Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

среда, 28. децембар 2011.

Лик ствари које долазе | Колумне Слободана Антонића

Лик ствари које долазе | Колумне Слободана Антонића


Колумне Слободана Антонића

Лик ствари које долазе

PDF Штампа Ел. пошта
Слободан Антонић
уторак, 27. децембар 2011.
Мислио сам да ме ниједна ситна прљавштина у српској политици више не може изненадити, или ме навести да седнем за рачунар како бих је прокоментарисао. Али увек има нешто што човека изненади и принуди га да поново изрази негодовање због малог примера који показује карактер читаве једне велике политике.

Овога пута то је један чланак из „Правде“. Текст је објављен под насловом „СРС хоће у коалицију са ДС“, а илустрован је сликом Драгана Тодоровића (и потписан „П. Ј.“). Поднаслов и прва реченица текста гласе овако: Српска радикална странка спремна је да, после парламентарних избора, уђе у коалицију са Демократском странком, најавио је Драган Тодоровић, потпредседник СРС-а, који очекује да ће избори у Србији бити у фебруару, пре одлуке о статусу кандидата за чланство Србије у ЕУ. Међутим, Небојша Стефановић, потпредседник Главног одбора СНС-а, рекао је да су напредњаци на ту могућност упозоравали годинама“. Осталих осам реченица, колико има до краја текста, састоје се искључиво из Стефановићевих оптужби на рачун СРС, а првенствено да, „уколико пређе цензус“, СРС има намеру „да продужи владавину режима“.

Текст је, у основи, најобичније спиновање (тачније лагање), и по форми, и по садржини. По наслову, слици и поднаслову овај текст има форму вести о намерама радикала које је обелоданио Драган Тодоровић. Међутим, од десет реченица, само једна реченица из текста садржински одговара форми у коју је текст упакован, док девет десетина чланка представља заправо коментар ове „вести“. „Вест“, у основи, уопште није вест, већ коментар који су напредњаци дали на Тодоровићеву изјаву. Јер, да би форма одговарала садржини, текст би морао да носи назив „Упозоравали смо на то“ или „Хоће да продуже владавину режима“, уз слику Небојше Стефановића – који је прави и једини јунак овог чланка.

Али, није лаж само форма овог текста. Он у целости почива на једној садржинској измишљотини, тачније на директном извртању онога што је Тодоровић заправо рекао. У вести, какву је емитовао РТС, каже се да је Тодоровић, на питање о постизборним коалицијама рекао ово: "`Што се тиче СРС-а, ми не можемо сигурно са ЛДП-ом и не можемо са издајницима из редова СРС-а и по том питању сам потпуно сигуран`, навео је Тодоровић и додао да је међу непожељним партнерима и ЛСВ. Насупрот томе, Тодоровић је поменуо могућност коалиције са ДС-ом, али на локалном нивоу, док на републичком нивоу, како је рекао, не постоји никаква шанса за сарадњу“. Ова вест је настала на основу видео-интервјуа који је Тодооровић дао Танјугу, а са снимка се јасно види да је Тодоровић одлучно одбацио могућност да СРС и ДС заједно праве владу.

Дакле, чињеница да је Тодоровић допустио могућност колације СРС и ДС, али само на локалном нивоу, изврнута је у најаву да се радикали спремају да „после параламентарних избора“ направе владу са ДС и тако „продуже владавину режима“. Истина, у „Правди“ израз „да направе владу“ није употребљен, али су и форма и читав садржај текста такви („да уђе у коалицију после парламентарних избора“, „да продужи владавину режима“, итд) да наводе читаоца да може да закључи једино то да се радикали спремају да уђу у кабинет у коме ће председник бити Шутановац, а потпредседник Тодоровић.

Зашто је ово напредњачко спиновање толико онеспокојавајуће? Зато што најављује какви ће нам медији бити након евентуалне напредњачке победе и промене власти у Србији. Ако је Тадићев „режим“, по победи на изборима 2008, довео своје уреднике и своје новинаре у главне медије, мало је вероватно да ће и напредњаци урадити нешто друго. Зато, када данас читате „Правду“, ви заправо читате сутрашњу „Политику“, када данас слушате Радио Фокус, слушате како ће сутра да звучи Радио Београд, а када данас гледате ТВ Коперникус 3, гледате сутрашњи РТС. И ма колико нам се не допадало оно што данас читамо, слушамо или гледамо по официјелним медијима – а не допада нам се – упоредимо ли то са „медијским дискурсом“ који нам данас презентују напредњаци, предстојећу промену власти можемо видети само као „од зла, нагоре“. Са оваквом алтернацијом „жутима“, можда ћемо се њихове владавине сутра морати присећати као Перикловог доба српске демократије.

И док Брисел и Вашингтон задовољно трљају руке – јер су прилике у Србији тако лепо удесили да на предстојећим изборима, у обе главне варијанте, они побеђују – обичан грађанин, практично, нема чему да се нада. Он, заправо, може само да се пита – ако смо већ окупирани, и нема нам друге, зашто онда сви наши квислинзи морају бити баш толико бахати, лажљиви, безобразни и покварени? Зашто нас морају третирати као малоумне идиоте, подобне једино за лагање, варање, пљачкање и искоришћавање? И окупиран народ има остатке достојанства. Зашто нас онда ови наши „петеновци“ третирају као марву? Зашто показују странцима колико нас (не) цене и како са нама заправо треба поступати?

Оваква питања се природно јављају и сваком пажљивијем читаоцу поменутог текста. И сасвим природно та питања у њему стварају осећај отужности. Јер, на овом малом примеру види се све, сав менталитет, сва психологија наше следеће власти. Ту видимо и шта смо ми за њих, и шта они мисле о нашој интелигенцији, и како ће са нама убудуће да поступају.

Што је најгоре, то све види и цела наша београдска интелигенција, сва наша опозициона медијска и академска елита. Али ти људи од угледа и утицаја ћуте – и онда када су позвани, па и када би, макар и непозвани, били због јавности обавезни нешто да кажу. И то је донекле разумљиво. Са једне стране, они не желе да примитивни псеудопатриотски сајтови и медији, обневидели од мржње према актуелној власти, крену да их развлаче као „потајне сараднике власти, који су се сада активирали“. Са друге стране, они не желе ни да се замерају новој, надолазећој власти, која наговештава да ће данашње ћутање (јер напредњацима данас није потребно да их хвале, важно је само да их се не напада са патриотске стране, односно да то не чини нико сем радикала) колико сутра бити награђено каквом лепом синекурицом и положајем.

И тако се круг затвара. Мале лажи се ређају једна на другу, мале лажи се множе и шире, како би се што боље нахранила и учврстила она велика, општа и свеприсутна лаж у којој морамо да живимо. То је заиста жалосно. Тужно је и то спиновање, и то ћутање, и та квазипатриотска хајка на сваког ко се усуди да каже и једну реч на рачун напредњака. И немојмо се после жалити ни на снагу те велике, масне лажи, нити на несрећу коју ће нам она свима неминовно донети.

Фејсбук Твитер


Лик ствари које долазе

уторак, 27 децембар 2011 12:39
Влада
Поштено, оштро и јасно. Као што се и очекује од господина Антонића.
Препоручи коментар:
125
8
уторак, 27 децембар 2011 12:48
Живорад
Ха, баш ово:
"Зашто је ово напредњачко спиновање толико онеспокојавајуће? Зато што најављује какви ће нам медији бити након евентуалне напредњачке победе и промене власти у Србији. ....... Зато, када данас читате „Правду“, ви заправо читате сутрашњу „Политику“, када данас слушате Радио Фокус, слушате како ће сутра да звучи Радио Београд, ...
Препоручи коментар:
112
9
уторак, 27 децембар 2011 12:57
...
Свака вам је ко Његошева господине Антонићу !
Препоручи коментар:
92
9
уторак, 27 децембар 2011 13:18
Svileni
Znam da je došlo vreme za kukanje, potpuno razumem vaš strah od Naprednjaka, verovatno ste se tako plašili i DOS-a i ja sam se plašio jer sve što je novo i nepoznato plaši one koji su uljuljkani u svom blagostanju, ali neizbežno dolazi, dolazi do promene vlasti i to je cinjenica, tako ostaje samo kukanje za sadašnjim režimom koji je pokazao svoje sposobnosti a one su katastrofalne, to i sami tvrdite u svojim ranijim komentarima. Što se tice Naprednjaka potpuno ih razumem, i razumem navodnu njihovu laž kako vi tvrdite, ali ih opravdavam jer sve ostalo je istina i samo istina. Cinjenica je da su oni u velikom naletu, da su dobro organizovani i da znaju šta hocu. Priznajem da oni i nisu tako dobri koliko je vlast loša, a narod žudi za promenama za ostalo sacekajmo i videcemo.
Препоручи коментар:
13
118
уторак, 27 децембар 2011 13:23
Slavomir Srpski
Ukoliko se ostvari obecanje Nikolica da ce oni da rade isto kao i tadiceva vlada , ali "mnogo bolje", zasto onda da se sada cudimo ovakvim istupima iz te stranke. U stvari ja tu vidim samo nastavak doslednosti Nikolica i njegovih "lidera", i zasto bih verovao da ce on drugacije od onoga sto vec godinama tvrdi.
Oni koji misle da su njegove izjave samo mimikrija da ne bi imao protiv sebe Jevropu, a da ce kada dodje na vlast raditi drugacije od tadiceve vlade, su ili naivni ili traze da se dogodi zemaljsko cudo, i da doje licno mesija sa neba da ih spase.
Na "malim" stvarima se vide i velike stvari i sustina: kao sto ovim pokazuje SNS koliko joj je vazno do objektivnosti, transparentnosti, korektnosti i do istine. Bas one stvari koje nas sve u opoziciji sakuplja kao vrednosti koje treba da nam otvore nove alternativne puteve napretka ove drzave.
Препоручи коментар:
65
4
уторак, 27 децембар 2011 13:25
@@
Господине Антонићу , честитам Вам на храбрости и отворености.Да неко после не каже , нисмо знали , није тако деловало , то што је издао кума нема везе....
Препоручи коментар:
86
5
уторак, 27 децембар 2011 13:31
Никита Панин
Раѕмишљам нешто... ако и ЧедаЈовановић буде премијер остао бих да се "борим" овде,а ако грађани Србије дају озбиљнији проценат гласова СНС-у, који би ту странку увео у Владу, одселићу се из Србије. Стадо хијена на челу са два марионетска преваранта под директном управом свакога ко је власник своте евра са 4 и више нула које је на узурпаторски начин дошло до посланичких мандата не служи на част председнику Србије. Мислим да је то његова грешка број 1.
Знам да је СНС - просто ГРЕШКА!
Препоручи коментар:
91
9
уторак, 27 децембар 2011 13:33
siniša @ Svilni
Mislite li pod NOVO novi likovi, Nikolić i Vučić vama su novi, takoreći mladi talenti srpske politike.

Ili mislite na novu politiku.

Verovatno mislite na novu politiku.
Šta je to novo u njihovoj politici, recite nam molim vas?
Šteta da umremo a da to ne saznamo.
Препоручи коментар:
60
3
уторак, 27 децембар 2011 13:33
@Svileni
Господине од свиле, управо зог таквих као што сте ви, људи којима глава служи само да носе фризуру, Србија и српски народ је ту где јесте.

Евроафанатизам је опасна канцерогена болест која разједа територијалну целовитост Србије, од које умире Српскин народ. Политичаре који су заражени овом болешћу треба у складу са уставом и законом у карантин.

Србија је вечна док су јој деца верна !
Препоручи коментар:
75
2
уторак, 27 децембар 2011 13:34
Кулин
Не могу да верујем, да како одмиче време Срби постају све наивнији, сиромашнији, духовно беднији и преплашенији. Ваљда је сваком паметном човеку, досадашње деловање Томе Николића, на челу америчке српске напредне странке, показало да је то пут у суноврат, убрзанији него до сада. Ево неколико аргумената:
- Тома и Вучко су се састајали, тајно, још као лидери СРС, са Милом Ђукановићем и Станком Суботићем, у париском хотелу Риц,
- Тома се тајно састајао са хашким тужиоцем у Будимпешти,
- Вучко је нудио Србији санадеризацију,
- Главни "мозак" странке је Мотгомери, човек који је био амерички амбасадор у Загребу у време рушења СФРЈ, а сада је бизнисмен на овим подручјима,
- Тома се, само пре неколико месеци, пред целом Србијом, избрукао са својим штрајком глађу и жеђу, којом је показао да није у стању за било шта да поднесе личну жртву,
- Тома нам је већ показао и како поштује заклетву. Не поштује ону дату пред Богом, како ли ће тек поштовати ону дату у Скуштини?

Има још...
Препоручи коментар:
96
3
уторак, 27 децембар 2011 14:03
@Svileni
Цео ваш цењени коментар може да се опише у једној реченици:

Плитко ко чанче за ликовно

Надам се да у Србији нема много "свилених" ...
Препоручи коментар:
59
5
уторак, 27 децембар 2011 14:11
Млади Џедај
Гласати за било кога, осим за ДС и СНС. Ако Србија уђе у двопартијски систем, изумреће све независне политичке опције, и политика ће се коначно и неопозиво претворити у оно на шта је личила у доба СФРЈ. СФРЈ била независна држава са сопственим интересима, идентитетом и идеологијом, па недостатак демократије може донекле и да се оправда "вишим циљевима", док ће монополизација политичке сцене од стране данашње највеће две партије довести само до тога да ће једино такмичење бити у слугерисању, издаји и пуњењу сопствених џепова.
Препоручи коментар:
78
1
уторак, 27 децембар 2011 14:20
Немања
Свака част господине Антонићу. Из Вашег текста желим посебно да издвојим следеће:
Зато, када данас читате „Правду“, ви заправо читате сутрашњу „Политику“, када данас слушате Радио Фокус, слушате како ће сутра да звучи Радио Београд, а када данас гледате ТВ Коперникус 3, гледате сутрашњи РТС.

Не би волео да дође до овога, али Ви сте на прави начин приказали какву политику води СНС и које су им намере.
Препоручи коментар:
59
1
уторак, 27 децембар 2011 14:20
Миленковић
Нико никада неће, господине Антонићу, тумачити владавину жутих као Периклово доба, осим можда неких страних амбасадора...
Препоручи коментар:
43
3
уторак, 27 децембар 2011 14:21
Vladimir
Ne znam samo cemu cudjenje. Ako date alkoholicaru da vam napise knjigu ili esej o moralu, mozete samo da se zgrazavate.
Ako mediokritetima urucite, isporucite ili dodelite vlast, takodje je jedinstven osecaj gadjenja.

Politicke metode su na nivou coveka kojem je operisan veci deo mozga, uz parolu da ce se valjda nekome svideti, nekome kome je alkohol nagrizao veci deo pameti. Ili neka druga hemija.

Posmatrati naturscike, diletante, nastavnike, cuvare parkinga ili doktore, kako apliciraju vlast, i "vode" drzavu, samo moze da izazove odurnost. A normalno ishodiste su i bahatost i bezobrazluk i osionost..kao posledica borbe frustriranog organizma...koji se zatekao tamo gde mu nije mesto..

Ja bih gospodi, kao ekspertima za sve, dao da odvezu neki avion, ponad okeana, pa neka upravljaju..do mile volje, kada vec sve znaju i razumeju
Препоручи коментар:
36
0
уторак, 27 децембар 2011 14:47
МП
"Што је најгоре, то све види и цела наша београдска интелигенција, сва наша опозициона медијска и академска елита. Али ти људи од угледа и утицаја ћуте "
Слажем се са Професором.Но чињеница да "Правду" готово нико од поменутих не чита.Они, из те групе који је читају, су "хватачи примера" за демистификовање напредњака. Правда и Коперникус 3 је вероватно мање од један посто медијског простора Србије. А да није њихова прича "љутим леком на љуту рану"? Нисам видео нигде бољу демистификацију како владају жути од емисије "Превара века" емитована на Коперникус 3.Да су само испричали ту причу о Мосту на Ади,опростио бих сва спиновања којима су и сами до апсурда изложени.
Препоручи коментар:
31
2
уторак, 27 децембар 2011 15:12
Пуковников ученик
Давно сам рекао да је господи из НСПМ-а време да батале аналитику и да се баце директно у политичке воде, јер сваким изгубљеним даном срљамо ка провалији из које ћемо се извлачити следећих 1000 година.
Препоручи коментар:
47
0
уторак, 27 децембар 2011 15:19
Иван
Кад напредњаци спинују, онда је то злочин епских размера, а кад су они жртва спиновања, е онда је то у реду.Па сами радикали су мали милион пута тврдили да ће напредњаци ступити у коалицију са дс, али ја се не сећам да је уважени професор осудио такво понашање.
Препоручи коментар:
7
40
уторак, 27 децембар 2011 15:46
срђан цонић
И после свега професор Антонић каже да су на пример Двери покрет који нема никакве шансе на изборима анализира шта је за покрет потребно, да их не подржава критична маса народа итд,итд. А данас с правом говори о интелегенцији која ћути и која је кукавичка. Ако желимо промене а желимо их онда морамо бити поштени према себи пре свега. Која је данас снага у Србији која тражи промену система чије вође нису корумпиране и ко ту снагу подржава писци музичари економисти.Треба погледати ко је све потписао петицију за промену закона о заштити права детета. Значи није истина да сви ћуте и да нико није спреман да се жртвује зарад добробит друштва. И због тога онда критички настројени интелектуалци овакав покрет који ће тек јачати не треба једноставно да игноришу. Једноставно није поштено.
Препоручи коментар:
28
4
уторак, 27 децембар 2011 16:00
dragos
Slobodane, vrlo interesantan naslov ste upotrebili za vas clanak. H.Dz.Wels je u svoje vreme objavio knjigu koja se tako zove i u kojoj je upravo (tada - dvadesetih godina proslog veka)opisao vreme u kome zivimo. verujem da ste je procitali i da cete se sloziti sa mnom.
Препоручи коментар:
19
0
уторак, 27 децембар 2011 16:00
Ружичасти пантер @ Свилени
Па проблем и јесте у томе што напредњаци знају шта хоће.А то је гола власт. За нешто друго немају ни способности,ни знања, ни образовања.
Препоручи коментар:
31
1
уторак, 27 децембар 2011 16:07
паја патак
“...Јер, на овом малом примеру види се све, сав менталитет, сва психологија наше следеће власти... “. Синоћ сам имао “задовољство“ да на “Ћирилици“ гледам и слушам једног новог, изгланцаног, испрепарираног и препрограмираног ДРЖАВНИКА (еј,бре!) – државника(!) Тому Николића. Ни трага од оног његовог ранијег набуситог паланчко-вашарског ђилкоштва... Нов човек, па то ти је! Све сама толеранција и разумевање, па чак и за политичке противнике. Милина једна! Скоро да човек заборави да испод тог танког и још неосушеног слоја сјајног лака чучи оно исто: “лоптица-лоптица“ Е, сад долазим на онај цитат са почетка: ако је то заиста следећа власт, ако српски бирач изабере ТО, онда се враћамо на ону изреку да сваки народ заслужује владу какву има (ће имати, не дај Боже!).
Препоручи коментар:
39
1
уторак, 27 децембар 2011 16:30
Димитрије Сине Митре
Напокон је неко рекао оно што читава Србија зна али нико не сме да зуцне
...ако смо већ окупирани, и нема нам друге, зашто онда сви наши квислинзи морају бити баш толико бахати, лажљиви, безобразни и покварени?
Препоручи коментар:
43
0
уторак, 27 децембар 2011 16:46
thinking maize
Рецимо да сам члан једне, тренутно опозиционе странке и рецимо да ће та странка највероватније да уђе у неку коалицију са СНС-ом, по изборима. Та моја одлука била је више пута критикована, али дала ми је МОГУЋНОСТ да посматрам ствари ИЗНУТРА. Ипак, поседујем извесну независност, пошто имам посао, тј. нисам НЕПОСРЕДНО на некаквом партијском или државном "валову", па ми то, уз осећај ЗА СВАКИ ШУШАЊ, даје могућност да САЗНАМ! (Исту ф-ју врше текстови, а ЈОШ И ВИШЕ коментари на НСПМ-у, али о том, потом!) У том смислу пренећу Вам КАКО су МИ МОЈЕ СТРАНАЧКЕ КОЛЕГЕ ОПИСАЛЕ ДОЛАЗАК СНС-оваца на власт на Вождовцу, фебруара 2010. "Знаш Б., тог фебруарског дана НАЈТРАЖЕНИЈА РОБА у Општини Вождовац биле су КАПЕ, ШАЛОВИ и РУКАВИЦЕ! Али не зато што је било хладно, већ ЗАТО ШТО су СНС-овци ТАКО "ОБЕЛЕЖАВАЛИ" "ДОБРУ" канцеларију, компјутер, сто и тако сличне ПОКАЗАТЕЉЕ МОЋИ! Ко је ИМАО ВИШЕ РУКАВИЦА, КАПИ и ШАЛОВА, "ЗАУЗИМАО" је "РЕСУРСЕ"! Поздравили смо их са: AVE VARVARAS, али нису нас разумели!"
Препоручи коментар:
15
2
уторак, 27 децембар 2011 16:55
Агент
СНС и ДС ће да направе коалицију.
Сценарио је следећи: након избора ни једна од две "главне" странке нема већину да самостално формира владу. Праве се консултације али ни једна од "главних" странака не може да нађе мањинског партнера да би могла да формира владу. Време пролази, државу погађа нови талас кризе. Онда се кроз медије полако пушта прича да је једино решење да се формира влада од две најјаче странке јер би у супротном морало да се иде на нове изборе што није добро јер се само губи време, криза се појачава а нови избори не би донели другачије резултате од постојећих. У таквом "одсудном" тренутку, две "ривалске" али најјаче странке, "тешком муком" одлучују да занемаре "разлике" и да зарад "добробити" народа формирају стабилну владу.
Препоручи коментар:
30
1
уторак, 27 децембар 2011 16:55
seljak bezemljas
Politicka istorija Srbije u SFRJ moze se svesti a da mnogo ne pogresimo na borbu prve proleterske protiv prve sumadijske.Dve garniture koje u borbi za vlast daju sve.I tako su se oni takmicili...Racuni su stizali,stizu i stizace.Danas imamo isto takmicenje.Setili se i drugi.Dugo im je trebalo.I to je to.Sve ostalo je spinovanje.
Препоручи коментар:
8
2
уторак, 27 децембар 2011 17:04
thinking maize@ наставак
Неко ће питати: "А што ћеш ти или твоја странка са СНС-овцима, АКО ЗНАШ КАКВИ СУ!?" И БИЋЕ у ПРАВУ! Стварно зашто!? Мој покојни отац би говорио: "Са таквима НИ У ПЉАЧКУ!", јер и за ту делатност није потребна само храброст и предузимљивост, већ ЈОШ и ВИШЕ ПОВЕРЕЊЕ! Које поверење може неко имати према СНС-у!? Врло сумњиво питање!? Ипак, сетите се народне приче "Тамни вилајет" и "АКО УЗМЕШ КАЈАЋЕШ СЕ, АКО НЕ УЗМЕШ ОПЕТ ЋЕШ СЕ КАЈАТИ!" Према томе, ако се БИЛО КО одлучи да "са ђаволом тикве сади", ваља да има на уму да ће, АКО СЕ НЕКО НЕ РЕШИ НА КОАЛИЦИЈУ са ТИМ и ТАКВИМ СНС-ом, СНС-овском "ђаволу" ортак може бити и "жути" "Велзевув", а по НАРЕЂЕЊУ "Луцифера" Империје! Знам, рећи ћете: "ВЕЋ СМО Вас ГЛЕДАЛИ са G17+ и "жутима" и БИЋЕ у ПРАВУ! Опет исто! Но, има једна зачкољица! Странка којој припадам је скоро сумануто инсистирала на МУП-у, ПОТПУНО ПРЕПУСТИВШИ ЕКОНОМИЈУ и медије G17+, потом и Министарство правде "жутима"! Јер, шта ће Вам полиција, ако ЗАНЕМАРУЈЕТЕ елементе МЕКЕ МОЋИ!
Препоручи коментар:
10
4
уторак, 27 децембар 2011 17:19
thinking maize@ још један наставак
Шта би била "мека моћ" у српским оквирима!? Дајем један, наглашавам, ЛАИЧКИ предлог, искристалисан после дужег размишљања на ову тему и читања прилога људи, КОМПЕТЕНТНИЈИХ од мене! Један од ЕЛЕМЕНАТА "МЕКЕ МОЋИ" би могао да буде и стварање ИСТИНСКИ НЕЗАВИСНОГ СУДСТВА, да би у Србији била могућа акција "чистих руку" као у Италији! Зато, онај који дође на власт, а ЖЕЛИ ИСТИНСКЕ ПРОМЕНЕ не би смео да се либи ОТПУШТАЊА, ако треба и ВЕЋИНЕ тренутних партитократских судија! Исто важи и за ФИНАНСИЈСКУ ПОЛИЦИЈУ! Верујем да постоје МОРАЛНИ и стручни правници и финансијски стручњаци за књиговодство, да би се ове две рак-ране Србије САНИРАЛЕ! После тога предлажем да се НОВИМ Законима, РАЗБИЈУ МЕДИЈСКИ МОНОПОЛИ! Ad 1. Пратили би се трагови новца, који улазе у медије (што би било могуће претходним мерама!), после чега би уследиле АНТИМОНОПОЛСКЕ МЕРЕ. Ad 2. Биле би уведене неке културолошке мере (нпр. ОБАВЕЗНОСТ ћирилице у НАЦИОНАЛНИМ медијима), чиме би биле ОБУЗДАНИ анти-српски медији у Србији!
Препоручи коментар:
12
1
уторак, 27 децембар 2011 17:21
@ Kulin
Verovatno ce da "skoce" svi na mene ali POTPISUJEM da je to zato sto je iz ove zemlje "otis'o svak ko valja" - otisli su oni plodni, brzi, inteligentni, pravi "odlikasi", a ostali su (uz nekoliko nas koji kukamo da nas ne voli uciteljica) glupi i uporni streberi odlikasi, i naravno "raja" medju kojom su isplivali ovi snalazljivi - "prepisivaci" ; a kad ti je elita sastavljena od "trojkasa" tako ti to biva.
NIKO NISTA NE ZNA, ali "snacicemo se" vec...
I sta znanje? Sta ideja? Kakva vizija? Kakva strategija? Kakav plan? Otkud znam covece! Cuti i teraj dalje!
A masa sa dvojkama cuti i sedi u zadnjoj klupi. Njih mrzi da misle. Daj Kursadzije i Indiru na francuskom.
Receno je odavno - u zemlji slepih, coravi je kralj!

Jednacina je prosta. Nakalemite sad ovo na komunisticku negativnu selekciju, pa na partokratski model vladanja, zacinite spinom i tezama o "rajinskom mentalitetu" i dobicete tacan odgovor. Domanovic.
Препоручи коментар:
17
2
уторак, 27 децембар 2011 17:31
thinking maize@ ту смо близу...
Пошто је за медије надлежно Министарство културе, мишљења сам да би било која странка, а КОЈА ЈЕ ПАТРИОТСКА, ваљало да поред овог ПРЕУЗМЕ и Министарство просвете и просто ОТПУСТИ "другосрбијанске" кадрове! Једно мало запажање: имам комшију који ради у Министарству просвете и који каже да је г-ђа Тунде Церовић, једна од "вечитих" после 2000-те, "ЧИСТО ЗЛО" (ово је цитат!). Ако је са њом тако, онда је БИЛО КОМ, патриотски оријентисаном политичару ЈАСНО шта ваља радити! Фала Богу, ми Срби смо ВИЧНИ у образложењима, па ће се И ЗА ОВАКВЕ МЕРЕ, већ наћи неко! У истом смеру мора бити и мера ОБУЗДАВАЊА тзв. НВО! Поред административних мера, ваља пратити и токове новца, остало је лако! Према томе, кад се преузму ЕЛЕМЕНТИ "МЕКЕ МОЋИ" онда је ЛАКО са осталим. Наравно, волео бих да из "раља" СНС-оваца ИЗВУЧЕМ и пољопривреду (ЈЕДИНУ ИСТИНСКУ ЕКОНОМСКУ ШАНСУ Србије!), али БЕЗ ЕЛЕМЕНАТА "меке моћи" ни "ПЕТ ХИЉАДА ПОЛИЦАЈАЦА ГРАДА Чикага" неће нам помоћи! Наравно, неко ће рећи, А ЗАШТО НЕ ОДМАХ...
Препоручи коментар:
13
1
уторак, 27 децембар 2011 17:35
Ultravisitor
Nikolic stoji iza uspeha DS-a i Tadic Borisa koji je pobedio na laziranim predsednickim izborima.
Препоручи коментар:
11
1
уторак, 27 децембар 2011 17:41
thinking maize@ КРАЈ
Наравно, неко ће рећи, А ЗАШТО НЕ ОДМАХ ПАТРИОТСКА КОАЛИЦИЈА СРС-ДСС-"Двери" и У ПРАВУ ЈЕ! Међутим, скоро г-дин Клефтакис написа један прилог, овде на НСПМ-у, у коме ПРОЦЕНИ снагу те коалиције на највише 20% УКУПНО! Према томе, ПРВО ВАЉА НАРОД "РАЗЛУДЕТИ" и ДАТИ му НАДУ, посла ће се већ наћи! Неко ће рећи (а фала Богу код нас Срба УВЕК ИМА СКЕПТИКА!): "А ако те ТВОЈИ преваре, као и СВЕ НАС!?" Рећи ћу, да су У ПРАВУ! Али тад, шта тад!? Устаћу и наставићу даље! Како другачије!? Уосталом, ЗАШТО НАС ОВОЛИКО ДУГО УБЕЂУЈУ да је ВЕЋ СВЕ ГОТОВО, ако је БАШ ТОЛИКО ГОТОВО!? Не, "НЕМА СМРТИ БЕЗ СУДЊЕГА ДАНА", а то је већ КОСОВСКИ ЗАВЕТ! Свако добро! PS. О томе да слуђујем и себе и друге, довољно је писао један мој опонент овде. У праву је, али нека опет прочита "Тамни вилајет", ваљаће му! Наши преци су га препричавали и са тим причама и песмама на уснама ИЗАШЛИ ИЗ ПЕТОВЕКОВНОГ МРАКА на СВЕТЛО СЛОБОДЕ! И то САМИ и СВОЈИМ СНАГАМА!
Препоручи коментар:
15
2
уторак, 27 децембар 2011 17:53
Patriota
Gospodin Antolic se uhvatio on za jednu malu izmisljenu laz kao pijan plota i od toga napravio slona. Nisam ga nesto cuo kad su Tomislava Nikolica izbacili iz SRS i nisu mu dozvolili da provovori i jednu rec u svoju obranu. Nisam ga cuo da je proglasio lazi SRS da je Toma Nikolic americki spijun, da je izdajica svoje zemlje ili mozda nije imao potrebe za tim jer se saa tim slaze. Ne smeta Antolicu i to sto Tadic laze da su ga direkno ucenili ili EU ili kosovo pa da zato nismo dobili pristupni ugovor. Zna Antolic da je to cista laz jer su se mnogi strani diplomati o tome izjasnili...
Препоручи коментар:
4
35
уторак, 27 децембар 2011 18:20
Verterdegete
Gospodine Antonicu, Fokus i Pravda su postojali davno pre SNS, i retorika im je bila ista i u ono vreme (ako ne i jos gora). Ne reazumem otkud sada tolika zgrozenost nad ovim glasilima.
Препоручи коментар:
5
26
уторак, 27 децембар 2011 18:23
Пук. Ернст Шицер
Коме није јасно да је скоро комплетна "политичка сцена" Србије апсолутно затрована, тај слабо шта схвата. У целој тој причи губитници су како Србија тако и Српски Народ. Док год се у Србији не буде одговарало оштро и правично за сва злодела која се чине, почевши од крадуцкања и непотизма, преко корупције и непоштовања Устава, до квислиншког понашања и отворене велеиздаје, дотле ће ортодоксни медиокритети моћи да раде то што раде. Према свецу и тропар. Свака болест има своје узроке и последице, а ако је лечење неадекватно, до оздрављења не може да дође.
Препоручи коментар:
18
0
уторак, 27 децембар 2011 18:48
old fashion Србин
једно мало неслагање са г. Антонићем, којег иначе веома ценим: по мени, када читамо данашњу правду, ми већ читамо и ДАНАШЊУ политику, а не некакву сутрашњу. Нема ту никакве метаморфозе какву Антонић најављује, јер суштински гледано, српски медији су у једном истом блату данас исто као што су били и свих претходних година. Можда је за обичног читаоца та формална промена (да ли се форсирају комунистичка идеологија, социјалистичка идеологија или прозападне вредности) донекле битна, али ипак, суштина увек остаје иста. Форсира се тема коју газда плаћа или намеће, а од објективног и непристрасног новинарства које би храбро разоткривало мане друштва (и величало стварне вредности, а не измишљене) се одустало за сва времена. И то је суштински проблем новинарства у Србији, нико ко се хвата за оловку/тастатуру нема више ни најмању жељу да својим речима нешто уздрма и разоткрије, него само ради као плаћеник. Или је избеглица на слободном интернету.
Препоручи коментар:
16
0
уторак, 27 децембар 2011 19:03
Небојша Малић
А зашто се "наприједњаци" прихватају као усуд?
Препоручи коментар:
11
1
уторак, 27 децембар 2011 19:11
Милорад Станојловић
Без обзира на то да ли је Тодоровић двосмислен или недвосмислен, сигурно је да у Србији није бесмислен.
Уосталом, ДС и СПС су нас недвосмислено убедили да је и бесмислено било смислено, тј. смишљено.
Политика је капитулација пред чувеним "реалним стањем ствари" (без терена). Наиме, кад може мало, што не би могло и мало више, а може и много.
СПС је показао да то уопште не боли, а ДС да није баш толико гадљив на коалиционе авантуре.
Бирачи, коју крену у авантуре, биће кажњени; недвосмислено.
С поштовањем и уважавањем,
СРПСКИ ЛИБЕРАЛНИ САВЕТ
Препоручи коментар:
14
1
уторак, 27 децембар 2011 19:32
Haški lobi
Saradnja sa Hagom je nabolji dokaz privrženosti evropskim vrednostima, a teško je proceniti da li je Tribunal imao više koristi od saradnje sa Natašom Kandić ili pak od saradnje sa Tomislavom Nikolićem. Zaista nema smisla kritikovati Tomu Nikolića i njegove medije jer je u pitanju čovek koji je više puta pokazao i dokazao apsolutnu privrženost evropskim vrednostima.
Препоручи коментар:
5
3
уторак, 27 децембар 2011 19:37
XXX
Ako Nikolić i Vučić lažu & spinuju, onda su to samo standardne metode njihove političkr borbe, to su radili oduvek, još u vreme njihovih SRS karijera. Svojevremeno su to radili zajedno sa Todorovićem.

Nisam primetio da se tu iko promenio, da je naprasno postao ljubitelj istine ili neistine, samo im se menjaju ciljevi i ambicije.
Препоручи коментар:
5
14
уторак, 27 децембар 2011 19:47
Dr Jozef
Sasvim je normalno to što se mediji naklonjeni SNS-u oslanjaju na nemačku školu propagande. Napadom na Tadića, Kancelarka je otkrila ko su njeni favoriti na srpskoj sceni i sasvim je prirodno da ta ljubav bude uzvraćena. Ako već prihvatamo nemačku Evropu, sasvim je normalno da oberučke prihvatimo i nemačku školu propagande, koja je svoju superiornost ubedljivo dokazala u mirnodopskim i u ratnim uslovima. Glajhšaltovanje srpskih medija predstavlja samo prvi korak u evropeizaciji ovog društva. Šarenilo naših medija užasno podseća na prizore iz filmova E. Kusturice i ja mislim da je došlo krajnje vreme da se toj karnevalskoj estetici stane na put. Uvedimo red!
Препоручи коментар:
6
1
уторак, 27 децембар 2011 20:14
Nomadska opasnost
Urednik jednog patriotskog medija (Ž.C.) naučno je dokazao da je Toma Nikolić superiorniji od drugih srpskih političara, a posebno od V. Šešelja: Šešelj, Koštunica, Tadić i Kusturica nisu starosedeoci ove naše Srbije. Urednik navodi da su Koštunicini preci pre 200 godina došli iz Stare Hercegovine, Tadići su takođe poreklom iz Stare Hercegovine (današnje Crne Gore), a na Sarajlije Šešelja i Kusturicu ne treba trošiti reči. Kao što patriotski urednik podvlači, Šešeljevo poreklo je dvostruko prožeto ovom nomadskom dekadencijom, s obzirom na činjenicu da su njegovi roditelji bili železničari, tako da Šešelj ni kao dete nije mogao da upozna prednosti života koji je srastao sa jedinstvenim tlom. Jedini je Toma Nikolić umakao ovim nomadskim karakteristikama, jedino on razume i oseća kvalitet srpske zemlje, srpske crnice, srpskog humusa i posebno srpske ilovače!
Препоручи коментар:
4
21
уторак, 27 децембар 2011 20:26
луди скретничар
У овој напредњачкој подвали највише боде очи неук ниво спиновања. Већ по наслову је и најзагриженијем ЛДП-овцу било јасно да је у питању подвала. Жути себи овакву бламажу не би дозволили. Плитко и немаштовито.

Наведени пример говори о СНС као групацији жељној власти по сваку цену, али са мањком идеја и рекао бих интелектуалних капацитета, да ту власт освоји и доцније, не дај Боже, врши.

Ако су овакви дилетанти по питању компромитације политичких противника, шта тек очекивати од њихових министара, директора, начелника и остатка државног апарата.
Препоручи коментар:
17
0
уторак, 27 децембар 2011 20:29
Рувим Симоновић
Какве год ствари долазиле сасвим је беспредметно. Срби одумиру и ни на шта немају утицај. Каква ће представа бити за умирућег не мења на ствари.
Препоручи коментар:
6
2
уторак, 27 децембар 2011 20:41
зато нам је тако
Овај чланак је нека врста малог светионика на острву истине и морала.
Да имамо опозицију која вреди, власт би морала да буде много боља. Овако, сви су чланови једне велике интересне групе која држи овај народ и ову државу у стању некретања. А њима лепо, и у опозицији и на власти.

А што се тиче Радио Београда, понекад налетим на Други програм поподне, и то је страшно: неки од људи тамо не умеју ни да читају . спотичу се, неправилни и чудни нагласци се могу чути ...
Препоручи коментар:
13
1
уторак, 27 децембар 2011 21:41
Guslari
Ja mislim da je u srpskoj političkoj eliti moguće prepoznati dva tipa političara: 1) "Ljudi iz Naroda": Toma, Čeda, Zoran Živković; 2) "Otuđeni Intelektualci": Tadić, Koštunica. Koštunica je najbolji primer otuđenog, odnarođenog intelekutalca; on je više vremena proveo čitajući knjige na stranim jezicima nego što je uživao u lepotama srpske prirode, a dobro je poznato da ljudi koji znaju mnogo stranih jezika pate od intelekutalne konfuzije jer nisu u stanju da misao jasno formulišu na maternjem, srpskom jeziku! Tadić je takođe odrastao okružen hiljdama knjiga njegovih roditelja, profesora univerziteta, koji su više vremena proveli po nekim dosadnim međunarodnim teorijskim konferencijama negoli u kontaktu sa običnim srpskim čovekom. Njima nasuprot stoje Ljudi iz Naroda: možda Toma, Čeda i Zoran nisu pročitali mnogo knjiga, možda ne znaju strane jezike, ali su baš zato očuvali onu autentičnu narodnu pamet i zdrav razum srpskog seljaka!
Препоручи коментар:
1
26
уторак, 27 децембар 2011 21:53
Vera Nastasovic
Vec vise puta citam zaista izvanredne komentare, ali nikako da procitam sta nam predlazete da uradimo! Za koga da se glasa kad su svi od reda katastrofalni? Sta od ovog sto postoji moze da se izabere? Izjasnite se za koga ste vi, pa da nam date bar malo nade da na politickoj sceni postoji neko za koga moze da se glasa. Ovako smo sasvim sludjeni i bez nade.
Препоручи коментар:
10
0
уторак, 27 децембар 2011 22:16
Ружичасти пантер @ Vera Nastasovic
За кога гласати? Часно је стати на страну слабијег и нападнутог. Осим тога то је увек - пре или касније - најбоље решење.
Препоручи коментар:
10
0
уторак, 27 децембар 2011 22:36
SNS = SPO
Evolucija Tome Nikolića zaslužuje svaku pohvalu a ne ovakve prekore. Toma je krenuo stazom Vuka Draškovića, što je najbolji dokaz njegovog sazrevanja kao čoveka i političara. I Drašković je nekada bio srpski nacionalista, saveznik V. Šešelja, ali je onda shvatio da je to poguban put i za njega lično i za Srbiju u celini i uvideo je da Evropa nema alternativu. Sada je Toma krenuo utabanom stazom Vuka Draškovića i ja mislim da svi treba da pozdravimo činjenicu da između SNS-a i SPO-a više nema baš nikakve razlike. Vuk je dobio dvojnika.
Препоручи коментар:
13
5
уторак, 27 децембар 2011 23:07
Dijalektičar bez mane i straha....
@tinkering maize
Sviđa mi se ta vaša "mekana revolucija" a rekao bih čak da ste u duši revolucionar, u svakom slučaju izvrstan dijalektičar! Bojim se, ipak, da ćete na kraju krajeva morati da se suočite sa sopstvenim iluzijama. No, ne brinite, vaše iluzije su vaša snaga!
Svako dobro!
Препоручи коментар:
4
0
уторак, 27 децембар 2011 23:46
Штирлиц за SNS = SPO
SNS = SPO = zrela politika = dobar vic
Препоручи коментар:
14
0
уторак, 27 децембар 2011 23:50
Светислав Костић
10 понедељак, 26 децембар 2011 13:46
Светислав Костић
Не будите претјерано брзи у својим судовима! Стрпите се и сачекајте реакцију Шешеља из хашког казамата. Јер ако у томе има и трунка истине, он ће то први да сазна и јави се.
Препоручи коментар:30 / 1

Свом мишљењу од 26. децембра о интриги немам шта да додам. Сем признање господину Антонићу, једном од великана из плејаде српских пера, да својим ауторитетом осуди политикантске хохштаплере због безочних лагарија.
Препоручи коментар:
9
0
среда, 28 децембар 2011 00:02
ау миле
Овај народ (као уосталом и сваки други народ ) заслужује тачно онакву владу какву је и бирао.
Не помажу правдања типа "они су нас обманули" или "нисмо били довољно информисани" или "од два зла ирали смо мање".
Ситуација у Србији је очајна с обзиром на чињеницу да је СНС најјача опозициона странка. ПОјава СНС на политичкој сцени Србији одговара највише западним земљама. Како сада већ лагодно причају ти исти амбасадори, "националистичке" странке су потпуно маргинализоване.
СНС је разбио патриотски блок и биће најодговорнији за деценијско пропадање Србије на Европском путу које ће уследити.
Препоручи коментар:
12
1
среда, 28 децембар 2011 00:03
Марко Дарковић
Добар је текст и тачан, али све што сте рекли за напредњаке исто вреди и за друге. Свако од њих ће довести своје новинаре, уреднике, директоре, управнике, секретаре итд. Напредњачка Влада ће бити иста као и Влада ДС-а, ништа се ту неће променити. Једина промена је што ће незапослени чланови СНС-а засновати радни однос. Све остало биће као и сада а можда и још горе.
Николић је марионета запада.
Препоручи коментар:
5
0
среда, 28 децембар 2011 02:02
Stabilitet
Juče je Borka Pavićević lepo primetila da je naš osnovni problem "nedostatak stabiliteta". Ja mislim da bismo stabilitet koji priželjkuje gospođa Pavićević mogli da izgradimo samo pod uslovom da se napravi ravnoteža između Istoka i Zapada, između Moskve i Berlina. A nema sumnje da bi koalicija LDP-a i SNS-a predstavljala ideal i maksimum stabiliteta!
Препоручи коментар:
1
1
среда, 28 децембар 2011 04:14
КнињаНИН
Што је најгоре, то све види и цела наша београдска интелигенција, сва наша опозициона медијска и академска елита. Али ти људи од угледа и утицаја ћуте – и онда када су позвани, па и када би, макар и непозвани, били због јавности обавезни нешто да кажу.
Амин..."Људска раса је раса кукавица а ја не само да марширам са њима већ носим барјак.".Марк Твен...Цитирала Мара Кнежевић Керн...
Препоручи коментар:
1
0
среда, 28 децембар 2011 08:25
thinking maize@ Dijalektičar bez mane i straha....
Уместо "моја странка", "једна опозициона странка" и иних еуфемизама, убаците нешто по Вашем нахођењу и на истом смо! Написах скоро да г-дин Милан Обрадовић из "Образа" има шлифа за вођу, да би могао да покрене масе и сл. (можда се Вама његова идеологија не свиђа!?), али да човек има харизму, НЕОПХОДНУ за расног политичара, има. Друго је питање ШТА БИ МОГЛО ДА ИСПАДНЕ од те његове харизме, покрета "Образ" и конкретних потеза које би исти морао да повуче у политичкој борби!? Јер, НАЧИН и РЕДОСЛЕД бирања потеза, као и ВЕШТИНА КОРИШЋЕЊА МЕТОДА и РЕСУРСА у политици, а не само харизма, разликују политичара од политиканта и државника од политичара. Тренутно у Србији имамо ГОТОВО ИСКЉУЧИВО ПОЛИТИКАНТЕ, уз понеког бледуњавог политичара! Зато повика на Милана Обрадовића (на страну његова идеологија) и "Образ" има за основу СТРАХ тренутно владајућих ПОЛИТИКАНАТА и са њом срасле компрадорске интелектуалне "елите" од човека КОЈИ БИ МОГАО ДА ИХ СВЕ ПОМЕТЕ! О ПРИВИЛЕГИЈАМА НЕДОСТОЈНИХ се ради!
Препоручи коментар:
0
0
среда, 28 децембар 2011 08:40
thinking maize@ Dijalektičar bez mane i straha.... , наставак
Слично као за г-дина Обрадовића и "Образ" важи и за "Двери" и њихове вође, док мислим да су "Наши 1389" још увек неиздиференцирана група младих, можда добрих намера, али сем оног "НЕЋУ" има мало тога "ЗАТО", "ОВАКО" и сл. Према томе, на десници већ имате у зачетку, делом и узнапредовалу АЛТЕРНАТИВУ овој партитократији! Каква је ситуација на левици!? Мислим да је ту нека ЛЕВА АЛТЕРНАТИВА постојећим ОКОШТАЛИМ и САМО на ПАПИРУ левичарским партијама, знатно слабија. Вулин!? Ма, ајте! Мене, као националисту та ситуација не радује, јер нпр., Ви ми можете рећи ово или оно, али да Чанак или Чеда неког назову нпр. "фашистом", опростићете, то је УВРЕДА! Ако један РОДОМРЗАЦ зове РОДОЉУБЕ "фашистима" то је травестија најнижег могућег нивоа, која је могућа само у овој Србији, земљи којом тренутно владају НЕДОСТОЈНИ! Зато се борим, за владавину ДОСТОЈНИХ, МОРАЛОМ пре свега, па тек онда струком. Тома vs. Борис!? Стара прича о Курти и Мурти, али добро је за нас што су се Курта и Мурта ОЗБИЉНО ПОБИЛИ!
Препоручи коментар:
0
0
среда, 28 децембар 2011 08:45
Митар Карапанџа
` Он, заправо, може само да се пита – ако смо већ окупирани, и нема нам друге, зашто онда сви наши квислинзи морају бити баш толико бахати, лажљиви, безобразни и покварени? Зашто нас морају третирати као малоумне идиоте, подобне једино за лагање, варање, пљачкање и искоришћавање? И окупиран народ има остатке достојанства. Зашто нас онда ови наши „петеновци“ третирају као марву? Зашто показују странцима колико нас (не) цене и како са нама заправо треба поступати?`
Треба ли овоме икакав коментар? Мислим да не треба, јер се бојим да немамо боље, или се бољи прибојавају да овај олош замене. Или им се то не исплати...?
Препоручи коментар:
0
0
среда, 28 децембар 2011 09:26
thinking maize@ Stabilitet
Која је разлика између "Stabilitetа" и "Дебилитета"? Врло мала!
Препоручи коментар:
0
0
среда, 28 децембар 2011 09:45
Лаповац
И шта сад? Да ми ипак изађемо на следеће изборе и све то лепо легализујемо, или шта? Jел неко предложи неку опцију дистанцирања од загађеног тока стварности?
Препоручи коментар:
0
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]


Нема коментара:

Постави коментар