Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

понедељак, 05. децембар 2011.

Мит о „деведесетим“ као основа антисрпске пропаганде у 21. веку | Политички живот

Мит о „деведесетим“ као основа антисрпске пропаганде у 21. веку | Политички живот


Политички живот

Мит о „деведесетим“ као основа антисрпске пропаганде у 21. веку

PDF Штампа Ел. пошта
Игор Марковић
недеља, 04. децембар 2011.

Када их питате да образложе свој став, идеологију или виђење тренутне политичке ситуације у Србији, оно од чега ће почети, као и оно чиме ће завршити причу сваки другосрбијански политичар и интелектуалац, али и готово сваки редовнији гледалац Б92 или читалац Блица, биће увек магична реч „дeведесете“. Интересантно је да ће вам готово идентичну причу изложити и комплетан хрватски и бошњачки политички естамблишмент, затим тамошњи људи који су под утицајем сарајевских и загребачких медија, као и разни „високи представници“ и „известиоци“, западни амбасадори и други заступници Запада у Србији.

Међутим, већ на првом потпитању о тим „страшним деведесетим“ и уз захтев да се подробније објасни шта се под тим мисли, креће се са невероватном комбинацијом бесмислених тврдњи, ноторних лажи, површних закључака, једностраних сагледавања и паушалних оцена које повлаче једна другу све док се на крају не добије коначна, уобличена и, разуме се, потпуно искривљена слика деведесетих, која служи да оправда њихову комплетну идеологију, а у првом реду њихову мржњу и њихов страх од злогласног „српског национализма“.

У питању су углавном следеће конструкције, заблуде и догме: Искључива кривица Милошевића/Србије за рат и потпуна невиност бошњачке и хрватске стране; оправданост увођења међународних санкција; оправдано и легитимно протеривање Срба из Крајине; геноцид у Сребреници, Република Српска као геноцидна творевина; злоћудни српски национализам који прожима све институције; Милошевићева, односно српска кривица и одговорност за бомбардовање 1999. итд. Не треба да знате ништа више од овога, нипошто да се интересујете за детаље, да покушавате да сагледате ситуацију из шире перспективе или геополитичке ситуације у окружењу или свету. И заиста, осим дотичних идеолога, плаћеника и шпијуна, 90% људи који деле презир и страх од деведесетих о њима и не зна ништа више од малопре поменутих заблуда и предрасуда, јер једноставно нема одакле да сазна.

Та замагљена, лажна и искривљена слика о деведесетим заправо је оно што западне центре моћи у Србији годинама одржава на власти и због тога је најватреније бране од уплитања сваке истине у њу. Личности и политичке партије које су им у служби, како их употребе, пуштају низ воду, поготово уколико се утврди да су својим деловањем до те мере постали омражени да се више не исплати улагати у њих као у „евро-реформско-демократске снаге“. Након што су већи део прве ДОС-ове владе прогутале разне афере и скандали, њих је заменила коалиција тада још увелико еврофилног ДСС-а, енергичних „експерата из Г17 и „освежења“ у виду СПО/НС. Омраженог Живковића ће као шефа странке заменити Тадић, а после неколико година истрошеног Тадића на месту шефа државе и ДС као владајућу странку највероватније ће заменити никад свежији и спремнији на сарадњу напредњаци. Дакле, српски политичари и политичке партије, колико год се људи позитивно или негативно везивали за њих, Западу служе за једнократну употребу. У последње време центри моћи се у својој пропаганди полако одричу чак и чувених „демократских тековина петооткобарске револуције“, свесни да грађани баш и неће бити одушевљени подсећањем на њих, нити да ће проамеричке партије на власти задржати прича о њиховим „достигнућима“ од 2000. па наовамо. На ово указује и чињеница да у домаћим медијима никада није било мање помпе око прослављања 5. октобра него ове године. А вероватно ће следећих година бити још мање, јер сећање на тај догађај код већине људи изазива управо супротан ефекат од оног који би у златном Б92 свету требало да има.

Оно што, међутим, „евро-реформски“ медији љубоморно чувају и најопрезније негују јесу управо деведесете, конзервиране у своју митолошку амбалажу, обавијене лажима и предрасудама. То је оно што ће увек обезбедити гласове, збунити и заплашити народ када је потребно и спласнути нарасло антизападно расположење. Поготово су корисне у критичним и неугодним ситуацијама по западне позиције у Србији, па ће тако Борис Тадић у току изборне кампање за други круг председничких избора 2008. ноншалантно изјавити да Србији следује бомбардовање и увођење санкција – дакле, враћање у мрачне деведесете – уколико он (у том тренутку главни проамерички кандидат, мада очигледно не и једини) не победи на изборима.

Лого концерта "Волим деведесете"

Већ традиционално, у јеку предизборне тишине, ноћ пред изборе, Б92 пушта филм „Ране“ како би још једном упозорио народ шта му следује и у шта ће се Србија претворити уколико амерички кандидат/коалиција не победи. Дакле, „враћање у деведесете“ јесте главни политички капитал центара моћи у Србији, омиљена претња народу када негативно реагује на неки од безброј насилничких и антисрпских потеза Запада. То је вечни лајтмотив који провлаче сви „домаћи“ медији, проамерички политичари, новинари, политички аналитичари, војни и економски „експерти“ и други од њиховог укорењивања на власти 2000. па све до данас.

А шта би се десило када би се људи истински заинтересовали за те деведесете и пожелели да сазнају нешто више о њима? Када би о најважнијим политичким дешавањима приликом распада Југославије и грађанском рату почеле да се праве озбиљне документарне емисије? Можда би сазнали за Кутиљеров план из 1992. за решавање кризе у Босни и Херцеговини, који је Алија Изетбеговић одбио пошто је од САД добио обећање да ће Муслимани добити целу Босну. Можда би сазнали за случај Холмец када су словенске паравојне снаге ничим изазване пуцале на ненаоружане младиће на одслужењу војног рока и тиме започеле вишегодишњи крвави конфликт на овим просторима. Можда би сазнали за нестанак и истребљење скоро 10.000 сарајевских Срба током рата. Можда би сазнали да су се припадници ЦИА састајали са водећим албанским терористима из ОВК још 1997, припремајући их за рат и дајући им логистичку подршку за злочине које ће ОВК потом чинити, чиме ће и започети цела криза на Косову. Укратко, открили би да је улога бошњачких, хрватских и западних центара моћи у насилном распаду Југославије и започињању крвавог грађанског рата била много већа него што се то данас представља и да су према српском народу почињене многе неправде и злочини за које нико није одговарао и које бошњачки, хрватски, западни и „српски“ медији годинама успешно заташкавају и игноришу.

Концерт "Волим деведесете" у Београдској арени

Такође, открили би колико је прича о Милошевићу као „бескомпромисном и агресивном националисти који својевољно улази у конфликт са целим светом“ нетачна и погрешна, и колико прикрива праве мотиве Запада у учешћу у распаду СФРЈ и бомбардовању Србије, као и прави карактер Милошевићеве дискутабилне „националне политике“, која је држала СР Југославију у готово неутралном статусу током рата у Босни и Хрватској, да би на крају дала миг Туђману да освоји Крајину и поставила барикаде на Дрини према угроженој Републици Српској.

Иако данас ретко ко зна шта се тачно дешавало те деценије, када се каже „враћање у деведесете“ свима је јасно о чему се ради, сви знају два основна значења тог појма - период када српски набујали национализам чини злочине над недужним становницима суседних република (супротни случајеви, чак и ако се констатују, третирају се само као небитни „инциденти“) и истовремено период када народ у Србији заслужено трпи санкције, бомбардовање и друга зла од „међународне заједнице“, што је, наравно, све била логична последица „агресивне Милошевићеве политике“. Дакле: „деведесете у којима смо зли агресори и примитивци (bad guys) и „деведесете у којима патимо. Ово виђење најбоље илуструје недавно објављена „анкета“ у листу Блиц. Повод је био одржавање концерта „Волим деведесете“, на којем су учествовали многи певачи и бендови који су се афирмисали и снимили највеће хитове током те деценије. Упркос потпуно уметничком и аполитичном карактеру концерта, Блиц и Б92 нису могли a да не искористе прилку. Проблем је наравно био у називу, који је „друштвено и морално неприхватљив“. Ако већ због тога не може да се забрани концерт, ајде барем да се још једном утврди догма која влада о деведесетим и да се људи подсетe „пошасти која им стално лебди над главом“.

Блиц у анкети поставља питање: „По чему памтите деведесете?“, а затим даје понуђене одговоре: 1. Рат, немаштина, безнађе 2. Турбо фолк и „турбо“ мода 3. Врачаре, видовњаци и гатаре 4. Не знам/ тада сам тек рођен[1]. Дакле, то су једине ствари по којим можете и смете да памтите деведесете, ни по чему другом. Затим следује ново питање: „Да ли вас је страх да се деведесете понове?“ А понуђени одговори су: 1. Да, 2. Понекад, кад пратим политичку ситуацију, 3. не размишљам о томе. Као што видите, не постоји опција „Не“, јер очигледно по новинама Блиц ви не можете а да не страхујете од деведесетих, само је питање да ли цео живот проводите у зебњи од њих или вам се „флеш бекови“ враћају само понекад, док пратите политичку ситуацију (неко у изјави случајно брани територијални интегритет Србије, или осуђује пуцање на ненаоружане Србе, прим. аут). Слична је идеја и последњег питања, у којем немате опцију да својој деци кажете ишта позитивно о тој деценији. Ни то да се ради о периоду када је Србија ипак била независна држава, чију судбину нису овако директно кројили страни амбасадори, када ни изблиза није било толико незапослених, са мање социјалних разлика, када се понешто освајало у спортовима, када су кошаркаши били светска сила, а фудбалери способни да се квалификују на међународна такмичења и при томе не обрукају. Ова квази-анкета Блица најбоље илуструје до које мере су мас-медији спремни да иду када је у питању духовни геноцид над српским народом и колику улогу у томе има управо описани мит о „деведесетим“, односно о периоду између распада СФРЈ, грађанског рата и доласка ДОС-а на власт.


Фејсбук Твитер
Мит о „деведесетим“ као основа антисрпске пропаганде у 21. веку

недеља, 04 децембар 2011 23:14
Миле
Одличан и важан текст. А наслов све говори. Многи који су годинама говорили о "мрачним", Милошевићевим" итд. ДЕВЕДЕСЕТИМ нису били ни свесни да учествују у дубински антисрпској работи.
Препоручи коментар:
84
1
недеља, 04 децембар 2011 23:35
Емил од Шумадије и Крајине
Ауууу господине Марковићу, па на националним телевизијама се 90-те не могу видети из овако оштрог угла. Сви коментари и анализе, а поготоову обрађања Владе и председника строго су везана за тупи угао.
Препоручи коментар:
21
0
недеља, 04 децембар 2011 23:49
Марко Дарковић
''Деведесете'' јесу биле трагичан период у историји српског народа, тешко се живело, али ипак смо били слободни, нисмо били понижени као данас. ''Деведесете'' су последица санкција тзв. ''међународне заједнице'' а не како кажу Б92 и Блиц ''набујалог српског национализма чији је вођа био Слободан Милошевић''. Када би данас УН примениле санкције поново би се вратили у деведесете. И ту не би помогли ни Мирко ни Бота, ни Динкићеви ескперти. То је аксиом.
Препоручи коментар:
46
0
понедељак, 05 децембар 2011 00:01
Обсервантес
Апсолвирано на НСПМ. Хвала аутору. Проблем је велики јер је овај народ изгубио енергетски темпо у својој постброзовској рехабилитацији и самообнављању. Аутор, битно, истиче краткотрајну независност Србије деведесетих. Та слобода државе Србије је била светски аларм, злочиначки транс по инерцији!Планету су померили са свог еволутивног тока због тога. Јер да није тако не би било санкција, удружених зликовачких авиона уз кроатошиптарскомонтенегристичко принципијелно (по антисрпству) удруживање. Ово само блесав и нездрав не види пошто би све то доживео још и на сопственој кожи. Данас,када су ти незадовољници деведесетим разочарани јер су 5. октобра веровали, треба једно да разумеју: одузети веру једном народу је злочин над злочинима јер је у димензији његовог колективитета. Уз одузимање територије и рушење државе Србије и убијање припадника српског народа где год да су се затекли на простору бивше СФРЈ, куд ћете ближе оном што се зове геноцид у трајању према једном народу, српском.
Препоручи коментар:
30
0
понедељак, 05 децембар 2011 00:18
Милош Секулић
Крајње је време да уредништво НСПМ почне да ставља кратку биографију аутора уз текстове. Овај текст је одличан и ја желим да знам о аутору више од имена и презимена. С тим циљем сам и писао уредништву које је рекло да ће изаћи у сусрет предлогу али није. Мислим да би то увек користило, а нарочито код текстова који се не баве директно друштвеним темама, већ их пишу инжењери, биолози, лекари итд.
Препоручи коментар:
33
0
понедељак, 05 децембар 2011 00:27
Фристајло
Добар, коректан чланак, који демистификује неке механизме савремених антисрпских дејстава...
Препоручи коментар:
30
0
понедељак, 05 децембар 2011 00:37
Dragan
Dao bih deset ovih Dosmanlijskih "demokratija" (najmanje!) za jednu "diktaturu" iz devedesetih.
Препоручи коментар:
30
0
понедељак, 05 децембар 2011 00:55
Jos jedan "tribalac"
Izuzetno vazan tekst, ne znam da li ce pomenuto razdoblje i glavni akteri ikad masovnije biti realno sagledani.
Препоручи коментар:
27
0
понедељак, 05 децембар 2011 00:56
@Миле
Bili su svesni. Imali su od toga koristi.
Препоручи коментар:
22
0
понедељак, 05 децембар 2011 01:28
bojan,okolina vranja
izvanredan tekst, bravo
Препоручи коментар:
21
0
понедељак, 05 децембар 2011 01:47
Пуковников ученик
Са великим делом текста се слажем, али ово:

Повод је био одржавање концерта „Волим деведесете“, на којем су учествовали многи певачи и бендови који су се афирмисали и снимили највеће хитове током те деценије. Упркос потпуно уметничком и аполитичном карактеру концерта, Блиц и Б92 нису могли a да не искористе прилку.


За мене је култура (национална) готово синоним за српство. Оно што се то вече скупило у Арени нема везе ни са српством, ни са уметношћу ни са музиком. Сигурно да су Б92 и Блиц тај концерт искористили за наметање своје искривљене слике ствари, али немојте ни Ви кривити реалност када је управо тај турбо-дизел-фолк један од главних разлога за данашњу моралну и културну декаденцију.
Препоручи коментар:
12
24
понедељак, 05 децембар 2011 02:07
Дејан@Пуковников ученик
De gustibus non est disputandum, и осим тога, на концерту нису учествовали турбо фолк певачи, него пре свега денс групе и извођачи такозване "забавне" музике.

Такође, лично сматрам да је и прича о "турбо фолку" као "јединственом изуму српских сила зла" (САНУ, Милошевић) такође део широке теме која се зове мит о "деведесетим", о којој би читава књига могла да се напише, али нажалост тек 2011. се први пут, и то на НСПМ-у, појављује текст који том миту посвећује посебну пажњу и проучава га као посебнан друштвени феномен у постпетооктобараској Србији.
Препоручи коментар:
24
0
понедељак, 05 децембар 2011 03:30
Ђука
Одличан текст. Нажалост, "деведесете" су само једна од етикета коју користе овдашњи мас-медији.
Препоручи коментар:
16
0
понедељак, 05 децембар 2011 04:07
SNS-ovac (ex DHSS-ovac)
Devedesete pamtim po losim ali i po dobrim stvarima. Najlepse momente sam doziveo ucestvujuci po raznoraznim mitinzima, manifestacijama, performansima sa ciljem rusenja diktatorskog rezima u Srbiji, stekao mnostvo poznanstava i dragoceno zivotno iskustvo.
Verovatno najveca greska zbog koje se kajem jeste odlazak u rat kao srpski dobrovoljac. Bio sam jako mlad, zaludjen nacionalizmom, pun besa. Rat koji je bio osvajacki, okupatorski, agresorski i pljackaski, koji je rezultirao genocidom i etnickim ciscenjima.
Sa danasnje perspektive mozda zalim i sto nisam bio na drugoj strani, jednostavno milosevicevska politika je nanela toliko zla narodima ex-yu a svom najvise jer je unistila jednu lepu generaciju, oterala mnoge sa svog ognjista, ekonomski i socijalno unazadila Srbiju za 20 godina!
Препоручи коментар:
3
37
понедељак, 05 децембар 2011 05:01
roadrunner
Čim mi neko potegne "arumente" o devedestim odmah mu zapušim usta sa:

"A šta misliš kako bi se "eskperti" koji se su se ovako "ekspertski" snašli u mnogo boljim svetsko/političkim okolnostima, snašli u vremenu :

1. raspada starog poltičkog sistema i haotičnih početaka novog
2. raspada starog ekononskog sistema i haotičnih poletaka novog
3. Raspada zemlje i zajedničkog tržišta
4. Rata i 700 000 izbeglica, plus sankcija (ovde obično malo živnu i krenu sa kontrarumentom, da ne bi barem bilo rata i sankcija. Usta se zapušavaju sa - A da je Milošević pustio Crnu Goru, Srbe u Bosni i Hrvatskoj, Kosovo, i još usput prodao i dao sve strancima, milsiš da bi bilo sankcija? Ili bi još uvek bio na vlasti? )

Preporučujem ovo kao dobar lek i ostalima. Hvala
Препоручи коментар:
12
0
понедељак, 05 децембар 2011 06:31
с.ј. @ Пуковников ученик
Случајно сам вам дао минус, па извините.

Не знам о каквој је музици било реч, а искрено ме није ни брига јер поменусте 'Блиц' и 'Б92'..

Али што се турбо-фолка тиче, нико никада није ни помишњао да турбо-фолк спада у неку 'високу културу', али је чињеница да није ништа декадентнији и развратнији од већине музике садашњице. Самим тим, било какав говор о 'кварењу културе', и повезаности са турбо-фолком, је неоснован. Није турбо-фолк пао са неба. Ако је лош, онда је проивод већ постојећег зла.

Значи, оканимо се шупљих прича. Нека турбо-фолка онима којима се свиђа, и позабавимо се стварањем и унапређењем културе. Ако се људи науче добру, добро ће бирати. Смешно је нешто забрањивати, или пта већ, ако људима не дамо замену за то нешто.
Препоручи коментар:
8
3
понедељак, 05 децембар 2011 07:33
ivan3012
Sjajan clanak.Jasan,koncizan ,jednostavan,istinit i nada sve inteligentan u svojim vrednovanjima i sagledavanjima istine..Moze da sluzi na cast ovom portalu slobodne srpske misli.I narodne volje.Tacno je da su devedesete bile teske..Preteske..Ali su bile CASNE!!Bili smo svoji,bili smo slozni,i svi reseni da se odupremo belosvetskom olosu i nato zlotvora..Najkrace,bili smo USPRAVNI..Sa Milosevicem ili bez njega.Bili smo SRBI..
Препоручи коментар:
12
1
понедељак, 05 децембар 2011 07:54
Бранислав
снс-овцу

Требало је онда да пређеш на другу страну, да дезертираш у складу са данашњим размишљањима и да се данас тиме поносиш (ако би те мироточива друга страна уопште оставила живим), а не сада да нам просипаш накнадну памет.
Препоручи коментар:
17
0
понедељак, 05 децембар 2011 08:30
Dejan
@ SNS-ovac (ex DHSS-ovac),zasto svojim parolama vredjate zdrav razum nekih ljudi?Te parole o Milosevicu i njegovoj krivici, svako ko imalo zna istoriju ratova na prostoru bivse SFRJ,pricate neistine.Da dopunim tekst Islamska deklaracija Alije Izetbegovica iz 1970,sta u njoj pise i sta su joj ciljevi?Sta je MASPOK i ko je tada hteo da se otcepi od SFRJ 1971?Tada ih je verovatno terao Milosevic?Pa pobune Siptara 1945,1968,1988/89,1998/99,kada su imali predsednika predsednistva SFRJ osamdesetih i stepen nacioalnih prava koje Srbi u Albaniji su u to vreme mogli da sanjaju,cak sta vise nisu priznavani ni kao nacionalna manjina.Pa pregovori u Rambujeu gde su Amerikanci postavili neprihvatljive uslove tada SRJ,da bi mogli da je bombarduju. I na kraju izjava Strou Talbota da SAD ne bombarduju Srbiju zbog Kosova,nego zato sto je Milosevic odbio da sprovede privredne reforme koje su trazile SAD.Danas vidimo u Srbiji ucinak tih reformi.
Препоручи коментар:
19
1
понедељак, 05 децембар 2011 09:12
Србин
Причу о "деведесетим" су наметнули АМЕРИЧКИ НАТО МОНСТРУМ ЗЛОЧИНЦИ да би оправдавали и сакривали свој планирани геноцид над Србима. Док су ФАШИСТИ убијали Србе, док су Србе разгонили из својих кућа, плен су делили са балканским ЈУ-ЗЛОЧИНЦИМА АМЕРИЧКИ НАТО АНТИСРБИЗАМ, АМЕРИЧКИ НАТО ФАШИЗАМ ЈЕ НАЈМОНСТРУОЗНИЈИ ДОМЕТ ФАШИЗМА У ИСТОРИЈИ ЉУДСКЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ.
Препоручи коментар:
13
3
понедељак, 05 децембар 2011 10:13
Лаповац
Придружујем се похвалама аутору и чланку. Наравно да је свим здраворазумским људима то мање више јасно, али ме забрињавају појаве и тумачења неких младих историчара којима би то требало да буде још јасније. Једнога сам ових дана гледао неколико пута на разним телевизијама, који такође уместо да осветљава, замрачује чињенице. Наравно да су и Милошевић и Тито грешили на унутрашњеполитичким стварима, то знамо, али су њихови спољнополитички греси углавном били што су мрсили рачуне тих светских ретроградних снага, које су чекале и дочекале да нам се освете. А то се ваљда коси и са свим међународним повељама о правима и поступањима држава и нација. И шта на крају испада, да је право јачега једино право за респектовање.
Препоручи коментар:
6
0
понедељак, 05 децембар 2011 10:33
Veljko
Блиц у анкети поставља питање: „По чему памтите деведесете?“, а затим даје понуђене одговоре: 1. Рат, немаштина, безнађе 2. Турбо фолк и „турбо“ мода 3. Врачаре, видовњаци и гатаре 4. Не знам/ тада сам тек рођен[1]. Дакле, то су једине ствари по којим можете и смете да памтите деведесете, ни по чему другом. Затим следује ново питање: „Да ли вас је страх да се деведесете понове?“ А понуђени одговори су: 1. Да, 2. Понекад, кад пратим политичку ситуацију, 3. не размишљам о томе. Као што видите, не постоји опција „Не“, јер очигледно по новинама Блиц ви не можете а да не страхујете од деведесетих, само је питање да ли цео живот проводите у зебњи од њих или вам се „флеш бекови“ враћају само понекад (неко у изјави случајно брани територијални интегритет Србије, или осуђује пуцање на ненаоружане Србе


Mislim da je ovo suština. To su ta naizgled sitna i neprimetna spinovanja koja na kraju daju ovakvu mentalnu, medijsku i političku sliku Srbije. Svaka čast autoru i nspm-u.
Препоручи коментар:
10
0
понедељак, 05 децембар 2011 11:29
Волим деведесете
кладим се да није учестовао можда најбољи бенд одн. песма из то раздобља:

ЏУКЕЛЕ - "Америка земља велика" ..."Amerika Amerika gomila klovnova. Amerika Amerika ja sam sretan sto sam tu. Amerika Amerika Hvala vam za sve sto ste ucinili to vam nikad ne cemo zaboraviti ..."

мада мислим да је тај вирус већ увелико присутан и код жртве

Постоји снимак и на Јутјубу.
Препоручи коментар:
1
0
понедељак, 05 децембар 2011 11:41
Гвозден
"Омиљене претње" деведесетих су слабе, већ се виде једанаесте, већ је свима јасна издаја, отимачина, убијање једног народа до истребљења.У деведесетим је било мање дезертера него данас. Данас су "једанаесте" . Из Србије беже сви. Траже држављанство пријатељских земаља.
Европска Унија у свим чланицама „бира власт“, олигархију, послушнике. Нелегално, сви су самозванци. Њима ће Светосавска срби из Републике српске и са Косова и Метохије, као здраво и гранично језгро срба, доћи главе. Насилничким и антисрпским потезима Запада сагледава се крај. Сви срби су за Једнократну употребу, само треба пристати. Коштуницу се превеслали, Милошевића и Ђинђића су убили, Шешеља елиминисали, Жилета послали да сади винограде, Тадићу су ставили Косово око врата, сада траже новог Европског вођу, из Преокрета или неко ко има "гласачко тело" привучено на превару, разбијањем најјаче патриотске странке
Ево поруке великог србина и црногорца Његоша. "Тврд је орах воћка чудновата не смоли га а поломи зубе"
Препоручи коментар:
3
0
понедељак, 05 децембар 2011 11:55
Ласло
Мит о деведесетим је пуко.
То је као Мит о Гиљгамешу. Давно било.
Препоручи коментар:
2
0
понедељак, 05 децембар 2011 12:25
alkar@sns
svaka vam čast gospodine ,ne za mitingasenja i dragovoljčki ratni put već za posipanje pepelom i priznanje zabluda i grija.velika je to stvar i veličina osobe koja to moze.kapa do poda.
Препоручи коментар:
0
1
понедељак, 05 децембар 2011 12:30
alkar
nije ovo mit o devedesetima kao osnova za antisrpsku propagandu u 21. viku-nego dokumentirana istina koja je 90 % prinosena direktno na tv-od jogurt revolucije i mitingasenja na gazimestanu do oluje i kasnije do kumanovskog sporazuma.nema mita-nego istina.velikosrbi pokusali u krvi napravit veliku srbiju.nisu uspili i sad im se sve vraća i plaćaju kosovom i tu još nije kraj.kakav mit?lako je stvorit mit o kosovu ili slavnim srpskim pobjedama kad nije bilo relevantnih dokaza već se islo sa kolina na kolino i dodavalo "još istine" uz gusle..danas vise to nije moguće-sve se vidi i zna -mitovi su proslost a danas samo materija za naivne velikosrbe.
Препоручи коментар:
0
2
понедељак, 05 децембар 2011 12:40
Miloš Kikić
@ Lapovac: Vi pišete: "Наравно да су и Милошевић и Тито грешили на унутрашњеполитичким стварима, то знамо, али су њихови спољнополитички греси углавном били што су мрсили рачуне тих светских ретроградних снага, које су чекале и дочекале да нам се освете."
Ostaje još da se negde u budućnosti odredi da li su mrsili te račune u dogovoru sa svetskim retrogradnim snagama kako bi im dali alibi za represalije koje smo trpeli, ili su im zaista mrsili račune. Ja sam nekako sklon da prihvatim prvu varijantu.
Препоручи коментар:
0
0
понедељак, 05 децембар 2011 12:53
Slavomir Srpski
U devedesetim smo ginuli, osimorasili pod sankcijama, ali smo imali duh i svest da moramo zajednicki da se branimo od NATO najezde na bivsu Jugoslaviju, i od zavere zapada da nas rascepka i onda pokupuje sve budzasto po principu divljeg liberalnog zapada. Danas smo nesto bogatiji, ali imamo nemoralnu vlast koja radi za svoje ekonomske interese i interese tajkuna, prodajuci dostojastvo, slobodu, samostavnost i suverenost drzave. Da bi to postigla, moralno srozava ovaj narod, i baca u blato patriotizam jer se navodno ne sipa u traktore. Hvala Bogu, danas imamo bezin koga mozemo da sipamo u traktore, ali nemamo svest i savest, a u devedesetim nismo imali benzin pa je patriotizam bio jedino gorivo, a duhovna svest i moral na zavidnom nivou.
Препоручи коментар:
2
0
понедељак, 05 децембар 2011 12:59
Зоран Ђорђевић
Док је Милошевић био у Хагу често се могло чути отприлике ово: "Не треба он да седи у Хагу, треба ми овде да му судимо за све што нам је учинио."
Ако ствари посматрамо тако, и пред неким замишљеним непристрасним судом упоредимо оно што је Милошевић урадио лоше за Србију са оном што је Тадић учинио, овај потоњи би морао да добије три доживотне робије.

Текст је одличан, сачувао сам га. Хвала аутору.
Препоручи коментар:
1
0
понедељак, 05 децембар 2011 13:09
Sceptical Bystander
Devedesete su i vreme kada je u Srbiji izvrsena jedina privatizacija u kojoj nije bilo gubitnika, a dobitnici su bili siroki slojevi koji su imali ikakvo stanarsko pravo, naravno, mislim na povoljan otkup drustvenih stanova.

Najsiri slojevi srpskih gradjana su time dobili sigurnost koja je retka u kapitalisitckim zemljama, a koja proistice iz stoprocentnog vlasnistva sopstvenog krova nad glavom.
Препоручи коментар:
1
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]Нема коментара:

Постави коментар