Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

среда, 30. новембар 2011.

Руско држављанствo, Динo Мерлин и српскa државa | Косово и Метохија

Руско држављанствo, Динo Мерлин и српскa државa | Косово и Метохија
Косово и Метохија

Руско држављанствo, Динo Мерлин и српскa државa

PDF Штампа Ел. пошта
Јања Гаћеша
уторак, 29. новембар 2011.

Захтев за добијање руског држављанства до сада је потписало преко 50 хиљада Срба са Косова и Метохије. Потписивање петиције траје неколико месеци и захтев преко 21.000 Срба већ је предат Амбасади Русије у Београду која га је проследили државној Думи у Москви. Поводом наведеног у Србији се није затресла гора. Не тресе се ни сада када је тај број за непуних месец дана удвостручен и из дана у дан расте.

Чини се да је већа медијска пажња поклоњена концерту Дина Мерлина. Бринуло се хоће ли бити безбедан у Београду, како се провео у Скадарлији, ко му прети, па како је он једини певач који је напунио три дана заредом београдску ''Арену'' и слично. На другом крају земље људи се смењују на барикадама, трпе злостављања и питају се постоје ли они за своју државу? Зашто је сарајевски певач, који је не тако давно Србе и Србију ''китио'' разним погрдним именима, важнији од вапаја косовско-метохијских Срба које је невоља присилила да призивају држављанство друге државе? Број потписника петиције такође може да напуни три ''Арене'' па зашто су они тако мало важни? Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић за потез косовско-метохијских Срба каже да ''није патриотски'', а шеф преговарачког тима Београда Борко Стефановић да је ''шаљив'' (лист ''Данас'' од 25. новембра). Једноме издаја, а другом смешно! Вероватније је да је и једног и другог добро цеваница заболела.

Дино Мерлин на концерту у Београду

Срби са Косова и Метохије имају вишедеценијски проблем како да скрену пажњу домаће и светске јавности на свој живот, муке и патње, и нису могли да верују да баш толико не занимају своју државу. Страдање и страхоте које су преживљавали за време Брозове диктатуре није их натерало да траже туђе држављанство, бар не колективно као сада. Милошевићева политика није обећавала и јасно је стављала до знања да прождрљивом западу неће још дуго одговарати, али није натерала Србе да се одлуче на писање сличне петиције.

Друго држављанство им није било ни на крај памети када су прве године по доласку светских ''мировњака'' морали да бране своја огњишта често улазећи у сукоб са њима, јер су за мировњаке Срби били дивље звери које је требало укротити. Тада је било довољно да Албанац само прстом упери у Србина измишљајући оптужбу баш у том тренутку и да га војници КФОР-а приведу и затворе. Тежина оптужбе зависила је од расположења Албанаца јер толико су им НАТО војници веровали, односно толико су им Србе огадили. Па ипак, диктатура силе, лицемерја, понижења, није Србе натерала да траже друго држављанство. Зашто? Зато што су под Брозом и Милошевићем били Срби, без слободе и често без својих права, али Срби.

После 1999. године више него икада очи су биле упрте ка Београду, ка свом државном врху. Водила је Србе нада да се неке ствари на терену никада неће десити. Преварили су се! Онда када је за Србију девети децембар постао судњи дан, јер ако не добијемо статус кандидата не знамо да ли ће десети уопште сванути, Срби са Косова и Метохије све мање шанси имају да опстану као Срби! ''Мудром'' политиком Београда присиљени су да буду ''Косовари'' и сваки ''преговарачки'' договор у Бриселу значи повећање броја Срба који ће зарад свог опстанка морати да постану држављани ''државе Косово''.

Барикаде у Јагњеници

Друга могућност им је да напусте своје домове. Зна то министар Богдановић. Све што су до сада Срби били натерани да ураде, индиректно признавајући ''државу Косово'', добило је смисао. Они су само карта на коцкарском столу своје државе и Европске уније и то изгледа она ситна, најмање вредна, са којом не знате шта ћете када вам у коцкању падне па желите што пре да је се отресете. Улог је у њиховом случају девети децембар, па зато Борко ''напредује'' у преговорима са Приштином, а у покрајини Србима кичма пуца од Боркове ''успешности''. Док потписује шта му на сто ставе вероватно се смеје што захтев за руско држављанство у Србији тражи број Срба који може да напуни један мањи град, а биће их још више. Као да не знају да зелено светло тог фамозног деветог децембра значи једино могућност онима који су добили највише гласова на прошлим изборима да кажу ''обећали смо статус кандидата и то смо остварили''. Е сада који ''Косовар'' више или који Србин мање, па не може ''и јаре и паре''. Да ли су Србе на Косову и Метохији Срби из Београда једноставно отписали па отуда и толика равнодушност око свега? Није искључено. На крају крајева, Срби на Косову тешко да ће гласати на предстојећим изборима у Србији, а када ниси гласач...

Србима са Косова и Метохије није остављена могућност да остану то што јесу, они морају да буду ''Косовари''. То траже скоро све чланице Европске уније или нам десети децембар неће сванути. Управо због тога Срби траже двојно држављанство. Они кажу ''дајмо своју земљу Русији па нека пробају њу да уцењују, јер ови наши све дадоше''. То није смешно, није издаја, то је српска борба колико се год чудна чинила, а пораз српског државног врха који их силом гура у ''Косоваре''. Да ли ће успети у ономе што су смислили не знају, али то што је Дмитриј Медведев, председник Русије, дао налог Министарству спољних послова да проучи начин на који ће одговорити на захтев Срба, запушило је уста свима. Ако се наш председник није удостојио ниједног коментара, председник Руске Федерације јесте. Тај други председник озбиљно схвата косовско-метохијске Србе. Ако се све у Србији урадило да се ''гора не затресе'' господин Медведев се потрудио ''да се роди нешто крупније од миша'', показавши да њему безизлазна ситуација косовко-метохијских Срба није нимало ''шаљива''. Дмитриј Медведев је разумео да они неће у Русију, већ да са Русијом на челу желе да покушају да одбране своје домове и имања на Косову и Метохији.

Срби са Косова и Метохије који су петицију потписали ништа не губе, само их занима да ли би их у звезде дизали да су којим случајем затражили немачко држављанство?

Фејсбук Твитер
Руско држављанствo, Динo Мерлин и српскa државa

уторак, 29 новембар 2011 19:17
Misa
Bolje u Sibir, nego u Srbiju!
Препоручи коментар:
42
5
уторак, 29 новембар 2011 19:17
Биљана Николић
Јањо, злата су вредне Ваше речи. Ви нам показујете практичну и конкретну несрећу коју доноси ова кукавичкоиздајничка политика. Ми који нисмо на Косову и Метохији, а несебично волимо целу нашу Србију и сваког Србина ма где живео, не можемо, попут Вас, правим примерима и правим животним речима причати о несрећи која вас је задесила на Косову и Метохији.
Зато пишите, да читамо и преносити Ваше речи где год и кад год се може.
Препоручи коментар:
48
0
уторак, 29 новембар 2011 19:29
Miroslav
Dripcima iz Beograda i pojedinim sinodalcima, prvo nije valjao V.Artemije, monaštvo, a sada im nevalja ni narod. Vreme je da se zapitaju malo. Zar ne?
Препоручи коментар:
44
1
уторак, 29 новембар 2011 20:29
Влада Канада - 1. део
Болан текст, али само на први поглед. Вапај г-ђе Јање полази од претпоставке да власт Тадића и његове музичке булументе представља српску власт и, као таква, мора и треба да брани легитимне српске интересе и угроженог народа који ту државу сматра својом. На жалост, реалност није таква. Тадић и булумента тренутно на власти, еврофилска опозиција и чланови разно-разних НВО финансираних од ЦИЕ, БНД, МИ6 и Сороша, представљају окупаторску власт Нато земаља без изузетака, а пре свега Америке, Енглеске, Француске, Немачке, Италије, Аустрије, Мађарске и осталих мање значајних земаља, али не мањих лајаваца.
Препоручи коментар:
30
1
уторак, 29 новембар 2011 20:30
Влада Канада - 2. део
У Србији је мека окупација, али исто зтако брутална и штетна по Србе. Окупаторски војници нису у униформама, они су у цивилним оделима, и налазе се у свим министарствима, органима власти, јавним установама итд, стого контолишући ситуацију да се нешто не догоди на штету окупатора. Ако неко од Срба и даље очекује помоћ и подршку од Тадића и сарадника, онда он није способан да прихвати реалност.
Препоручи коментар:
28
1
уторак, 29 новембар 2011 20:32
Влада Канада - 3. део
На Космету је тврда Нато окупација. Окупаторска војска је у униформама. Једини задатак те војске да окупиране Србе држи под контролом не бирајући средства. Између Нато и окупатора Србије у прошлости (турци, немци, аустријанци, мађари, бугари, италијани, арнаути) нема никакве разлике. Против окупатора се треба и мора борити. Слобода неће и не може сама да дође. Окупатор користи силу и разуме само силу. Зато ми се силом и мора одговорити.

Што се тиче Дина Мерлина и њему слични, они нису неки озбиљан проблем којим се, у овим одсудним тренуцима за опстанка Србије, треба бавити. Овај проблем ће бити решен аутоматски једном када Тадића и сарадника више не буде у Београду, односно, када Срби једном коначно завладају својом рођеном земљом. А тај дан је врло близу, много ближе него што неки мисли и претпостављају.
Препоручи коментар:
26
2
уторак, 29 новембар 2011 20:53
Старац Фочо
Срби са Косова и Метохије који су петицију потписали ништа не губе, само их занима да ли би их у звезде дизали да су којим случајем затражили немачко држављанство?


Наравно да би. Јер Немачка има посла за све, а у Русији је диктатура.
Препоручи коментар:
2
21
уторак, 29 новембар 2011 20:53
XXX
Nije ni lepo ni dobro, ali tako stoje stvari! Ko to želi da vidi, sagledava realno i pragmatično, i prilagodi se, opstaće! Ko neće da prihvati realnost, zamlaćuje se mitovima, e njemu samo ostaje da i dalje istresa mržnju i frustracije po NSPM.
Препоручи коментар:
0
27
уторак, 29 новембар 2011 20:55
Влада Канада - 4. и задњи пут
Без обзира на све, нисмо у безизлазној ситуацији. Не смемо одустати, не смемо се предати, не смемо се повлачити, не смемо окренути леђа и побећи. Од судбине и себе се не може побећи. Србија је наша земља, немамо резерву домовину и само ми имамо право на њу. Када имамо право на њу, онда имамо обавезу да се за њу боримо и да је бранимо. Сами јесмо, али нисмо беспомоћни и потпуно разоружани. Има у нама још исконске снаге наших предака. Она је у нашим генима. Помозимо нашим косметским Србима, директним потомцима косовских јунака, онолико колико можемо, на сваком месту, у сваком тренутку. Макар пркосом. Придружимо се њиховој борби против окупатора. Они су у првим борбеним редовима за опстанак Србије. Они су искра која ће запалити Србију.

У Слободи за Србе нема граница. Сви наши проблеми ће нестати онда када досегнемо слободу и завладамо својом судбином. Само Слобода Србина Спашава! Са Србијом на уснама и Богом у Срцу. Сада смо најјачи.
Препоручи коментар:
19
0
уторак, 29 новембар 2011 20:56
Мики
Требало би сви који смо против ове кукавне власти да тражимо симболично руски пасош.
Препоручи коментар:
21
0
уторак, 29 новембар 2011 20:57
alisa u zemlji cuda
a moze li se ta peticija potpisati i negde u uzoj srbiji?
Препоручи коментар:
23
0
уторак, 29 новембар 2011 21:16
SERBON
Sramota je da mi,u Srbiji cinimo(ili bolje reci ,ne cinimo)nista za nasu bracu na Kosovu i za nasu Srbiju,koja nam se na nase oci topi,dok mi nestajemo!Mislim da je vreme zrelo za ''pobunu robova''!!!Pre nego sto nestanemo!Bolje je sagoreti u borbi nego polako umirati u ponizenju i sramoti!
Препоручи коментар:
12
0
уторак, 29 новембар 2011 21:19
Бранислава
@ ХХХ

"Nije tacno, kako je jadikovao DZ. Svift, da se nista ne dobija odbranom slobode. Uvek nesto dobijamo; ako nista drugo svest o sopstvenom ropstvu, po kojoj se slobodan covek odvaja od drugih. Jer, kako sam pisao 1936., svojstvenost coveka nije da zivi slobodan u slobodi, vec slobodan u zatvoru"

K. Malaparte
Препоручи коментар:
14
0
уторак, 29 новембар 2011 21:33
Зоран Ђорђевић
Тадић није на власти, он је само на положају.
Препоручи коментар:
20
0
уторак, 29 новембар 2011 22:04
Драган Воргић
Овај напаћени народ је вековима стављан пред тешке одлуке и није сваки пут био у стању да изабере "најпаметније" решење, али је сваки пут непогрешиво препознавао издајнике... тако ће бити и сада, живи били па видели
Препоручи коментар:
9
0
уторак, 29 новембар 2011 22:59
Владимир
Свака Вам част Бранислава што нас подсетисте на великог и необичног Малапартеа.И он је својевремено проносио истину о Србима које су ѕлостављали духовни, и уопште преци, ових који упрвљају кфором, тачијем...
Препоручи коментар:
8
0
уторак, 29 новембар 2011 23:22
с.ј.@ Биљана Николић
Опростите, али ме занима да ли сте ви можда наставник српског језика из Ниша? Моја наставница је ималаисто име, па ми паде на памет.

------

Што се анализе тиче, свака реч је на месту. Срби су народ са пола државе (Република Српска), и анти-појмом народне државе у Србији, или боље, Безалтернативији (можда Жутославији).
Препоручи коментар:
0
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]Нема коментара:

Постави коментар