Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

петак, 25. новембар 2011.

Преокрет или спин? | Политички живот

Преокрет или спин? | Политички живот


Политички живот

Преокрет или спин?

PDF Штампа Ел. пошта
Зоран Грбић
четвртак, 24. новембар 2011.

Када су представници мафијашке банде, у антологијском филму Кум, предложили сумњиви „дил“ Дон Корлеонеу, он га је одбио, не желећи да улази у неморалне послове. Несрећом по њега и породицу, ту се нашао и његов млађахни и неискусни син, који је на састанку са мафијашима нехотице наговестио да би он можда урадио другачије. Прагматичним италијанским ,,бизнисменима’’ то је било довољно, па су убрзо организовали атентет на Дон Корлеонеа, и напад на породицу. У филму, баш као и у животу, не оставља се пуно простора за размишљање о томе шта би било да је несрећни Сони Корлеоне ћутао у ситуацији кад одрасли причају. Подразумева се да би мафијаши, кад би видели да је породица стабилна и једногласна, одустали од свог плана, и била спремнија да понуди другачији и реалнији однос породици Корлеоне.

Таквих мангупа у нашим редовима има много. И изгледа да их је све више, јер мање или више тихо од јавности, представници неколико мањих странака кружи Србијом, и прикупља потписе за своју декларацију Преокрет. Тако је све више младих Сонија, који потписујући текст наивно верују да би нови „дилови“ које нуде сумњиви типови могли да донесу неки бољитак српској породици. Не пада им на памет да би бољи „дилови“ били донети одавно, на обострану корист, само да нема њих, тих младих грлатих мангупа, спремних на нове дилове.

У Декларацији ,,Србију у Европу’’, саопштено је неколико вероватних истина (,,ми смо најсиромашније Европско друштво, са најмањом платом и пензијом, највећом стопом незапослености, најмањим инвестицијама...’’), уз тезу да овде нема ничега, ни добијања посла, ни спорта, ни културе, док се власт за то не заузме. Уз оцену да је у Србији под оваквом влашћу све склоно пропадању, и препоруку да једно под њиховим идејама може да се избори са ,,антиевропским узурпаторима будућности’’, ,,антиевропском хистеријом’’, у тексту Декларације као једини конкретан проблем за проевропску будућност Србије, наводе се ,,балвани са два царинска прелаза на северу Косова’’, који ваљда стоје на блиставој европској будућности Србије. Због тога се позива на ,,нову политичку храброст’’ и потребу за ,,замену старих косовских парола’’, чиме се имплицитно промовише већ позната идеја прихватања постојања тзв. Републике Косова.

Такво позивање на ,,стварност’’, већ годинама траје као позив на тзв. ,,прихватање реалности’’, и спроводе га политичари који, као и млади Сони, тиме потписују дозволу за мафијашки лов на сопствену породицу. Да у Србији никад није било Сонија, да одавде нико никад није позивао на ,,прихватање реалности’’, тешко да би представници Европе били толико упорни и одлучни у захтевима да се Косово и Метохија предају. Тешко да би то икад постала реалност. Пре ће бити да би пристали на неки договор, не би ли Србију дозвали у Европу, као што то ових дана најављују да ће се десити са Хрватском, која ће 1. јула ући у заједницу ,,чак и ако до тада не испуни преостале обавезе’'[1] . И поред чињенице да је на њиховој територији, од стране званичне војске, извршено највеће етничко чишћење у Европи након Другог светског рата. Али, у Хрватској није било Сонија. Па тако није ни могло бити простора за разноразне европске мешетаре, који су овде често дефиловали.

Због тога би можда било корисније кад би представници те политичке групације покушали да продају Косово Западу, али као наше власништво, а не да га представљају као туђе. Да пораде мало на имиџу онога што имају, а не да продају оно што није њихово. Претпостављам да се међу чланством ЛДП-а и блиских странака, налази највећи број оних који су школовани у иностранству, и образовани на вредностима западног друштва, и да их тамо има више него у осталим странкама. Дакле, та странка би највише могла да уради на формирању правог имиџа Косова у Србији, да од ове земље направи имиџ привлачне земље. На том задатку би могла да пружи свој максимум, јер ту имају прилику да покажу своју јединственост у односу на остале, и да се политички афирмишу на тај начин.

Косово и Метохија није у Чедином власништву, није ни Вуково, нити је страначко, није ни моје, ни у власништву ове редакције, није читаоче ни у твом власништву, ни у власништву било кога од твоје породице. Није ни у власништву свих нас, јер све и да се окупимо сви заједно, и да са апсолутних сто одсто подржимо одвајање те територије, ми немамо право на то. Ако је у ичијем власништву, онда оно припада онима који су га градили вековима, који су се за њега борили, и који су га остављали својој деци и унуцима. Ми немамо, нико од нас, никакво право ван тога, осим да га оставимо даље, деци и унуцима. Инсистирање на предаји, зарад неке потпуно неизвесне европске будућности, врхунац је политичке наивности, а махање декларацијама и нуђење људима на потпис, делује злонамерније него што је Сони с почетка текста урадио. Сони је изнео лични став, никога није терао да га подржи. Ово је нешто сасвим друго, и људи који траже потписе и нуде документ председнику на потпис, више нису млади људи, и далеко од тога да су наивни. Наивни Сонији могу да буду потписници текста, али његови творци и промотери никако.

Истовремено, начин на који се сад бори за Косово је потпуно бесмислен. Барикаде су трагичне, и да се то дешава у неком филму, биле би смешне. Свађање са суседима, одлазак на барикаде, устанак против окупатора, на почетку овог века изгубили су сваки смисао, и представљају само одуговлачење неминовног. Рат у Либији, против владара који је имао велику подршку у народу, трајао је месецима, и на крају су белосветски мафијаши успели у својој почетној намери. Због чега овде ико има илузију да ће их неколико барикада зауставити у ономе што су замислили? Наиван је свако ко верује у то.

И није Косово срце Србије, људи су срце Србије. Сачувајте људе, јер Косово губљењем живота не можемо. Ово може дуго да траје, а људи имају рок трајања. Уколико никакав договор не може да се постигне, привремено иселите те људе, спасите их мука, улепшајте им живот, или га барем очувајте. Повуците их са тог наметнутог тужног фронта, не због Европе, него због људи. Сада сви тргују тим обичним људима, једни их подстичу на барикаде, а други преко њих оптужују оне који их подржавају. А на барикадама свој живот и здравље ризикују само ти обични људи. Не боре се они за Косово, они се боре за нормалан живот који су изгубили. И уколико матична држава у овом тренутку не може да им обезбеди то право које имају, преселите их. Направите Нову Приштину код Бујановца. Нови Призрен код Ниша. Нека тамо живе, до повратка, нормално, и са оним што имају, као и сви остали грађани Србије. А Косово прогласити окупираном територијом. И третирати га онако како је територија Србије третирана 1915. Окупирана до повратка. То је наша територија. Све и да тамо више нема, и никад не буде иједног Србина, то ће и даље бити српска територија и на њу ћемо имати историјско право. Они који на њој живе могу само да плаћају порезе и накнаде за привилегију што тамо живе.

Идеја о томе да Косово не можемо да сачувамо без људи, наметнута је након почетка окупације 1999. године, и некако је постала општеприхваћена, иако је потпуно бесмислена, нетачна и, показало се, погубна. Јака држава држи сваку територију на коју полаже право. Тако је било током читаве историје, а поготово је тако у савременом свету, свету мултинационалних и мултиконфесионалних држава. Постоје и јасни актуелни примери у којима јаке државе под својом влашћу држе и територије на које немају историјско, географско или биолошко право. Па тако САД још увек држе Порторико и Хаваје, уз неколико острва на Пацифику, Французи имају Корзику, Полинезија се још увек зове ,,француска’’, а такви ,,французи’’ су и људи са Гвајане, Мартиника, Гвадалупе, Реуниона, Сент Мартина (...). Као што Велика Британија и даље чврсто држи своја историјска Девичанска острва, Анкуилу, Бермуде, Кајмане, Монсерат (...), а због Фокланда је подигла читаву флоту, водила један рат, а тамо почетком следеће године шаље принца Вилијема (други у линији за престо), у војну мисију [2]. Дакле, јака држава, има право да као војни полигон за свог принца третира и територију која је и за Аргентину периферија, удаљена 500 километара. И нема потребе да постоје Британци на Фокландима, да би њено становништво уредно плаћало порезе британској Круни.

Али, баш као што су бесмислене барикаде на путу за Косово, исто тако бесмислено је форсирање отварање некаквог пута у Европу. Са Косовом у Србији, или без њега, нико од заговорника таквог пута још није јасно објаснио шта би Србија својевољним одустајањем од независности конкретно добила. Данас у Србију у званичну посету долази председница Швајцарске, мале државе која је више него богато уновчила своју вековну независност. Која је умела да тргује са свима, а да не буде ничија, и да баш зато што је ничија, буде добра свима. Мој драги пријатељ Ралф (или српски, Рале) има обичај да поносно призна да су Швајцарци и Срби исти по снажној потреби за независношћу и слободом. Зашто ми онда не бисмо такву независност коначно наплатили? И зашто баш сад кад имамо шансу да наплатимо то што смо направили ,,кућу на сред пута’’, зашто бисмо се сад продавали било коме, поготово неком савезу који све више личи на брод који тоне. И, узгред, који је недавно званично затражио новчану помоћ од Кине. Исте оне Кине због које су почетком ове деценије овдашњи европејци хистерично нападали све оне из власти који су одржали економску и политичку сарадњу са том државом. Европејци у Србији за све умеју да праве пројекте, планове изводљивости, студије, процене и анализе, само још нема конкретне процене тога шта би Србија добила евентуалним уласком у Унију. Нешто јасније од ,,да нам свима буде боље’’. Може нама да буде одлично и у независној Србији. Нема потребе да део своје суверености преносимо на Брисел. Овако све личи на гротеску, сви машу паролама, под маскама европејства, и то је једини политички и економски програм овдашњих странака. Сви се понашају као да, декларисањем за европски пут, промовишу улазак у Рај.

СФРЈ није била у Европи. Није била ни у једном блоку. Ништа јој није фалило. И не, нису била друга времена. Само тад није било Сонија, млађаних Корлеонеа, несвесних онога што говоре. Они су се шетали по Европи, јер су одавде били прогнани као непожељни. Тек онда кад су се у тадашњој Југославији појавили, или поново вратили разноразни Сонији, тек тада су се појавили услови и могућност да се држави понуде нови, трагични „дилови“.


[ Почетна страна ]Преокрет или спин?

четвртак, 24 новембар 2011 19:41
Starac Milija
Molim Vas budite precizniji "oko Evrope". Mi jesmo u Evropi, uvek smo i bili. Ne mešajte Evropu sa Evropsko Unijom (E.U). EU ima svoj početak, imaće jednom i svoj kraj. Mi u Evropi ostajemo jer je tu naša otadžbina. Nije ovo puko insistiranje na formi (EU umesto Evropa), u pitanju je suštinska razlika.
Препоручи коментар:
56
3
четвртак, 24 новембар 2011 20:47
siniša
Kakv "preokret" to su sve izgubljeni slučajevi.
Препоручи коментар:
49
2
четвртак, 24 новембар 2011 20:47
Фристајло
Само тад није било Сонија, млађаних Корлеонеа, несвесних онога што говоре. Они су се шетали по Европи, јер су одавде били прогнани као непожељни. Тек онда кад су се у тадашњој Југославији појавили, или поново вратили разноразни Сонији, тек тада су се појавили услови и могућност да се држави понуде нови, трагични „дилови“.

Зато запад и инсистира на "новим лидерима", правима младих, извлачи их из масе и даје им моћ, статус и прилику; њима се лакше манипулише, јер им фали оно непроцењиво за препознавање преваре- искуство...
Тек кад млади људи код нас почну да схватају тај "штос", и почну да уважавају бар савете старијих, мудријих и не тако брзоплетих- почећемо да се извлачимо из канџи НСП...
Препоручи коментар:
53
2
петак, 25 новембар 2011 08:22
mala dilema
Ako autor misli da su ovi koji podrzavaju preokret Soniji, a jesu, sta je alternativa. On kaze i da je otpor i barikade na kosovu besmileni, pa po cemu se to razlikuje od sonija. Amerikanci bi bas voleli ovakve stavove, tipa iselicemo Srbe sa kosova i otpor je besmislen. To bas ni Ceda ne bi rekao
Препоручи коментар:
8
6
петак, 25 новембар 2011 08:30
Istok
Autor clanka kaze na jednom mestu da je "cedina partija" i "cedin prevrat" podrzan od ljudi koji zive na zapadu. Veruj te mi zivim u jednom velkom gradu na juznoj zemljinoj polutki i niko od nas ne podrzava ni Cedu ni njegovu sramotu. Mi koji smo u inostranstvu mnogo jace osecamo da bi gubitkom Kosova i Metohije Srbi izgubili svoj identitet. Koliko Englezi nastoje da odrze svoj identitet i uzdrzavaju glomaznu kraljevsku familiju pokazuje koliko je identitet nacije vazan. Zbog toga su vladali i vladaju svetom. Na Cedu smo ljuti jer on gazi i blati i baca pod noge i ne samo on nego neki "srpski evropejci' dignitet Srpskog Naroda. Ljudima u zemlji kazem nikada se ne odricite svoga nikad po cenu svega. "Ulazak u Evropu"je sitno u odnosu na ono sto moramo zrtvovati: nasu pripadnost, istoriju, kulturu, samosvesnost nase korene.
Препоручи коментар:
20
1
петак, 25 новембар 2011 08:31
slobodan 50
zbog čega je, ili šta je nateralo pisca ovog članka, da krene u ovu priču sa poređenjem uzetih, istorijski potvrđenim činjenica i delovanjem porodice corleone?ili, još bolje, kakva je podsvest, ili psihologija, može da natera pisca, da najozboljnije i najodgovornije stvari u jednom društvu, poredi sa delovanjem nekoliko mafijaških porodica na drugom kraju sveta u potpuno drugom vremenu?
odgovori na ova pitanja, objašnjavaju sve nevolje poštenih građana srbije i zašto pate poslednjih 20 godina i bez većih šansi za boljitak u budućem vremenu...
Препоручи коментар:
4
2
петак, 25 новембар 2011 08:43
Живорад
Текст добар , уз једну примедбу. На основу чега се закључује да су припадници ЛДП-а поклоници Западних вредности? Ово не стоји јер на Западу немате таквих дефетистичких партија.
Ја сам поклоник западних вредности а и делимично сам школован у иностранству ( и то Запад високо школство). :-)
Па баш због тога, или ако се држимо реченице у тексту горе, упркос томе, противнин сам "овога" за шта се залаже "Преокрет" и ЛДП.
Разлог једноставан. Тамо, на Западу, учите све супротно од тога. Дакле, морате се борити за своју нацију, не предавати се до "90 минута" и за њих нема ништа горе од издаје....
Препоручи коментар:
24
1
петак, 25 новембар 2011 10:37
Живко Пековић, Подгорица
@Живорад
Ваш коментар је суштинска примједба на, инче добар текст. Ко је и мало боравио на Западу сложиће се са Вама. Своја нација и држава су на Западу светиње! Издаја је најтежи морални пад и преступ.
Да се поштује Устав Србије ни ова квислиншка групација не би прошла некажњено.Тешко се помирити и са чињеницом да у Скупштини Србије дио посланика свакодневно хули на све српске вредности, на Устав и на интегритет Србије-без последица.Што је још најгоре, један дио Срба, нарочито младих, то доживљава као једино исправну, мудру и спасоносну политику.
Препоручи коментар:
8
1
петак, 25 новембар 2011 10:46
Зоран Ђорђевић
Добро је што они објављују свој програм. Тако бар знам за кога нећу да гласам.
Препоручи коментар:
5
0
петак, 25 новембар 2011 11:47
thinking maize
Солидан текст, мада оно о пресељењу Срба са Косова (и Метохије!), па не знам, једино знам да Србе са Косова НИКО не ПИТА НИЗАШТА и то НИЈЕ од ЈУЧЕ! Намећемо им данас некакве "преговараче за Косово", некаквог "министра за Косово", колико јуче НАМЕТНУЛИ смо им и епископа рашко-призренског уместо оног који је НАРОД ПРЕДВОДИО у НАЈТЕЖЕМ МОМЕНТУ... Исувише БЕШЧАШЋА од ЕЛИТЕ једног народа према ДЕЛУ тог народа и то НАЈУГРОЖЕНИЈЕМ делу! Мислим да Срби са Косова (и Метохије!) ипак НАЈБОЉЕ ЗНАЈУ шта је ЗА ЊИХ НАЈБОЉЕ, јер је то ЊИХОВА ОДЛУКА, па била та одлука БАРИКАДЕ или ТРАЖЕЊЕ РУСКОГ ДРЖАВЉАНСТВА! Каже аутор "бољи живот", а не објашњава ШТА ЈЕ "БОЉИ ЖИВОТ"!? "Бољи живот" из ТВ серије, "бољи живот" по Чеди и Вуку или БОЉИ ЖИВОТ као ДОСТОЈАНСТВЕНИЈИ ЖИВОТ!? Па да питам аутора ДА ЛИ ЈЕ ДОСТОЈАНСТВЕНО одвести те људе из ЊИХОВОГ Лешка, северне Косовске Митровице и других места, где су УГРОЖЕНИ, али НА СВОМЕ, у једну МРТВУ Жагубицу, Кучево, Мајданпек, Бор и друга места источне Србије!?
Препоручи коментар:
5
1
петак, 25 новембар 2011 11:50
thinking maize, наставак
Тражим од аутора да одговори ШТА ЈЕ "БОЉИ" или "ДОСТОЈАНСТВЕН ЖИВОТ", да ли мисли на "БОЉЕ" и "ДОСТОЈАНСТВЕНИЈЕ" у МАТЕРИЈАЛНОМ или И У ДУХОВНОМ СМИСЛУ! Ако аутор схвата ЖИВОТ само као МАТЕРИЈАЛНИ ФЕНОМЕН, да ли може да ЗАМИСЛИ КОЛИЧИНУ ПАРА, еда би се ПРЕВЕЗЛО тих СТО ХИЉАДА ДУША и ЊИХОВА ПОКРЕТНА ИМОВИНА!? Да ли Србија има тих пара!? Или да ЗАМИСЛИ ПРЕСЕЉЕЊЕ НАШИХ ПРАВОСЛАВНИХ МАНАСТИРА по систему Абу Симбела!? И то не пар стотина метара даље (као код Абу Симбела), већ неколико десетина километара даље!? Ни амерички "Фед" не може да НАШТАМПА ТОЛИКО ПАРА, за подмирење трошкова ТОГ ДУХОВНОГ ЕГЗОДУСА!? Ако аутор ИКАКО МОЖЕ, нека одговори на ова, ЧИСТО МАТЕРИЈАЛИСТИЧКА ПИТАЊА!? На крају, нек одговори, ЗАШТО НЕ БОРБА!? БОРБА не подразумева МОМЕНТАЛНИ РАТ, борба се може водити И ДУХОМ! У том смислу, неки ХУМОРНИ Срби дизајнирали су сајт "Preokret Jukebox", где ако у тај виртуелни џубокс убаците ПАРУ, можете да изаберете песму! Изабрао сам "ДОТАКО САМ ДНО ЖИВОТА"! Јер, "Преокрет" је ДНО!
Препоручи коментар:
3
0
петак, 25 новембар 2011 15:22
Живорад
да, ово још. идеја са пресељењем није баш симпатична. треба питати њих који су рођени тамо да ли су за то. видимо и из изјаве Ген, Едхарда да ни они нису за војно решење против цивилне непослушности.Дакле није све црно као што изгледа, Зависи од наше памети и прилагодљивости.
Препоручи коментар:
0
0
петак, 25 новембар 2011 16:04
Душан Ариљевић
1.

Врло вешто избегавајући да бар у назнакама опише „стварно стање ствари на КиМ“ као увод у разлоге и потребу једне пол. партије, да кроз неку врсту програма понуди решење, аутор текста, могло би се рећи, не прави разлику између узрока и поледица. То већ личи на спиновање! Теза која провејава да је ЛДП тај због кога ћемо изгубити КиМ је пре свега нетачна. Она више служи као парола, као поли. порука онима који су били или јесу сада на власти за њихов ништаван учинак око „чувања КиМ“. Стварни губитак КиМ настао је завршетком рата 1999. године као последица капитулантског Куман. спораазума и Резолуције 1244. Истина је да нису криви Тадић и Коштуница за стање на КиМ, за све оно што се лоше или неповољно одражава на интресе Србије, пре свега на тежак положај Срба на КиМ. Али сносе одговорност што замајавају јавност и користећи „државничке ресурсе“ симулирају одбрану и заштиту КиМ. Шта је нама донела Резолуција 1244? Који смо ми напредак у заштити интреса Србије постигли од 1999.?
Препоручи коментар:
0
0
петак, 25 новембар 2011 16:06
Душан Ариљевић
2.

У „троуглу“ Србија-резолуција-међународна зједница имамо два неповољна елемента. Само је Србија ту „ок“. Резолуција нам онако како је написана, и „како је тумаче“ не иде у прилог. Трећа карика, међународна заједница – највећи проблем. ( Ни руски, све израженији фактор ту не помаже). Однос међ. заједнице према Србији је разлог нашег посртања последњих 20 година. У њему је и кључ српске перспективе, будућности. Ако са онима од којих зависимо, свиђало се то нама или не, не постигнемо одговарајући договор ми ћемо бити још већи губитници. У тексту „Прео или спин“ више пута је поменута реч мафија . Писац текста г. Грбић је везује за ауторе „Пр-та“, смешно. Мафија је на другом месту. Онај што је све започео „није више ту“. Овај (актуелни) што се шетка ко манекен, не зна шта неће. А овај (бивши) намргођени,што је уз народ, заборавља да народ није уз њега. Но мафија не почива само на „главама“. На доњем делу пирамиде су „војници“ - извођачи радова, чувари тајне или чувари заблуде!
Препоручи коментар:
0
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]


Нема коментара:

Постави коментар