoran
Uvek lepo receno, sve u svemu, mnogo cenim ovog coveka, i iskreno mi je drago da postoji takva osoba koja racionalno i veoma precizno analizira stvari koje nas okruzuju...ovako treba da izgleda jedan novinar, tipican primer coveka sa autoritetom, svaka cast Antonicu!
Препоручи коментар:
17
1
петак, 25 новембар 2011 16:54
Биљана Николић@alkar
Шиптари ће покуповати сва имања Срба у Хрватској,добићете цивилозване нове држављане, па живите заједно и хармонично у европској срећи.
Препоручи коментар:
10
0
петак, 25 новембар 2011 16:54
siniša
Najpreče je da iz procesa odlučivanja sudbine Kosova i metohije bude izbačena srbija, odnosno odnarođšene srpske vlasti. Kad preostali Srbi na Kosmetu, sa ruskim pasošima zatraže zaštitu Rusije i kad Rusija bude imala zakonsku osnovu da vojnički zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji, moći će i tzv kosovske institucije i KFOR da pričaju šta hoće, ali se ništa pitati neće, a još manje će moći neklažnjeno da reč kažu, a kamoli da nešto učine.

Nisu Rusi isukali "Iskendera" da bi se sa njim slikali nego da bi sa njim polupali i radarska postrojenja u Poljskoj i Bonstil na Kosmetu.

Osim ako neko sumnja u Putinovu odlučnost i mogućnosti Iskendera.
Препоручи коментар:
6
0
петак, 25 новембар 2011 16:59
siniša @ alkar
Da vas podsetim kako se nekad pevalo u vašim redovima.
"Pivam pismu, kad me nešto trisnu, kad me trisnu zaboravih pismu".

"Iskenderi" se raspoređuju.
Biće bubanja.
Ko će ih zaustaviti i kako, imate li odgovor?
Препоручи коментар:
8
0
петак, 25 новембар 2011 16:59
Stef
@alkar
Čoveče, nešto škripi s tvojom logikom. Ako sam kažeš da su nam uzeli Kosovo, o kakvim civilizacijskim standardima pričaš. I o kakvoj ceni ratovanja pričaš, ako nam je Kosovo oteto? Da ne pričam sad o ceni koju Hrvatska nije platila za ratovanje u I i II svetskom ratu. I ovom, poslednjem. Koji nije bio pre 50-60 godina. Pa, Srbi upravo brane svoje domove, a rat je samo poslednje sredstvo u toj odbrani. Pročitaj neku knjigu, imaćeš manje problema i sa logikom i sa pravopisom.
Препоручи коментар:
12
0
петак, 25 новембар 2011 17:15
thinking maize@ "аlkar"
Је ли Пријатељу, а што се ти толико ПЕТЉАШ у српске послове!? Што је много, много је! И то БАШ по питању Косова! Где и твојим сународницима из Јањева не "цветају руже" од силне шиптарске "demokracije"! Уосталом, то око ПРОТЕРИВАЊА, ако већ ПРЕТИШ и помињеш ту ВАШУ "Олују", подсетио бих те, да смо ми Срби били ПРИНУЂЕНИ да КОЛЕКТИВНО одступимо са Косова пред турском војском 1690/91 под патријархом Арсенијем Чарнојевићем, као и под Патријархом Арсенијем Шакабентом 30-тих година 18-тог века, а ЗБОГ ТОГА што смо се БОРИЛИ на страни ХРИШЋАНСКЕ ВОЈСКЕ Царевине Аустрије! И ТЕК тада Косово (и Метохију!) населише Шиптари. Врло добро смо се СЕЋАЛИ тог ИЗГОНА и ВРАТИЛИ смо се 1912, па ћемо с Божјом ПОМОЋИ то учинити ОПЕТ! Шта ћеш 200 година тамо-овамо нама НИШТА не ЗНАЧИ! А "Олуја" нам је била као јуче! Па ћемо, ако Бог ДА, и ако БРАЋА Руси допусте (због Немаца!), фала Богу јунаштва НЕ МАЊКА у Срба, да се поново СРЕТНЕМО НЕГДЕ на Динари! Много брате чачкаш, ИШЧАЧКАЋЕШ МЕЧКУ!
Препоручи коментар:
15
0
петак, 25 новембар 2011 17:46
луди скретничар
#свима који одговарају алкару и сличнима#

Губите време и наседате, а ја губим вољу за читањем коментара.
Препоручи коментар:
3
0
петак, 25 новембар 2011 18:05
Свевидеће око
Нема сумње да постоје два приступа косовском питању. Први бисмо могли да назовемо традиционалистичким или етатистичким - то је приступ Зорана Ђинђића и његових следбеника. Овај приступ инспирисан је схватањем државе и нације у традицији немачког конзервативизма. Ђинђићево залагање за поделу Косова уместо поделе власти на Косову ("суштиснке аутономије") почива на донекле анахроном схватању израженом у слогану "један народ, једна држава. један лидер". Са друге стране налази се модернистички приступ оличен у В. Коштуници. Коштуница уважава комплексност модерне теорије и праксе државе и права, као и искуство антифашистичке народно-ослободилачке борбе. Наиме Коштуница верује да је суживот људи различитог етничког порекла - могућ.
Препоручи коментар:
1
0
петак, 25 новембар 2011 18:22
NikolaC
@alkar

Polako, polako... Doći ćete i vi na red.
Препоручи коментар:
1
0
петак, 25 новембар 2011 18:26
Обсервантес
"Program Sinjske alke:

10.00 Smotra konja
11.00 Smotra jahača
12.00 Zajednički ručak"
Препоручи коментар:
1
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]


Нема коментара:

Постави коментар