Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

среда, 30. новембар 2011.

Priznanje srpskoj nenasilnoj revoluciji | Vesti Krstarice

Priznanje srpskoj nenasilnoj revoluciji | Vesti Krstarice

Vesti Krstarice > Vesti dana

Priznanje srpskoj nenasilnoj revoluciji

Tanjug – pre 2 sata i 44 minuta

NJUJORK - Bivši otporaš, sada Izvršni direktor Centra za primenjenu nenasilnu akciju (CANVAS) Srđa Popović, koga je časopis "Forin polisi" uvrstio u vrh liste 100 globalnih mislilaca, izjavio je da to doživljava pre svega kao priznanje srpskoj nenasilnoj revoluciji koja je u proteklih 11 godina postala svetski brend i inspiracija hiljadama aktivista.

"Godina 2011. je bila definitivno 'lošsa godina za loše momke' - godina u kojoj su sa svetske političke scene otisli nemilosrdni likovi poput (Hosnija) Mubaraka, (Zina al Abidina) ben Alija, (Osame) bin Ladena ...godina velike nade za stotine miliona Arapa koji su zakoračili u tranziciju, ali i velike strepnje da se romantično započeto 'Arapsko proleće' ne završi u haosu i etničkim sukobima", rekao je Popović za Tanjug.

Popović je ocenio da je "'Arapsko prolece' po svojoj prilici poslužilo kao inspiracija hiljadama mladih ljudi u zapadnim demokratijama, od Madrida do Njujorka, da se prvi put u mnogo apatičnih godina angažuju oko pitanja socijalne pravde, ekonomske krize i jaza između bogatih i siromašnih".

"Mesto na listi 'mislilaca' zato doživljavam pre svega kao priznanje srpskoj nenasilnoj revoluciji koja je u poslednjih 11. godina postala svetski brend i inspiracija hiljadama aktivista od Zimbabvea do Maldiva, od Burme do Kaira i punu afirmaciju ideje da je autentična masovna narodna mobilizacija poput one u Tunisu ili Egiptu ono sredstvo koje može da promeni svet mnogo humanije i dugoročnije nego bilo kakav rat ili spoljna vojna intervencija poput bombardovanja Srbije, Iraka ili Libije", rekao je Popović.

On je dodao da je iz tog razloga "ovakav raspored na listi jednog od najuticajnijih americkih magazina jako pozitivan znak".

Prestižni politički magazin "Forin polisi" od 2008. godine objavljuje listu 100 najuticajnijih svetskih mislilaca, a ovo je prvi put da se na njoj nađe jedna ličnost iz Srbije.

Kako je jedna od dominantnih tema ovogodisnje liste "Arapsko proleće", magazin je napravio kuriozitet, pa je prvo mesto na listi dodelio grupi "14 hrabrih pojedinaca koji su pomogli dovođenju demokratije na Bliski istok", navodi se u odluci koja je juče objavljena na sajtu magazina "Forin polisi".

Magazin svoju listu naziva "jedinstvenim portretom globalnog tržišta ideja i mislilaca koji te ideje oblikuju", a na njoj su se do sada našli kako državnici i politicari, tako i privrednici, filozofi, ali i revolucionari i disidenti.

Na vrhu liste, osim Popovića, su i revolucionari poput Alija Ala Asvanija, Mohameda el Baradeja i Vaela Gonima.
Među dobitnicima ovogodišnjig priznanja je niz državnika (predsednik SAD Barak Obama, nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Nikola Sarkozi), ali i disidenata (Palestinac Mustafa Barguti), privrednika (Bil Gejts) i mislilaca (Bernar Anri Levi).

Svečano proglašenje dobitnika priznanja je 1. decembra u Vašingtonu.


Нема коментара:

Постави коментар