Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

четвртак, 10. новембар 2011.

Евроатлантске или евроазијске интеграције | Преносимо

Евроатлантске или евроазијске интеграције | Преносимо


Преносимо

Евроатлантске или евроазијске интеграције

PDF Штампа Ел. пошта
Емил Влајки
четвртак, 10. новембар 2011.

(Фокус, 6. 11. 2011)

Прије тједан дана, у првом дијелу овог текста о положају Републике Српске у контексту свјетске геостратегије, изнио сам слиједеће тезе:

- На темељу неколико индиција чини се, с великим ступњем вјеројатности, да ће доћи до прекрајања граница на Балкану, а и да ће, поред Србије, тиме бити захваћена Босна и Херцеговина. По овом могућем сценарију РС би била преполовљена, а и источни дио би се распао на неколико дијелова, док би западни дио гравитирао Загребу;

- Ако је то тако, онда НАТО нема никаквог интереса да прими БиХ као чланицу јер би тада морао гарантирати њене границе. НАТО сада у тој земљи има војне базе и "свјежу крв" за своје војне, "хуманитарне" експедиције па му више није ни потребно;

- Наравно, увијек је могуће да је ова хипотеза погрешна, али велико можда што се тиче Босне и Херцеговине, и да ће "Велики брат" инсистирати на централизираној БиХ држави гдје ће Бошњаци имати пуну контролу над главним политичким и економским полугама;

- САД су свјесне да њихова подршка Бошњацима имплицира и постојање значајних терористичких елемената. Али, то је стратегија ове велесиле. Да би оправдала своју наводну борбу против свјетског тероризма која крије империјалистичке циљеве, Америка је покренула такозвано арапско прољеће што је углавном резултирало стварањем исламско-фундаменталистичких режима;

- Што било да било, САД, уз издашну помоћ Србије, раде интензивно на исламизацији Балкана, а посебно то исто раде у БиХ. Тако се на нашим подручјима све јасније истиче граница између исламских и кршћанских земаља.

- Успркос ономе што Америка ради за њих, Бошњаци су у процијепу јер она истовремено уништава велик број муслимана у Африци, те на Блиском и Средњем истоку.

Бошњаци напокон "отворили душу"

Да између Бошњака/Муслимана и Америке постоји "нека тајна веза", међусобна љубав која је Бошњацима омогућила да имају садашњи привилегирани положај али и мржња због глобалне америчке политике према исламу, потврдили су многи бошњачки интелектуалци. Наиме, ових су дана чланови Предсједништва БиХ примили писмо од америчког предсједника Обаме који забрањује БиХ да у Савјету сигурности гласа за пријем Палестине у Уједињене нације, а ван директних преговора између Палестинаца и Израелаца. Своје разочарење нису крили у изјавама дневном листу "Аваз" од 4. 11. 2011, (стр. 2-3). Ево неких изјава:

- Како се супротставити некоме ко је главни регулатор међународних односа? Ако изгубимо њихову подршку, питање је ко ће нас подржавати и хоћемо ли уопће опстати. (професор Х. Р.)

- Професор Е. И. каже да су у поруци бх. државном врху битне двије ствари. Једна је да то тражи Америка, а знамо што Америка значи за нас. Други момент је да је истина и правда на рачун палестинског народа, и сад је дилема што учинити.

- Слично говори професор Ш. Ф., те професор Н. М.

Посебно је уочљив став аналитичара Т. Л. који још јасније говори о безувјетној помоћи САД Бошњацима у посљедњих 20 година, а упушта се и у религијске стратешке конфронтације типа "Хантингтон" (стр 3):

- Обамино писмо третира једнако специфично питање Палестине. Бошњаци би, у том погледу, требали бити посебно осјетљиви, имајући у виду да су САД и војно интервенирале на страни бранилаца БиХ.

То је, према свим релевантним изворима, било први пут у хисторији да једна моћна, западна сила отворено и војно интервенира у рату на страни која је већински муслиманска, а против агресора који је из већински кршћанске државе.

Алал му вјера! Ако се искључе етикете: бранилац и агресор, ни ја "чувени велики исламофоб" који одавна упозорава на ове чињенице, а због којих сам добрим дијелом и био окарактеризиран као исламофоб, не бих то могао боље рећи. Или је, можда, "под мојим утјецајем", ова врст бошњачких интелектуалаца и сама постала исламофобна.

Сада се види јединство али и разлика између вехабија и дијела бошњачке интелектуалне елите, наравно не цјелокупне јер многи бошњачки интелектуалци, иако у мањини, истински оптирају за европску, грађанску државу:

Иако имају исте крајње циљеве, вехабије без калкулирања, и по потреби преко тероризма, реагирају на политику САД према муслиманима на Блиском и Средњем истоку, док происламистички настројени Бошњаци привремено задржавају бијес и огорчење поводом антиисламске САД политике у Азији јер још увијек требају Америку како би учврстили актуалну идеологију политичког ислама на Балкану.

Гдје је интерес Републике Српске

На то питање одговор није тежак, али околности чине логику понашања изузетно тешком. За сада изгледа јасно да ће се процес исламизације учврстити у Федерацији, а на штету Хрвата који ће се, у нешто дужем року, преполовити. Бошњака је тамо четири пута више па ће уз помоћ малих хрватских икебана партија овај процес, ако се неко чудо не деси, успјешно довршити. Привреда Федерације ослањат ће се на Турску и (остале) исламске земље, а шеријатски закон, у почетку прикривено, постат ће на дужи рок доминантан. Напомена. Ово је констатација постојећег тренда у Федерацији, а не морални став. Аутор ових редака сматра да Бошњаци имају потпуно право на изражавање своје духовности и организацију живота с тим у складу, али да то не буде на штету других народа.

Суживот је с Бошњацима, наравно, не само могућ него и нужан, али ће вањскополитичка и економска оријентација кршћанског свијета у регији бити у много чему различите.

Искључимо за сада могућност распада Републике Српске и замислимо њен висок и трајан облик самосталности као и теоријски модел који омогућава изражавање њене воље да уђе у еуроатлантске интеграције. Да ли је то стратешки оправдано?

- У моралном погледу је апсолутно неоправдано. НАТО већ двадесет година уништава све што је српско, уводи економске санкције, бомбардира, откида територије, а то и сада интензивно чини на Космету;

- У економском погледу, ствар је једнако лоша. Еуроатлантски блок је окупирао и колонизирао ово подручје, наметао и одржавао локалне мафијашко-политичке структуре, наредио и толерирао пљачкашку приватизацију. Резултат је, као и у осталим неразвијеним земљама свијета, огромна корупција, масовна незапосленост и глад. А сама помоћ је више личила на прање новца него на стварну помоћ; не заборавимо да је у посљедњу деценију и пол "нестало" око 10 милијарди КМ (а можда и еура) од донација које су пристизале у БиХ. Не смије се заборавити ни то да су донације првих десетак година пристизале првенствено у Федерацију.

Поврх свега, Запад нам може једино понудити причу о људским правима и просперитету када једног лијепог дана, најоптимистичније за двадесет година, уђемо у Еуропу. Међутим, тамо гдје истински има сировина и тржишта, то је Русија и еуроазијске интеграције које она у овом часу подузима. Европа то полако схваћа и све се више оријентира према Истоку.

Што да се ради

- Да би РС предупредила свој могући распад, СНСД, који и сам има проблема с унутрашњим јединством, не смије се више ослањати на крхку коалицију која га одржава на власти и требало би да уђе у коалициони савез са СДС. Политички јединствена РС била би много тврђи залогај за оне извана који желе њен распад;

- Морају се, што је могуће прије, успоставити специјалне и паралелне везе с Хрватском стварајући тако блок: РС-Србија-Хрватска;

- У БиХ би требало, унутар постојећих правних оквира, да РС створи међуопћински савез а хрватским подручјима, административно и економски;

- Требало би успоставити знатно боље економске везе са Федерацијом;

Требало би прихватити сваки капитал, наравно и онај из исламског свијета, који не доводи у питање ентитетску (дејтонску) самосталност РС;

- Требало би да Народна скупштина РС изгласа, као и Србија, закон о војној неутралности;

- Требало би да се посвуда евидентирају вишкови радне снаге и да се она преусмјери ка новоформираним компанијама које ће подузети низ јавних радова;

- Требало би формирати технички високософистицирана удружена пољопривредна добра којима ће се гарантирати економски исплатив откуп њихових производа;

- Требало би формирати јединствени синдикат привреде и буџетског домена;

-Требало би ојачати улогу малих акционара у привредном животу РС;

- Требало би осигурати, поред онога што се ради на еуропским, а не еуроатлантским интеграцијама, статус придруженог члана актуалних еуроазијских интеграција.

Пристигли коментари (0)
[ Почетна страна ]


Евроатлантске или евроазијске интеграције

четвртак, 10 новембар 2011 16:40
siniša br.1
Geostrategija danas kao psihologija nekad su prilično nejasni pojmovu i pod tim se podrazumeva svašta. Svojevremeno je veliki Frojd rekao " ono što nije jasno svakoj sobarici nije psihologija". Time je demistifikovao psihologiju.
Sa druge strane demistifikaciji geopolitike može doprineti najbolje stav da nije geopolitika što se ne može obeležiti silnicom.
Silnice su linije koje pokazuju pravac delovanja neke sile, mehaničke, magnetne, električne, u geopolitici sile društvenih tokova.
Kad su u pitanju razgradnja i nastanak ljudskih zajednica njihove ekonomske, političke, duhovne, administrativne težnje imaju svoj pravac. Svoj tok koji se može prikazati silnicama. Ni tu nema Bog zna kakvih mistifikacija. Na primer novac. On ide sa mesta gde ga ima u mesto gde ga nema, a paralelno sa njim i uticaj. Tako isto i muzika, vojska, gasovod, kultura, škola šaha, nauka.
Препоручи коментар:
7
0
четвртак, 10 новембар 2011 17:19
siniša br 2.
Ako su u Srbiji, BiH, Hrvatskoj sve banke sa sedištem u Austriji, vrlo je logično da se centar sile novca za sve te zemlje nalazi u Austriji. Bez obzira koliko mi to voleli ili ne. Zašto je finansijski centar tamo? Zato što su tako izabrale arapske zemlje i stavile svoje depozite u Beč, tako im odgovaralo.
Slomom tih nosilaca depozita, ili njihovim slabljenjem automatski slabi i osnova za finansijski centar u Beču. Banke počinju da slabe, počinju afere, sudski sporovi i silnica sa pravca Beč postjugoslovenski prostori slabi. Nema te diplomatske i političke veštine koja može da nadoknadi Gadafijev depozit u Beču.
Sa druge stane u taj sad već slobodan prostor polako ulazi Moskovska banka, oni su puni kao brod i novčana i finansijska silnica se preusmerava. Ako neko u Moskvi odluči da je Beograd finansijski centar ovog dela sveta i to "potkuje" onda je tako i nikako drugačije. Ako iza te banke stoji gasovod i nafta, onda je tako.
Препоручи коментар:
6
0
четвртак, 10 новембар 2011 17:29
siniša br 3.
Slično važi i za kulturu i umetnost. Ako su nekada muzički centri i slikarski bili oko crkve, pa su oni imali klavire i naručivali slike i freske, a onda se ti centri premeštaju u London u muzičke studije, danas takvi studiji kao što je bio studij u kome su snimali Bitlsi ima u Fojnici, ne znači da je Fojnica svetski muzički centar. To postaju mesta gde imaju filharmonije i pozorišta koji su u stanju da plate violiniste ili da ih naprave. To su postali veliki svetski centri Moskva, Nju Jork, ali i Bazel, Milano. U Beču vipe ne stanuije Mocart. U Istambulu ga nikada nije ni bilo. A tek Istok, Kina i Japan, i njihovi muzičari, slikari.
kako će Zagreb biti slikarski centar kad tamo nikoga nema od bilo kakve afirmacije. Ili univerzitetski centar, pa to su prepisivača prepisivači. Šta oni da ponude. Nije mnogo doduše ni bolje u Beogradu. Šta od savremene medicine ima Zagreb, a da nema Banjaluka, ili da ne može da kupi. Mislim na sprave, a proizvođači obučavaju rukovaoce.
Препоручи коментар:
6
0
четвртак, 10 новембар 2011 17:41
siniša br.4
Hoće li Banjalučani ići u Zagreb ili Beograd da urade skener mozga. Ići će u Beograd. Biće im tamo običnije. A taj skener može i da se kupi, nema Zagreb više para od Banjaluke, i obuka u Londonu i Berčlinu traje tri meseca i košta par hiljada evra. Nisu to sve pare. Nekad je postojalo pseudogeostrateško pravilo da je u boljoj kulturnoj i ekonomskoj poziciji onaj ko je bliže Beču. Sad više nije tako. I lekari iz Beča idu u Ameriku na specijalizaciju, kao što i ruski violinisti sviraju u bečkoj filharmoniji, a bogami i predaju na univerzitetu. Obzirom na značaj energenata, prvenstveno gasa i na gasu zasnovane proizvodnje struje danas je u boljoj geostrateškoj poziciji onaj ko je bliži Moskvi. Ne mislim samo prostorno.
Ta ista pravila se mogu primeniti i na vojsku. Tek na vojsku. Čitava BiH ima 15 helikoptera, a 80 pilota. Rusi mogu da daju džabe RS dvadeset helikoptera kad god hoćete. Može li Ankara da ponudi išta svoje novije od jatagana. Itd. itd.
Препоручи коментар:
11
0
четвртак, 10 новембар 2011 22:27
Здравко
Не бих се сложио ни са господином Емилом а ни са расписаним синишом. Постављају се питања, хоће ли Америка промијенити свој негативан однос према Србима? Неће! Зашто неће, па једноставно зато што послије много уложеног труда и новца у медијску сатанизацију Срба а исто тако и исфорсиране квази правде у хашкој и сарајевској сатрапији, им се то једноставно не исплати.Они једноставно имају написан сценариј у коме су подијељене улоге а у коначници циљ је апсолутна демонтажа и неутрализација српске државе и народа. По оној Наполеоновој "ни педља земље јужно од Дунава не смије бити зона руског утицаја" понаша се и Америка. Може Борис Тадић и да потпише Косово државу, да дозволи сецесију Војводине и Санџака, опет му неће вјеровати. У евентуално затегнутим односима Америке и Русије прво ће настрадати Срби на Балкану. Мисли ли неко да ће Русија заратити ради Срба, неће! Ми смо овдје између чекића и наковња и то нам је и наша крвава историја безброј пута показала. Надам се да нисам у праву!
Препоручи коментар:
1
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]


Нема коментара:

Постави коментар