Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

четвртак, 24. новембар 2011.

Евроазијски савез – кључни пол у мултиполарном свету | Савремени свет

Евроазијски савез – кључни пол у мултиполарном свету | Савремени свет


Савремени свет

Евроазијски савез – кључни пол у мултиполарном свету

PDF Штампа Ел. пошта
Александар Дугин
среда, 23. новембар 2011.

У новинама Известија, 4. октобра, био је публикован програмски чланак премијера Русије Владимира Путина о стварању Евроазијског савеза. Како произилази из тезâ које је Путин предложио, Евроазијски савез, по аналогији са ЕУ, биће јединствен економски простор у којем ће миграционе и пограничне баријере бити уклоњене, и према томе, било који грађанин земаља које улазе у Саве, моћи ће да осети привилегије. Филозоф и идеолог евроазијства Александар Дугин Путинов чланак "Нови интеграциони пројекат за Евроазију – будућност која се данас рађа" окарактерисао је као "апсолутно исправан"», видевши у програму вероватно будућег председника Русије, одраз својих идеја које је он доследно промовисао током многих година. Портал "Евроазија" објављује интервју са Александром Дугином, у којем се идеолог подробније задржава на неким аспектима будућег Евроазијског савеза.

У којој би мери ЕврАзЭс (Евроазијска економска заједница, прим. Н.В.) могао да постане прво језгро новог политичког савеза? Какве би форме могао или би требало да преузме овај савез – форму конфедерације независних држава или централизованије структуре?

ЕврАзЭс и Царински савез могу да се посматрају као економска основа Евроазијског савеза. Састав држава које улазе у те интеграционе структуре и јесте језгро Евроазијског савеза. Али, сам пројекат Евроазијског савеза јесте пројекат управо политичке интеграције. Шта би он могао да постане? То је отворено питање. Нурсултан Назарбајев предлаже да се понови модел ЕУ, он је чак написао и Устав Евроазијског савеза, потпуно копирајући европски. Зато Ваше питање рађа ново питање – шта је то ЕУ, узимајући за основу конфедерацију – национална држава или нека нова форма организације политичког простора, на пример, "држава постмодерне", како је предложио Роберт Купер.

Сматрам да је за Евроазијски савез потребна особена политичка теорија – теорија мултиполарног света. У њој, као субјекти или актери, треба да иступе не традиционалне државе модерне (у духу Вестфалског система), него цивилизације. Цивилизација као савез. Зарад тога је неопходно извршити ревизију свег постојећег међународног система. Евроазијски савез треба да постане нов политички тип, који има одређене црте конфедеративне државе, основане на супсидијарности и на широкој аутономији региона, али заједно с тим, и одређене црте стратешког централизма, својственог империјама класичног типа.

Идеја Евроазијског савеза јесте идеја алтернативне постмодерне, која се разликује и од државоцентричне модерне, и од предмодерних империја. Главна разлика од предмодерних империја садржи се у томе, што ће принцип организације међународног система по цивилизацијском обележју постати рационални конструкт, који се промишља и описује у техничким терминима. Постоји цивилизација као инерција, а постоји и као пројекат. Евроазијство предлаже управо пројекат. То јест, то је чврстом вољом исконструисани циљ.

Многи се на Западу боје, да Евроазијски савез може опет да постане понављење старе руско-совјетске империје. Шта ће, по Вама, бити у њему ново?

То је исправно питање. Да, Евроазијски савез биће обнова руско-совјетске империје, али у том истом степену, у којем је ЕУ препород каролиншке империје Карла Великог. У случају Евроазијског савеза, главне разлике у односу на царску Русију и СССР, састоје се у томе, што то неће бити православно-монархистичка и марксистичка држава. Идеолошке, политичке и правне разлике, према томе, толико су велике, да оне у Европи, који се тога боје, можемо сматрати незналицама у политичким наукама или просто проамеричким атлантистима, који се баве грубом политичком пропагандом.

Искуство ЕУ, основане на чистом монетаризму, показало се неуспешним. Ви тврдите, да Евроазијски савез треба градити на другим основама, да би се заштитио од сличних грешака? Ако је то тако, које су то основе?

Такође добро питање. На примеру кризе ЕУ видимо, да за солидну интеграцију економија није довољна. Ако нема заједничког политичког пројекта, ако нема јасне геополитике, немогуће је створити било шта поуздано. И при изградњи Евроазијског савеза, то треба узимати у обзир. Зато, почињати треба, са грађењем теорије мултиполарног света, а не са техничким корацима економске интеграције.

Евроазијство лежи у основи идеје Евроазијског савеза. То је посебна политичка филозофија – није националистичка, није комунистичка, није монархистичка, није носталгичарска, није реваншистичка, али није ни либерална. Она се најпрецизније описује терминима Четврте политичке теорије (није либерализам, није комунизам, није фашизам). Евроазијска идеологија, Четврта политичка теорија, теорија мултиполарног света, а такође и пропратни геополитички, филозофски и социолошки правци, као и теорије из сферâ међународних односа, антропологије и етнологије, активно се данас разрађују у Русији, у најбољим академским институтима, нарочито, на МГУ (Московски државни универзитет, прим. Н. В.).

Све то и чини нови фундамент интеграције, где класични инструментаријум политичких наука дели суседство са новаторским идејама, делимично са постмодерним и конструктивистичким (критичким у погледу либералне демократије, америчке хегемоније и индивидуалистичке глобализације), а делимично са, у новом кључу ревидираним принципима традиционализма и револуционарног конзервативизма.

Као главни представник евроазијства, како Ви видите хоризонте тог Савеза? Какви ће бити будући односи са Западном Европом с једне стране, и са Кином, с друге?

Евроазијски савез је могућ само у радикално новим условима међународног система. Не може да постоји нити у глобалном («бесполарном» – по Ричарду Хаасу) свету, нити у условима униполарне америчке хегемоније (Роберт Џилпин). Ако мултиполарни свет буде створен, онда ће Европа и Кина у њему бити самостални полови. Задатак Евроазијског савеза, као још једног, и такође самосталног пола, јесте да се изграде партнерски односи са њима, и да се не дозволи ситуација у којој би Европа и Кина постали стратешки савезници САД. И ипак, Европа и Кина су две сасвим различите од Евроазијског савеза цивилизације. Са њима се може и треба друговати, али вредносни системи су толико различити, да треба постојати не синтеза, већ дијалог.

Ви сте писали, да се Евроазија налази између Степе и Шуме. Ми, Италијани, себе замишљамо као нешто што се налази између средоземноморске «мрље» и централно-европске Шуме. Наравно, то су две различите геополитичке реалности, али зар не би могле оне да се сусретну?

Тек што сам завршио врло важну књигу «Геополитика Русије». До ње, нико није писао ништа слично. Када сам радио на књизи, схватио сам, да потпуна и веродостојна «Геополитичка историја Европе» једноставно не постоји, нико је није написао. Карло Терачано, Франсоа Туал, Ив Лакост, и други европски геополитичари много су урадили, али генералног делâ о структури геополитике целокупне европске историје – од Пелопонеског рата, Пунских ратова, до нашег времена, нема. А оно би могло и требало да постоји. У њему, геополитички идентитет Италије био би схваћен у општем контексту.

Немогуће је упоређивати геополитику Италије и геополитику Русије. И Копно, и Шума, и Море, испуњавају овде различите функције, имају различит концептуални садржај (у оригиналу – нагрузка, што значи терет, прим. Н.В.). Италија – то је врло важан пол – од Рима до садашњег времена, у различитим својствима, и са различитим функцијама у различитим историјским етапама. Ово захтева подробно осмишљавање, систематизацију, пре него што се почне говорити о паралелама са геополитиком других региона. Русију је коректније упоређивати са Европом у целини, а не са неком засебном европском државом. Русија – то је посебан континент, цивилизација са потпуно самобитним својствима. Можемо је назвати «другом Европом», али тада се «ова Европа» мора или заборавити, или освојити.

Може ли криза ЕУ да отвори нове просторе за тек рађајући Евроазијски савез?

Могуће. Ствар је у томе, што је Источна Европа разочарана у ЕУ. Грчка је спремна да отпадне. Турска не рачуна озбиљно на улазак. Зато се на истоку Европе формира одређени цивилизацијски вакуум. Сматрам, да се мора, баш тако – оформити пројекат Велике Источне Европе, као самосталне геополитичке зоне – прелазне, између Западне Европе и Евроазије. Православне земље (Грчка, Бугарска, Румунија, Србија, Македонија и Црна Гора), словенске државе (Пољска, Чешка, Словачка, Хрватска и Словенија), по коренима угро-финска Мађарска, и Турска на југу – које припадају Великој Источној Европи – потенцијални су партнери управо Евроазијског савеза. Тешко да ће та зона заиста бити интегрисана у Евроазију, али цивилизацијски идентитет Велике Источне Европе биће нешто прелазно између Евроазије и Западне Европе, 50% на 50%.

Сада о Вашингтону. Како ће по Вашем мишљењу да реагује садашња америчка администрација на стварање Евроазијског савеза. Из перспективе промене екипе у Белој кући, какви би могли да буду односи Русије и САД?

Однос САД према Евроазијском савезу, при ма којој администрацији, биће радикално и отворено непријатељски. Стварање Евроазијског савеза директно противречи прихваћеној стратегији националне безбедности САД, усмереној ка супротном циљу – недозвољавању појављивања на територији Евроазије политичке, економске и војно-стратешке формације, способне да ограничи контролу Сједињених Држава над том зоном. То је записано у «Упутству за планирање одбране» Пола Волфовица (1992. год.), и затим, у длаку поновљено у основним документима САД о стратешким перспективама.

Стварање Евроазијског савеза означава демонтажу америчке хегемоније и прелаз ка изградњи мултиполарног света. У том мултиполарном свету, САД могу остати велесила, али само регионалних димензија, а не светских. За то, у Вашингтону, нико изгледа није спреман. Значи, одвијаће се најистинскија борба атлантизма против евроазијства (која се ни за тренутак и онако не прекида). Велики рат континената.

И најзад, како ће стварање Евроазијског савеза утицати на нови баланс геополитичких и геоекономских снага у свету?

Евроазијски савез је кључни пол у мултиполарном свету. Како у стратешком и политичком, тако и у економском смислу. Очигледно да је данас најјача страна Евроазије енергетика, природни ресурси. Велики значај имају нуклеарно оружје и гигантске територије. Све ово ствара импозантан геоекономски потенцијал. Али, у то исто време, Евроазијски савез нема довољно приступа високим технологијама, индустријског потенцијала, нема динамике техничког развоја, довољне размере потрошачког тржишта. То га чини зависним од Европе и Азије. Али не и од САД.

Зато, зарад успеха у стварању Евроазијског савеза, неопходно је евроазијско-европско и евроазијско-кинеско партнерство. «Велика Европа од Лисабона до Владивостка» (како је писао Владимир Путин) и оса Москва – Пекинг. Осим тога, за Евроазијски савез велики значај има партнерство са исламским светом, Латинском Америком, земљама пацифичког региона и Африке. Све су то потенцијални полови мултиполарног света.

Сваки има своје плусеве и минусе, дефицит овог или оног ресурса. Заједно, на основу дијалога цивилизацијâ, ми смо способни да изградимо уравнотежен и правичан светски поредак. Хоће ли у њему бити искључени конфликти? Не. Они су увек могући. Ипак, увек има начина да се они избегну, да се уместо рата и судара цивилизација пређе на њихов миран дијалог. У судару цивилизација нема никакве судбоносности.

Глобализација и Pax Americana дају нам пример крвавих злочина, интервенцијâ, масовних убистава (Србија, Ирак, Авганистан, Либија). Избор није – рат или мир? Већ – какав рат и какав мир? Рат и мир, између кога, у име чега и у каквим условима? И такође, како учинити свет правичним (мултиполарним) и стабилним, а од рата прећи на дијалог? Не на основу потпуне истоветности и насилног увођења демократије – како сматрају либерали у међународним односима, већ на основу признања правâ другог (друге цивилизације) да буде други, различит, несличан, а да за то не заслужује «казну» и «уништавање».

Треба се научити грађењу међународног система на основама широке и промишљене социјалне и културне антропологије, а не на бази западног америчко-европског културног расизма, колонијал-либерализма и тоталитарног универзализма чисто западних (индивидуалистичких, тржишних, капиталистичких) вредности.

Разговор водио – Даниеле Ладзари (Италија)

Извор: http://www.evrazia.org/article/1828

Превео са руског – Небојша Вуковић

Фејсбук Твитер


Евроазијски савез – кључни пол у мултиполарном свету

среда, 23 новембар 2011 16:26
МР
Евроазијски савез је од кључног значаја по томе што би се супроставио униполарном америчком хегемонизму. Све ово што се дешава на Блиском Истоку није случајно. То је покушај Запада и Америке да овлада не само Блиским Истоком него и Кавказом и централном Азијом јер ту леже огромна природна богатства које су западним земљама неопходно потребне. О свему томе може се опширно прочитати у књизи америчког војног стручњака Andrew J. Bacevich: The New American Militarism. Без јефтине нафте Америка неби могла да одржи висок стандард живота јер на њој овде практично почива цела привреда. Овде би чак дошло и до друштвених нереда кад би цена бензину нагло скочила на европски ниво. Без аутомобила живот у овој земљи је практично немогућ због великих раздаљина које становници морају да преваљују. Да би се Амерички Начин Живота одржао, потребна је јака војна сила која се стара као светски полицајац да чува западна правила игре.
Препоручи коментар:
40
0
среда, 23 новембар 2011 19:57
Јагош
Упоредите Евразију и Европску унију. Погледајmo на Глобус?
Kоја је сила , потенциијал око БРИКа и Шангајског споразума.
Евразија је Савез који се планира доласком Путина биће чврст бедем и основа развоја "заосталог света", зауставиће одлив мозгова и енегрената са ових територија да би "напреднио свет" могао да се проводи на опљачканим сировинама, да живи на сиромаштву "остатка света".
То су пријатељи Србије и могу је уздићи на свим пољима.
Америка уништава Европу, задаје јој ране преко Србије. Основала прву Америчку државу у Европи, на територији Србије.
Европа ћути, стење.
Није случајно.
Србима свака част и чест што је продор неофашиста привремено заусталила, подносећи огромне жртве.
Србија је зауставила велике ломове.
Зато - живела Србија, која има велику будућност.
Србија има све.
Сем вођа, а родиће их српске мајке.
Срби не журе.
Србији не треба Drang nach Osten.
На Истоку je резервисала место својом борбом.
Препоручи коментар:
28
1
среда, 23 новембар 2011 20:46
Иван К.
Следи не коначан коментар, већ неке помисли. Ценим овог човека (Дугина). Основа друштва, те основа његове обнове, је породица, у којој су кључни односи између супружника и однос према деци. Ако су тај домен и промене у њему најважнији по друштво, који су место и улога међудржавних савеза? Међудржавни савези су настали и развијали се као аспирација велике мафије за картелом између гангстера, не би ли се спречили сукоби (ратни) између њих, и да би се остали држали потчињени. Евроазијски међудржавни савез, како каже Дугин, је настао буквалним, то јест безумним копирањем устава ЕУ картела на тренутном степену развоја ЕУ. То га ваљда чини једним циркуским, постмодернистичким актом....
Препоручи коментар:
2
8
среда, 23 новембар 2011 20:55
Glas Razuma
@Jagoš
Zanima me na osnovu čega ste to zaključili.
Da li vi zaista verujete u to što ste napisali?
Srbija ima prijatelje? Srbija ima vremena?
Da li mi pričamo o istoj Srbiji?
Koja to Srbija ima vremena? Ona čija je prestonica najsiromašnija u Evropi? Ona čiji su gradjani medju najstarijima u Evropi? Ona koja ima drugi najveći odliv mozgova na svetu? Ona koja je oterala sve umno iz nje što je mogla? Ona koja je izdala svoju decu u ratovima koje su vodili pojedinci iz ličnih interesa? Ona koja se diči sportskim rezultatima dok joj je BDP stagnira već decenijama? Ona koja ima jednu od najgorih infrastruktura u Evropi? Ona sa 1.3 miliona nepismenih? Ona Srbija u kojoj je govor mržnje svakodnevica? Ona Srbija koja se nije obračunala sa zločincima iz sopstvenih redova? Ona zemlja koja ima najnerazvijeniju industriju u okruženju? Ona koja ima najskuplji novac u Evropi?
Da li je to Srbija koja ima sve?
Da li je to Srbija koja ima vremena?
Da li vi vidite neku drugu Srbiju?
Препоручи коментар:
3
14
среда, 23 новембар 2011 20:58
Иван К.
Геополитика цивилизација је створена од нашег непријатеља, елите САД. Она игнорише чињеницу да нпр. многи Србин радије живи као Британац у Британији него као Србин у Београду. Ова геополитика је, уопште узевши, једна глупост, где човек добија осећај моћи и важности цртањем силуета на светској мапи, заборављајући притом на немоћ да мења и контролише оно што те границе представљају, оно што се налази унутар њих. Он је најчешће балван који не уме да мисли или чак суочи се са садржајем једне цивилизације, културе и породице. Свет мењају памет и саосећање, а геополитика то само описује.
Препоручи коментар:
2
7
среда, 23 новембар 2011 21:07
Glas Razuma
@Jagoš
I sada sunite na mene bujicu kleveta i uvreda. Nazovite me domaćim izdajnikom, plaćenikom, prozapadnim agentom kao što je u toj "Srbiji koja ima sve pa čak i vremena" običaj. Zaboravljate da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja se u dvadeset prvom veku obračunala sa sopstvenim premijerom na najkrvaviji način. Srbi su zaustavili svaki progres i svaki vid modernizacije. Ostali su u mraku ksenofobije i mržnje a pričaju o nekoj svetloj budućnosti. Da li je to kolektivno ludilo? Ili možda slepilo?
Nije patriotizam pokazivanje tri prsta, veličanje pravoslavlja i velike i snažne Rusije, priželjkivanje lošeg zemljama EU i US.
Patriotizam počinje od poštovanja prema bližnjima, nebacanja djubreta, profesionalnog i poštenog rada a završava se na gradnji jakog civilnog društva. Srbi su imali šansu da ga izgrade više puta i nisu uspeli u tome sopstvenom krivicom. Zato komentari onog tipa nisu nikakva novost ali uvek peku nas, manjinu, koja zaista voli ovu zemlju.
Препоручи коментар:
2
14
среда, 23 новембар 2011 21:25
Glas Razuma
@Ivan K.
Od koje je to godine elita SAD naš neprijatelj? Vi bi trebalo da se zapitate kako je moguće da je Srbija uspela da zarati sa najvećom istorijskom silom i njenim saveznicima? Vi treba da pročitate malo bolje noviju istoriju ovih prostora. Da vidite šta je Srbima ponudjeno, šta su oni od toga napravili a pta izgubili. Neosporno je da su spoljni faktori uticali na dešavanja na ovom prostoru, ali obratite pažnju na jednu stvar. Ukoliko komšije vide da ne znate da vodite računa o sopstvenom domaćinstvu rado uskaču na vaš posed i preuzimaju ga.
"da mnogi SrbiN"? Probaću i to da dotaknem kroz pitanje. Zašto Srbi smatraju izdajom ukoliko neko od sunarodnika izabere da živi van matične zemlje? Nijedna druga nacija sa kojom sam imao posla nema takav odnos prema dijaspori.
Svet menja saosećanje? U kom to univerzumu? Ne znam šta da kažem više, iskreno. Srećno vam bilo sa tim razmišljanjima.
Препоручи коментар:
2
15
четвртак, 24 новембар 2011 00:33
uzgred
Da ovaj "Glas razuma" nije "presvučeni" Bojan T.?
Препоручи коментар:
4
1
четвртак, 24 новембар 2011 00:49
roadrunner
Glas razuma,kako bi ste vi to,da ste kojim slučajem svemogući car Srbije(iako takvog,ne može biti u datim okolnostima,već balansiranje izmedju raznih frakcija,sila,mogućnosti, itd)Da čujem vaš predlog.

Da podestim-Srbiji nije bilo bolje ni za vreme kad se apsolutno i bezpogovorno potčinila zapadu2000-2004,ili ako hocete dalje u istoriju vreme kralja Milana.Ni ekonomski,a još manje u statusnim pitanjima Srba BiH, Kosova i CG(u sva 3slučaja je u to vreme najviše uradjeno u udaljavanju i "rasrbljavanju" tih teritorija)

Tu je računica vema jednostvna Mi smo u očima spoljne politike anglosaksonaca zadnjih 200god,kao pravoslavni Sloveni,potencijlani savezik Rusije,ma šta mi radili.Kao takvi, moramo biti skresani na najmanju moguću meru.Isto kao što crncac može raditi sve da ne bude crnac..on je crnac.Mi ćemo biti "crnci",dok se recimo eventulano ne pokatoličimo.
Da razmišljate o temi,imate odlican Rastovicev doktorat o politici Britanije prema Srbiji zadnjih200god
Препоручи коментар:
6
0
четвртак, 24 новембар 2011 05:14
Bob
Sad očekujem drvlje i kamenje, ali ipak:

Nadam se iskreno, da se Rusi neće zaglibiti sa ovim projektom. Prilično sam rezervisan. Ima mnogo razloga.
Npr... vidite gde Dugin trpa Grčku - u nekakvu sivu medjucivilizacijsku zonu?!
Grci su stvorili dve civilizacije i kumovali trećoj, Rusi ne mogu ni u grčke školske klupe još da udju. Onda isti ti Rusi bi stvarali nekakav savez sa turcima (?!) a balkanski pravoslavci su medjuzona?
Provešće se isto kao sa svojim svetskim komunizmom, ili kao nemci sa svojom nazovi rasom.
Препоручи коментар:
2
2
четвртак, 24 новембар 2011 05:20
Bob
Ovo je bilo manje bitno, uglavnom se svodi na rusko neprihvatanje hrišćanstva.

Ovo je bitnije: Dugin bi da bude kšatrija.
I da vlada svime kao kšatrija.

E pa, to tako ne ide.

Zašto nije naučio lekciju, Evola, Elijade, čak i Kalajić, zar nije video da kšatrija jedino što može je da časno pogine, a vlast pripada - zna se kome.
Препоручи коментар:
1
0
четвртак, 24 новембар 2011 09:02
Laza
@Glas Razuma,
svakako da postoji srpska krivica za svoje istorijske propuste i to niko ne spori,ali nemojte da pricate o SAD, da nije krivac i to direkni za rat na teritoriji bivse SFRJ.U prolece 1992. Srbi,Hrvati i Muslimani potpisuju tzv. Kutiljerov plan o podeli BIH na kantone.I koje odgovorio Aliju Izetbegovica da povuce taj potpis sa tog dokumenta?Zadji ambasador SAD u bivsoj SFRJ Voren Cimerman.Da li bi bilo rata u Bosni i Hercegovini? Isporuke oruzja Muslimanima i pomoc Hrvatima u obuci i gadjanju televizijskih tornjeva na kojima su bili centri veze izmedju pojedinih delova Republike Srpske Krajine pred operaciju Oluja.Na pregovorima u Dejtonu kada je Slobodan Milosevic upitao Vorena Kristofera sta treba Srbija da uradi da bi bila americki saveznik,odgovorio je nista, nego da se povinuje americkim zahtevima u odredjenim trenutcima.Pregovori
u Rambujeu i postavljanje zahteva Srbiji koje nije mogla da ispuni ni jedna suverena drzava,da bi mogla da se bombarduje.
Препоручи коментар:
5
1
четвртак, 24 новембар 2011 09:26
Laza
@Glas Razuma nastavak
Dovoljno je procitati sta o tim zahtevima i nacinu koji su postavljeni kaze Henri Kisindzer,pa da bude sve jasno.Ili izjava Strou Talbota da se Srbija ne bombarduje zbog Kosova,nego sto Milosevic nije prihvatio model socijalnih i privrednih reformi koje su od njega trazile SAD.A gde je taj model reformi doveo Srbiju ne treba pricati,vidi se na svakom koraku.A taj model neoliberalne ekonomije koji su SAD sa MMF i Svetskom bankom svima nametali do 2007.
vidi se danas gde je doveo. Amerikanci treba da brinu
o tome zasto kada se protestuje naprimer ispred Volstrita ili pokret cajanka,republikanci ili demokrate zasto niko od predsednickih kandidata,kongresmena ili senatora ne zatrazi nacionalizaciu Banke Federalnih Rezervi koja je privatna i stampa dolar.To je izgleda u SAD tabu tema
i dolazimo do pitanja a zasto na CNN i drugim najvaznijim medijima u SAD se o tome uopste ne raspravlja.To je valjda demokratija.
Препоручи коментар:
5
1
четвртак, 24 новембар 2011 10:22
Glas Razuma
@Izgred
Eto. Dešava se upravo ono što sam napisao da će se desiti. Kljucate me i etiketirate me. Da li ste se možda potrudili da odgovorite na jedno od onih pitanja? Ne, zato što vaše nacionalističko jednomišlje nije sposobno da uvide te probleme. A jednomišlje vas je dovelo upravo ovo gde ste sada. Imali ste deset godina da izgradite pravnu državu a vidite šta ste od nje napravili. Po vama ispada je zapad kriv što su huligani i takozvani navijači na slobodi i prete gradjanima kako im stigne, što nisu rešena ubistva novinara, što nije došlo do lustracije, što nam je koprupcija medju najvišima u Evropi. Eto, kad bih ja išao tom primitivnom logikom, mogao bih da pitam da niste vi sakriveni Marko Milošević.
@roadrunner
Kako bih ja rešio problem? Kao apsolutni car stavio bih sve političare u zatvor i potom bi ih naterao na prinudni rad. Uzeo bih najjeftiniji mogući kredit i osnovao bih od tog novca razvojnu banku koja bi bila motor srpske privrede jeftinim novcem...
Препоручи коментар:
0
0
четвртак, 24 новембар 2011 10:30
Glas Razuma
zatvorio bih Pink televiziju zarad psihičkog zdravlja nacije, sekularizovao bih državu kao preduslov za modernizaciju mišljenja, reformisao bih obrazovni sistem tako da izbacuje stručni kadar sposoban za rad pri čemu bih pooštrio uslove za akreditaciju visokih privatnih škola, zamrzao bih pregovore o EU na ovoj tački na kojoj jesu jer bi nam direktan ulazak oduzeo pravo da regulišemo fiskalnu a potom i monetarnu politiku što bi nas dovelo u nezavidnu situaciju jer bi bi bili vezani za odredjene niske stope privrednog rasta ali bih isto tako vodio računa o ekonomskoj saradnji sa istom jer smo geografski okruženi istom i bićemo okruženi nakon unutrašnje reforme iste, obračunao bih se sa kriminalcima i uveo bih gruzijski model suzbijanja korupcije, nakon odredjenog vremena bih uveo redovno služenje vojske, modernizovao bih zdravstveni sistem, reformisao infrastrukturu, odredio bih sektore u kojima imamo komparativne prednosti i uložio bih novac u razvoj industrija po...
Препоручи коментар:
0
0
четвртак, 24 новембар 2011 10:37
Glas Razuma
regijama tako da usput dodje i do centralizacije, pogotovo bih se fokusirao na one sektore u kojima Srbija može da bude konkurentna zbog niske cene radne snage, povlastica pri trgovini i takozvanom know-how-u koji poseduje.
Eto, način na koji vi razmišljate je izdaja sopstvenog naroda. Te podele na nas i na njih, traženje igle u senu, pravljenje neprijatelja od svih njih, etnocentrizam. Koliko vas je videlo stranca u životu? Koliko vas ima stranca kao prijatelja? Da li vi mislite da jedan Italijan, Englez ili recimo Nemac imaju nešto protiv nas?
Šta ste sami uradili da bi se nešto od od onoga što je gore napisano ostvarilo? Ništa? Pa, onda bismo mi da živimo u dve različite Srbije očigledno. Vi ste zadovoljni stanjem kakvo jeste danas očigledno. Proglasite me izajnikom ali ja odbijam da živim sa ljudima koji tako razmišljaju. Ovde će i za trideset godina biti isto a opet će se prsti uperivati van granica kako bi se našli krivci. Krajnje poražavajuće.
Препоручи коментар:
0
0
четвртак, 24 новембар 2011 13:40
thinking maize
Koliko vidim pojavili su se PREDIZBORNI SPIN-PRIPRAVNICI, pa dele lekcije sopstvenom narodu! No dobro, ništa novo, jedino što jedan spin-pionir kao recept za spas Srbije predloži plan koji, eto već preko 30 godina promoviše KOMUNISTIČKA PARTIJA KINE, još od doba Deng Hsiao Pinga! Lepo je govorila Mira Marković o Kini pre 15-tak godina, ali su se tada svi ovi SPIN-PRIPRAVNICI (a u stvari TITINI PIONIRČIĆI!) SMEJALI! Moš misliti! Nego budite Vi Titini pionirčići srećni što Sloba NIJE ONOG 9-tog marta napravio Tjen An Men na Trgu Republike i onog BRADONJU JAVNO STRELJAO! Da, bio je krut i NIJE ŽELEO da deli vlast, ali da je imao loše namere, to ne! Njegova sudbina je sudbina svakoga KO JE PRERANO ZAKUKURIKAO! A ove SPIN-PRIPRAVNIČKE KUKUMAVKE samo kukaju za "mračnim" 90-tim!? Pa i Srednji Vek je bio "mračan" u liberalnoj interpretaciji, ali tada Srbi postadoše ISTORIJSKI NAROD! NEMATE POJMA! Titini PIONIRI!
Препоручи коментар:
0
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]


Нема коментара:

Постави коментар