Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

петак, 16. децембар 2011.

Путин потписао протокол о приступању Русије СТО | Хроника

Путин потписао протокол о приступању Русије СТО | Хроника


Хроника

Путин потписао протокол о приступању Русије СТО

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 16. децембар 2011.

Руски премијер Владимир Путин потписао је данас протокол неопходан за окончање процедуре прикључења Русије Светској трговинској организацији.

Декретом од 13. децембра руска влада је одобрила пројекат протокола о приступању Руске Федерације у СТО, који ће вечерас у Женеви на министарској конференцији организације, потписати руска министарка за економски развој Елвира Набиулина.

Русија ће после тога имати на располагању 220 дана за ратификацију документа у парламенту, подсећа агенција Финмаркет.

Пуноправан члан СТО Русија ће постати најкасније 23. јула 2012. године, односно 30 дана након што председник Руске Федерације потпише ратификована документа.

Русија је један од рекордера по дужини процеса прикључења СТО, који траје 18 година, почев од 1993. године. Преговоре о учлањењу у СТО дуже води само Алжир, од 1987. године.

Од приступања СТО највише користи имаће сви извозно орјентисани сектори, медју којима је и пољопривреда, обзиром да ће агроиндустрија добити озбиљне конкурентне предности, уверен је шеф руског преговарачког тима Максим Медведков.

Из услужног сектора на добитку ће бити целокупан саобраћај, осим авионског, који СТО не регулише. Банке и осигуравајуће компаније су за сада концентрисане на домаће, руско тржиште.

Медведков не искључује ризике које носи приступање СТО, указујући да је важно да Русија располаже инструментима којима ће се изборити са њима. На раст увоза, после отварања тржишта, утицаће не само либерализација увозних дажбина већ и курс рубље и ниво прихода становништва.

Он је подсетио да ће царина за аутомобиле за седам година да се смањи на 15 процената, али повећање увоза се не очекује, обзиром да ће за седам година Русија реализовати пројекте индустријске монтаже страних аутомобила.

(Танјуг)

Пристигли коментари (0)

Нема коментара:

Постави коментар