Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

четвртак, 22. децембар 2011.

Уве Новицки: Барикаде нису главно питање решавања ситуације на северу Косова | Хроника

Уве Новицки: Барикаде нису главно питање решавања ситуације на северу Косова | Хроника


Хроника

Уве Новицки: Барикаде нису главно питање решавања ситуације на северу Косова

PDF Штампа Ел. пошта
четвртак, 22. децембар 2011.

Приштина - Портпарол Кфора Уве Новицки изјавио је данас да ће међународне снаге наставити са уклањањем барикада, али да барикаде нису "главно и најважније питање" решавања ситуације на северу Косова.

- Уклањање барикада спада у укупни контекс ситуације на северу Косова, али то није главно и најважније питање. Главно питање је да се постигне ситуација у којој ће све стране међусобно разговарати и почети да гледају унапред и делују у складу с тим - истакао је Новицки у изјави Танјугу.

Кфор ће, према његовим речима, "можда и убудуће морати да уклања барикаде, јер обезбеђивање слободе кретања спада у посао због којег је Кфор на Косову".

- Али, уклањање барикада само ради уклањања барикада не представља напредак - указао је портпарол међународне војне мисије.

Говорећи о инцидентима на барикадама, Новицки је нагласио да су протести као такви "добра ствар":

- Мислим да су протести добра ствар. Кфор поштује протесте све док су легални и док представљају израз незадовољства народа, као што је увек и чинио. Међутим, не прихватамо никакво насиље над војницима Кфора јер ми смо ту да бисмо обезбедили слободу кретања - објаснио је Новицки.

(Танјуг)

Пристигли коментари (0)
Фејсбук Твитер


Stav SAD koči kompromis

Beta pre 3 sata

BEOGRAD, 21. decembra 2011. (Beta) - Američki diplomata Džerard Galuči izjavio je da vlasti u Prištini neće biti spremne na kompromis sa Srbijom sve dok imaju podršku SAD da traže "sto odsto svega što žele".

"Sve dok SAD podržavaju i ohrabruju Prištinu da traži sto odsto svega što želi - ukidanje paralelnih institucija, postavljanje granice na severu i primenu Ahtisarijevog plana na isti način kao što je to uradjeno južno od Ibra kosovska strana neće biti otvorena za kompromise", rekao je Galuči u intervjuu za izdanje lista Blic od četvrtka.

Galuči, bivši regionalni predstavnik UN u Kosovskoj Mitrovici, rekao je da je jedan od mogućih rešenja problema Kosova primena "dvojnog suvereniteta" što bi omogućilo da Srbija prestane da blokira članstvo Kosova u medjunarodnim organizacijama i svaki član medjunarodne zajednice odlučivao bi sam za sebe da li da prizna Kosovo ili ne.

U tom slučju bi Srbija, kako je rekao, mogla da nastavi da podržava kosovske Srbe posredstvom Ahtisarijevog plana jer praktična podrška i saradnja s opštinama u kojima su Srbi većina, ne povlači političko pitanje statusa.

(Beta, 22.12.2011)


Хроника

Џерард Галучи: Приштина неће бити спремна на компромис све док има подршку САД

PDF Штампа Ел. пошта
четвртак, 22. децембар 2011.

БЕОГРАД -Амерички дипломата Џерард Галучи изјавио је да власти у Приштини неће бити спремне на компромис са Србијом све док имају подршку САД да траже "сто одсто свега што желе".

"Све док САД подржавају и охрабрују Приштину да тражи сто одсто свега што жели - укидање паралелних институција, постављање границе на северу и примену Ахтисаријевог плана на исти начин као што је то урађено јужно од Ибра косовска страна неће бити отворена за компромисе", рекао је Галучи у интервјуу за Блиц.

Галучи, бивши регионални представник УН у Косовској Митровици, рекао је да је један од могућих решења проблема Косова примена "двојног суверенитета".

"Могућност двојног суверенитета у ствари би могла бити примењена више на питање статуса целог Косова. Другим речима омогућила би обема странама да полажу суверенитет на Косово", рекао је он.

По Галучију, то би омогућило да Србија престане да блокира чланство Косова у међународним организацијама и сваки члан међународне заједнице одлучивао би сам за себе да ли да призна Косово или не.

Србија би, како је навео, могла да настави да подржава косовске Србе посредством Ахтисаријевог плана јер практична подршка и сарадња с општинама у којима су Срби већина не повлачи за собом политичко питање статуса.

Упитан да ли је помињање поделе Косова угрозило позиције Србије, јер су САД и Немачка у жељи да то спрече појачале притисак на њу, он је рекао да је подела Косова реалност и да се поставља питање шта урадити са њом.

"Разграничење би могло да буде само једна могућност. Специјални статус за север је друга могућност. Могућност двојног суверенитета је посебна опција", рекао је Галучи.

Према његовим речима, кључно питање није позиција Србије на Косову, него неспособност земаља које подржавају Приштину (Квинта) да прихвате то што становници севера одбијају власт Приштине.

"Такође, Србија не може једноставно да се одрекне Косова. Изгледа да се Немачка и САД више залажу за то да се управо то наметне и то је проблем", рекао је Галучи.

Галучи сматра да то онемогућава компромис и да у случају примене било каквог вида силе може водити даљим сукобима.

(Бета)

Фејсбук ТвитерЏерард Галучи: Приштина неће бити спремна на компромис све док има подршку САД

четвртак, 22 децембар 2011 09:27
zoran
"Могућност двојног суверенитета у ствари би могла бити примењена више на питање статуса целог Косова


I dvojni suverinitet je kao BT ideja, a?
Препоручи коментар:
5
0
четвртак, 22 децембар 2011 09:41
.....
Нестаће и та подршка једног дана
Препоручи коментар:
9
0
четвртак, 22 децембар 2011 09:45
1244
1244
Препоручи коментар:
11
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]Нема коментара:

Постави коментар