Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

среда, 30. новембар 2011.

Brazil - obećana zemlja za Evropljane | Vesti Krstarice

Brazil - obećana zemlja za Evropljane | Vesti Krstarice

Vesti Krstarice > Vesti dana

Brazil - obećana zemlja za Evropljane

Tanjug – pre 2 sata i 13 minuta

BRAZILIJA - Ostavljajući iza sebe anemična tržišta, Evropljani u velikom broju pakuju kofere i odlaze u Brazil, zemlju u kojoj ekonomija cveta.

Francuskinja Afeida Galeb (33) radila je 10 godina u predgrađu Pariza u jednoj poljoprivrednoj kompaniji, nakon čega je odlučila da potraži sreću u Brazilu prošlog jula.

"Brazil je mnogo otvoreniji... Imate mogućnosti da se selite iz jednog u drugi sektor. Francuska ne vrednuje raznovrsnost", izjavila je ona AFP-u.

Za razliku od mnogih drugih evropskih imigranata, Galeb je dobila vizu na dve godine, koja može biti produžena, kada se zaposlila u kompaniji koja proizvodi gume francuskog proizvođača Mišelin.

Alehandro, 33- godišnji Španac, koji nije želeo da otkrije svoje prezime, nije te sreće. On je stigao u Brazil prošlog oktobra sa turističkom vizom i jedino može da radi kao Di-Džej ili turistički vodič u favelama Rio de Žaneira.

"Zbog krize i nezaposlenosti u Španiji, bilo mi je potrebno da odem na zelenije pašnjake, u grad sa plažama i suncem", rekao je on i dodao da mu viza ističe za 45 dana.

S obzirom da vizu može da produži na još tri meseca, već se priprema da život ilegalnog imigranta.

Brazil je rangiran kao sedma svetska ekonomija i na putu je da postane peta najjača ekonomija na svetu. Prošle godine privredni rast Brazila je iznosio 7,5 procenata, dok se ove godine očekuje rast od 3,5 odsto što je više od svetskog proseka.

Stopa nezaposlenosti je opala i iznosi šest odsto, što je najniži procenat od 2002. godine. Brazil će biti domaćin Svetskog kupa 2014. godine i letnjih Olimpijskih igara 2016. što je donelo velike investicione mogućnosti.

Prema podacima Ministarstva pravde, broj stranaca koji žive legalno u Brazilu popeo se za više od 50 procenata od januara do juna ove godine, sa 962.000 na 1,5 miliona i stalno raste.

Portugalaca je najviše, ali ima i Španaca i Francuza, dok Bolivijci čine čak 40 odsto ilegalnih imigranata.

S obzirom na nedostatak visokoobrazovane radne snage vlasti strancima izdaju radne vize, a u isto vreme i broj Brazilaca koji žive u inostranstvu u poslednjih šest godina se prepolovio sa četiri na dva miliona.
Нема коментара:

Постави коментар