Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

среда, 14. децембар 2011.

Срби са севера Косова предложили мировну иницијативу | Хроника

Срби са севера Косова предложили мировну иницијативу | ХроникаХроника

Срби са севера Косова предложили мировну иницијативу

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 14. децембар 2011.

Мировну иницијативу, којом је предвиђено да се на миран начин и политичким договором привремено реши актуелна криза на северу Косова, предали су данас у Звечану представници локалних самоуправа са севера покрајине међународним представницима.

Иницијатива је уручена на редовном састанку представника Срба и међународних организација, представницима Кфора, Еулекса, УНМИК-а и ОЕБС-а, а заснована је на томе да се постојећа "пат позиција" мора превазићи на миран начин.

У документу даље стоји да мировни "тајм-аут" подразумева да нема насилних акција Кфора и других субјеката према северу, затим слободне административне прелазе уз слободан проток људи и робе, и да нема функционисања приштинских институција нити барикада на путевима.

Документом је предложено и да се тражи трајно политичко и одрживо решење кроз наставак отвореног политичког процеса Приштине, Београда, Срба са севера Косова и међународне заједнице.

Предлог садржи и да потпуну контрола и одржавање безбедности обавља Кфор, укључујући и успостављање контролних тачака у местима Дудин Крш, Кошутово - Зупче, Јагњеница и друге, по потреби.

Затим, да полицијске послове на северу и административним прелазима 1 и 31 обавља локална КПС уз мониторинг Кфора И УНМИК-а док се деловање Елекса концентрише у реону Косовске Митровице и шире.

У мировној инцијативи се оцењује да је криза на северу Косова и Метохије настала и ескалирала због примене силе и наметања једностраних решења. Поновљено је да Срби из четири општине на северу Косова не прихватају да буду део "независне албанске републике из Приштине".

У Иницијативи се наводи да се одржива решења за север Косова могу пронаћи променом политике наметања решења и притисака на Србе и Србију, као и прекидом сталног повлађивања захтевима косовских Албанаца. Такође се указује да ће Срби почети да је примењују одмах након добијених ставова Кфора, Европске уније и међународне заједнице.

Састанку су присуствовали председници општина Звечан и Зубин Поток Драгиша Миловић и Славиша Ристић и начелником косовскомитровачког округа Раденко Недељковић и представници Кфора, Еулекса, УНМИК-а и ОЕБС-а.

(Блиц)

Пристигли коментари (0)

Нема коментара:

Постави коментар