Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

среда, 07. децембар 2011.

Лудом радовање | Колумне Ђорђа Вукадиновића

Лудом радовање | Колумне Ђорђа Вукадиновића

Колумне Ђорђа Вукадиновића

Лудом радовање

PDF Штампа Ел. пошта
Ђорђе Вукадиновић
уторак, 06. децембар 2011.
„Нико на овом свету, ни Бог ни председник не могу од ових људи да траже да се склоне са барикада“, изјавио је летос (29. јула) Борислав Стефановић. Па се сада нешто питам – шта се то у међувремену догодило и која је то виша сила умешала своје прсте да оствари оно што летос ни Бог ни председник не могоше?! Исто тако, слажем се са констатацијом која се ових дана може чути у круговима власти да барикаде нису саме себи циљ, него средство. То је потпуно тачно. И зато се питам који су то циљеви у међувремену остварени – да ли је можда ситуација на северу Косова и прелазима враћена на стање од пре 25. јула и да ли је престала опасност од насилних акција косовских специјалаца и КФОР-а – па су барикаде постале сувишне.

Али ово није текст о барикадама и Стефановићу, нити о овом последњем бриселском „споразуму“ са Приштином који, уосталом, тек треба видети и који би у сваком случају најпре морао да буде потврђен у српском парламенту.

А и нема се ту много шта рећи. Сами ти преговори су више него „грбо рођени“, с обзиром на то да су произашли из прошлогодишње капитулације, односно „заједничке резолуције са ЕУ“ у Генералној скупштини, и од почетка се једино постављало питање колика ће политичка штета из њих произићи и да ли ће она бити поправљива. Али, независно од тога, мислим да није ни тачно, а ни мудро, сваки уступак, повлачење или пораз у борби за Косово – а било их је поприлично у новије време, од 1999. до данас – тумачити као коначно „признање Косова“ или „коначну предају“. Чак и када је то израз оправданог незадовољства, огорчења и резигнације (или страначке калкулације), такав став на крају само иде на руку албанској страни, као и онима у Србији који се за ту капитулацију управо залажу.

Свестан сам опасности да нам се, по принципу “кувања жабе“ и „зрно по зрно, погача“, косовска независност на крају може „догодити“, и на ту опасност треба непрестано упозоравати. Али као што не прихватам тезу која нам се „великодушно“ нуди, а по којој је „још Милошевић изгубио Косово“, исто тако не треба ни из чињеничних, ни из политичких разлога олако прихватити да је „Косово изгубљено“ због овог или оног лошег споразума или капитулантског потеза актуелне власти.

Наравно, има ту једна „мала“ разлика. Милошевић јесте чинио озбиљне грешке у косовској политици, јесте се повукао са Косова и тада јесте учињен огроман корак ка његовог губитку, али то су биле грешке, повлачења и порази у условима распада земље, грађанског рата, санкција и бомбардовања. Милошевић је, вероватно, предуго игнорисао косовски проблем, прекасно и неадекватно употребио силу и прерано се, пред претњом копненом интервенцијом, те притиском Русије и свог окружења, фактички предао и повукао са Косова. Али повукао се под бомбама и под претњом физичког и економског уништења (и при томе, не треба то никад сметнути с ума, добио Резолуцију 1244). А ми сада већ годинама присуствујемо већим или мањим капитулацијама под „страшном“ претњом да се, у противном, неће добити улазница за ЕУ и да ће нам бити ускраћена „кандидатура за статус кандидата“.

И немојте ми само рећи како овај бриселски споразум „нема везе“ са добијањем статуса кандидата и да је позив за уклањање барикада на северу Косова упућен из хуманитарних разлога. Не само да „има везе“ (јер да нема, онда је позив, рецимо, могао бити упућен десет дана раније или касније), него су, очигледно, намером да се, у последњем тренутку, и упркос категоричном ставу Ангеле Меркел и немачке дипломатије, ипак обезбеди та фамозна кандидатура овај споразум и председнички апели Србима на северу првенствено мотивисани. (А колико је то, чак и ускопартијски и дневнополитички гледано, проблематична рачуница може се видети колико данас на примеру политичке судбине Јадранке Косор и ХДЗ-а у суседној Хрватској.)

Најкомичније и, истовремено, најтужније у свему томе јесте што су ови последњи понижавајући уступци и жртве српске власти у центрима моћи дочекани са цинизмом и, разуме се, суровим испостављањем нових захтева – укључујући ту и ону срамну аустријско-немачку „шаргарепу“ у виду „пробне кандидатуре“. Наиме, схваћени су као још једна потврда ефикасности „политике условљавања“, као, наводно, „јединог језика који Срби разумеју“. С друге стране, у домаћим медијима који су под већинским утицајем истих тих центара, створена је атмосфера „кандидатура – или смак света“, а „лева“ и „десна“ еврофилна опозиција прикључила се у својству хајкача који треба да у последњи час, по принципу „нешто“ за „ништа“, од скоро нокаутираног Тадића исцеде још који уступак и концесију за „независно Косово“.

Било је, наравно, у нашој историји и тежих ситуација, трагичних пораза, сурових уцена и понижења. Али оно што мени у овој ствари највише смета јесте минорност и бесмисленост разлога за ово последње. Наиме, нису у питању никакви бомбардери и трупе, није чак ни она пословична, у народној епици проказана „продаја вере за вечеру“ – већ још мање од тога.

Знате оно кад чекате у МУП-у за пасош или личну карту, па вам најпре дају број на коме пише кад треба да дођете да бисте ушли у процедуру. Е, па Србија је на свом европском путу данас стигла до фазе да са нестрпљењем, радошћу и усхићењем чека да („условно“) добије број и званичну потврду на којој ће писати да је кандидат за добијање личне карте. С тим да, за разлику од онога што добијате у МУП-у, на пошти или код лекара, на овом папиру, када/ако га уопште добијемо, неће стајати чак ни време (датум) кад ће та процедура, односно преговори почети. (Да и не говоримо о врло реалној могућности да би се у међувремену та европска лична карта могла лако испоставити као неважећа, неупотребљива и застарела.)

Знам да делује невероватно, али је дословно тако. Чак је и мени већ тешко да пребројим шта смо и колико смо до сада пута прослављали најразличитије успехе на „европском путу“. Кад смо добили студију изводљивости, па када је потписан ССП, па када смо га ратификовали, па када смо поднели кандидатуру, па када је те кандидатура у Бриселу пребачена из једне у другу фиоку, када ју је Комисија проследила Савету. Па када је Комисија дала позитивно мишљење... Па сада кад Савет треба да потврди препоруку Комисије. Па ћемо се онда једног будућег дана лудо радовати, евентуалном, одређивању датума почетка преговора, као и свечаном закључењу сваког од поглавља током тих преговора.

А кад смо оволику политичку и симболичку цену платили само да бисмо стигли до статуса (полу)кандидата – шта ли нас тек још све чека на путу до тзв. „пуноправног чланства“? Колико уцена и притисака, непристојних понуда и недостојних пристанака? Колико „техничких питања“, „црвених“ и „административних линија“? И зато се не можемо не запитати – а то питање нипошто није само реторичко – шта ли ће, настави ли се тако, не само од „српског Косова“, него и од целе ове државе на крају тог „путовања“ још уопште преостати?

[ Почетна страна ]


Лудом радовање

уторак, 06 децембар 2011 19:30
jazavac
Veciti kandidat za kandidaturu.
Препоручи коментар:
90
0
уторак, 06 децембар 2011 19:45
Миле
Савршена анализа и наслов који све говори. "Лудом радовање..." Управо тако.
Препоручи коментар:
111
3
уторак, 06 децембар 2011 19:54
Обсервантес
Мислим да се овде, у ствари, ради о томе да су они силом наметнули („наредили“!) да Србија мора да се бори за чланство у ЕУ, иначе, „некооперативан Милошевић“ никад не би био рушен) . Истовремено, цинично, садистички и самозадовољно раде на томе да она не постане члан(бројним уценама и увек новим условима). Једноставније речено, Србији је наметнут пут којим мора да иде а да је тај пут слепа улица. Ретко ко, од политичке елите, то сме да каже. Ако каже, дискваалификовао се за сопствени добар изборни резултат. Исцрпљивање Србије ни за шта је поента садашњег стања и евентуалног новог „статуса кандидата“. Од Србије направити трајни „чардак ни на небу ни на земљи“ који је у суштини инхибиција тј. безперспективна промоција антиживота!
Препоручи коментар:
75
1
уторак, 06 децембар 2011 19:59
Dušan Ns
U potpunosti se slažem na žalost sa Đorđetovim realnim i objektivnim sagledavanjem situacije u kojoj se Srbija trenutno nalazi.Izgleda da će ,,crvene linije" za koje već i vrapci znaju, promeniti vremenom i razvodnjavanjem boju ka sve svetlijoj dok na kraju ne postanu nevidljive...
Препоручи коментар:
65
0
уторак, 06 децембар 2011 20:02
драго.ца
Моје питање је: да ли БТ то ради зарад кандидатуре или је кандидатура изговор да би се лакше спровео унапред утврђени план?
Препоручи коментар:
65
0
уторак, 06 децембар 2011 20:04
zoran
nezdravo je da mi nemamo cak ni cilj, ni ekonomski, ni privredni, ni poljoprivredni, ni vojni a na karaju, mi tacno ni ne znamo gde su u stvari granice nase drzave, to svi vide i to svi znaju i zasto bi neko i bilo ko hteo da ima sa nama bilo sta, mi smo u stvari jedan veliki problem sami sebi, zasto bi nekog sutra trebalo da boli glava da nas uzme u bilo kakvo drustvo...korupcija i kriminal ovde caruju, da li neko vidi da nama spasa nema, a sto se tice teritorije mi tu nikakav autoritet nemamo, odredice koliko je nase i tu cemo i zavrsiti....zalosno je, ali nama spasa nema!
Препоручи коментар:
15
41
уторак, 06 децембар 2011 20:08
vlaja69
BRISEL, 6.decembar 2011. (Beta) Evropska komisija je danas iznela jednoglasno načelan stav o izradi nacrta predloga radi donošenja smernica okvirne rezolucije o uslovima razmatranja održivog pristupa budućim neformalnim pregovorima oko implementacije eventualnog aranžmana dobijanja statusa pridruženog kandidata-posmatrača EU za Srbiju, u slučaju nastavka proaktivnog stava Vlade u dijalogu sa Prištinom. Ne isključuje se čak ni mogućnost da će u cilju realizacije ovog projekta, već početkom 2014. godine u službenu posetu Beogradu doputovati i lično Esmeralda Schulze, podsekretar odeljenja za pravna i etička pitanja u radnoj grupi za zapadni Balkan, najvažnijoj instanci u okviru Odbora za regionalnu saradnju pri Komesarijatu Evropskog parlamenta za odnose sa nevladinim organizacijama.
Ipak, EVROPA NEMA ALTERNATIVU!!!!!!!
Препоручи коментар:
25
11
уторак, 06 децембар 2011 20:08
Jasna Simonović
Lepo je radovati se...Lepo je ludo se radovati...čak i onda kad nedostaje obećanje...Naročito ako se trenira radovanje za neki lep epilog...
Nemam pojma šta se desilo pa su "naši" ustuknuli i pred Bogom i pred predsednikom...
Valjda je taj srpsko-kosovski "Berlinski zid" rešio nekako da ostane van vizije budućnosti...

Mislim da ipak nije lepo od vas, koliko god da ste lepo ovo sve napisali, što očekujete da od države koje nema nešto ostane...(ako izuzmeno milionske dugove)...
Ne znam kako se desilo da umesto istine IBM koja nam je donela prozor u svet još u Miloševićevo doba (najzad sam i ja prihvatila ovaj "narodni jugo termin"!) dođemo svi u "maglovitu krosing grešku" IBM...

Ma, to je da čovek zakukuriče čak i kad nije petao! I kroz Vrata i kroz Prozore...
Препоручи коментар:
3
19
уторак, 06 децембар 2011 20:11
Nikola
Kao u "Tesnoj koži" kada Pantić očekuje unapređenje a Šojić ga suspenduje
Препоручи коментар:
39
0
уторак, 06 децембар 2011 20:12
Обсервантес
„Сива економија“ је овде рођена и хипертрофисана је још у времену економских санкција држави Србији. Урушавање једног уређеног и функционалног друштва иницирано је од споља. Тако се од уређености спољном интервенцијом конструше неуређеност. Сва ова деценијска прича о чланству еквивалентна је оним „економским санкцијама“ јер помера једно друштво ван свог еволутивног правца да би као коначни резултат добили све мању уређеност и компетентност једног примарно продуктивног, креативног и историјски потврђеног друштва. Одузмите једном народу његов хабитуални (искуствени) амбијент и добићете пола (и мање) од тог народа.
Препоручи коментар:
32
0
уторак, 06 децембар 2011 20:26
Карло
И немојте ми само рећи како овај бриселски споразум „нема везе“ са добијањем статуса кандидата и да је позив за уклањање барикада на северу Косова упућен из хуманитарних разлога.

Ма није то, него се Бог умешао и ипак успео.
Ако Запад сматра Србе са севера Косова грађанима државе Косово, а Кфор је институција која тамо има монопол силе, како је могуће да се цела јавност забринула да ће Кфор против грађана на барикадама употребити бојеву муницију? Зар су барикаде већи степен непослушности од (не)давног паљења по Паризу, где никоме на ум не паде да спекулише хоће ли власти употребити бојеву муницију? Е, али то су грађани, а не Срби...
Свака част Ђорђу за ову анализу!
Препоручи коментар:
38
0
уторак, 06 децембар 2011 20:31
Емил од Шумадије и Крајине
Бритко перо као и увек, но једва чекам Вашу колумну 9 децембра! Интереснатно питање је где је у ствари праг издржљивости обичног човека на овакве бруталне ударе на интелигенцију од стране актуелног естаблишмента?
Препоручи коментар:
48
2
уторак, 06 децембар 2011 20:39
Обсервантес
Ми нећемо у ЕУ а они кажу да морамо.
Онда ми морамо да хоћемо а они кажу да неће да нас приме.
Кад ми одлучимо да дефинитивно нећемо... е за тај сценарио је рано.
Чекају време у коме тако нешто неће имати ко да одлучи.
Препоручи коментар:
47
1
уторак, 06 децембар 2011 21:04
Branislava
Smatram da bi trebalo, bar sto se tice posetilaca ovoga site-a, da u slucaju da ipak dobijemo tu kandidatiri, uslovnu ili bezuslovnu, proglasimo dan zalosti, a ako bi nam se bar malo sreca osmehnula, pa je ne dobijemo, da se organizuje neki vatromet. Pa valjda i mi mozemo da proslavimo tako vaznu stvar, kad su oni proslavljali kojekakve beznacjne, kvazi uspehe.
Препоручи коментар:
45
0
уторак, 06 децембар 2011 21:31
Милутин
Не видим ни један разлог због кога би поредили Милошевића са ПУЧИСТИМА!?

Милошевић је имао за вратом НАТО, санкције, распад, ратове, али и трулу ОПОЗИЦИЈУ , које је кукала и протествовала годинама на Београдским улицама! ДОС је финансирао запад и НАТО, преко 100 милиона долара, сами су признали!Милошевић је нападан изнутра и споља!

Косово је било наводно "демократско " питање, због "злог" Милошевића, и шта би од 2000 у демократском рају, пораз као никада до сада!
Предаје се Косово, продато је скоро све, презадужени смо, привреда не ради, банке уништене, наталитет НУЛА, сад се највише бежи из Србије,.....морал НУЛА. А наводно смо у демократском рају!

Више је погинуло и уништено последњих 11 година него за време Милошевића који се борио против НЕМАНИ, ...и сам опстанак у тој борби је успех!

Љубимци Запада немогу да се држе Резолуције 1244, него срљају добровољно на нашу штету, због бедне кандидатуре

Више критике према ДОС-у, прогутасмо све жабе-крастаче, пући ће мо!
Препоручи коментар:
54
2
уторак, 06 децембар 2011 21:38
Милутин
Ствар је проста, зашто је рушен Милошевић ( који није безгрешан) , јер је сметао остварењу њихових прљавих циљева!

Удружени НАТО и прљави ДОС који је плаћен , извршили су ПУЧ, нису признали гласове са КОСОВА( Срба!?, који су били за Слобу), спалили Скупштину и изборна документа, и дошли су на власт!

ДОС је испоручио цео државни врх и политички и војни Србије и на крају и Р. Српске, ..а Слобу су испоручили на Видовдан!

И то све није довољно , него нас и даље муче , уцењују!?
И сад би кад су уништили друштво и економију, да некако "демократски" пусте Косово низ воду!?
Препоручи коментар:
50
2
уторак, 06 децембар 2011 21:49
Зоран
Интересантно је упоредити овај текст са оним што је објављено на сајту Политике и прочитати онај пасус који је избачен. Ту треба прочитати оно што им је прави наум и шта им боде очи.
Препоручи коментар:
30
0
уторак, 06 децембар 2011 22:08
Jasna*
Za ove na vlasti su Nato bombe po glavama gradjana macji kasalj ,naspram nedobijanja statusa kandidata ,ili cega vec.Radi dobijanja statusa kandidata ,ili cega vec, oni bi prodali i rodjenu majku,a da nece zemlju i tamo neku tricavu rezoluciju koju je Slobodan Milosevic izvojevao pod bombama monstruozne svetske silesije,jer sve je to nista ,naspram dobijanja magicnog broja koji prezivelim gradjanima otvara vrata raja koji ih jednom ceka,a mozda i pre.
Препоручи коментар:
34
0
уторак, 06 децембар 2011 22:09
Starac Milija
Neverovatno kako se "lepimo" na praznu priču o ulasku u EU, a ceo "proces" je u stvari perfidan način da se dalje oslabi ova država i ovo društvo.
Pravo pitanje za naše intelektualce i vođe je: šta će Srbija kad nestane EU ?
Препоручи коментар:
35
0
уторак, 06 децембар 2011 22:12
Марко Дарковић
шта ли ће, настави ли се тако, не само од „српског Косова“, него и од целе ове државе на крају тог „путовања“ још уопште преостати?Управо то је питање пре свих питања. Јер од 2000. године држава пропада у сваком смислу. Држава је слаба, немоћна, понижена, покрадена. Чување државе требало би да буде дужност свих нас.
Сјајан текст г. Вукадиновићу.
Препоручи коментар:
35
0
уторак, 06 децембар 2011 22:15
Tradicionalista
Za svu nesreću koja je zadesila ovaj napaćeni narod, krivi su modernisti! Taj modernizam, oličen u Dositeju, Slobodanu Jovanoviću, Koči Popoviću, Oskaru Daviču i Vojislavu Koštunici, naneo je više zla nego sve vojske koje su ovuda protutnjale. Koštunica je najsvežiji primer modernističke dekadencije: doktorirao na američkom pravnom sistemu, sluša britansku pop-muziku, uživa u dekadentnoj umetnosti Džefa Kunsa i Demjana Hirsta, a u slobodno vreme čita levičarske pisce kao što su Peter Handke i Elfride Jelinek... Ne, to nama ne treba! Srbiji je potrebna tradicionalistička, ruralna energija! Srbiji su potrebni ljudi kao što je Vuk Drašković, čiji književnost nikada nije izašla iz okvira realističkog romana 19. veka. Ili šumadinka Latinka koja se svojim naučnim radom nadovezuje na Špenglera i druge ideologe konzervativne revolucije. Ja sam ubeđen da samo ruralno-epsko-guslarska koalicija "Preokret" može da spasi Srbiju od užasa modernizma oličenog u Koštunici!
Препоручи коментар:
10
49
уторак, 06 децембар 2011 22:18
old fashion Србин
Г. Вукадиновићу, после оволико година мучења Србије, зашто да не кажемо отворено о чему се ради? EU Србији намеће све ове уцене не због некаквог чланства (јер оно никада није било могуће нити ће икада бити могуће), већ због тога што и даље води рат против наше земље. Ово је само мека форма рата. О чланству никада реално није било ни говора, а људи који ту причу форсирају у Србији, постављени су овде само ради ефикаснијег вођења рата и остваривања ратних циљева. Прича о кандидатури је само психолошко средство за пасивизирање противника (српског народа) и маскирање правих циљева.
Па зато, г. Вукадиновићу, хајде да престанемо да говоримо како нас ЕУ условљава због чланства. ЕУ нас условљава зато што јој је циљ да нас порази. О чланству као неком разлогу или мотиву нема сврхе више говорити. Кад та мистериоѕна реч нестане из нашег речника, можда ће народ почети да се разбуђује из овог ружног сна.
Препоручи коментар:
41
0
уторак, 06 децембар 2011 22:35
свака част
[quote И зато се питам који су то циљеви у међувремену остварени – да ли је можда ситуација на северу Косова и прелазима враћена на стање од пре 25. јула и да ли је престала опасност од насилних акција косовских специјалаца и КФОР-а – па су барикаде постале сувишне.
Управо тако.
Као и ово доле:
Најкомичније и, истовремено, најтужније у свему томе јесте што су ови последњи понижавајући уступци и жртве српске власти у центрима моћи дочекани са цинизмом и, разуме се, суровим испостављањем нових захтева – укључујући ту и ону срамну аустријско-немачку „шаргарепу“ у виду „пробне кандидатуре“. Наиме, схваћени су као још једна потврда ефикасности „политике условљавања“, као, наводно, „јединог језика који Срби разумеју“.

Мада је мени ипак најјачи онај део о домаћим медијским и страначким "хајкачима" којих је пуна Хроника НСПМ, почев од Чеде и Вука, па до жалосног Томе.
Препоручи коментар:
25
0
уторак, 06 децембар 2011 22:52
Mikula Mali
Bravo Djordje,
gomila lazi u strogo kontrolisanim medijima a narod kao narod,bez pravog vodjstva sve vise ide u sunovrat.Stalno ocekujemo neko cudo da se dogodi pa da nas oslobode laznih demokrata,levicara, desnicara i centrasa a mi sve losije zivimo.
Zapadne sile u otimanju bogastava malih i neorganizovanih ekonomija, tom mami sargarepom dovode ih u sve vece stanje zaduzenosti i onda ih kao prime da su u evropskoj uniji.
I to zaglupljivanje naroda odavno traje a pocelo je sa Pink televizijom i onda im lako prolaze te lazne parole.A kad se osvestimo i ako se osvestimo !!
Препоручи коментар:
16
0
уторак, 06 децембар 2011 23:01
Cile
Vas clanak se bazira na dve osnove:- Rezolucije 1244 iz 1999g. vazi i danas; U medjuvremenu je Kosovo priznato kao posebna drzava od dobrog dela svetske zajednice; - Kosovo je deo Srbije (danas); Zamislite da je to tacno i da svi gradjani Kosova pocnu da ucestvuju u politickom zivotu Srbije i nastave tako kroz decenije koje dolaze;Lazi, poluistine i neralna ocekivanja u politici su vec napravile ogromnu stetu kroz nasu istoriju. Zamislite se sta je realnost Srbije i Kosova danas.
Препоручи коментар:
2
31
уторак, 06 децембар 2011 23:01
сссс
сви по бубрег јер је неопходно за бржи приступ еу.......
Препоручи коментар:
27
2
уторак, 06 децембар 2011 23:04
синиша
Ово ме подсећа на сцене из филма "Последњи кинески цар".Јапанци су заробили цара и дају му да потписује неке документе, а он потписује. Са времена на време и прочита неки текст. Тако и он. Ђаво ме однио ако знашта ради.Станишић је у једном тренутку Милошевићу ускратио информације, у току акције "Олуја". Наравно, тада нисмо знали да Станишић ради за ЦИА,иако смо сумњали. Ко зна ко њега и о чему извештава. Он не зна ни где веже ни где дреши. Он није свестан последица својих поступака.Њему говоре да резултати пописа нису аутентични да неко измишља да је Срба мање него пре десет година. Јуче "аналитичар" Бакић пркосно изјављљује : " Србија ће се поделити између Турске и Немачке, али неће победити руски утицај".
Препоручи коментар:
24
1
уторак, 06 децембар 2011 23:17
Слобода
Анализа је одлична.
Приметио сам, читајући коментаре на сајту НСПМ-а, да међу читаоцима има великих зналаца који су право благо. Мислим да сви заједно можемо, уместо само да описујемо тренутно стање, направимо корак напред. Ја сам лично уморан и од "жутих" али и од описа "жуте политике".
Замолио бих све вас да усмеримо сви заједно своје мисли ка неком решењу. Да покушамо да понудимо излаз, разговарамо, делимо своје идеје. Међу читаоцима има економиста, професора, привредника, студената, радника...
Желим само да сасвим јасно знамо шта хоћемо и како би то требало да изгледа а не да се ограничавамо на сазнање о свему ономе што не желимо.
Да ми, као грађани, станемо уједнињени и одговорни једни према другима, пред сваку нову власт и да будемо ми ти који ће наметнути њима нашу вољу. То ће значити да смо заиста слободни људи и као такви да се уједињујемо са другим слободним људима ма где на овој нашој напаћеној планети се они налазили.
Препоручи коментар:
30
0
уторак, 06 децембар 2011 23:19
desnica
KANDIDAT SAM TIM SE DICIM TO NE MOZE BITI SVAK.Sinovi brozovih udbasa hrle u obecanu zemlju,BRISELSKU kurtizanu,koju su rascerecili njihovi prijatelji ,BRISELSKI KOMESARI deleci ulaznice za gledanje potonuca evro-TITANIKA.ENGLEZI MUDRO SAVETUJU A NEMCI GAZDUJU.Predsedniku neko mora hitno reci da nema pilota u avionu
Препоручи коментар:
26
1
уторак, 06 децембар 2011 23:32
Pedja Gazivoda
Za nese rukovodstvo se moze reci samo sledece: zna se ko se tera sargarepom i prutom. Ima velike usi...narod ih je odavno prozreo!
Препоручи коментар:
14
0
уторак, 06 децембар 2011 23:37
Татјана
Не знам за друге, али ја нисам видела никога ко се данашњем саопштењу и брисела обрадовао.Иначе, и ја позивам на то да се - ако нас Бог погледа па нас у петак не пљуну том кандидатуром за (вечитог) кандидата - то обележи некаквом прославом, или бар окупљањем да би се обележио дан када нам се поново указала "светлост на крају тунела".
Препоручи коментар:
24
0
уторак, 06 децембар 2011 23:40
Rada
Njima je stalo do nas,vise nego nama do njih. Zasto to ne vidimo!
Препоручи коментар:
15
4
уторак, 06 децембар 2011 23:57
Влада, Србија
@Tradicionalista
Људи су толико огорчени да уопште нису приметили иронију у Вашем тексту, читали су буквално.
Ко зна зашто је то добро!
Препоручи коментар:
20
2
среда, 07 децембар 2011 00:02
DRAGAN RISOVIĆ
борис тадић нас је лагао. у јучерашњој посети крагујевцу у градско шетњи добио је загрљај само једне старије госпође.борис тадић у недостатку а навикнут да буде окружен масом грађана пао је у једини му преостао загрљај као трачак наде да има неког ко му још верује. срећа да цела србија није демента па да поверује у борисове лажи да европа нема нове услове барем не старије од двадесет четири сата. српска влада и борко стефановић више немају времена ни да лично прими нове уцене за српску европску кандидатуру, већ то може да стигне само преко видео линка. брзина нових уцена и време њихових испуњавања могу да се обаве само преко интернета. борис тадић је одабрао- боље још један пораз србије за спас бориса на изборима. у јучерашњем дану кад је обилазио роботизовану фабрику фијата, ону исту у којој је обећавао радна места радницима, импресиониран и изненађен да је само робот
Препоручи коментар:
21
0
среда, 07 децембар 2011 00:10
.....
Одличан текст
Препоручи коментар:
18
0
среда, 07 децембар 2011 00:16
Rada
Ja stvarno mislim da oni imaju veci interes da nas drze u svom dvoristu pod kontrolom.
Препоручи коментар:
15
1
среда, 07 децембар 2011 00:39
Велевестер
Срби морају да се искупе за све несреће које су нанели немачком народу! М Ђ подиже споменик немачким војницима страдалим у Другом светском рату на територији Црне Горе. Србија треба да следи М пример а не да се поводи за германофобом Коштуницом! Коштуница представља највећу опасност, он је спреман да целу Србију претвори у неку нову Ужичку Републику - малигни тумор на телу здраве немачке Европе! Коштуница - тај нови Тито, српски Тито, Тито 21. века - намерава да реанимира политику несврстаности и да се повеже се кинеским маоистима, руским бољшевицима и индијским гандијевцима, у заједничком отпору европском белом човеку... И што је најгоре, мада није био комуниста, он је у дисидентској младости био апологета тзв. радничког самоуправљања, а сада би опет хтео да се ти обични радници о свему питају...
Препоручи коментар:
2
8
среда, 07 децембар 2011 01:02
DRAGAN RISOVIĆ NASTAVAK KOMENTARA
у јучерашњем дану кад је обилазио роботизовану фабрику фијата, ону исту у којој је обећавао радна места радницима, импресиониран и изненађен да је само роботима обезбедио нова радна места. поручујем му да на изборима немају роботи право гласа већ робови које је направила ова власт од својих преварених грађана. робови који у безнађу са читавим породицама скачу у безнађу кроз прозоре, робови који остају без државе на путу који им се нуди као једини спас. треба ли оваквој србији овакав статус кандидата је основно питање, колико ће од србије остати на том путу и може ли србија нешто друго да ради него да буде само путник у европу. путник који путну карту плаћа својом кућом. србија није бескућник, она има своју кућу и нема ток пута који је вреднији од ње саме. србија мора да промени ovaj put ili da izgradi novi sama sa onim što ima, aima iako nas ubeđuju u suprotno. ako ne vide drugi put to ne znači da on ne postoji već znači da su slepi.
Препоручи коментар:
14
0
среда, 07 децембар 2011 01:34
s.p.lajković
Pa ništa....
Препоручи коментар:
5
0
среда, 07 децембар 2011 03:57
Ђука
Одличан текст господине Вукадиновићу.
Препоручи коментар:
7
0
среда, 07 децембар 2011 05:48
Na mladima svet ostaje
"Kada je kosovskim Srbima rekao da siđu s barikada, Tadić je i sebi izrekao istu komandu. On je svoje završio, s kandidaturom ili bez nje." - Vesna Pešić

Ja mislim da iz gorenavedenog citata Vesne Pašić, baš kao i iz ovog Vukadinovićevog teksta, provejava nekakav pesimizam ako ne i defetizam. Možda je Boris izabrao pogrešan (evropski) kurs, možda smo izgubili par godina u tumaranju, promašajima i zaostajanju... Ali, takav je život, ne može sve da bude idealno, ljudi greše... Drugo, mi moramo da imamo u vidu da je Boris mlad čovek i političar i da njegovo vreme tek dolazi. Mladim ljudima treba dati još jednu šansu, a ja sam siguran da će u naredna dva mandata Boris i njegov tim sazreti i da ćemo za desetak godina konačno saznati kuda idu ova država i ovaj narod. Recimo ne malodušnosti i apatiji, dajmo šansu mladosti, lepoti i nadi!
Препоручи коментар:
3
13
среда, 07 децембар 2011 07:57
Dijasporac
Ja se čudim da Srbija uopšte postoji kao država, dva mandata sa Tadićem, šta tek sledi toj Srbiji s obzirom da nije kuvana žaba,nego prepečena, amorfna masa, dezorijentisana,propagandom državnih medija.
Disolucija delova Srbije tek sledi, Tadić je stvorio uslove.
Препоручи коментар:
10
0
среда, 07 децембар 2011 08:38
Dragan
DOS-manlije od 5 oktobra pa na ovamo su toliko pogubljeni da jedini osećaj i asocijacija koji se javlja u vezi sa njima jete krajnji prezir i gađenje.

A zarad čega toliku štetu načiniše narodu koga kao predstavljaju i državi? Zarad iluzije, zarad himere zvane EU i zarad vlastitog onog najprizemnijeg konformizma. Eto šta se dešava kada na vlast zasednu oni koji je nisu dostojni.
Препоручи коментар:
9
0
среда, 07 децембар 2011 09:15
врањанац
Као и увек Ђорђе је у праву и намеће нам озбиљно питање: Шта ће на крају пута остати од Србије?
Препоручи коментар:
7
0
среда, 07 децембар 2011 09:42
Пироћанци
ИЗБОРИ У СРБИЈИ СУ ПОЧЕЛИ И ТО У ПИРОТУ. Додуше симболично сменом руководстава у неколико месних заједница у Тијабари у североисточном делу Пирота. У осталим месним заједницама грађани припремају изборе за ново руководство у њима. На челу месних заједница се доводе млади стучни људи који могу да формирају тимове за опоравак својих малих средина. Изабрали свој пут за равој своје заједнице, локалне самоуправе а и наше Републике Србије. Интересантно је то што део локалне самоуправе пружа огроман отпор јер губи на тим изборима. Не жели да се постојеће стање промени у коме су само поједине месне заједнице, основне школе, установе и јавна предузећа била привилегована и добијала новац. Помогните младима из Тијабаре, јер битка за нашу Србију се не бије само у Бриселу.
Препоручи коментар:
7
1
среда, 07 децембар 2011 09:47
Ana
Elegantno resenje postoji ostavka Borisa Tadica i tog Stefanovica.
Препоручи коментар:
6
0
среда, 07 децембар 2011 10:43
Тридент
@Влада, Србија
Ја сам приметио иронију у тексту који ти браниш. Али нисам се сложио са оним на шта је та иронија циљала. А то је да је Коштуница добар и најбољи. Коштуница је само десно крило "Преокрета". Он је ту да ако се Срби досете и почну поново да мисле о отаџбини, поново почне да проповеда о демократији са националним предзнаком...И оволики број негативних коментара ме радује јер је доказ да су Срби Коштуницу прозрели.
Препоручи коментар:
3
5
среда, 07 децембар 2011 11:16
Шором шајке, а Дунавом чезе
Овом добром приступу проблему , недостаје једна реченица, а то је: све оно што су радили Јеремић и Тадић (они су нас свакодневно бомбардовали мудрим потезима и изјавама) у вези Космета је била фарса, пренемагање, лагање, јер је Космет давно изгубљен, а безобразлук је што то нису одмах рекли када су почели да владају. Јеремић је потрошио на путовања више од половине буџета МСП-а, а сада чак и председник ТСС, умето да тихо нестане из наших живота, живота ове земље да га заборавимо да је постојао на политичкој сцени Србије, да је постојао као индивидуа. Да ли он стварно мисли да ће остати председник ТСС када ДС изгуби на изборима....
Препоручи коментар:
2
1
среда, 07 децембар 2011 11:23
срђан цонић
Једноставан одговор би био неће остати ништа.А шта друго очекивати у земљи где се трочлана породица баци са шестог спрата а нико од надлежних прстом није мрднуо- као да се догодило није-. Сви окрећу леђа и перу руке. Председник нам говори о прераном оптимизму а у земљи влада глад беда и очај. Али нема везе добићемо кандидатуру. Страшно.
Препоручи коментар:
4
0
среда, 07 децембар 2011 11:31
Brko
Na ulice
Препоручи коментар:
5
0
среда, 07 децембар 2011 11:34
....i ja se pitam
"sta li ce...i od cele ove drzave na kraju tog
"putovanja" jos uopste preostati?"
JEDNO VELIKO NISTA, dragi gospodine Vukadinovicu!

Hvala Vam na ovom divnom, i kao uvek trezvenoumnom clanku! Vi ste u medijskoj unisoniji danasnje Srbije, izgleda, jedini istinski "vapijuci glas u pustinji".
Препоручи коментар:
3
0
среда, 07 децембар 2011 13:28
брм
титове пензије и лагодан живот чини их дуговечним..надживеће све тешко живеће младе којима су управо они омогућили тежак живот...па ће опстати верзија о храбром и племенитом МИлошевићу, јер су све сведоке отерали у гроб или (стручније) у САД
Препоручи коментар:
0
2
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]

Нема коментара:

Постави коментар