Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

субота, 03. децембар 2011.

Ваши" и "наши" гени | Полемике

Ваши" и "наши" гени | Полемике

Полемике

"Ваши" и "наши" гени

PDF Штампа Ел. пошта
Драган Приморац
понедељак, 28. новембар 2011.

Поводом текста "Хрвати и Бошњаци нам после српског језика позајмљују и гене"

Поштовани господине главни уредниче,

Неколико Ваших сурадника ме је упозорило на чланак који је недавно објављен на страницама Вашег цијењеног портала под називом "Хрвати и Бошњаци нам после српског језика позајмљују и гене". Потписани аутор чланка је господин Божидар Маслаћ. Из мени (и вјеројатно и Вама) потпуно непознатих разлога господин Маслаћ ради интерпретацију генетских резултата које смо тијеком посљедњих 13 година добили по питању истраживања подријетла народа те ми у уста ставља "нове научно-политичке конструкције" о генетском подријетлу Хрвата и Срба. Моја скупина, која укључује водеће свјетске знанственике с најпрестижнијих свјетских свеучилишта, НИКАДА се није бавила било каквим политичким интерпретацијама генетике те НИКАДА у било којем контекту није судјеловала у интерпретацији подријетла Срба.

Господин Маслаћ наводи да му као извор информација служе интернетски "Форуми" и коментари гдје се спомињу наши резултати. Непотребно је напомињати да интернетски "Форуми" нису мјеста гдје знанственици објављују своје радове или мјеста релевантних знанствених расправа.

У нашим истраживањима, судјеловали су знанственици из више од 20-так држава, међу њима и Срби, одлични знанственици и драге колеге (као нпр. у раду објављеном у Annals of Human Genetics који достављам у прилогу). Исто тако достављам Вам и два рада објављена у водећем свјетском знанственом часопису Science те European Journal of Human Genetics, који су темељни радови за разумјевање процеса који су се на нашим просторима догађала тијеком Неолитика и Палеолитика. Врло занимљиве резултате везане уз Hg I, можете пронаћи и у раду објављеном у American Journal of Human Genetics који Вам исто тако достављам.

У знаности углавном влада парадигма да не постоје "Ваши" и "Наши" знанственици, постоје они који су добри и и који мјењају свијет на боље и они који то нису. У прилогу достављам Вам још један форензички рад (управо објављен) који је настао као плод регионалне сурадње по питању размјене информација из DNA база податка, а све у сврху борбе против организираног криминала који је и "Ваш" и "Наш". Ни у том случају знаност не трпи политизацију нити "форумске интерпретације" већ се држи истине без обзира о коме се радило.

Господин Маслаћ је у свом тексту навео једну прекрасну мисао "Злоупотреба науке да би се постигли политички циљеви или стварала митоманија како би се излечили разни комплекси могу водити само у несреће." У потпуности се слажем с њим и најискреније му предлажем да своје цијењене чланке пише вођен с том мишљу.

Аутор је хрватски педијатар, форензирач и генетичар. Од 2003. до 2009. био је министар науке, образовања и спорта у Влади Хрватске

Поштовани господине Приморац,

Захваљујемо Вам на јављању и интервенцији. Ја сам друштвени научник и моје познавање поменуте проблематике је апсолутно минорно, а ни интересовање за ту област није ништа веће. Оно што ме, међутим, занима јесте популарно-научна интерпретација и "употреба" одређених научних резултата, што нас је и навело да објавимо поменути чланак г. Маслаћа, који се, иначе, и сам углавном бави медијским и културно-критичким темама. Управо тај аспект читаве ове ствари нас је, пре свега, и занимао, а не пресуђивање у специјално-научним питањима за која немамо ни квалификација ни интересовања. Но, у мери у којој су текст г. Маслаћа, а поготово поједини коментари, отишли даље од тога и задрли у сферу Ваше научне компетенције и/или интегритета, ја сам спреман да Вам се најискреније извиним. Али, уколико већ пратите сличне медијске и интернет "одјеке" Ваших и сличних истраживања, могли сте приметити да је слично "бркање нивоа" готово опште место и да нипошто није отпочело текстом г. Маслаћа. (Не кажем да то било кога треба да блокира или одврати од истраживања, али сви ми који нешто пишемо и публикујемо морамо увек имати на уму и могућност различитих дневно-политичких читања и (зло)употреба.) С поштовањем, Ђорђе Вукадиновић ПС. Ми смо Ваше писмо-реаговање управо објавили (као што ћемо и овај мој одговор), али га у случају Вашег инсистирања можемо и повући. Но, чини нам се да је за све боље да остане траг.
Фејсбук Твитер"Ваши" и "наши" гени

понедељак, 28 новембар 2011 12:23
aca
А ко је Марко Гај ? КАда ће он искористити џокера , аргументи на насловној ?
А када чујем ово Међународна , то ми некако улијева сигурности поузданост , ваљда сам временом увјерен да уз ту ријеч иде истина и правда .
Рецимо да се заједничка наднационална држава разбије на националне , па да онда националне уђу у наднационалну структуру ЕУ , то су међународни принципи . Па да уведемо границе и царине , да бисмо 30 година радили на томе да укинемо границе и царине , рецимо прије 20год ХРВ , па 10 БИХ , па 5 ЦГ , а сада треба да уведемо границу са КОсовома да би се приближили ЕУ и радили на укидању граница следећих 30 година , а ко не вјерује нека пита Међународне стручњаке .
Препоручи коментар:
26
0
понедељак, 28 новембар 2011 13:02
ALKAR
MISLIM DA SU OBA GOSPODINA U PRAVU i gosp primorac i gosp vukadinović-osim gosp maslaća.nema "vasih i nasih" već istina.dotični gosp maslać politizira i konstruira nesto u sta se ne razumi.ali mitovanje i stvaranje konstrukcija koje bi opravdalo "velikosrpska predanja i povijest" koju uporno iznose velikosrpski političari i komentatori na ovom sajtu.unaprid se izvinjavan mom bivsen ministru gosp primorcu na momen načinu pisanja i neuprotrebe velikih slova i gramatike(dodijala mi je u razredu).doduse nefali nista ni mojoj vlaskoj ikavici(za velikosrbe -ne vlasi već vlaji).ja se isto ne razumin u genetiku ali mogu na realan način uspoređivat rezultate i formirat svoje misljenje.zato oni koji falsificiraju i iskrivljuju rezultate dnk analiza u sluzbi velikosrpske politike neka se ostave ćorava posla.pozdrav gospodinu ministru primorcu.
Препоручи коментар:
6
45
понедељак, 28 новембар 2011 13:23
Симић Манојло
Па, стварно. Како смо могли и да посумњамо да су
у демократској Хрватској, науке и уметности у служби прљаве политике.
Нарочито је занимљив научни приступ протеривању
читавог једног Народа,из демократске Хрватске.
Али то је већ у домену нацистичке генетике, којој
у демократској Хрватској нема места.
Препоручи коментар:
34
4
понедељак, 28 новембар 2011 13:40
брм
комични су му научници који одбијају сваки уплив идеологије у њихов рад...па сама поставка рада на који нам је дао линк је идеолошка - полази од мултиетницистичке идеолошке претпоставке да у Босни постоји више народа... па онда са као навучемо да као "Хрвати" имају више ових а "Срби" више оних не-знам-већ-чега...уствари се радо о становништву приобалног појаса које се сада идеолошки већински изјашњава као Хрвати и стамвништву унутрашњости... до приобалог појаса једноставно миграције варвара нису стизале у толиком обиму...и пта је следећи корак - ПРОГАЛСИТИ ПРИОБАЛНО СТАНОВНИШТВО ЦРНЕ ГИОРФЕ (ЗА БЛИСКЕ ИЛИ) ХРВАТИМА..јер се из истих разлога разликују од становништва равница и брда "Срба"...
нека упореде становништво Славоније и Далмације рецимо..па да видим колико се "Хрвати" разликују...
Препоручи коментар:
34
3
понедељак, 28 новембар 2011 13:55
siniša @ alkar
Problem sa vama, ne samo sa vama alkar, nego i sa vašim ministrom je u tome što vi nemate sa kim da pričate o bilo čemu nego sa Srbima. Što svoje stavove na iste teme, sada je teme analiza DNA, ne iznesete negde u nekom italijanskom ili nemačkom časopisu ili portalu? Što to što imate da kažete ne kažete Nemcima i Italijanima?

Ja ću vam reći. Neće da vas slušaju. Nije im bitno šta vi govorite o bilo čemu. Ignorišu vas.

Mi Srbi, sada imamo neke budi Bog sa nama vlasti kojima je neko u EU naredio da moramo sa vama da pričamo, da moramo da slušamo vaše pevače na radiju, da moramo da puštamo vaše serije, da vaši pseudonaučnici trućaju po našim skupovima i portalima. I mi jadni sve to moramo da trpimo. Nije nama lako.

Milošević je bio malo odlučniji pa vas je tetirao kao i zaslužujete. Vatikan i Nemačka nas kažnjavaju tako što nas teraju da komuniciramo sa vama, a oni sami to isto neće.

Šta smo mi Bogu zgrešili da imamo ikakvog posla sa vama.
Препоручи коментар:
36
2
понедељак, 28 новембар 2011 15:09
Божа
Не постоји начин да Приморац демантује да задирање у генеологију Неолитика и Палеолитика није у служби градње "историјског права Германа" и њихових сателита и да то није политичко питање. Није он једини који се бавио науком, а накнадно се испостави да је то "политичка наука". Ваљда је већ сада свестан којим је правцем та његова "наука" кренула. Као случајно кренула ка Словенима, Германима, Србима, Хрватима и инима у време Неолитика и Палеолитика. Не, ово "мапирање" и тумачење мапа иде из исте кухиње у којој је и смишљена та бесмилена идеја. Није то само на "српским форумима". Има много и "америчких форума" који наведена "научна открића" стављају испред археологије, лингистике, топономије, митологије, народних предања... На та "научна открића" се већ позивају многи историчари и износе "неприкосновену истину". "Генеолошки докази" треба у будућности да буду "крунски докази" "историјских права". Ово је суштина, а Приморчеве приче су приче орвеловског вокабулара.
Препоручи коментар:
28
3
понедељак, 28 новембар 2011 16:28
Влада Канада
Очигледно је ова "фина католичка господа", који са "примитивним" православним Србима немају "никакве" везе, не могу да признају да бар 50% њихове популације чине, углавном силом и притиском, покатоличени Срби, па "доказе" о својој "изузетности" налазе тамо где их сигурно нема оптужујући притом оне који им на то укажу. Како онда да признају да су свој језик и писмо добили од нас Срба (штокавица и Гај)? Нас Србе су описменили Ћирило и Методије (бар по "званичној" историји) пре хиљаду година, а они добили језик и писмо пре 150-200 година.
Препоручи коментар:
25
1
понедељак, 28 новембар 2011 17:50
Александар Миловић
Сад кад сам прочитао ко врши истраживања, не видим разлог за сумњу, све су то установе високог реномеа и код њих нема дневне политике. ХАХАХАХАГосподин Приморац је успио доказати да Хрвати нису Срби, свакако невјероватан исход истраживања.Како се нису сјетили да истражују да Хрвати нису Грци? Што баш Срби?
Препоручи коментар:
20
1
понедељак, 28 новембар 2011 19:05
POZNAVALAC LIKA PRIMORCA
molim vas procitajte ovaj clanak(drugi po redu odozgo) skinut sa hrvatskog bloga... veliki pozdravhttp://utrkazapredsjednika2009.blog.hr/
Препоручи коментар:
14
1
понедељак, 28 новембар 2011 20:22
Tako treba
PS. Nije u direktnoj vezi sa temom, ali obratite pažnju na veoma pristojan ali vešt i mudar odgovor g. Vukadinovića.
Препоручи коментар:
19
0
понедељак, 28 новембар 2011 20:58
jovan
Procitah ovaj clanak sa hrvatskog bloga sta ga je kolega preporucio .. Krajnje zanimljivo stivo..Kakav je to naucnik svjetskog formata,dr Primorac !!! Samo nije ga isla ta nescrecna Americka nostrifikacija...
Препоручи коментар:
13
1
понедељак, 28 новембар 2011 22:32
Војвода Војислав
POZNAVALAC LIKA PRIMORCA

Свака част за чланак.
Дошло ми је било да се насмејем,али се сетих да и нас слични воде.
Препоручи коментар:
12
1
уторак, 29 новембар 2011 00:21
Slobodan Vučković
Gospodin Primorac je prije svega prvi čovjek koji je pokrenuo forenzička DNK istraživanja u svrhu otkrivanja identiteta ubijanih u nedavnom ratu na teritoriju bivše države. Čovjek nikada nije radio razliku između Hrvata, Srba, Bosanaca već je uvjek govorio da će DNK analiza govoriti u prilog istini, bez obzira o kome se radilo. Osim toga čovjek je napravio za znanost i nauku više nego svi hrvatski ministri do tada i da su drugi narodi imali takvoga ministra cijeli region bi napredovao i ne bi nas primitivni političari dan danas vukli za nos i izrugivali se sa nama.
Препоручи коментар:
5
5
уторак, 29 новембар 2011 00:45
Braco
Gospodin Vukadinović i gospodin Primorac su razmijenili pisma i svoje odgovore kao prava civilizirana gospoda i da je više takvih intelektualaca u našim državama bilo bi manje mržnje i vrijeđanja. Kod Primorca cijenim to što je dao ostavku kad su mu počeli rušiti projekte iz sfera obrazovanja i znanosti i tada se odrekao i mjesta u Parlamentu i Vladi i svih beneficija koja ta mjesta nose sa sobom. Ne znam niti jednog drugog političara koji je napravio nešto približno slično bez obzira bio on u Hrvatskoj ili Srbiji.
Препоручи коментар:
10
1
уторак, 29 новембар 2011 01:17
ВрзиноКоло
Ако је коме у интересу да се не копа превише по историји и генетици, онда је то Хрватима. Могли би да ископају неугодне истине.
Препоручи коментар:
14
0
уторак, 29 новембар 2011 18:10
Ponovljena laz postane istina (?)
Ja sma davno posumljala da vi niste svi srbi iz razloga sto se stalno ubjedjuete da ste srbi. jer npr. nijedan njemac ne ponavlja svaki dan da je Njemac niti neki u talijanskoj stampi ponavljau stalno "mi smo Talijani". a posto vi non-stop potezet to pitanje i uvjeravate sami sebe da ste srbi, to znaci da ustvari niste svi srbi. Nacitah se mnogih tekstova o raznim Vlasima, Bugarima, Srbima. Car Dusan za sviej vladavine zabranio da se Srbi zene i udaju za Vlahe (koji su drugi narod) a u mnogim spisma pise kako su se Sloveni pomjesali sa Bugarima. Narocito vam je stalo da su bosanci srbi, ali oni to po istoriji i vjeri nisu, jer se nisu htjeli podciniti ruskoj crkvi niti srpskoj niti grckoj. politika asimilacije po pravoslavnoj osnovi je podpuno pogresna. Ni astrijanci nisu nemci i sl.
E sad vam je DNA zadala muke. Sada cete falsifikovati naucne rezultate, SANU skola.
Препоручи коментар:
1
16
среда, 30 новембар 2011 16:43
2@
@ Ponovljena laz postane istina (?)

ПосумЉате ли икада у своју писменост, госпођо?
Препоручи коментар:
8
0
среда, 30 новембар 2011 21:13
Ponovljena laz postane istina (?)
2@
Pisem na bosanksom jeziku. Nosim debele naocale i nije cudno ako se neko slovo omakne.
Препоручи коментар:
0
9
среда, 30 новембар 2011 22:20
2@
@ Ponovljena laz postane istina (?)

Ахааа, на "босанском"... Хахахаха... Па што одмах не рекосте, драга госпођо, мени се учинило да је био у питању српски језик (с неопростивим грешкама)! Хахахаха...
Препоручи коментар:
9
0
четвртак, 01 децембар 2011 00:30
Vojo
Ne podržavam nikakve mitove, bilo oni srbijanski ili hrvatski i ako treba za nešto da se opredelim onda će to sigurno da bude nauka, u ovom konkretnom slučaju DNK istraživanja. Mene ne brine nauka, brinu me mitovi koji su od poraza stvorili pobede, koji su rasijali mržnju i zbog čega još dan danas plaćamo cenu, bez obzira bili mi Srbi ili Hrvati. U konačnici s mitovima svi gubimo, a s naukom (stinom) svi dobivamo. Tako je uvek bilo i tako će uvek biti.
Препоручи коментар:
1
4
четвртак, 01 децембар 2011 14:41
alkar@vojo
da san vam plus jer ste ritki čovik na ovom sajtu koji razumi vrime u kojem zivimo.bravo meštre.
Препоручи коментар:
0
7
четвртак, 01 децембар 2011 17:48
Ponovljena laz postane istina (?)
2@
Molim da ne vrijedjate. Ja pisem na BOSANSKOM jeziku. Vi ste davno zaboravil vas starosrpski jezik, kojeg danas ne bi ni razumjeli, a kopirali ste bosanski. Istina, a koju i vi znate,vje V.K. ukinuo 14 slova i dodao novih 6 sa cistim bosasnkim izgovorom. Bosanki jezik ima jasnije glasove. Znam da cete mi podjeliti - ali prihvatite istinu jednom. Ko od vas zna satrosrpski? To je vas jezik!
Препоручи коментар:
0
8
петак, 02 децембар 2011 08:08
Александар Миловић
Просто је невјероватно колико је лако манипулисати са људима, само треба знати шта им годи да чују.
Ево сад слушамо и бисере о "босанском" језику, иако је читава историја Босне и Захумља несумњиво СРБСКА.
Све повеље босанских владара и документи везани за међународне односе говоре у прилог томе, али то некима не допире до ушију.
У повељама босанских владара се само Срби спомињу као народ, а након пропасти Немањића управо босански владари баштине њихово насљеђе.
Узимајући Немањићку титулу Стефан, Твртко II Котроманић се у манастиру Милешава, на гробу Св. Саве круни за Краља Срба, владарем Босне, Захумља, Приморја и Западних страна.
Исто тако се и Стефан(Стјепан) Вукчић Косача круни титулом Херцега од Св. Саве, такође на његовом гробу у манастиру Милешеви.
Да не спомињем некадашњег владара Захумљем Мирослава, иначе брата од Стефана Немање.
Не постоје овдје никакви различити народи, нити веће генетске разлике него шта су нпр. између Саксонаца и Аустријанаца...
Препоручи коментар:
5
0
петак, 02 децембар 2011 08:22
Александар Миловић
НАСТАВАК
Ствар је у томе да постоје интереси да се те разлике међу нама што више продубе, не би ли се створила подлога за даље сукобе.
Невјероватно је да неко стварно повјерује да је некакав институт у САД-у посветио 13 година(и то баш 13) у истраживање "генетских разлика" међу "народима" у бившој СФРЈ.
Шта ли их је понукало на то?
МОЛИМ ВАС ДОПУСТИТЕ ПОНОВО ОВА ДВА КРАТКА ФИЛМА!
http://www.youtube.com/watch?v=K2JWssyacT4
http://www.youtube.com/watch?v=BweCx0negZ0
Препоручи коментар:
2
0
петак, 02 децембар 2011 09:05
Александар Миловић
Хвала вам!
Није тешко схватити да су намјере оних који инзистирају на заједништву далеко добронамјерније од оних који траже различитости.
Њемачка је до Бизмарка била подјељена у много држава, грофовија, војводстава и сл., који су нерјеко ратовали међусобно, што из вјерских, што из других разлога и шта су онда схватили?
ДА САМО УЈЕДИЊЕНИ МОГУ ДА БУДУ СИЛА.
Зато нас они и њихова браћа данас завађају и смију нам се као задњим бједницима.
Препоручи коментар:
3
0
петак, 02 децембар 2011 10:05
Александар Миловић
Сад тек видим да сам се мало погубио у ријечима, "намјере-добронамјерне", али нема везе, суштина је јасна.
Препоручи коментар:
1
0
субота, 03 децембар 2011 01:07
VV
KSrpski i Hrvatski historicari vjesto dadaju pridjeve "srpsk" i "hrvatski" kada pisu o istoriji Bosne i tako lazu naivne citaoce. Istorja se moze manipulisati zaa domace, a na svjestkom planu ipak ne mozete lagati jer vas pobijaju razni dokumenti i medjunarodni ugovori svjedoce o 1000-godisnjem postojanju Bosanske drzave i bosanskih kraljeva, te kraljice Katarine. Stjepan Tvrtko I Kotromanić je bio najslavniji Bosanski kralj. Tvrtko se kruniše kraljem Bosne 1377. u mjestu Mile kod Visokog. Tvrtko proširuje Bosnu na Trebinje, te župe Konavli i Dračevica. Tvrtko je krenuo prema Srbijei i vojno osvojio Rasku te se proglasio i kraljem Raske. Prosirio je kravstvo lijevo i desno sve do Kotora.Godine 1390. godine je pokorio gradove Split, Trogir, Šibenik i ostrva Brač, Hvar i Korčula. Od tada se naziva kraljem Bosne, Raske, Dalmacije, Hrvatske i Primorja. Tvrtko I se 1374. godine oženio ugarskom princezom Dorotejom, kćerkom vidinskog bugarskog cara Sracimira.
Препоручи коментар:
0
0
субота, 03 децембар 2011 07:10
Александар Миловић
Vojo
Господине, ако већ имате жељу да се лажно представљате, морате да пазите на најситније детаље. То шта кажете "србијански" и "расијали" показује да нисте вјешти у мимикрији.
На екавском изговору се каже расејани, а израз "Србијанци" потиче од А. Старчевића и његових сљедбеника.
Преме томе, ово Вам је један врло провидан и надасве аматерски покушај да будете "србин" који ето изнад свега воли "науку".
Препоручи коментар:
0
0
субота, 03 децембар 2011 08:37
Александар Миловић
Ево зашто су Германи прво отели србски језик, потуривши своје људе и са "српске" и са "хрватске" стране не тако давне 1850.године, тзв. "Бечким договором".
Зато шта су проучили нашу историју.

http://www.knez-lazar.com/forum/index.php?topic=2342.0
Препоручи коментар:
0
0
субота, 03 децембар 2011 11:24
Александар Миловић
VV
Напросто ме одушевљава Ваше познавање историје Босне, само шта Вам фали доказа за такве тврдње. Није крунисан у мјесту Миле, него у МАНАСТИРУ МИЛЕШЕВИ и то за КРАЉА СРБА.
Тако пише у ЊЕГОВОЈ ПОВЕЉИ.
Немам ја ништа против тога да Ви себе сматрате за шта хоћете, али то неможете РЕТРОАКТИВНО да примјењујете.
СТЕФАН је титула коју су носили сви потоњи Котроманићи, а узета је од Немањића.
И шта је најсмјешније од свега, његова жена потиче из владарске породице Страцимировића,који су такође СРБИ.
СТРАЦИМИР је брат од Стефана Немање, тј. стриц од Св. Саве.
Према томе, једино ако уништите све доказе, можете почети да пишете своју "историју".
Препоручи коментар:
0
0
субота, 03 децембар 2011 17:30
VV
Aleksandar Milović
Ne treba meni dokaza. Dokaza koliko hoces mozes naci u historjiskim spsima susjednih zeljama kao i u medjunarodnim ugovorima itd. Vidi se da citas samo tkz srpsku literaturu. Zar ne znas da je Kralj Tvrtko Bosanki karalj??? On se krunisao i za srpskog karlaj kada je osvojio Rasku. ali je on bio bosaki kralj koji je prosirio Bosnu na Sandzak i sve od sibenika do herceg Novog. Znas li druge jezike ili smao srpski?
Препоручи коментар:
0
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]


Нема коментара:

Постави коментар