Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

понедељак, 12. децембар 2011.

Блиц: На одустајању од Резолуције 1244 као новом услову за ЕУ инсистирали Немачка, Холандија и Аустрија | Хроника

Блиц: На одустајању од Резолуције 1244 као новом услову за ЕУ инсистирали Немачка, Холандија и Аустрија | Хроника


Хроника

Блиц: На одустајању од Резолуције 1244 као новом услову за ЕУ инсистирали Немачка, Холандија и Аустрија

PDF Штампа Ел. пошта
понедељак, 12. децембар 2011.

Србија није добила статус кандидата јер не пристаје на нови услов ЕУ којим се тражи да одустане од регионалног представљања Приштине под ознаком Резолуције 1244 СБ УН. У врху власти, кажу извори „Блица“, сматрају да би то значило одустајање од Резолуције у целости на шта нико није спреман.

На новом услову, кажу упућени извори „Блица”, највише је инсистирала Немачка, уз Холандију и Аустрију, док је за Србију то неприхватљиво јер би се тиме изједначило представљање Приштине са државама које имају легитимитет, али и имплицитно признала независност Косова.

Отуда, велико је питање како ће Србија прескочити ову препреку у марту и обезбедити напредак на европском путу уколико настави са политиком „и Косово и ЕУ”. Посебно што је председник Србије Борис Тадић тврд у ставу да никада на то неће пристати, као и да неће одустати од европских интеграција.

Борислав Стефановић, шеф преговарачког тима Београда, објашњава за „Блиц” да се нови услов ЕУ односи на позивање на Резолуцију 1244 у смислу деноминације Косова, што је врло озбиљно политичко питање.

- То је пар екселанс политичко питање! Ми сматрамо да је та референца неопходна јер показује да је то предмет међународног права и да статус Косова није решен - каже Стефановић, и додаје да је увођење новог услова тражила Приштина и „неколико држава које су оцениле да је ово прави тренутак да се обезвреди Резолуција 1244”.
Међутим, како „Блиц” сазнаје од извора у Влади Србије, реч је о моћној Немачкој, чији се представник више пута за то заложио на седници Савета министара и добио подршку Холандије и Аустрије. То су, додаје он, тражили још Роберт Купер, посредник ЕУ у техничком дијалогу између Београда и Приштине, као и Албанија.

Савет министара спољних послова држава ЕУ прихватио је овај захтев на седници пре три дана и уврстио га у услове за добијање статуса кандидата Србије.

На питање „Блица” да ли Београд има идеју како ће се договорити са Приштином око начина представљања и како ће добити статус кандидата на пролеће, Борислав Стефановић каже да је то питање за Приштину.

- Мислим да је то питање за Приштину, да они треба да буду креативни и нађу решење - каже Стефановић.

Он истиче да је Србија „више-мање испунила све остале услове”. А „стари“ услови се тичу уклањања барикада, односно спровођења договора о интегрисаном управљању административним прелазима, подршци извршењу мандата Кфора и Еулекса, као и спровођењу осталих договора, постигнутих у техничком дијалогу Београда и Приштине.

- До пре два дана то није био услов за добијање статуса, него је то био услов за добијање датума почетка преговора о чланству у Унији.

Због тога ми нисмо ни очекивали да ће Србија добити датум, али смо сматрали извесним да ћемо добити статус кандидата - тврди наш саговорник, и оцењујуе да би прихватањем тог услова Србија „избила себи последњи адут за преговарање”.

Директорка Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић каже за „Блиц” да Савет министара има право да преиначи услове за добијање статуса кандидата. То је, такође, учињено у случају Црне Горе којој су пооштрени услови за добијање датума почетка преговора.

- Међутим, услов којим се тражи да се договори начин представљања Косова или инклузија регионалне сарадње не појављује се први пут. Он је постојао као услов за добијање датума за почетак преговора од 2009, а помиње се и у мишљењу Европске комисије - напомиње Делевићева.

Марија Малеш

(Блиц)

Пристигли коментари (0)

Нема коментара:

Постави коментар