Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

петак, 02. децембар 2011.

Џим о Нил: Русија ће по нивоу БДП до 2017. стићи Италију, а за 18 година и Француску, Немачку и Британију | Хроника

Џим о Нил: Русија ће по нивоу БДП до 2017. стићи Италију, а за 18 година и Француску, Немачку и Британију | Хроника

Хроника

Џим о Нил: Русија ће по нивоу БДП до 2017. стићи Италију, а за 18 година и Француску, Немачку и Британију

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 02. децембар 2011.

Русија има све шансе да постане највећа економија, па чак и да ступи у Европску унију. Ово мишљење у својој књизи изражава угледни економиста Џим О'Нил, аутор концепције земаља БРИК, председник директора Goldman Sachs Asset Management. По његовом мишљењу, Русија треба да избегава економске кризе, да реши демографски проблем и да одржава раст БДП.

Термин БРИК којим економисти и политичари обично означавају четворку земаља с најдинамичнијим развојем (Бразил, Русија, Индија и Кина; после придруживања Јужне Африке – БРИКС), наршио је 10 година. Његов аутор Џим О'Нил је одлучио да поводом овог датума анализира прошлу деценију и да да прогнозу за будућност. А она је за Русију оптимистичка, сматра економиста. Уколико Русија сачува стабилан пораст БДП на садашњем нивоу од 4 процента, до 2017. године ће по величини БДП престићи Италију, а у идеалном случају ће за 18 година престићи Француску, Велику Британију, па чак и ослонац читаве Европе – Немачку.

Главни економиста Deutsche Bank у Русији Јарослав Лисоволик је конзервативнији у својим оценама, али признаје: Русија има огроман развојни потенцијал.

Русија сад заиста изгледа јача него Европска унија. Многи проблеми ЕУ су дугорочног карактера и све је очигледније да ће њен темпо раста у перспективи бити ограничен. Истовремено, Русија има прилично битан потенцијал диверзификације трговинских и инвестиционих токова у Азију, према тржиштима светске економије која се брзо развијају. И то треба да омогући Русији да покаже висок темпо економског раста у току следеће деценије. По мом мишљењу, безусловно, сад постоје све претпоставке за то да Русија брзо стигне Европу како по нивоу апсолутног БДП, тако и по нивоу БДП по становнику.

У принципу, у прогнози Џима О'Нила има неколико озбиљних услова за њено остварење. Прво – превладавање демографске кризе. Иначе просто неће имати ко да подиже економију. Као друго, додају стручњаци које је анкетирао „Глас Русије“, треба озбиљно радити на побољшању инвестиционе климе. А то значи спровођење административних, судских и политичких реформи и искорењивање корупције. Коментари председника инвестиционе компаније „Арбат Капитал Менеџмент“ Алексеја Голубовича.

Русија је – и то је мишљење већине економиста – економија која се потенцијално развија захваљујући великој унутрашњој потрошњи и великим природним ресурсима. Међутим, она истовремено има једнострану економију, извози искључиво сировине, сазрело је време за економске реформе.

Решавање проблема које су навели Џим О'Нил и други стручњаци, је већ на списку приоритета садашњих руских власти. Такође, у Москви је више пута стављано до знања да постоје намере да се и даље формирају резерве за случај будућих криза, а планирано је да се прекомерна зависност од сировинског сектора смањи захваљујући развоју нових праваца у економији. И у томе треба да помогне иновациони центар „Сколково“ (Подмосковље). Тим пре што ниво високог образовања Џим О'Нил наводи као једну од конкуретнских предности Русије.

Међутим, много су занимљивије геополитичке последице таквог економског раста Русије. Џим О'Нил претпоставља да Русија за две деценије може ући у Европску унију. Овде треба подсетити на то да су власти Русије више пута говориле о могућности, чак и о животној неопходности стварања јединственог економског простора од Атлантског до Тихог океана.

(Глас Русије)

Пристигли коментари (0)

Нема коментара:

Постави коментар