Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

среда, 07. децембар 2011.

Да ли је могућа сецесија Републике Српске | Преносимо

Да ли је могућа сецесија Републике Српске | Преносимо

Преносимо

Да ли је могућа сецесија Републике Српске

PDF Штампа Ел. пошта
Емил Влајки
уторак, 06. децембар 2011.

(Фокус, 5. 12. 2011)

Сецесија значи отцјепљење, одвајање. Овај се термин употребљава у политици када се становници неког подручја организирани у политички/вјерски/национални покрет територијално одвајају од остатка неке државотворне цјелине. У нашем контексту се често говори о могућем одвајању Републике Српске од Босне и Херцеговине. Моћници свијета неке сецесије толерирају и понекад војно подупиру, а неке не. Тако су биле толериране сецесије Словеније и Хрватске од Југославије, те Космета од Србије, а истовремено они не мисле толерирати сецесију РС од БиХ. Логика моћника Запада који мисле да владају свијетом је, као и код Божје воље, апсолутно мистериозна и то због тога што се, у суштини, своди на америчке националне интересе који су далеко од тога да буду еуропски. Примјера за ову тезу је безброј и узмимо само један: ОСЦЕ (Организација за безбједност и еуропску кооперацију) има увијек на свом челу неког Американца.

Петак, 02/12/2011

Улазим у свој уред. Тајник ми доноси један србофопски лист из Федерације и показује ми чланак са сликом корица једне књиге са насловом "Сецесија - зборник научних радова", а која је наводно снимљена у палачи Предсједништва РС. Овај дневни лист сугерира да се ту ради о Додиковим тајним плановима којима се припрема отцјепљење Републике Српске, а тражи се мој коментар. Немам појма о чему се ради и силазим кат ниже. Улазим у Секретаријат предсједника да видим ту публикацију. Секретарица ми вели да је за то чула, али да књиге нема. Напокон, добивам књигу и листам је. Ухвати ме смијех, јер сам ту исту купио прије пар мјесеци на београдском сајму књига. Ради се заиста о зборнику радова о сецесији англосаксонских аутора. Нема ту ни Додика, ни РС.

Али су мене у том часу мучиле друге бриге. Иако сам професор факултета и потпредсједник републике, подстанар сам. Нашао сам неки станчић од 40 квадрата којег бих купио на кредит, па сам тражио неког тко би ми помогао у разумијевању правне процедуре око кредитирања. И док сам истовремено размишљао о сецесији и кредиту, наишао је Додик. Замолим га за минуту времена. Сједнемо у сусједну празну просторију. Након "како здравље", пита ме што мислим о књизи о сецесији. Одговарам да сам ту књигу купио прије пар мјесеци и да је она правне природе, али да сецесије у доба овог новог свјетског поретка немају никакве везе с аргументима права него с аргументом силе. Искориштавам прилику и постављам му глупо питање у вези с кредитним олакшицама. Он види да нисмо на истим валним дужинама, каже да му се жури и растајемо се.

Српство се брани на Косову

Накнадно сам схватио колико сам испао неумјестан када сам Додику поставио питање о кредитирању стана. Био сам љут на самог себе и почео сам размишљати о насиљу, сецесији и националном идентитету. Мисаони ток ме је довео до Космета, гдје сам Србима на сјеверу сугерирао да се оформе као јединствено политичко тијело на том територију које ће, мада аутономно, и даље бити у саставу Србије, јер ће тако лакше презентирати своје ставове пред међународном јавношћу. Они су тај приједлог одбили, мада мислим да ће то на крају, ипак, учинити.

Ситуација је, по мом мишљењу, слиједећа. Србијанска политичка елита на власти је Космет отписала зато јер се нада да ће тако лакше ући у Еуропу. Највећи дио Срба који су доље остали након НАТО окупације 1999. сконцентриран је сјеверно од Ибра и живи тамо као у концентрационом логору окружен бодљикавом жицом постављеном од НАТО и властитим барикадама. Атмосфера је слична оној у Варшавском гету 1944. када су се Јевреји дигли на устанак против нациста да би коначно сви били побијени. Отписивати један дио свог територија и не борити се за њега, показало се у повијести за многе земље погубним. Треба се само сјетити погрешног мишљења тадашњег југославенског руководства које је сматрало да одлазак Словеније из СФРЈ неће бити штетан по цјелину земље. Након тога је распад Југославије био неминован. Мутатис мутандис, иста би се ствар могла десити Србији, јер би након Космета на ред, што се тиче сецесија, засигурно дошле Војводина и Рашка област (Санџак). А након тога би се уништавање српства врло брзо наставило и у Републици Српској. Јер уништавање свега што је српско на Балкану је главни циљ такозване међународне заједнице.

У ствари, оно што се десило на сјеверном дијелу Космета у многочему је помутило рачуне "великом брату" и његовим вазалима и снагаторима. Тамо су се Срби, на гандијевски начин, супротставили и окупаторима и приљежној србијанској политичкој елити. Како ће се та неравноправна борба завршити, неизвјесно је, али већ сада поприма облике античке трагедије.

Што се планира с Републиком Српском?

Ја сам у више наврата писао и говорио о томе да границе на Балкану још нису фиксиране. По мом мишљењу, неочекивани отпор Срба на сјеверном дијелу Космета (а можда и, додатно, афера с Ираном?) пореметио је планове свјетским силницима у погледу РС. Њихов циљ је био да изазову институционалну, продужену кризу око конституирања власти на нивоу БиХ и да онда "с правом" интервенирају. Додик је то интуитивно схватио и био је спреман на све врсте компромиса. Али се увијек нађе нетко тко ће омести конституирање државне власти.

У међувремену, "међународна заједница" је "повела 1:0" присиливши РС да се код Брчког одрекне свог територијалног континуитета. Ствар је, за сада, симболичког значења, али са несагледивим посљедицама. О томе да ће се РС и стварно подијелити на притисак и по вољи "међународне заједнице" ако се нешто не уради, већ сам писао у "Фокусу".

Што било да било, чим Америка среди ствари на Космету, тако што ће Србија де факто признати другу албанску државу, на реду је Република Српска. Ја више не вјерујем, иако је и такав сценарио могућ, да је на дневном реду централизација БиХ у корист Бошњака. Берлин у овом часу прикривено активно подржава Хрвате вјеројатно свјестан да се ширење исламизације на Балкану мора спријечити, а Америка ова настојања Њемачке неће моћи у потпуности контрирати.

С друге стране, "велики брат" жели, инсистирајући на исламизацији ових простора, жели, као што је претходно речено, да сатре све што је српско (по њему, потенцијално руско). У том смислу, варијанта цијепања РС на два дијела, с тим да се и источни дио РС разбије на два дијела како би се омогућило спајање Сарајева са Санџаком, није толико немогућа.

Да ли је сецесија РС могућа?

У свјетлу претходних размишљања, РС ће морати нешто превентивно подузети уколико се наговјештај мојих претпоставки појави теоријски и практично. Отворена сецесија највјеројатније није могућа. За то је потребна снажна подршка оних који би могли парирати Западу. Али, ако то вријеме дође, можда ће се морати ићи на једнострано проглашење РС као конфедералне јединице у оквиру БиХ. Ентитет у међународном праву има крајње нејасно значење, док код конфедерације тих нејасноћа углавном нема. То ће врло брзо бити могуће остварити као реалистично рјешење БиХ кризе која намјерно (ре)продуцира и служи зато да би се српски народ у овој "немогућој држави" (Ненад Кецмановић) бацио на кољена територијално и духовно. Било би добро да, с тим у вези, дође до формирања латентне коалиције између СНСД и СДС унутар РС, као што је то урађено између те двије странке на нивоу БиХ. На руку овој конфедералној опцији стоје и несређени односи у Федерацији. Подршку РС као конфедералној јединици би засигурно дала и руска Дума, као и будући новоизабрани предсједник Русије.

Наравно, дај Боже да до оваквог сценарија не дође и да је Додиков тактички геније у стању парирати настојањима уперених против РС. Ипак, ни најбоља тактика не може имати пуно успјеха против добро конципиране стратегије у којој се "велики брат" већ извјештио дјелујући против свих оних којима је желио нашкодити.

[ Почетна страна ]


Да ли је могућа сецесија Републике Српске

уторак, 06 децембар 2011 13:43
синиша
Ако сам схватио Влајки не зна шта је српска стратегија па очекује одговор на то питање.
Српска национална стратегија је јасна задњих петсто година. Српски народ и српска држава баш исто као и све друге мале државе и мали народи мора уз некога и нешто да се веже. То нешто је Русија. Русија је гарант Републике Српске.

Без везивања малог српског брода уз велику руску лађу нема ни Србије ни Срба, а још мање Републике Серпске.

Русија је исукала искендере. Никада у историји се није десило да исуче мач без потребе. Дакле биће бубања.
Са друге стране Немачка, а ни САД немају одговор на Искендере.
Повољно је што Русија у ову фазу светских односа улази економски надмоћнија од супарника, а неповољно је што касни са развојем морнарице.
Карте на Балкану ће писати Искендери, супарници Руисије и Србије и Републике Српске немају одговор на то.

Раније су се карте цртале мачем, данас Искендерима.

П.С. вехабије су предњи одреди НАТО.
Препоручи коментар:
45
3
уторак, 06 децембар 2011 13:47
Prvo skoči pa reci hop
Znate li da Republika Srpska ima dva potpredsjednika?

Sasvim je shvatljivo ako ne znate da postoje dva potpredjednika i da je jedan bošnjački, a drugi hrvatski, dok Srbin uvijek mora biti predsjednik. Ravnopravan i konstitutivan odnos nema šta.

Jedan potpredsjednik je Emil Vlajki i on se karakteriše kao "hrvatski", a drugi je? Opet ne znate. Shvatljivo. Drugi je Enes Suljkanović, Bošnjak.

E razlika između Enesa i Emila je u tome što su Enesa izabrali Bošnjaci iz Republike Srpske i što Enes svoj potpredsjednički mandat koristi u okvirima svoje ustavne funkcije da brine o Bošnjacima Republike Srpske.

A Emila, deklariranog Hrvata, su ozabrali Srbi Republike Srpske i sasvim je prirodno da se brineš o onome ko te izabrao, čak i ako to podrazumijeva branjenje srpstva na granicama Kosova.

Osim što moljaka Dodika za kredit, zapita li se Emil Vlajki ikad koja je njegova ustavna funkcija i čije interese on treba da brani? Hrvatske ili srpske?
Препоручи коментар:
5
71
уторак, 06 децембар 2011 13:55
Бели Орао
Драги су ми и Платон и истина.
Препоручи коментар:
18
1
уторак, 06 децембар 2011 14:15
aca
БИХ је састављена од два ентитета (није много нејасно има у рјечницима ) један ентитет је федерација састављена од федералних елемената (мини државе као у Швајцарској ) кантона , други ентитет је република .
Како се зове заједница републике и федерације ?
Да ли федерација може у свом саставу имати другу федерацију (Југославија је имала ,зато се и распала ) ја мислим да не може , дакле БИХ је сада по уставу Конфедерација или УНија .Сваки Ентитет је имао своју војску по уставу , да не набрајамо друге елементе конфедерације .
Федерализација БИХ значи улазак РС у ФБИХ и прелазак Српске из републике у кантон .
БИХ је минимално конфедерација и ту се нема шта проглашавати , једино повратити отето .
Насилно промијењен Устав и одлуке корумпираних политичара ,а супротно вољи народа не могу бити легалне .
Ако ми дате све што имате , ја ћу вама дати оно што вам остане .
Препоручи коментар:
15
1
уторак, 06 децембар 2011 14:19
Goran Jovanović
Naprosto čovjek ne zna kako se postaviti kada čuje ili pročita Komšićev i Vlajkijev hrvatski jezik. Ne znam što će im sve to, kada je i njima samima jasno tko ih je i s kojom nemjerom izabrao. No, ako im je neka utjeha, nisu ni ovi iz dva HDZ-a bogzna kako bolji. Da su hadezeovci doista nešto valjali, ne bi se otvorio ogroman djelatni prostor za političare poput Željka Komšića i Emila Vlajkija.
Препоручи коментар:
3
30
уторак, 06 децембар 2011 15:58
синиша @ Prvo skoči pa reci hop
Морам вас похвалити, све сте погодили. Нисам знао да Република Српска има два подпредседника и нисам знао како се зове подпредседник Бошњак.

Узгред буди речено и не интересује ме и зашто би то било важно.

Да ли је вама познато да 1992 године када је проглашена Република Српска Скупштина Републике Српске и Председник, Др Караџић нису сменили са функције ниједног судију, ни једног тужиоца тада се писало муслимана са великим М. Касније су промењени у Бошњаке.
Да ли вам је познато да су судови добили упуство и препоруку да судски гоне сваки случај националне дискриминације на територији Републике Српске почињене према Хрватима и муслиманима.

Ако се буду мењали границе мењаће се "искендерима". Ту ни Срби ни Бошњаци не могу ништа променити, још мање Влајки и тај ваш, нисам запамтио, и зашто бих, а богами ни Додик, ни Изетбеговић, ни Давутоглу ни Тадић ни Марко ни Јанко.

Важно је да суд ради и да има хлеба а границе ихај то је посао за Русију и САД и можда Немачку мало.
Препоручи коментар:
11
2
уторак, 06 децембар 2011 16:03
aca
А признавање да Брчко није у саставу РС је посебан случај . По тој сумњивој одлуци о Брчком у којој се Додик спомиње лично , дистрикт није посебна територија ,већ власништво оба ентитета , па је једино нормално да граница РС укључује општину Брчко ,а тако исто и ФБИХ .
Препоручи коментар:
7
0
уторак, 06 децембар 2011 16:24
alkar
ni iskenderi ni rusi nemogu spasit srbe od njih samih.nista niste naučili,nazalost."genij" sjor dodika i vasa politička nadmenost i slipoća će vas zavit u crno.
Препоручи коментар:
2
24
уторак, 06 децембар 2011 16:24
thinking maize@ Prvo skoči pa reci hop
А шта ћемо БОЛАН са "хрватским" "представником" Комшићем у Председништву БиХ!? Ко га оно беше изабра!? Хрватски народ у БиХ!? Ма НЕ ЗАСМЕЈАВАЈ ме! АЛООО бре, доста са том мулти-култи причом, па то НЕ ПИЈЕ ВОДУ ни у Америци!?
Препоручи коментар:
18
1
уторак, 06 децембар 2011 16:50
Averoes
Svaki novi tekst iz RS je sve vise zbunjujuci. Cas se kunu u Dejton, i to u slovo Dejtona, gdje je RS entitet, a cas bi da se proglase konfederalnom jedinicom. Onda su tu bile i prijetnje referendumom i sta sve ne. To govori samo jedno, da oni nemaju pojma sta ce sa sobom, i samo bacaju prasinu u oci narodu da bi opstali na vlasti. Svaki pokusaj secesije zna se sta donosi. Sto se tice Rusa, oni su vam bili i garant za Kosovo pa vidimo. Rusi jedva cekaju da se tuku sa svima zbog Srba. Rusi prije svega gledaju svoja posla, evo vidimo oni nemaju utjecaja na dogadjanja u svijetu toliko koliko vi vjerujete. NATO bombardova Jugoslaviju, Rusi ne pomogase, Libiju, ukoro mozda i Siriju, Iran... Sta rade Rusi? Amerika pravi baze po Evropi, eno im je na Kosvou. Bajden je prije neki dan u Turskoj rekao da ocekuje da Turska preuzme lidersku ulogu na Balkanu i to je jedino izvesno za sada na Balkanu.
Препоручи коментар:
5
24
уторак, 06 децембар 2011 18:05
синиша @ Averoes
То што је Бајден рекао да је Турска главна јесте вама нешто, али верујте мени није.

Границе се не пишу језиком нити вољом за моћ него само и једино "искендерима".
Употреба "искендера" зависи од два момента 1. дали Русија цени да је њен интерес угрожен и 2. да ли има одлучности да се употреби

Мислим да вам поређења нису адекватна. Да Русија зарати са САД због Либије, исто као да САД зарати са Русијом због Грузије.
Да вас подсетим шта је тад рекао амерички председник Буш: "Нисмо луди да заратимо са Русијом".

Руси имају гасовод који иде преко Србије и Републике Српске. Где је гасовод ту је и ватрена контрола.
Тај гас треба и Италији и немачкој, без њега су стали. Мислите да ће Руси тај интерес препустити због ваше енергичне изјаве.

Пуно боља историјска аналогија је Други светски рат.
Да ви имате "искендере" би ли њима штитили ваше територије и интересе?
Препоручи коментар:
11
0
уторак, 06 децембар 2011 19:52
@Averoes
Doktore, mnogo si srećan čim se pomene uticaj turske?
Ajde, možete vi i gore da nadjete, arabiju recimo.
Препоручи коментар:
8
0
уторак, 06 децембар 2011 20:32
filozofija
Gospodin Vlajki odlicno razumije problematiku i predvidja razvoj ovog bosanskog reality showa. Mislim da Srpska opstaje neovisno o politici Srbije prema kosovskom pitanju i da muslimanska vlast u Sarajevu nema kapacitet da politicki vodi ni kanton Sarajevo a kamo li nesto sire.
Gospodine alkar ovo je drugi tekst. Nema veze sa Hrvatskom. Pa ne moze Vam biti ista retorika na potpuno razlicite teme. Vi vjerojatno i na temu o globalnom zagrijavanju pricate o velikosrbima.
Препоручи коментар:
5
0
уторак, 06 децембар 2011 21:37
alkar@filozofija
moja poanta je bila da nista niste naučili iz povijesti-poznata srpska nadmenost i bizantinski mentalitet vas vode u propast.živite u prošlosti i mitovima o kvazi slobodarskim tradicijama.nikome nedate prava koja trazite za sebe i non stop ste u ratnom tonusu i konfliktusa svima.imate fetiš zrtve i neprijatelja-ne funkcionirate ako niste zrtva i ako nemate neprijatelja.
Препоручи коментар:
3
13
уторак, 06 децембар 2011 21:59
Filozofija @Alkar
A vi biste da se mjenjate sa nama pa da malo vi sada budete zrtve, jel'da?! Mislim, vjerojatno vcam je dodijala uloga tlacitelja, nacista, separatista, pa hocete malo na ovu stranu?! Sta pricate, alkaru?! Mi vasa misljenja uvazavamo, ali ne mozete, covjece, na svaku temu pisati o Vukovaru. Jednostavno, to postaje manija gonjenja, vas kao da Srbi proganjaju! Koliko god puta da vam ponovimo da ste indoktrinisani, Vi tvrdoglavo halabucete, a ni jednu rijec nemate o Oluji! To vam je sasvim logican slijed dogadjaja, sto govori koliko ste ogrezli u jednomisliju. Mislim da nema dobrih i losih naroda. Nemojte toliko pjeniti, porasce vam pritisak, pa s kim cemo se onda raspravljati!
Препоручи коментар:
10
0
среда, 07 децембар 2011 09:25
Prvo skoči pa reci hop
@siniša

Izjavili ste sljedeće:

"Da li je vama poznato da 1992 godine kada je proglašena Republika Srpska Skupština Republike Srpske i Predsednik, Dr Karadžić nisu smenili sa funkcije nijednog sudiju, ni jednog tužioca... Da li vam je poznato da su sudovi dobili upustvo i preporuku da sudski gone svaki slučaj nacionalne diskriminacije..."

Možete li dostaviti neki dokaz, uputiti na neki zvaničan izvor u vezi sa ovim ili je dovoljno da ste vi to izjavili i da je ta izjava ništa drugo no istina i samo istina? Tvrdnja bez dokaza je laž i obmana.

Usput, pisalo je svašta i u Ustavu RS 1992. godine u pogledu garancija vjere i nacije, pa smo vidjeli kako je Karadžić poštivao vlastiti ustav. Vjerovatno se taj ustav mislio primijenjivati nakon što se etnički očisti sve nesrpsko, pa da te ustavne garancije vrijede za onih 2 % preostalih nesrba.

Srbi RS-a ne poštuju Ustav RS u miru, a kamoli ratni Ustav. Ko to danas istinski štuje da je RS entitet tri ravnopravna naroda?
Препоручи коментар:
0
3
среда, 07 децембар 2011 10:06
Filozofija @ Prvo skoci...
Dovoljan dokaz o postovanju prava sva tri naroda je Banja Luka, koja je svakako multietnicka u odnosu na svemuslimansko Sarajevo. Imate primjer gradica Janje nadomak Bijeljine, koji je i za vrijeme rata i sada ostao etnicki nepromjenjen: muslimanski. Ljudi su ostali na svojim ognjistima i danas zive u miru. Slicnu paradigmu u Federaciji ne mogu da nadjem, jer je nema.
Препоручи коментар:
3
1
среда, 07 децембар 2011 10:22
синиша @ Prvo skoči pa reci hop
То за судије ми је рекао Др Караџић лично. Он има доказе. Разговарали смо 1992. и питао ме "Чега се треба бојати".
Одговорио сам му "Алијиног карактера, одиграће патолошку игру ШУТНИ МЕ".

То је она психопатолошка игра у улици Васе Мискина и пијаци Маркале, кад они смаи изазову инциент и несрећу и онда оптуже другу страну.

Што се доказа за моју тврдњу тиче, не постоји ни један муслиман и Хрват не само судија, полицајац или тужилац, него и радник, учитељ, универзитетски професор који је отпуштен или малтретиран на послу у било ком месту у РС.

Не спорим да су многи сами напустили по властитом избору, не рачунам МОС.

Насупрот томе у Сарајеву, Мостару, Зеници била су масовна отпуштања по националној основи, са свих радних места, али и забрана напуштања стана или града док те они МОС или ХОС не одведу.

Муслимани су по својој вољи могли да напусте Приједор, али Срби нису могли Мостар.
Забрана кретања је ратни злочин.

Имам много, хиљаде доказа и за једне и друге тврдње.
Препоручи коментар:
5
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]Нема коментара:

Постави коментар