Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

недеља, 27. новембар 2011.

NIKOS ARVANITES: „EKONOMSKI RAT” DOLARA I EVRA

NIKOS ARVANITES: „EKONOMSKI RAT” DOLARA I EVRA

NIKOS ARVANITES: „EKONOMSKI RAT” DOLARA I EVRA

Urušavanje EU bilo bi drugo veliko državno samoubistvo u Evropi, posle urušavanja i sloma bivšeg SSSR, kad je isisavan ruski kapital, što je pogodovalo jačanju dolara i pokretanju evra


evrokrizaGrčka kriza samo je bila „pokazna vežba“ za početak urušavanja evrozone i „ekonomskog rata“ unutar EU ali i sukoba dolara i evra. Bankarski lobiji koji su izazvali krizu svetskih i evropskih finansija sada se nalaze u poziciji vatrogasaca. To je slično kao po narodnoj izreci, “Kadija te tuži, kadija ti sudi“.

Grčka više nije jedini ili isključivi krivac posrtanja evrozone. Reč je o „sistemskoj grešci“, odnosno najvećoj korupciji i prevari u Evropi upravo od bankarskih oligarha potpomognutih političarima.

Mračne prognoze za evrozonu
Grčka pokušava da igra na žici održanja svog statusa u evrozoni, koji postaje sve neizvesniji sa stanovišta budućnosti evrozone i njene finansijske defragmentacije. Čak 14 od 20 istaknutih akademika, bivših zakonodavaca i nezavisnih stručnjaka složilo se da će oblik evrozone biti promenjen. Novo "jezgro" evrozone, sa manje članica, kao moguće rešenje podržalo je deset ekonomista, od kojih je sedam reklo da bi Grčka trebalo da bude isključena iz njega. Evropske banke suočile su se sa odlivom sredstava koje povlače klijenti, što pojačava pritisak na bankarski sektor regiona i preti da finansijske kompanije ostanu bez ključnog izvora finansiranja, piše dnevnik Volstrit Džornal. Grčka kriza je banalana u odnosu na buduća dešavanja u evrozoni i Grčka će morati da se spremi da sama spašava sebe od potonuća.

Analitičari upozoravaju da bankarskom sektoru u Evropi preti novi šok, nakon što su kompanije i štediše u problematičnim zemljama evrozone poslednjih nedelja povukli milijarde evra depozita iz banaka. Bankarski sektor, osim masovnog povlačenja depozita, ugrožen je i zbog činjenice da evropskim bankama dogodine dolaze na naplatu obveznice u vrednosti od 800 milijardi evra.

"Evrozona može i treba da preživi, ali neće preživeti putem kojim se kreće", rekao je profesor univerziteta Kolumbija u Njujorku, Džefri Saks.”Propast evrozone dovela bi do teških posledica ne samo za finansijski sistem nego i nacionalne ekonomije, a to bi dovelo i do pada privredne aktivnosti, devalvacije i snažnih inflatornih pritisaka u perifernim članicama evrozone”.

Nemačka, „tempirana bomba“
Prema analizi profesora finansija Bernda Rafelhišea, stvarni javni dug Nemačke je oko sedam biliona (hiljada milijardi) evra. Rafelhiše, koji je profesor na Univerzitetu u Frajburgu, tvrdi da realni dug njegove zemlje obuhvata osim dva biliona evra, koliko se navodi u vladinim zvaničnim podacima za ovu godinu, još pet biliona evra nepokrivenih troškova za penzije i zdravstvenu zaštitu. Prema toj računici, nemački dug u odnosu na vrednost bruto domaćeg proizvoda zemlje (BDP) je 185 odsto BDP-a, a ne 85 procenata, kako se navodi u dokumentima vlade.

„Zarazni efekat grčke krize, koji je zahvatio razne zemlje EU, nedavno se proširio na zemlje bliske srcu Unije a sada je zahvatio i najuži centar zajednice", upozorio je Oli Ren.

Žak Atali, bivši predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj, kaže da "danas ponovo Nemačka drži u svojim rukama oružje za kolektivno samoubistvo kontinenta najnaprednijeg na svetu“. Atali smatra da se može desiti osuda Nemačke na isti način na koji su to Nemci činili Grcima i da se, po njegovom mišljenu, Nemcima pripisuju netačna uverenja kako su oni "dobar učenik Unije, koji odbija da plati za greške drugih“. Žak Atali se poziva na jednu nedavnu švajcarsku studiju i tvrdi da ni budućnost nemačke industrije nije tako svetla kako misle Nemci - od 100 firmi najinovativnijih u svetu 11 su francuske, a samo četiri nemačke.

Dolar ruši evro?
Očigleno da u stručnoj i političkoj javnosti više ne prolazi odbacivanje kao “teorije zavere” priča o sukobu dolara i evra i domanaciji Nemačke u odnosu na čitavu EU i Evropu, bez Ruske federacije. Evropa, po nekim projekcijama analitičara, treba da posluži za jačanje SAD i stabilizaciju dolara uz slabljenje evra i (1) uništenje evrozone i vraćanje na nacioanlne valute ili (2) pokušaj da evro ostane oznaka moći samo Nemačke, Francuske i još nekoliko država sadašnje evrozone. Scenario sa “gašenjem” evra i dominacijom nemačke marke, uz ekonomski slom čitave Evrope, mogao bi da dovede i do medjudržavnih sukoba.

Iza politike SAD, na slabljenu evra i širenju defetizma u Evropi su administracija i bankarski sistem Velike Britanije koji su sve kritičniji prema Nemačkoj, uz sugestije za ukidanje evrozone.

Dominacija dolara nad evrom već je postignuta ali ne kroz kurs već kroz globalni uticaj.

Ekonomista Nebojša Katić s pravom upozorava:

”Pad dolara (iako dramatičan), nema dramatične posledice po američku ekonomiju. Amerika se zadužuje u dolarima, kupuje robe od kojih se mnoge iskazuju u dolarima i, u pravilu, sve što uvozi dolarima i plaća. Za druge zemlje bi pad vrednosti valute bio ogroman problem jer bi povećao dužnički teret za iznos depresijacije i doveo do ogromnog pritiska i na cene. Ameriku ovaj problem mnogo ne pogađa... SAD s druge strane, mogu kupiti naftu dajući za nju hartiju koja je ofarbana u zeleno i nosi dolarski znak, jer ta hartija treba svima. Nije neophodno da svoj računar ili neku drugu robu razmene za nju – američki proizvod je i zelena novčanica. Amerika zato ne mora previše brinuti ni o stanju svog izvoza ili tekućeg bilansa. Pri tome, ni američka centralna banka se ne mora sekirati da bi tako velika emisija dolara mogla izazvati inflatorni haos – dobar deo emitovanog novca cirkuliše van zemlje i nikada se neće vratiti u SAD.”

Gledajući praktično, medjunarodna “siva ekonomija” se gotovo uvek oslanja na američki dolar. Više od 75 odsto novačanica od 100 dolara “cirkuliše” van SAD. Centralne banke većine država sveta 60-70 odsto svojih rezervi drže u dolarima. Amerika se ne mora sekirati ni za svoj budžetski deficit koji se većim delom pokriva preko finansija moćnih država a preko 50% američkih državnih hartija od vrednosti je u rukama stranaca. Neki od ekonomskih futurologa ukazuju na “veliku igru” SAD da oslabe Evropu i dovedu evro ispod jednog dolara. Komentatori ekonomskih zbivanja tumače da ono što Evropa može izgubiti ne staje u knjigovodstveni račun. Njoj preti da bude razbijena, marginalizovana i oduvana sa svetske scene. Raspad evrozone bi posledično doveo do postepenog urušavanja Evropske unije. Ako bi se to dogodilo, to bi bilo drugo veliko državno samoubistvo u Evropi, posle urušavanja i sloma bivšeg SSSR-a i vladavine Borisa Jeljcina kada je “isisavan” ruski kapital što je pogodovalo jačanju dolara i pokretanju evra.


Izvor Balkanmagazin, 26. 11. 2011.


( 10 ocena )

Dodaj novi komentar

Opciono: Prijavite se ispod.

Pokazano 11 komentara

 • Miroslav 2 сата ago
  Evro i dolar potiču iz iste kuhinje.Stvarnog sukoba tu nema.Isti ološ gazduje.Davno osmišljeni koncept porobljavanja naroda i otimanja svih resursa kojima raspolaže, je osnovni moto na kome funkcionišu tzv. zemlje zapada ili razvijenog sveta.Iza velikog bogatstva ovih zemalja danas stoji ŠTMPARIJA, na jeftinom papiru se šrancuje novac koji kroz banke, ivesticione fondove, multi kompanije ulazi u razne zemlje i u vrlo kratkom vremenu ih ekonomski porobljava.Pri tome mora da instalira svoju vlast, koju bogato nagadjuje.Za kratko vreme preuzima sve resurse, unitava domaćuprivredu, umištava čak i svaki pokušaj da neko neto radi.Kako to izgleda, videli smo na nama.Ostalo je da prodamo još nekoliko javnih preduzeća i vojvodjansku ravnicu,posle toga imamo samo bezvrednu sirotinju, koja ionako ubrzano izumire.
  Gde je nastao problem i gde je naša šansa da PREŽIVIMO.
  Briselski političari su potpuno isa govna kao i naši, isti mentalni sklop, ista pohlepa i korumpiranost.
  EU je prebrzo osvajala teritorije i resurse, pohlepa pojedinaca za moći i profitom ih je za samo desetak godina dovela do toga da ni oni sami ne znaju šta će.Sa druge strane, postojale su zemlje realne ekonomije, pre svega Rusija, Kina , Indija, Brazil, cela Afrika, dok ih kao vojno slabe, nisu počeli uništavati.Sve te zemlje su razvijale sopstvenu proizvodnju, trgovale sa svima i dizale se.One danas žive u okviru svojih MOGUĆNOSTI i imaju potpuni ekonomski suverenitet.

  Ukliko je tačna konstatacija da Nemačka duguje 7.000 milijardi evra, ukupan državni dug zemalja EU je na donjoj granici od 20 hiljada milijardi evra.Na ta dug treba dodati dug PRIVREDE, koji je bar nekoliko puta veći, i dug STANOVNIŠTVA. Potpuno je jasno, da ne postoji način da evropske države vrate svoje dugove. Ne postoje MATEMATIČKI zemlje koje mogu da apsorbuju robu izEvrope, na kojoj bi se pravio takav suficit.
  Da se vratimo na Srbiju. Država duguje 15 milijardi evra, PRIVREDA duguje 20 milijardi evra (spoljni i unutrašnji dug), STANOVNIŠTVO duguje 6 milijardi evra. Deficit (gubitak, manjak) republičkog budžeta je 1.5 milijardi evra. Deficit budžeta lokalnih samouprava (on se krije) je oko 1 milijarde evra.Toliko vlast mora da se zaduži, da bi isplatila oko 550.000 ljudi zaposlenih u javnim preduzećima i državnim činovnicima.Mirko je u svom mandatu dobio oko 6.7 milijardi, koje su naravno pojedene.
  BDP lažno prikazuju na oko 31 milijardu evra ( tekuće - stalne cene).U strukturi BDP -a je samo 40% realne ekonomije (poljoprivreda, industrija, gadjevina), ostalo je ŠARO-BARO ekonomija (prevara,špekulacija).Da bi počeli da se opravljamo, moramo da zaradimo ove 2.5 milijardi evra plus obaveze po dospelim kamatama i kreditima (privrede i države) minimum 3 milijarde.Srbija mora svake godine da dodatno prihoduje 5-6 milijardi, da bi počela da smanjuje svoj dug. To je teoretski nemoguće, kada pogledate strukturu BDP-a. Zaključak: Srbija je bankrotirala, dok joj još daju ove budžetske kredite, funkcionisaće, prvi put kada ne bude novca, igra je gotova.

  EU je takodje bankrotirala.Štamparija je izazvala problem, ona može i da ga reši.Inflacija u vremenu Šainovića je izbrisala sve dinarske dugove.Doći će do promene valute, pa opet po starom.Imovina koju smo pri tome izgubili, ostaje zauvek izgubljena, do nekog novog rata.

  P.S. Menjam dva jutra zemlje, jednu kravu, dve koze i deset kokošaka za tri stana u Beogradu.
 • Sarkozi,
  "Francuska smatra da bi omogućavanje da ECB postane "kreditor poslednjeg utočišta",
  po modelu američke Uprave federalnih rezervi (Fed) ili Banke Engleske,
  ponovo uverilo tržišta da ne postoje rizici od bankrota članica evrozone
  zbog nemogućnosti vraćanja dugova".

  Sarkozi je sa dve recenice objasnio/otkrio ko stoji iza krize EU i EUR-a
  Sve ovo sa EUROM se i desava da bi FED pored stampanja DOLARA bez kontrole, preuzeo i stampanje EUR-a i tako preuzeo totalnu kontrolu Evropske Unije.

  ,,Svi vladari koji su ikada postojali na ovoj planeti su bili Draco bica
  u hibridnoj formi.Sve rojalisticke porodice.Od tad pa do sad.Ništa se
  nije mnogo promenilo.Sada imamo 13 vladajucih familija na ovoj planeti
  koji
  vode ratove,koji su vlasnici svih najvecih kompanija,koji posedjuju
  veliko bogatstvo i koji se spremaju da i malo slobode koje ste imali,da vam oduzmu.Te 13 familije su:

  1-Rothschild (koji su se prezivali Bauer)
  2-Bruce
  3-Cavendish (od koji i Kennedy familija potice)
  4-de Medici
  5-Hanover
  6-Hapsburg
  7-Krupps
  8-Plantagenet
  9-Rockefeller
  10-Romanov
  11-Sinclair (koji su se prezivali i St.Clair)
  12-Warburg (koji su se preizvali del Banco)
  13-Windsor (koji su se prezivali Saxe-Coburg-Gothe)

  Ispod
  njih su 300 familije koje rade za njih i koji su potomci nekih od ovih
  familija ali su nizi rang.Među njima se nalazi i Srpska Karadjordjevic
  familija.Oni se nazivaju,Komitet od 300.

  Ovih 13 familija kontrolise odavno EU, ali ne totalno i zato za EU postoje samo dve solucije (obe su katastrofalne) ili ce vodece drzave EU pristati na sistem FED ili ce ih ovih 13 porodica koje vladaju svetom razbucati i unistiti".
 • Поучан коментар, само ме интересује, ако није нека правописана грешка, шта су "Draco bica u hibridnoj formi"?
 • "Iluminati
  Draco (latinski draco, grcki δράκων [drákōn]

  zmija, zmaj, krilata zmija, koja je uzela oblik coveka.

  E, sad, ima ljudi koji ne veruju da Illuminati uopšte postoje.
  Kako da ih razuverimo ?
  I sada smo dosli do toga da živimo u najinteresantnijem periodu,
  a to je period kulminacije planova ovih vladara u senci,koji planiraju da ne budu vise u senci.„

  За подробније представљене информације, прочитајте књигу Дена Брауна "Анђели и демони".
 • И ко ће изаћи као победник: Анђели или Демони? Кад већ живимо најинтересантнији део историје, хоћемо ли бар то доживети?
 • Mislim da je danas nemoguce reci ko ce biti pobednik, nadam se da ce pozitivno/dobro pobediti negativno/zlo.
  "Ukratko o knjizi: profesor Robert Langdon, inače junak još jednog romana Dena Brauna (Anđeli i demoni),
  upušta se u modernu potragu za svetim gralom. Na zaprepašćenje ostatka
  čovečanstva – čitaoca i gledaoca, otkiva da sveti gral nije posuda iz
  koje je Isus pio vino tokom „Tajne (poslednje) večere“, niti je posuda u
  koju je tokom raspeća skupljena Isusova krv, već da je sveti gral
  najbukvanije Isusova krv, odnosno njegovi direktni potomci koji i
  dan-danas postoje. Jasno je da teza o tome da je Isus bio čovek i da je
  imao decu u temelju potresa crkvu, bacajući sasvim drugačiji snop svetla
  na hrišćanstvo i dogmu. Ekstremni hrišćani, u knjizi oličeni u vidu
  sekte Opus Dei na sve moguće načine pokušavaju da zatru tajnu, tj.
  Isusove potomke, ne bi li hrišćanska dogma ostala sačuvana. Sa druge
  strane, svesni opasnosti kojoj je izložena Isusova krvna loza, čuvari
  tajne oličeni u vitezima templarima i Sionskom prioratu vekovima čuvaju
  živote Isusovih potomaka. Tokom vekova, Sionski priorat su činili ljudi
  poput Da Vinčija i Isaka Njutna, velikih umetnika i naučnika koji su u
  svojim delima sakrili i tajnu koju su čuvali. Tako je npr., prema
  autoru, Leonardo Da Vinči svojom slikom Tajna večera, suprotno
  ustaljenom mišljenju prikazao da su Marija Magdalena i Isus bili u
  braku, te da su imali potomstvo".
 • Smrt eura, sloboda dolara
 • Смрт обома, слобода свима!
 • Put u EU nema alternativu.Kako to glupo zvuči.
 • Немој тако драле, то је главна мантра. Они ништа боље не могу да смисле.
 • Finnegan 1 дан ago
  Finansijska kriza u sezoni 2007-2008. bila je izuzetna prilika da, prvenstveno Nemačka, ali i Francuska, insistira na: 1) uvođenju evra kao rezervne valute, bar u međuevropskim transakcijama, 2) formiranju evropske rating agencije, 3) sprovođenju bar delimične zajedničke fiskalne politike za države evro-zone. Sve ovo je propušteno isključivo zbog straha od mogućih posledica na američku ekonomiju, posebno u tom trenutku. A nije bilo razloga za takav strah jer, ako je Hank Paulson mogao da "pusti niz vodu" Lehman Brothers, mogli su i Evropljani da isto urade sa dolarom. Naravno da bi reakcija novoinaugurisane administracije Baracka Obame bila verbalno žestoka ali bi u pozadini svi znali da je igra gotova i da se mora početi ispočetka. Pravila te igre su surova, i sada ćemo gledati "razvlačenje" evrp-monetarne politike kako od strane Britanaca, koji perverzno uživaju u trenutku, tako i od Amerikanaca. Oni, za razliku od Evropljana od pre 3 godine, ovu priliku neće propustiti.
Povratni URLНема коментара:

Постави коментар