Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

понедељак, 12. децембар 2011.

Николаус Ламбсдорф: Неизводљиво одвојити дијалог о имену Македоније од претприступних преговора | Хроника

Николаус Ламбсдорф:

Неизводљиво одвојити дијалог о имену

Македоније од претприступних преговора


Хроника
Хроника

Николаус Ламбсдорф: Неизводљиво одвојити дијалог о имену Македоније од претприступних преговора

PDF Штампа Ел. пошта
понедељак, 12. децембар 2011.

Након пресуде у Хагу и поновног одлагања почетка преговора Македоније са ЕУ Николаус Ламбсдорф из немачког Министарства спољних послова, оцењује да Грчка не уцењује ЕУ. Решење треба тражити уз посредовање УН…

Догађаји у Бриселу протекле недеље још једном су потврдили да ће пут ка чланству земаља Западног Балкана бити тежак. Иако се након одлуке суда у Хагу и извештаја Европске комисије очекивао некакав сигнал за Македонију, Савет европских министара још једном је одложио почетак приступних преговора са том земљом. На захтев Грчке, из Брисела је чак изостао било какав коментар на одлуку Међународног суда у Хагу.

Гроф Николаус Ламбсдорф, задужен за Западни Балкан у немачком Министарству спољних послова, на питање: ’да ли то Грчка уцењује Европску унију’, одговара: „Не верујем да Грчка уцењује ЕУ. Грчка је чланица Уније и једна од нас. Тачно је, међутим, то да до сада није пронађено ниједно решење за спор око имена што представља препреку за Скопље и проблем за Европску унију.

Осврћући се на пресуду суда у Хагу, Ламбсдорф каже да сада мора да се утврди какве ће бити њене последице: „То није директна пресуда у спору о имену и не верујем да једна таква, јасно донесена пресуда, може да има и политичке последице. Претпостављам ће се о томе разговарати и са нашим грчким партнерима“, рекао је Ламбсдорф.

У спору око имена надлежне су Уједињене нације. Да ли, међутим, Европска унија заиста може да остане сасвим ван онога што се дешава самом на њеном прагу? Може ли Немачка да помогне у том спору?

„Сумњам да Европска унија може нешто да учини с обзиром на то да је Грчка део ЕУ. Дакле, она је једна од нас. Немачка, сама, тај проблем сигурно не може да реши, али једно је јасно: до решења се мора доћи консензусом, мора се постићи решење са којим ће и Скопље и Атини бити сагласни и са којим ће моћи да се живи. То покушавамо да подстакнемо. Можда баш одлука из Хага нуди могућност за то“, указује Ламбсдорф.

На питање шта мисли о идеји коју је предложила македонска страна да се решавање спора о имену одвоји од приступних преговора, немачки дипломата каже: „И за то је потребна сагласност, односно консензус у Европској унији. Сматрам да би то у овом тренутку било тешко изводљиво. Разумем предлог и природно је да он има смисла, али за све одлуке у ЕУ за које је потребан консензус, неопходна је и сагласност Грчке. Дакле, о томе мора да се разговара са Атином. Сматрам да за решавање питања о имену мора да постоји сагласност и Скопља и Атине“, коментарише за Дојче веле представник немачког Министарства спољних послова грог Николаус Ламбсдорф, задужен за Западни Балкан.

(Дојче веле)

Пристигли коментари (0)

Нема коментара:

Постави коментар