Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

недеља, 27. новембар 2011.

ŽELJKO CVIJANOVIĆ: ŠTA POČINJE 9. DECEMBRA ILI EVROPA, SRBIJA I KRETENI

ŽELJKO CVIJANOVIĆ: ŠTA POČINJE 9. DECEMBRA ILI EVROPA, SRBIJA I KRETENI

ŽELJKO CVIJANOVIĆ: ŠTA POČINJE 9. DECEMBRA ILI EVROPA, SRBIJA I KRETENI

kol18111aZašto je Srbiji važno Koštuničino otvaranje rasprave o Evropskoj uniji i zašto će Evropu, ako joj spasa ima, spasiti evroskeptici


zeljko_cvijanovic_kolumnaPonekad je dovoljno samo verovati. Da je Boris Tadić – makar samo onoliko koliko da je 9. decembar dan D – verovao, recimo, da kriza Srbiji ne može ništa i da je Kosovo srpsko, ko zna, možda bi danas Srbija posuđivala novac Italiji i možda bi Boris jedno od svojih zaklinjanja EU obavio sa govornice na Gazimestanu. Ovako, biće da je ipak najviše verovao u 9. decembar, i makar tu je uspeo. Od jednog datuma – budućnost će pokazati, ne naročito posebnog – biće to ipak Dan D. Doduše, ne za evropsku budućnost Srbije, koliko za Borisovu vladu.

I baš zato u pripremama za 9. decembar ne učestvuje država – kakve veze Srbija ima sa kandidaturom za EU. Ne učestvuje čak ni vlada, osim ako se u učestvovanje ne računa njeno sve intenzivnije pucanje iznutra. Ali ko onda učestvuje?

Stranke! Učestvuje Borisova, koja će 9. decembra, u zavisnosti od odluke iz Brisela, znati hoće li uopšte imati neku kampanju ili će do izbora svirati u jedan duvački instrument koji zvuka ne pušta, što će reći da će do tada žrtvovati koliko se može na Kosovu da bi za izbore imala nešto što glasa pušta. I baš zato je u petak predsednicima opština sa severa Kosova notorni Borko Stefanović razjasnio da nemaju pravo veta na njegove odluke o Severu, jer, gospodo predsednici, možda vi na severu još uvek jeste Srbija, ali ovo do 9. decembra nije stvar Srbije, već je stvar žutih, a žuti, hvala Bogu, gospodo gradonačelnici, uglavnom niste. Učestvuje Dinkićeva stranka, koja je upravo otkrila da je Srbija propala zato što je Mlađa bio sve, jedino nije bio premijer i mis regiona. Učestvuje Vukova, kojoj su ubistvom pretili razni da bi danas, uoči dana D, strahovala od svog ministra vera, dečaka od 40 kila s fasciklom. Učestvuje Ivicina, koja, spremajući se za 9. decembar, pogleduje i levo i desno, i pristala bi da ide sa svakim ko bi Ivici dao mesto premijera, a ostatku partije doživotni imunitet.

Rečju, od momenta kad su među sobom podelili pare i nadležnosti, baroni vladajuće koalicije nisu imala više nijedan unutrašnji razlog za postojanje svoje vlade. Svi njihovi razlozi postojanja bili su spoljnji i – nazovite ih i objasnite kako hoćete, oni su se sekli u samo naizgled političkom cilju – kandidaturi za EU. Zato bih na Borisovom mestu i sam strahovao od tog 9. decembra, bez obzira na to hoću li dobiti kandidaturu ili ne. Jer onaj ko je sve ciljeve svoje vlade vezao za milost stranaca, onaj ko ništa u zemlji nije radio verujući da će se sve raditi kad uđe u EU; onaj koji je toj sili spolja žrtvovao, resurse, politiku, sve – taj zna da će, onog trenutka kad njegovi strani prijatelji 9. decembra podignu zavesu u Srbiji – a iza zavese ćemo videti svašta: od kostura u ormaru do para u čarapama – taj zna dakle da će se tada sve videti i da će o svemu tome što će se videti jedni o drugima govoriti partneri u vladi.

ULOGA POLITIČKOG KRETENA Tog trenutka Srbija, naravno, neće završiti ni svoju evropsku priču ni svoju priču sa Evropom, ali one će od tada imati sasvim drugačiji karakter. Sa čim ćemo to dočekati, upozorio nas je Koštunica, koji se takođe priprema za dan D pozivajući Srbiju na javnu raspravu o EU. Na malim ostrvima poput ovog sajta, gde se dosta kritički govori o EU, Koštuničin poziv ne izgleda nimalo ekskluzivno, ali hajde da pogledamo malo šire. Njegov poziv naciji da razmišlja o onome što sama vidi, a ne da „veruje jer je apsurdno“, u šta je vlast ubeđuje, događa se u Srbiji u kojoj je mnogi novinar za ove tri i po godine dobio otkaz jer nije verovao u rajsko naselje severno od Horgoša; gde je gomila intelektualaca nestala iz medija jer nisu ispovedali veru u svetu tajnu Brisela i gde je, kad god je neki žuti komesar hteo da vas diskredituje, obavezno navodio da ste protivnik EU integracija.

E sad, veoma je važno što je u takvoj Srbiji Koštunici pripala uloga političkog kretena. U konkretnom slučaju to je onaj čiji se život i delo ne uklapaju u zakonsku i moralnu dikreditaciju – što će reći da nije zreo za Hag, nije na funkciji pokrao boga oca, nije tukao protivnike ni napadao novinarke – tako da se na njega primenjuju samo norme vladajućeg političkog trenda. A u tom trendu dakle Koštunica je bio kreten zato što se držao nekakve ideologije u nedoba – u vreme kad politički lumen svoje epohe Dušan Bajatović kaže da je u politici sve matematika, i to samo dve računske radnje. Insistirao je na Kosovu u vreme kad je to moglo samo da ga košta i kad je pomen Kosova u noviju srpsku kinematografiju dospeo kao simbol za fašizam. Javno je sumnjao u Evropu u vreme kad se to u Srbiji radilo tiho, nikako ili sa dozvolom.

Ali, da se ne lažemo, nije Koštunica u tome bio sam. Bili su tu i radikali i još poneko. Međutim, hajde da vidimo zašto to nije isto. Ako su ovu vlast svojim novcem spojili tajkuni, ako su joj političku moć i legitimitet da isključuje izvan Zidina Grada sve što ne misli kao ona dali stranci, mentalitet te vlasti stvorila je zla beogradska čaršija. Taj soj koji voli da se smatra elitom; koji je Srbiju voleo i poznavao samo od centra Beograda do Surčina i ulaska u avion; koji nikad nije proizveo ništa, nijednu ideju, nego je samo reprodukovao trendove; koji je još od Miloševićevih 90-tih kopao granice prema svemu što nisu oni, sa Borisom, jednim od njihovih na vlasti – ta namesnička elita dakle zgrabila je medije i javni prostor, i ona više nije tumačila stvarnost nego je počela da je kreira. U takvoj stvarnosti za radikale mesta nije moglo biti po definiciji, sve da su se posadili na glavu. Bilo je sasvim svejedno jesu li oni bili za ili protiv EU, ostajali su s onu stranu smisla. Uostalom pogledajte Tomu i Vučića, čak i kad su počeli da govore ono što prija uvu te namesničke elite, oni su ostali sa one strane, izvan svakog logičkog rezona, i dalje izvan smisla, izvan Zidina Grada.

Koliko god da ih je nervirao svojom atipičnošću i time što se sporo primao, Koštunica je tu, kao nosilac Petog oktobra, jedini imao mogućnost prolaza u Zidine Grada. I odbio je da uđe u vreme kad bi mu svaki od pripadnika te elite, uveren da zna tajnu uspeha i dugog političkog života, savetovao da se ne igra glavom i da ne ruši ono što mu je Bogom dato. Koštunica, koji 2008. i drugom nogom izlazi izvan Zidina Grada, konačno postaje prvi pravi petooktobarski izdajnik, i sve što mu se od tog trenutka događalo izabrao je sam za razliku od – opet se vraćam na njih – radikala, koji su izabrani da budu na toj strani. Zato držim da je taj trenutak kada je izabrao da bude kreten, čovek sa one strane političkog smisla, najsvetliji trenutak u njegovoj karijeri a vreme posle toga njegov najveći doprinos Srbiji, veći od rušenja Miloševića, autentičniji od njegove vladavine.

PRAVI POLITIČKI KRETENI E sad, kad neko odabere da bude kreten, taj ne mora obavezno da bude kreten, dovoljno je samo da ga uverljiva većina smatra za takvog. I Koštunica je pristao: kad svi vide da je zemlja doživela ekonomski kolaps, sve je u redu, ali ako on kaže da ne valja, onda se svi obruše pa kažu – samoj ti ne diži glavu; kad svi vide da je to sa Kosovom i EU prilično glupa trgovina, OK je, ali kada on kaže da vlast daje sve za ništa, tad svaki zec kome se digne ona stvar progovara o dorćolskim suterenima; kad se ponekom i učini da je Voja bio u pravu i da je znao kako će se sve to završiti, odmah se iz Zidina Grada čuje – naravno da je znao kad je on ubio Đinđića.

Naravno, sve to – taj prisilni boravak iza granica političkog smisla – moralo je da ostavi posledice. I one se najbolje vide po tome što u Srbiji ima mnogo sveta koji još veruje da se ima smisla boriti za Kosovo; koji zna da današnju EU nisu pisali De Gol i Adenauer, nego Iljf i Petrof; koji ne pristaje da je identitet isto što i karirane papuče – za po kući; koji veruje da će Srbima jačati sve kad odluče da im ojača država – ima dakle sasvim dovoljno sveta koji veruje u iste političke principe u koje veruje i Koštunica, ali im tu opet kod njega nešto mnogo smeta, pa će se u svemu sa žutima razilaziti osim u tome da je Koštunica kreten. Zašto? Zato što su nacisti uspeli i glupe i inteligentne, i časne i one druge, da ubede da na svetu jedino ima smisla biti Nemac ili runolist, što znači da ne moraš neizostavno da budeš kreten da bi te u promociji vrednosti smatrali za takvog.

A onda se dogodilo. Rekao bih da je to, kako za koga, bilo negde između prošlogodišnje Borisove septembarske kapitulacije u Generalnoj skupštini UN i letošnjeg dolaska Angele Merkel u Beograd, kad su vlast i njena namesnička elita iza svojih Zidina Grada iz faze realističke autosatire prešle u čist nadrealizam. Kad je Boris rekao da bi i on bio ogorčen životom da nije predsednik; kad je Dinkić namontirao da su za srećnu Srbiju potrebne samo dve stvari – Tito na mestu predsednika a on za premijera; kad se ministar policije požalio na državu pravdajući neefikasnost svog resora; kad je Mirko C. opisao Srbiju kao zemlju slobodne štampe koja je iz krize izašla pre Nemačke; kad je Đilas Beograđanima pokazao tramvaj i rekao da se to od danas ima zvati metro; kad je Borko objasnio profesorima upravnog prava da carina nikad nije bila državni simbol – kad smo sve to čuli i pročitali, gde god da smo se našli u tom trenutku, morali smo pomisliti da unutar Zidina Grada obitavaju kreteni. Šta to znači?

Jednostavno, ako je u Tadićevom vaktu bilo lakše misliti da je Koštunica kreten nego da nije, to je podrazumevalo da Tadić nije kreten i da su njih dvojica u nepomirljivom opozitu. E sad, ako smo za Koštuničin kretenizam dokaze dobijali isključivo iz sekundarnih i tercijalnih izvora, što će reći iz tumačenja njegovih poteza i tumačenja od tumačenja, zar izjava o tome da u Srbiji treba da budete predsednik da ne budete ogorčeni – i svaki dan još po jedna ista takva – nije primarni izvor čistog političkog kretenizma. Ili, ako smo sve uvereniji da se svet čije sam izjave naveo ozbiljno primakao nečemu što ćemo nazvati kretenskim, znači li to da Koštunica, koji je s njima u beznadežnom opozitu, to nije?

SRBIJA I EVROPA Ne znači, ali ispada. Pazite, ovo nije dokazivanje kako Koštunica nije kreten, uostalom on ume da se brine o sebi. Ovde je reč o jednoj percepciji, čiji ideološki i saznajni temelji se na naše oči ruše, o našem saznanju da unutar Zidina Grada vladaju pravila koja od ljudi prave kretene. Šta to znači? Znači da ćemo uskoro na širokoj javnoj sceni o Evropi govoriti drugačije, bez straha da ostanemo sa one strane političkog smisla, upravo na način koji Koštunica zadaje u svom pozivu na javnu raspravu. I tu se negde završava ova njegova istorijska uloga plamička smisla na političkoj sceni, koji je sam izabrao da to bude i platio koliko treba. To su neki videli, neki nisu, neki neće nikad, ali će svi već sutra drugačije govoriti o EU, a samim tim i o Srbiji.

Naravno, ako biste i danas o tome pitali Tadića, on bi vam ponovio da je Koštunica s one strane političkog smisla. Isto bi vam danas rekao jedan Sarkozi za Ševenmana, kao što bi rekla Angela Merkel za Vaclava Klausa. O čemu se tu radi? Za samo nekoliko meseci na političkoj, pa i intelektualnoj sceni „od Atlantika do Urala“ teško da bi još uvek mogla da važi Klausova skeptična teza da EU nije isto što i Evropa. Umesto toga – posle teškog briselskog nasilja prema Italiji i Grčkoj, koje ide dalje birajući zemlju na koju će se spustiti – ideja EU je najdirektinije suprotstavljena evropskoj ideji, čak do te mere da se može reći da će, ako priživi EU u ovom obliku i u ovom političkom habitusu, Evropa morati da umre. I obratno.

To nije sukob dva legitimna koncepta koji imaju svoje argumente, jer ideja EU nastupa uz onu količinu nasilja kakva na kontinentu nije viđena od 30-tih godina prošlog veka, dok Evropa baštini ideju demokratije. EU je zastupnik međunarodnog kapitala, Evropa država i nacija. EU će svoj izlaz pronalaziti u brisanju različitih identiteta, Evropa u njihovom izgrađivanju. EU je put u treći veliki rat, Evropa u veliki dogovor naroda. Na kraju, Evropa je sloboda, EU, ako je to i bila, danas više nije.

Zato je danas u Srbiji, kad se većina aktera na političkoj pozornici ponaša kao da je izašla iz šinjela Tonija Blera – verovatno jedinog pred kojim jedan Sarkozi ima moralno pravo da se predstavlja kao degolista – važno imati svoje kretene, svet koji svojom politikom svedoči da unutar Zidina Grada obitavaju istinski kreteni. Naravno, ta rasprava koju Koštunica danas otvara neće presuditi u tome na koju će se stranu okrenuti Evropa, možda čak ni Srbija. Ali će – nota bene! – veoma pomoći Srbiji da razume i EU i Evropu, da konačno razume sebe i da – najvažnije je – u tom sukobu, za koji ne znamo kako će se završiti i koliko će nas koštati, izaberemo stranu smisla i pravde svedočeći da smo na toj strani kao narod oduvek bili, čak i onda kada su naše elite bile na drugoj strani.

Zato su nam važni svi na sceni, čak i oni koji jednako ne vole EU i Evropu, ali utoliko nam je važniji Koštunica, ne zato što to dvoje razikuje, već zato što razume da će Srbija podeliti svoju sudbinu sa sudbinom Evrope i da će i jednu i drugu, ako im spasa ima, spasiti evroskeptici, isto onako kao što su ih uništili evroentuzijasti. To je važno, a sve drugo je parohijalna politika, muljanje, trice.


( 153 ocena )
Poslednje ažurirano ( sreda, 23 novembar 2011 15:21 )

Dodaj novi komentar

Opciono: Prijavite se ispod.

Pokazano 50 od 389 komentara

 • Gde vam je Haim u komentarima i još neki?
 • Dusankapl 5 дана ago
  Светлана
  Мука ми је од то лицемерног фолиранта-Војислава Коштунице, као и од новинара, који би, да се баве правим истраживачким новинарством, већ одавно схватили ко је он!
  Војислав Коштуница је "патриота" само кад је у опозицији, а какав је кад је на власти- видели смо током његове осмогодишње владавине : пљачкашка приватизација, хапшење и одвођење у Хаг под изговором самопредаје, пуштање 2000 шиптарских терориста из затвора... и мука ми је више да се присећам шта још тај "патриота" није урадио Србији.
  Све ово знају сви грађани, али не знају просвећени новинари!
 • Искрено се надам да ће сви коментатори одгледати овај документарни филм... није дугачак али је убитачно - јебитачан. Одгледавши филм, намеће ми се одлука да се уздржим од даљих коментарисања на ову тему, које је, мене што се тиче постало...сумануто

  http://www.youtube.com/watch?v...

  Attached files

 • хвала, будо... обично и не улазим на многобројне линкове које постављају коментатори, немам времена, али сам просто осетио да овај филм треба видети... па титина југа је била рај за овај еуропски фашизам...
 • Нема на чему...

  ''Можда и јесам параноик, али то не значи да ми неко не жели зло''! Кад човек ово види, кад повеже са ''протоколима сионских мудраца'' и ''Цајтгајст - фајнл едишн'' може само да му се дигне коса на глави од сазнања да ''владари из сенке'' ... више нису у сенци...
 • Одгледао сам фил и поново ћу. Добро би било да не заборавимо онај наш излет на Дунав.....
 • Релативно скоро сам написао афоризам... '' Примећујем да сам све више и више расејан... једнога дана коначно ћу бити Србин у расејању''... а Ђердап не могу да заборавим (све и да хоћу)
 • Сви смо расејани пријатељу, ти расејан у Србији ја расејан у расејању, расејани.... Свиђа ми се прочитао сам одмах. Био сам смислио и одговор али и заборавио, расејан. Но добро, дуже сам мислио о афоризму надам се да ми нећеш замерити. Филм је иначе одличан и вреди га погледати.
 • На крају ће испасти да пишем афоризме мислећи на вас: ''Док сам се сетио кога да позовем, заборавио сам шта сам хтео да му кажем'' !
 • Па зар си будан побогу брате у ова доба тамо, ајде ја код мене је још мало па поноћ али ти.
 • Одспавао ја своја три и по сата... морам да завршим један пројекат, који данас предајем...

  Својевремено сам покушавао да научим децу да једу,,, рецимо сваки други дан... али није вредело! Хоће сваки дан и то ТРИ оброка, са једном, евентуално две ужине... нек'су ми живи и здрави...

  Пик ап а вајлд гес зашто сам изабрао надимака БУДАН :-)
 • Добар си ти, а ја сам уморан од ове преписке на сајту. Нека су теби твоја деца жива и здрава и узбрдо брза па да спаваш и мање.
  Јдном сам коментаришући неки Цвијановићев текст где он предвиђа нешто, не знам више шта, написао биће то још једна политичка фарса ако се не претвори у Гротеску. Теби ово не треба знаш и без мене, за оне који можда не знају ево ноћес нађох на Википеији и дефиницију.
  Groteska (ital. grottesco od grotta - pećina) je karikaturalno-fantastična i iskrivljena slika stvarnosti, koja ne izaziva komična, već zastrašujuća osećanja.
  Драги непознати пријатељу, уморан сам од ових дискусија, а и не служе ничему чини ми се, макар мени не користе ни за шта друго осим за нервирање.
  Колико видим од ове, преко потребне, расправе на тему ДА ЛИ ЈЕ УЛАЗАК У ЕУ ИНТЕРЕС СРБИЈЕ неће бити ништа. Мислим да фарса полако прелази у гротеску, на крају ће то добити елементе трагичне драме и то ће бити све. Натписи у новинама на то упућују, кометари на разним патриотским сајтовима, на то упућује све.... човек више не зна ни коме ни ушто да верује. Твој афоризам о расејању је страшан... знам да не желиш да тако изгледа, али јесте......
  Волео бих да останем са вас неколико у контакту па ако некад осетиш потребу да се јавиш ово је једна од мојих интернет адреса, ово важи и за тебе и све добронамерне који ово прочитају.
  m.whatever1@gmail.com
  Не замери на личном тону у обраћању, као и на томе што теби ово пишем, једини си будан, остај ми здраво и не заборавите на Дунав......
  П.С.
  Волео бих да ово прочитају, Драшко, Црна, Кеплерикус, Таковац, Мали Зека, Прејо, онај одвратни хаим итд.......да не набрајам више.
  Ви из ДВЕРИ не замерите......, али од ноћас вас више не нервирам..... сретно па куд год.....
 • Држи се овог мог и Ничеовог принципа:
  "Sve ono što je moga kova, u prirodi i u istoriji, govori mi,
  hvali me, tera me napred, teši me: ostalo ne čujem ili smesta zaboravim. Mi smo
  neprekidno u vlastitom društvu."
  Све остало траба пречути или, ако већ чујеш, сместа заборавити. Значи и ову преписку на НС сместа заборави зато што је то улагање енергије у јалов посао. Прочитах и Кеплерикусов коментар неки дан. Врло депримирајући као и твој.
  Ја ћу ти се сигурно јавити. Забележила сам имејл.

 • ''Када сам се после 30 година избивања вратио у завичај... схватио самда је носталгија боље решење''

  п.с није мој афоризам (на жалост) - стигла вам је поштааааа!
 • Бабу сам заборавио Бог душмана не заборавио.....где на Дунав без њега, поздрав Баба не замери.
 • Nikada mi vlast promeniti nećemo.
 • Ne mogu da verujem.Svoje komentare mogu da vidim samo kad ukljucim opciju - prvo najstarije??
 • Шта је ово?
  У шта су се претворили коментари на овом порталу?
  Свима су пуна уста позивања на слогу и солидарност, а нису у стању да постигну минимум слоге ни са најближом политичком фракцијом.
  Омаловажавате момке из Двери, а немате представу колико труда и одрицања стоји иза њих током више од деценије борбе за све оно за шта се ви тако снажно залажете у удобности својих домова.
  Омаловажавате Војислава Коштуницу, човека који већ 40 година живи оно о чему ви у својим коменатарима пишете.
  Мислите да сте паметнији, образованији или национално освешћенији од њега?!

  Свако ко је био на барикадама видео је тамо и ДСС и Двери.
  Обрадовић и Глишић са поштовањем ће поздравити Самарџића и Јовановића где год да се сретну зато што знају шта је борба и колико мало људи заиста у њој учествује.
  Знајући то Цвијановић "из текста у текст" покушава да вам докаже да су људски ресурси у Србији најтањи и да се не можемо одрећи ни једног борца, ако желимо да добијемо рат.
  А ви мишеви, лаки на речима, тешки у осудама других, лењи мизантропи незадовољни сопственим животом разапетим између амбиција и воље, мислите да сте баш ви богом дани да решавате све српске проблеме?!
  Гадите ми се, бедници.
 • Недавно сам закључила да ми је мука од коментатора, који кад крену са прозивком, не знају да се зауставе и после 2-3 размене заборављају на тему око које су ушли у причу....нема човек више ни воље да даје коментар....зато, велики поздрав и подршка за овај коментар, хвала што си прозвао ликове који су све и свја, а заиста повремено се питам имају ли они жену(пријатеља)...било кога, са ким могу мало да размене неке коментаре, који свакако нису за ову причу....хвала још једном....
 • амин ..Марко .. амин ..даће Бог да си млад и да од тебе нешто зависи..труди се да зависи
 • Deficit partijske discipline, neposhtovanje lika i dela.
 • Свака ти част и треба да ти се гадимо.
  Поздрав
 • Cmok Toronto 1 недеља ago
  Уз све поштовање према *Стандарду* излишно је писати анализе у вези Србије из простог разлога јер смо под невидњивом окупацијом.
  Подржавам Коштуницу као и све друге патриотске снаге..
  Али невидљива ОКУПАЦИЈА је најгори вид тортуре слободне мисли.

 • Чудно је то да још има људи који верују било којој партији. Па људи, колико деценија они постоје? Да ли су имали наше поверење? Јесу. Шта су урадили са тим? Довели Србију до краја. И? Опет неко верује њиховим причама и обећањима? Ми смо луд народ ако им опет укажемо поверење. Надам се да ме након избора неће стрефити срчка, јер у ЕУ нећемо никад ући, а КИМ ћемо изгубити, деца ће нам учити како је геј океј, социјално ће нам је одузимати кад је лупимо по дупету, нећемо смети да писнемо.
  Никакве странке људи!! То су фирме које се баве искључиво интерним пословима и интересима, која црна Србија, њу помену само форме ради!
 • Šta prelažeš, koga da biramo na sledećim izborima?
 • Чудно је то да још има људи који верују било којој партији. Па људи, колико деценија они постоје? Да ли су имали наше поверење? Јесу. Шта су урадили са тим? Довели Србију до краја. И? Опет неко верује њиховим причама и обећањима? Ми смо луд народ ако им опет укажемо поверење. Надам се да ме након избора неће стрефити срчка, јер у ЕУ нећемо никад ући, а КИМ ћемо изгубити, деца ће нам учити како је геј океј, социјално ће нам је одузимати кад је лупимо по дупету, нећемо смети да писнемо.
  Никакве странке људи!! То су фирме које се баве искључиво интерним пословима и интересима, која црна Србија, њу помену само форме ради! • Да ли
  позив Коштинице на расправу о ЕУ и Европи треба проширити и у акцију која је
  суштински од највеће важности за Србе, да бисмо сачували себе а да не угрозимо
  друге? Не да треба, него је неопходн и то одмах.


  Уколико
  Срби у најскорије време не успеју да мобилишу своје највредније потенцијале у
  личностима људи који могу остварити велики утицај на српску популацију широм разастрту, све мање су и
  могућности самоодржања у овим и будућим временима. Овакав луцидан и у бити
  историјски приказ Ж. Цвијановића о моралности једне стране Србије и све
  безобзирности и неморала владајућег Бориса Тадића и компаније , подстиче на оно
  основно што је пред Србима: имамо ли снаге и памети да на време поставимо наше
  судбинско питање, питање биолошког одржања и могућност саборности свих Срба.
  Српски проблем је развучен по разним омеђеним територијама,са намерама да се ослаби
  баш та саборност којој су вековима Срби тежили. Морају се поставити и покренути
  питања Срба у свим државама где их има или их је било у великом броју. Прво,
  захтевати решавање повратка Срба на просторе одакле су отерани, посебно у
  Хрватској и то изнети свом снагом и аргументима у УН,ЕУ у свим светским
  организацијама, у државама које имају снаге и жеље да нам помогну. Морало се
  захтевати од ЕУ да не сме примити у своје чланство Хрватску док се не реши
  питање повратка Срба и надокнаду имовине, а не љигавити се као што је чинио
  врховник Србије( "просрпски оријентисан?").Највећи и најмоћнији адут
  Срба је тренутно Република Српска, и није јасно зашто је од стране истог
  председника Србије умртвљена иницијатива В.Коштунице за што јаче и чвршће повезивање
  са РС по свим битним питањима. Добром и паметно моделираном сарадњом Срби из РС
  су највећи ослонац Србији и стално треба одржавати тензију могућности отцепљења
  РС од БиХ , јачања веза са Србијом као
  матицом,те тиме ојачавати своју позицију у преговорима и разговорима.


  У Црној
  Гори максмизирати утицај у односе са домицилним Србима уз избалансиране односе
  са власти у ЦГ који у суштини и нису сигурни у дуготрајност овакве антисрпске
  кампање јер у бити Црногорци се у веома малом броју осећају несрбима и за сада
  то нерадо крију . На К и М далеко више ће урадити и раде Срби који су остали,и
  у овом веома тешко решивом проблемом, али не и немогућим, без икаквих устезања
  и уступака захтевати као и у случају Хрватске повратак прогнаних и повраћај
  имовине, и док се то не реши не правити никакве разговоре или договоре са
  властима тзв.Косова и ЕУ, и уједно законом прогласити окупацију своје
  територије, те задржати сва права за повратак на стање пре окупације. Све
  остале везе са Србима у расејању одржавати у свим елементима очувања српског
  духа и порекла. Просто је невероватно колико је врховна власт чинила, и чини
  стално и планира нове активности у потпуној супротности интереса српског
  народа, па чак и гротескно чинећи све супротно изнетим сугестијама и мишљењу
  бившег председника СРЈ и бив.председника
  владе Србије г. Војислава Коштунице. То чак више није ни жалосно, то је равно
  издаји српске будућности и могући увод у много веће и фаталније догађаје. Ако
  Срби подрже овакву тренутну политику своје власти и дају јој опет своје поверење
  онда немамо права да икога више кривимо за пропаст, осим нас самих.

  ' • Kako objasniti jednostavno i slikovito ovo što nam se dešava?Zar je potreban ovako težak društveni dijalog na koji poziva Vojislav Koštunica a koliko vidimo svojim tekstovima mu se pridružuje i Željko Cvijanović?Biće da je neophodan da bi se objasnila prva rečenica.Da bi bio jasniji opisaću parazite i parazitizam kao način života.Parazite ne svrstavaju u patogene organizme.Jednostavne su građe,bez mozga jer im i ne treba.Najvažniji organi su im strukture kojima se prikače za telo na kojem će parazitirati i crevo.Šta je bila SFRJ?Bila je parazit koji je živeo na sukobu dva bloka.Šta je titoizam?Parazit koji je započeo svoj bogat politički život parazitirajući na ideji komunizma da bi menjajući domaćine stigao do globalizma.Ovi paraziti uspešno parazitiraju na svim segmentima društva:privredi,umetnosti,nauci,sportu...Jasno je da su stoga paraziti dominantna populacija ne samo u srpskom već u svim balkanskim društvima.Otuda je EU put bez alternative jer je parazitima neophodan novi domaćin.Srbijica je iscrpljena a paraziti imaju veliki potencijal u razmnožavanju.Nezgoda je što su i EU strukture parazitske pa i one ugrožavaju opstanak svojih domaćina na kojima parazitiraju.Vojislav koji ne izbija iz Belanovice ima priliku da sagleda realan život u kojem uvek ima parazita ali i zna šta znači kad oni prevladaju.Otuda je njegov poziv pre znak za uzbunu nego poziv na čašicu razgovora.Nadam se da će ova tema ostati "dežurna"na ovom portalu.
 • Nadam se da će ova tema ostati "dežurna"na ovom portalu.

  неће.....као и ништа до сада што није ..ми смо , овде , луфтигузи..углавном
  неспособни да се држимо теме..иједне.
  можда тако мора ..лечимо се
  просто ..не мислимо озбиљно ово што пишемо..пишемо из срца .. а то је зајебанција..добро за музику и слике, за прављење државе није
  ја кмечим Жељку да врати ону проклету резоуцију ДСС-а ...јер је преломан тренутак види се...ништа .ни од кога..бројим вам као мамлаз постове ..опет ништа
  ево доле пегепет( који није било ко ..јел да!) прави Гавроша од Коштунице..класична замена тезе .
  знамо само да се бијемо и да псујемо
 • Ako bi trebalo trpati Koštunicu ja bih to sa pravom mogao da radim jer sam izbačen na ulicu za njegova vakta i vlasti njegovih ljudi.Ali dobro znam u kakvoj su moći i saznanju predsednici.Ovo što iznose kao primedbe je šala kakvih sve nije bilo brljotina.Već sam pisao o tim okruženjima i iznudicama i sve to važi i za onog pre Koštunice kao i za ovog sadašnjeg.Stvar je u tome što Koštunica u više navrata započinje neke ozbiljne društvene debate koje bi pomogle stvaranju drugačijeg i zrelijeg političkog ambijenta u Srbiji radi pronalaženja rešenja koja bi omogućila opstanak države.Događaji u svetu i okruženju nameću zaključak da oni narodi koji ne uspeju da se adaptiraju na nove uslove će jednostavno nestati sa političke karte sveta.Vreme je da se uozbiljimo i shvatimo da ni u kući sve ne zavisi od jedne glave već i od sve čeljadi a nekmoli u državi.Pozdrav.
 • Међаш, добри мој међаш. Дај Боже да те ико разуме... ови су чини ми се ударили у врзину ко кокоши кад их јастреб натера. Макар да јастреба видеше но онако од беса..........
 • Razumeće svi ali je površnost alibi pred samim sobom.Česti su pozivi na promišljanje ali sve ostaje uzalud jer alakanje "gore"-"doleee"je čini se isplativije.Vole ljudi da ih lažeš zato što su i sami skloni laži.Inače za ove palamuđevine sam nenadmašan na terenu pošto dobijam izbore levom rukom.Za razliku od amatera meni je i poznata cena "uspeha"koja će biti isporučena znatno kasnije.Moje je da kažem...Pozdrav.
 • "Vole ljudi da ih lažeš zato što su i sami skloni laži."
  Таковац, опет удараш у суштину...
 • Pobratime moj,biće da i ova teška vremena neće zaustaviti srpske samoobmane.Čitam komentare u kojima se pojačava "bura u čaši vode".Kad podvučeš crtu najveći problem je hoćeli u vlast ući DSS,SPS,Dveri,LDP,SRS... jer su dve "velike koalicije"bezbedne.Meni su razumljivi funkcioneri jer su sasvim različite kalkulacije i dobiti kada si u vlasti ili u opoziciji.Ali pobratime navijači uvek plaćaju ulaznicu jer im je takva sudbina.Napakovaće se vlast bez obzira na taj 9.jer će to biti "velika pobeda"bez obzira šta bude pisalo u tom papiriću bez realnog značaja.U politici nema poraza jer tu važi narodna "lopov traži budalu"a kod nas ih nađe u dovoljnim količinama.Ostaje činjenica da niko u ovom narodu ne prepoznaje svetske strukturne probleme.Pobratim Gibaničar je jednom pomenuo jedan stari model sa idejom o javnoj svojini što s obzirom na još bržu automatizaciju proizvodnje može biti rešenje za nov način organizacije društva.Dveri su pomenuli porodicu ali dalje ne razrađuju taj koncept u proizvodnom smislu iako imaju primer kibuca...Čitamo neki dan da i Bžežinski kuka jer mu se koncept ruši.Naša "intelektualna elita"merka koga će da podrži.Čuj Kosta Čavoški podržao?Pa taj živi od tih podrški.Čeka se samo premudri Bećković i ostali akademici.BT im je sigurno obećao apanažu po 100.000 dinara mesečno umesto dosadašnjih 85.000 din.Dobrica će morati da nam poživi još 10 godina da bi nam opisao i Borisova vremena.Mora zbog komentatora.Ako brzo ne krene neka ozbiljna i široka rasprava o uređenju budućeg društva uz poštovanje realnih parametara nema nam spasa.Mogućnost da to odradi politička elita je nikakva jer sam već rekao da paraziti mozga nemaju.Pozdrav.
 • разум ми говори да си у праву, као и обично... срце ипак неда... мислим, чекали смо дно да дотакнемо, а сада и ЕУ потону, а ми ништа, опет сви у исту свиралу... догорело на Косову, а ми опет ништа, само дечаци из Канаде иду тамо, биоскоп им праве, као досадно народу који брани остатке остатака српске колевке... ваљда ће и геџи из задњице у памет, ако сад није време, када ће бити?
 • пегепет 1 недеља ago
  Овако. Текст сам прочитао синоћ, када је још увек било мало коментара за неку озбиљнију полемику. Сада их има толико, али треба времена да се исчитају. Дакле, ако нешто поновим у мом писанију, ненамерно је. Мислим, просто, тек ћу да читам коментаре, а овај мој се односи искључиво на Жељков текст и један Горданин коментар, који сам, пак, прочитао на блогу брм-а и Павкова као посебан текст.

  Прво о самом тексту, јер припадам групи оних несмотрених, који се обично и не изјасне, него одмах прелазе на свађу. Наиме, ово је још један од оних инспиративних, Цвијановићевих текстова, за који опет може да се понови већ овештала, али утолико тачнија оцена - антологијски! Ево, навешћу одмах пасус који ме је оборио с'ногу, а таквих има и има: "To nije sukob dva legitimna koncepta koji imaju svoje argumente, jer ideja EU nastupa uz onu količinu nasilja kakva na kontinentu nije viđena od 30-tih godina prošlog veka, dok Evropa baštini ideju demokratije. EU je zastupnik međunarodnog kapitala, Evropa država i nacija. EU će svoj izlaz pronalaziti u brisanju različitih identiteta, Evropa u njihovom izgrađivanju. EU je put u treći veliki rat, Evropa u veliki dogovor naroda. Na kraju, Evropa je sloboda, EU, ako je to i bila, danas više nije." Ја бих, као и увек, онако безобразно додао нешто што мислим да је важно, знам да ће ми Жељко опростити. Наиме, у овој генијалној Цвијановићевој опсервацији коју сам цитирао, фали само једна реч - Европи "националних држава". Хоћу рећи, ЕУ мора бити прошлост, јер у супротном Европе бити неће!

  И да додам још две ствари, пре него што кренем на читање коментара. Прва се односи на ЕУ и Европу саму, јер је избило на видело да и они који се, бар на изглед, буне више од нас Срба, конкретно Грци, препуштају власт намесницима Империје, без референдума, читај борбе (те наша борба следствено томе није без резултата, напротив) и друга ствар, везана за нас много више и много конкретније, а у вези са поменутим Горданиним коментаром, да је Коштуница изговорио то што је изговорио за сајт ДСС на пример, на барикадама, имало би тежину коју нема. Која фали. Која боли. Која изазива фрустрације. Која, на крају крајева, изазива ове силне расправе, не само око његовог и овог текста, него уопште. Наиме, када би Коштуница УДОСТОЈИО барикаде својом појавом и говором, многе би се ствари промениле у Србији!

  Ако хоће да га чују, да га послушају и крену за њим, па макар и у безазленој "јавној расправи", Коштуница би морао да изађе тамо где се Србија стварно брани, а то су данас барикаде на северу Косова и у срцима и душама ондашњих Срба, јер друге српске јавности нема. Мислим, све је покривено од стране Великог Брата, Крлета и Шапера, једва места има за Ђоковића и Јоксимовића, а некмоли за опозицију и нашег "мачкара".

  Дакле, Војо, ако стварно желиш да ти поново поверујемо, НА БАРИКАДЕ!
 • Позвати Коштуницу на барикаде је позвати Коштуницу да се бави маркетингом, шминком, спиновањем. То је исто као да сте рекли: Коштунице стави шлем и иди пиј пиво са радницима, или иди усисавај укод неке домаћице, или скини се у мајцу на бретеле па играј кошарку али поведи и ТВ екипе да те сниме. Па Коштууница је баш симбол отпора таквој маркетиншкој политици - продавању магле, он је симбол нормалности а не медијдке искривљености. Један од најближих Коштуничиних сарадника, Марко Јакшић је стуб српског отпора на северу Косова. Ако 95% народа, без обзира за кога гласа, верује том Марку Јакшићу, онда верује и Коштуници. Не треба Коштуница да седи на балванима да би му народ на Косову веровао. А кад би он и отишао тамо, замислите шта би све дамнима писало у режимским медијима. Те убире политчке поене, те користи напаћен народ за политичку промоцију, те ово, те оно... То би само отежало позицију тог народа доле, јер би можда почели да се деле међусобно а сада су прилично јединственио. Због тога он не иде доле јер би то било на штету народа, због тога ДСС и не спомиње Марка Јакшића и то да има два од 4 председника општина. Јер ДСС-у не треба промоција ако је на штету народа и националних интереса.
  Ваш позив коштуниц на барикаде је чиста демагогија.
 • "Не треба Коштуница да седи на балванима да би му народ на Косову веровао. А кад би он и отишао тамо, замислите шта би све дамнима писало у режимским медијима. Те убире политчке поене, те користи напаћен народ за политичку промоцију, те ово, те оно...".

  Не ради се о веровању, него о ефекту! Да, баш зато треба да оде, да би се данима писало у режимским медијима. Јер, ако желите јавну расправу, да би до ње некако дошли морате да се обратите тој јавности, а не себи самом. Мислим, објавити изјаву на сајту који не посећују ни највећи залуђеници ДСС је управо то - обраћање самом себи. Причам, као, све саму болну истину, поштено и праведно, али молим Бога да то нико не чује и да онај луди Цвијановић не прочита, па случајно разгласи.

  Уосталом, сетите се када је његова сопствена кожа дошла у питање, када су га жуте режимлије напале да је умешан у убиство Ђинђића, па забрујали сви режимски медији. Одједном су ту биле конференције за штампу, изјаве, петиције, интелектуалци за одбрану лика и дела... Значи, може кад хоће! Није гадљив на "демагогију".
 • Е баш то! Све се може, кад се хоће. А зашто се неће? Да се можда не тврди неки пазар?
 • odakle tolika naivnost?kao u onom filmu gde jedan izlazi na megdan,vadi ponosno štap,ritualno vitla njime a ovaj drugi,nasuprot izvadi pištolj i ubije ga.
  razumem da je narodu pustom i napuštenom,gladnom u svakom pogledu,na koga je bačena stigma i kletva krivice potreban i jedan svetac koji neće koristiti ni 'pištolj' a to u ovom slušaju znači ni službe ni marketing ni pr,ni medije ni vojsku ni kulturu ni čitavu infrastrukturu društvenosti koju ima na raspolaganju i imao ju je....ali,to je čista glupost,neko bi rekao i umišljenost ili egoizam i sebičnost,ali pre je jedno NE MOĆI.drugačija su sredstva odbrane ako sanjamo i osvajamo jedno sasvim drugačije stanje stvari od ovog danas.danas istina mora da se plati ne zato što je neka istina zaista istina već zato što se pošast neistine po srbe i srpsku narod plaćaju već 20 godina.
  nedavno je bilo na tv palmi svedočenje jednog profesora-istraživača-pisca koji je pregledao sve dokumente u stejt departmentu i njihovoj kongresnoj arhivi ...ma,nigde tu nije našao ijedan dokaz o srpskoj krivici,naprotiv,dakle u tajnim,zamandaljenim,mračnim sobama u koje ne ulaze ni istraživači ni novinari-sve se zna,ali mešetari informacijama,trgovci moći oni plaćaju 'istinu'kakva odgovara njihovim dugoročnim interesima.trgovina bez emocija.
  mi živimo u jednom paralelnom svetu ,svetu plaćene,projektovane stvarnosti.dakle odnekog odnekle iznuđene stvarnosti.to ,nikako ne mogu da objasnim mojim poznaninicima u londonu npr...koji ne veruju u bbc kada priča o njihovoj situaciji ali veruju bbc-u kada priča o srbiji,kosovu,bosni,srebrenici,to je,bukvalno jedna patologija,jedan civilizacijski feler sa kojim ili ćemo se boriti ili ćemo pustiti da metastazira i dalje.i sveci su nam za to potrebni ali i ,na žalost,mešetari.najgororu i nepopravljivu štetu koja se zove veleizdaja prave oni oni koji več 20 godina za kusur,javno,prodaju 'svoj kućni prag' i ubešuju nas da je to jedini način i jedini modus domoljublja.nikada,ama baš nikada to kod mene neće proći.i zato stradamo.
  i milošević je rekao'istina će pobedeiti',tek tako,pa zar vi ne vidite da je današnji svet takav da istina mora da se plati a pogotovo istina koju su svi već mediski prosledili kao laž i za tu perverziju su platili onolike pare.ako hoćete sveca,pa dobro,imaćete sveca a ako hoćete državnika,branitelja naroda,kulture,ljudi,života onda takava jedna prosvetiteljska,strasna i moralna gromada treba i da koristi sva raspoloživa sredstva.a ako nema tu vrstu afiniteta,poštujmo i to!prvo je moći pa tek onda hteti.kaže neko ne može čovek od zlog da postane dobar,ali isto tako ne može dobar čovek da postane zao i pri tom koristim ove krajnosti samo kao hiperbolu a ne kao opis i opus koštunice ili bilo koga drugog.

  Attached files

 • И он је тактизирао кад је већ кренуо

  Attached files

 • Наиме, када би Коштуница УДОСТОЈИО барикаде својом појавом и говором, многе би се ствари промениле у Србији! .............Дакле, Војо, ако стварно желиш да ти поново поверујемо, НА БАРИКАДЕ!

  Да се ја и Ви пегапет не би почели прегањати, колико се сећам ни један ни други нисмо фини, парафразират ћу само ову Вашу мисао.

  Дакле, Војо, ако стварно желиш да ти поново поверујемо, за наше добро, ни у лудилу НА БАРИКАДЕ!

  Ако Срби хоће да ти верују нека верују, ако ће поштено ништа и много замерит немају, ако неће да ти поверују ето им га ..... Ниси ти једини, па ако су кренули по злу путу нека иду .... чувај себе, можда некад затребаш, такав какав си некој будућој генерацији. Ово чини ми се не треба нико, за своју несрећу, довољни су сами себи.......
 • Vi verujete da je Koštunica Bog i da će, kao takav, zatrebati budućim generacijama!
  Za vas je on besmrtan!

  Zastrašujuće!
  U kom svetu vi živite?
 • Ma verujem Kostunici ko sto verujem u Deda mraza.
 • Не мораш се ни јављати Тицијане то и врапци на грани знају....... само се немој јављти као неутрални и објективни коментатор. Када ћеш нам ти открити ког си одвора повереник......
 • Slobodni strelac, prika
 • само слободан од одговорности...згубидан
 • LONDON -
  Rezultati tek završenih parlamentarnih izbora u Moldaviji pokazuju da sa
  vlasti odlazi i poslednja komunistička partija koja je upravljala nekom
  evropskom zemljom, prenose danas zapadni mediji.
  Komunistička partija Moldavije nije uspela da na
  izborima u sredu osvoji natpolovičnu većinu u parlamentu te
  najsiromašnije evropske zemlje, pa će, najverovatnije, vladu formirati
  četiri opozicione stranke, koje zajedno imaju većinu i najavljuju da ne
  žele koaliciju sa komunistima. Ovde ide naslovOdlazeći predsednik Moldavije Vladimir Voronjin optužio je EU
  tokom prethodnih izbora da prema toj zemlji spušta "gvozdenu zavesu" i
  pozvao Bukurešt da prekine da deli rumunske pasoše Moldavcima."Gvozdena
  zavesa između naše zemlje i EU, duž rumunsko-moldavske granice i
  paralelno davanje rumunskog državljanstva su izvori velike opasnosti za
  Moldaviju i regionalnu stabilnost", izjavio je Voronjin za rusku
  agenciju Itar-tas.Poraz komunista važan zbog Rusije Britanski
  listovi navode da rezultat izbora u Moldaviji predstavlja iznenađenje,
  prenoseći ocenu političkih analitičara iz moldavske prestonice Kišinjeva
  da je poraz komunista izuzetno važan i zbog toga što ih je tokom
  kampanje otvoreno podržavala Rusija. Oni ocenjuje
  da ishod izbora predstavlja udarac za zvaničnu Moskvu, jer su pobedile
  stranke koje žele zemlju u Evropsku uniju, iako je Rusija podržavala
  komuniste, između ostalog, i time što im je dala kredit od 500 miliona
  dolara. Mediji, pak, ukazuju da opozicija, i ako
  napravi koalicionu vladu, nema dovoljno poslanika da izabere predsednika
  kada dosadašnjem šefu države i lideru komunista Vladimiru Voronjinu
  istekne mandat. Veruje se da su glasači okrenuli
  leđa Voronjinu zbog korupcije i pogoršanja ekonomske situacije, imajući u
  vidu da je globalna kriza teško pogodila ionako siromašnu Moldaviju. Moldavija bira između EU i RusijeSkoro
  četvrtina njenih građana je, u potrazi sa boljim životom, otišla u
  inostranstvo - u zemlje EU, Rusiju, Ukrajinu, sa vizama i radnim
  dozvolama ili bez njih. Novac koji oni šalju u
  domovinu čini čak 30 odsto bruto nacionalnog dohotka te bivše sovjetske
  republike, ali je, kako navode britanski mediji, priliv tih para sada
  opao. Međunarodni monetarni fond predviđa da će u ovoj godini bruto nacionalni dohodak opasti za čak devet odsto. Zaključak je britanskih listova da Moldavija ne treba da bira između EU i Rusije, jer su joj, kako navode, obe potrebne. Posle
  prebrojavanja 97,7 odsto glasova, komunisti su osvojili 45,1 odsto
  glasova, na osnovu čega će u parlamentu imati 48 od 101 poslaničkog
  mesta. S druge strane, opozicione partije imaće zajedno 53 mandata.
 • молдова..Бесарабија ...је узета од стране Румуна..и уз подршку Европе..и то је још једна озгубљена битка за нас. Била је малецка тампон зона делом састављена од проРуса и делом, изгледа већим од молдаваца проРумуна.

  нема везе задња пала ...прва ће устати

  какву музику иммају...блооз је еине клеине нахт мусик за доине
  ово доле је клецмер ..божански..обојен Бесарабијом..малом земљом чуда

  http://www.youtube.com/watch?v...
  што год вам не буде баш јасно..само слушајте Перлманову виолину

  Attached files

Povratni URL

Нема коментара:

Постави коментар