Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

четвртак, 24. новембар 2011.

Коштуница: Европа нам само штети « Србски ФБ Репортер

Коштуница: Европа нам само штети « Србски ФБ Репортер

Коштуница: Европа нам само штети

1 Vote

Коштуница: Европа нам само штети

четвртак, 24 новембар 2011 11:16 Вечерње новости
Ел. поштаШтампаПДФ

kostunica1_360_327.jpg
Стратешки циљ Србије треба да буде развој земље, а не више улазак у Европску унију. Од чланства у ЕУ могли бисмо имати више економске штете него користи, а улазницу бисмо морали да платимо одрицањем од Косова и Метохије, рекао је за ”Новости” Војислав Коштуница, лидер Демократске странке Србије.Зашто се сада, када смо на домак кандидатуре, тврђе него икад залажете за заустављање пута Србије ка ЕУ?

- ЕУ се налази у озбиљној кризи, а цела та зграда се и те како тресе. Воде се у европским земљама озбиљне расправе о будућности и опстанку ЕУ, само се у Србији, која је посебно угрожена, о томе ћути. Ако ЕУ преживи, извесно је да ће доћи до њеног преуређења и да сви чланови неће имати једнак статус. Поставља се питање: треба ли да идемо у другу или трећу лигу ЕУ, без дела територије, уз потпуно уништавање привреде, под понижавајућим условима који нису важили ни за једну земљу. Уверен сам да не треба.

Шта је алтернатива? Многи ће вас оптужити да нудите изолацију…

- Србији не треба чланство у ЕУ него пре свега економска сарадња са ЕУ као и са другим државама и економијама на равноправним основама. Алтернатива је, дакле, да се окренемо себи и да упрегнемо све снаге за развој земље. Било какви односи са другим државама и све могуће интеграције треба подредити аутентичном интересу Србије. Србија пре свега, то је алтернатива безглавом путу ка ЕУ.

Страхујете ли да ћете остати усамљени, јер се комплетна власт и највећа опозициона странка СНС залажу са наставак европских интеграција?

- Став већине политичких странака о ЕУ не поклапа се са расположењем грађана. Уверен сам да већина грађана сматра да би учлањење Србије у ЕУ донело више штете него користи. То ме охрабрује и уверава да не улазим у борбу која је осуђена на неуспех.

Подразумева ли прекид пута ка ЕУ и обустављање преговора са Приштином? Шта бисмо имали од тога?

- Те преговоре већ су прекинули Брисел, Еулекс, Кфор и приштинске власти акцијама на северу КиМ и на административним прелазима Јариње и Брњак. Зато би садашња власт требало да се хитно окрене СБ и Резолуцији 1244 и да се залаже за преговоре под покровитељством СБ УН. Све друго је срљање у суштинско признавање независног Косова. Државна политика се свела на смоквин листић, а то је реченица: ”Никад нећемо признати независност Косова”. То признање ће постати небитна форма, пошто се власт на безалтернативном путу ка ЕУ суштински одрекла Косова.

Креће ли ДСС у ванинституционалну политичку борбу пошто су ваши посланици до даљег напустили парламент?

- Посланици ДСС ће непрестано захтевати да Скупштина расправља о досадашњим и будућим преговорима о КиМ. ЕУ се кроз преговоре бави Косовом, а српски парламент ћути. Европски парламент најављује своју декларацију о Косову, а српски парламент ћути. Гест посланика ДСС је начин да се боримо да се у Скупштини расправља о КиМ.

Значи, не враћате се у клупе док се не отвори та расправа? То може бити до краја мандата…

- Власт је најавила декларацију о КиМ, па је од ње одустала јер нису имали већину. О преговорима се одлучује на телефонским седницама владе, а најмеродавнији министри дају негативно мишљење о дијалогу Београда и Приштине. Усвајају се противправне уредбе за спровођење ”договорених закључака”, које правни систем не познаје јер се уредбама спроводе једино закони. Далекосежне одлуке за нашу земљу доноси неколико људи без мандата и одговорности према народу и Скупштини. Против тога смо се побунили, а наша реч ће се чути у Скупштини и ван заседања.

Верујете ли да са Томиславом Николићем можете после избора да промените власт и садашњу државну политику?

- У овом тренутку, важно је да постоји дијалог са СНС, чак и о питањима која нас разликују, а то су однос према ЕУ, Косову и промени Устава.

Сматрате ли да су те разлике са напредњацима премостиве?

- Реч је о суштинским и најтежим питањима и грађанима на изборима треба јасно да саопштимо одговоре на њих.

Шта ће бити ваши критеријуми за склапање коалиција после избора?

- Развој Србије, промена политике према ЕУ, одбрана уставног поретка, питање Косова, Војводине, војне неутралности, рат са ”белом кугом”…

Колико је могућа сарадња са УРС кад Динкић не помиње у кампањи ЕУ, а признаје да је боље сарађивао са вама него са Цветковићем?

- Очигледно је да ЕУ више није ”in”, ни у тренду, као 2008. године и да евроентузијазма све мање има. Али, одлучују дела, а не речи. Цела владајућа коалиција клизи у правцу неизвесне кандидатуре, још неизвеснијег датума за преговоре и најнеизвеснијег чланства у ЕУ, што све води ка суштинском признавању Косова.

”Преокрет” ради оно што власт мисли

Није ли парадокс што готово једино ви и ”Преокрет”, који промовишу ЛДП и СПО, тврдите да је немогућа политика – и Европа и Косово?

- Важна је суштинска подударност између ”Преокрета” и владајуће коалиције, а разлика између њих је у нијансама. Оно што власт чини пужући, прикривено повременим патриотским паролама, прећуткивањем и одлагањем неких потеза између Београда и Приштине, ”Преокрет” ради отворено и јавно. ”Преокрет” је тврдо језгро и догматски део владајућег естаблишмента за који ЕУ нема алтернативу.

ДСС једина брани Устав

Шта очекујете од расправе пред Уставним судом о уставности Статута Војводине коју је иницирао ДСС?

- Протекле су скоро две године од те иницијативе. Чињеница да се о томе расправља, после свих политичких опструкција и притисака, много је важна. Многи политички актери за Устав не хају. ДСС је у улози уставобранитеља и кад је у питању Војводина, али и преамбула и целина Устава.

24. новембар 2011. - Објављено од стране | ВЕСТИНема коментара:

Постави коментар