Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

уторак, 22. новембар 2011.

Комесарка ЕУ: ЕК не види корист од руског центра за ванредне ситуације у Нишу | Хроника

Комесарка ЕУ:


ЕК не види корист од руског центра за ванредне ситуације у Нишу


ХроникаХроника

Комесарка ЕУ: ЕК не види корист од руског центра за ванредне ситуације у Нишу

PDF Штампа Ел. пошта
уторак, 22. новембар 2011.

- У Европској комисији се разговарало о томе да ли треба да се придружимо руско-српском пројекту изградње регионалног центра за ванредне ситуације у Нишу. Ми не видимо корист од прављења регионалне структуре јер сматрамо да координација мора да се води из једног центра - каже за „Блиц“ европска комесарка за међународну сарадњу, хуманитарну помоћ и реаговање на кризне ситуације Кристалина Георгиева која води и Европски механизам за цивилну заштиту.

- Прављење регионалне структуре донело би веће трошкове и више конфузије у моменту реаговања. Ако имате шумски пожар у Бугарској и поред Европског механизма за цивилну заштиту имате и балкански регионални центар, питање је ко одговара Бугарској на позив. Најбоље је да зову једно место, одакле ће се покренути тимови за помоћ из суседних или других земаља чланица. Превише кувара у кухињи може да поквари јело.

Да ли ЕУ смета руско-српски пројекат у Нишу?

- Русија и Србија могу да развијају билатералну сарадњу, а државе чланице могу да имају билатералне односе са другим државама. Само не желимо да стварамо нове ентитете и да улажемо новац у нешто што није већ постојећи механизам.

Да ли је неко од српских званичника показао интересовање да Србија постане члан Европског механизма за цивилну заштиту (ЕМЦЗ)?

- О томе се разговарало. Ту могућност Србија ће имати када добије статус кандидата за улазак у ЕУ. Са Македонијом смо потписали меморандум о разумевању, а Хрватска је чланица од кад је постала кандидат за ЕУ.

Може ли Србија да тражи помоћ ЕМЦЗ, иако није чланица ЕУ?

- Да, можете, чак иако нисте чланови. Прошле године механизам је покренут 29 пута. Једанаест пута су то биле земље чланице, четири пута земље суседи које имају тенденцију да буду чланице ЕУ, а остале су биле треће земље које нису ни у суседству нити чланови, попут рецимо Јапана.

Коликим буџетом располажете?

- Тренутно то је 13 милиона евра, и то је новац који служи за развој, трошкове транспорта и обуке, као и за вођење центра за праћење (мониторинг). Поред ових средстава, међутим, важан је допринос наших чланица јер оне су те које дају људство и опрему без надокнаде, а ми плаћамо транспорт. На тај начин ми омогућавамо тимовима тих земаља да стигну где год је њихова помоћ потребна или затражена.

Да ли је то довољно новца?

- Чланице ЕУ су спремне да дају још новца и очекујем да ће се износ од 13 милиона евра утростучити. Са тим - то ће бити довољно. Ми не желимо да имамо пет ватрогасаца само у Бриселу, већ у свим земљама, одакле могу бити ангажовани свуда где је то потребно.

Бојана Анђелић

(Блиц)

Фејсбук Твитер

Комесарка ЕУ: ЕК не види корист од руског центра за ванредне ситуације у Нишу

уторак, 22 новембар 2011 18:45
jazavac
To i nije korist za EU, nego za Srbiju, a to i nije prica za komesarku EU, mi nismo clan, a verovatno necemo biti uskoro, pa neka gospodja radio svoj posao, ako ga ima.
Препоручи коментар:
4
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]Комесарка ЕУ: ЕК не види корист од руског центра за ванредне ситуације у Нишу

уторак, 22 новембар 2011 18:45
jazavac
To i nije korist za EU, nego za Srbiju, a to i nije prica za komesarku EU, mi nismo clan, a verovatno necemo biti uskoro, pa neka gospodja radio svoj posao, ako ga ima.
Препоручи коментар:
4
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]

Нема коментара:

Постави коментар