Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

среда, 30. новембар 2011.

Према сиријској обали: Глас Русије

Према сиријској обали: Глас Русије

Према сиријској обали

30.11.2011, 13:54
Photo: RIA Novosti
Одштампајте прилог Испричајте пријатељу Додати на блог

Група бродова руске војне флоте на челу са носачем авиона Адмирал Кузњецов у децембру ће кренути на далеки пут. У оквиру тог путовања планиран је улазак у сиријску луку Тартус, где се налази база војне флоте Русије. Војници демантују политичку компоненту путовања. Али стручњаци су сигурни да би присуство руских бродова код обала Сирије, коју су запљуснули немири, могло да умири неке представнике Запада који инсистирају на употреби снаге против режима Башара Асада.

Војници кажу да ће се пловидба одвијати у оквиру планских вежбања флоте. У новембру посаде бродова су у оквиру вежбања испалиле једну количину ракета и артиљеријске муниције. Адмирал Кузњецов сада носи групу ловачких и ловачко-бомбардерских авиона и морнаричких авиона. Представник прес службе Западног војног округа Вадим Серга је Гласу Русије рекао да ће информације о свим фазама пловидбе свакако бити доступне за штампу, али је одбио да коментарише њене задатке.

Руска војна база Тартус је једина у далеком иностранству. Користи се као тачка за техничко сервисирање бродова Црноморске флоте. У бази тренутно нема руских бродова. Али се код сиријске обале скоро појавила ударна групација морнарице САД која укључује нуклеарни носач бродова последње генерације Џорџ Буш.

Руски војници истичу да је пловидба бродова Северне флоте планирана 2010. године, када је ситуација у Сирији била мирна. Зато не сме да се посматра као „симетричан“ одговор на присуство Американаца. Али ће само присуство бродова руске војне флоте код обала Сирије, којој прете санкције Запада, имаће приметан спречавајући ефекат. То је мишљење директора Центра за друштвено-политичка истраживања Владимира Јевсејева које је поделио с Гласом Русије.

Долазак Адмирала Кузњецова на Медитеран показаће да Русија у суштини спречава насилно решавање сиријског проблема од стране НАТО-а. У сваком случају присуство једног таквог брода онемогућава спровођење војне операције против Сирије. То је опомена НАТО-у да не покушава да проблем реши применом снаге. Не сматрам да се у Сирији тренутно одвија револуција пошто опозиција не изражава став већине становништва. Свесна је тога и користи радикална средства, намера јој је оружано преузимање власти, уз подршку низа земаља. Између осталог постоје информације да опозицију подржавају Турска и Француска. Русија може, по потреби, да почне са сталним стражарењем у акваторији Медитеранског мора.

Разуме се да војно-политичка администрација Русије и САД не разматра могућност оружаних сукоба. Али у теорији је могуће затезање односа, сматра војни експерт Виктор Баранец.

Потпуно смо свесни да је став Русије о Сирији, за разлику од оног о Либији, у супротности са жељама САД и НАТО-а. Наши политичари и дипломате су већ разменили једну количину заједљивих коментара и вербалних противнапада. Температура изјава расте. Али је сасвим могуће да, када наши бродови приђу сиријској обали, ситуација у овој земљи ће се променити. Јер, и опозиција и војска и политичка администрација почињу да схватају, иако тешко, да немају другог излаза осим да се нађу за преговарачким столом.

Носач авиона Адмирал Кузњецов пратиће брод за гађање подморница Адмирал Чабаненко. Затим ће им се придружити и стражарски брод Ладни. Осим маневара на пучини планирани су летови морнаричке авијације. Уосталом, довољно далеко од сиријске обале.

Нема коментара:

Постави коментар