Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

субота, 19. новембар 2011.

Ивица Дачић: Нови услов за улазак Србије у ЕУ биће финансијска способност | Хроника

Ивица Дачић: Нови услов за улазак Србије у ЕУ биће финансијска способност | Хроника


Хроника

Ивица Дачић: Нови услов за улазак Србије у ЕУ биће финансијска способност

PDF Штампа Ел. пошта
субота, 19. новембар 2011.

Крушевац - Заменик председника Владе Ивица Дачић изјавио је да би нови услов за прикључење земље Европској унији могла бити њена финансијска способност.

"Ових сам дана прочитао у нашим документима да једна земља из западне Европе тражи да се Србији, поред досадашњих, постави још један услов за улазак у ЕУ, а то је да ли је способна да буде део европског простора", рекао је Дачић.

Заменик премијера је навео да је "неукусно да у време када се распада еврозона, неко говори о томе да ли Србија финансијски може да буде део Европе".

Он је оценио да то указује да је могуће да Србији буду постављени услови који нису били примењивани у случају других земаља када су улазиле у Европску унију.

Директорка Владине канцеларије за Европске интеграције Милица Делевић за Б92 каже да је економски критеријум важећи за све земље које су заинтересоване за чланство.

„Економски критеријум је још од 1993. године и Копенхагена један од критеријума који је важећи за земље које су заинтересоване да уђу у чланство у ЕУ. И ако се погледа мишљење које је о нашем захтеву објавила комисија 12. октобра и било који извештај који је објављен претходних година, видите да комисија даје оцену и макроекономске стабилности, изазова, реформи, финансијске одрживости", каже Делевићева.

Дачићу, који је и министар унутрашњих послова, данас је у Легату Милића од Мачве у Крушевцу уручено признање Повеља мира и толеранције за ширење идеала мира, које му је доделила Асоцијација за културу мира и толеранције у том граду.

Он је том приликом изјавио да "Србија никада не треба да одустане од својих циљева за заштиту грађана и њихов бољи стандард, али да при том не сме изгубити достојанство".

Дачић је рекао да се бољи услови за грађане Србије могу наћи у европским интеграцијама, али, како је истакао, "не сме се платити цена тиме што би Србија изгубила национално достојанство и нанела трајну штету националним и државним интересима".

Он је оценио и да српски народ "нема довољно маркетиншког духа, тако да је дозволио да као народ који је поднео велике жртве у ратовима за сопствену слободу, постане синоним за освајаче туђих територија".

"Ми смо дозволили да данас Срби, који су били највеће жртве ратова, у свету постану синоним за ратне злочинце, оне који освајају туђе територије и угрожавају мир свуда у свету, зато што мислимо да је истина довољна и да је не треба рекламирати", рекао је Дачић.

Он је поручио и да је први корак ка јачању Србије враћање самопоуздања народу, јер, како је оценио, последице тог стања доводе до фрустрација и ирационалних понашања као што су антиевропско расположење и осећања да постоји међународна завера против Србије.

(Б92-Бета)

Пристигли коментари (0)

Нема коментара:

Постави коментар