Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

субота, 24. децембар 2011.

Зашто треба укинути АП Војводину | Куда иде Србија

Зашто треба укинути АП Војводину | Куда иде Србија


Куда иде Србија

Зашто треба укинути АП Војводину

PDF Штампа Ел. пошта
Миљан Премовић
субота, 24. децембар 2011.

Жао ми је што не могу да пронађем ниједан озбиљан аргумент за опстанак Аутономне покрајине Војводине (АПВ) да бих покушао да га оборим, па се морам бавити анализом мање вредних ставова које свакодневно слушамо и читамо путем медија. Убеђују нас да је АПВ историјска, економска, културна, мултиетнична и ко зна каква посебна регија којој је нужно потребна аутономија, федерална јединица или да буде независна држава. Покушаћу рационално и чињеницама које су лако провериве да појасним неодрживост овог система неотитоистичке квази-елите.

Историја. (С)АПВ постоји од 1945. године као аутономна покрајина у Титовој СФРЈ. Оно на шта се одређени кругови позивају као о „историјској посебности Војводине“ јесте извесни степен аутономије који су Срби (а не Југословени, Војвођани или Илири) изборили ратом 1848–1849. год. у Аустроугарској, односно мисли се на „Војводство Србије и Тамишки Банат“ (које је трајало од 1849. до 1860. године). Међутим, границе нису биле ни близу оних какве данас има АПВ, нити је састав становништва био исти, нити је степен аутономије био исти, нити је њу карактерисало југословенство/војвођанерство (већ напротив борба за живот, језик, веру и права Срба). АПВ и Војводство Србију може да повеже само злонамеран или недовољно интелигентан човек.

Дакле, не постоји историјска посебност АПВ-а да би имала аутономију, федералну јединицу или државу на основу тога.

Културна, језичка и верска посебност. Из данашње перспективе, просечном читаоцу делује апсурдно писати о овој теми. Међутим, подсетићу на Црну Гору. Корени њиховог модерног идентитета у основи нису били антисрпски, већ „надсрпски“. Заправо они су у почетку (од 1945) задојени причама о „храбријем, паметнијем, лепшем, вишем“ Србину од осталих Срба, а посебно од „Србијанаца“ и Шумадинаца (којима су представљани као прљави, неписмени, приглупи људи у опанцима и штрокавим шајкачама). Када су убедили довољан број људи у ову посебност, лако је било рећи да они заправо нису Срби, већ Црногорци који су потпуно другачији од Срба. Чак измишљају неку средњовековну историју (да су они Дукљани, тј. Римљани), проглашавају окупацију коју су спровели „вељесрби“ Немањићи, а нарочито „крволоци“ Карађорђевићи и „колонизатори – попови из Шумадије“ Са АПВ-ом је сличан принцип. Модерни Војвођани нису „над-Срби“ већ „културни Срби“ који су „Европљани и знају и ћирилицу, и то сва слова“ (са билборда за време пописа 2011). Не постоји никакав језички, верски или културни иденитет Срба у АПВ-у који није крвљу уткан у српство. Односно, не постоји културни, језички или верски елементи као основ за статус аутономије, федералне јединице или независне државе.

Мултиетичност. АПВ јесте мултиетничка средина, али је то и остатак Србије где живи око 11% националних мањина. У АПВ-у су најбројнији Срби са око 65%, Мађари са око 14%, Словаци са око 2,8% итд. Те мањине уживају сва национална права (чиме се ја поносим) иако су права наших сународника у неким од њихових матичних држава знатно ужа. Права наших сународника се до те мере крше да немају право на језик иако су трећина становништва (Црна Гора), имовину која им је отета (Хрватска), статус мањине иако су најбројнија аутохтона мањина (Словенија) итд. Дакле, статус националних мањина и без АПВ би у Србији био исти, односно на задовољавајућем нивоу, што потврђују извештаји Европске комисије. Из овог аргумента се може закључити да је аутономија у АПВ-у потребна Србима од Срба, што је апсурд. Дакле, не стоји аргумент о мултиетничкој посебности као основи за статус атуномије, федералне јединице или независне државе.

Економија и привреда. Ниједном привреднику, економисти, раднику или пољопривреднику не можете доказати да је за њега добро да има три, четири или пет нивоа власти/чиновника које мора да плаћа. Нелогично је да већи покрајински/државни апарат, значи и ефикаснију привреду и богатије становништво. Зашто новац који се заради у Србобрану, Суботици или Зрењанину мора да иде у Нови Сад?

Једини разлог је гладан партијски кадар који, народски речено „хоће 'леба без мотике“. Није ни чудно што се у Србији по попису из ове године највише насељава Нови Сад, чак 12,2% више становника. Без АПВ-а бисмо имали мања плаћања, пореза, такси, непотизма, корупције... На медијима се неће наћи информација да АПВ има 27% становиштва, а учествује са 26% БДП-а, док „зли и трули“ Београд има 23% становништва и учествује са 40% БДП-а земље, али се може наћи (без аргумената) наслов „Војводина ради, Београд троши“. Сви треба да дигнемо глас против оваквог начина рада – Срби, Мађари, Словаци, Немци, Хрвати и сви остали. Наравно, са изузетком Војвођана (нове нације настале од бивших Југословена) који управљају оваквим неотитоистичким системом, попут свиња у Орвеловој „Животињској фарми“ (Војвођани захвалите се ДСС-у и њиховом Уставу који вам је ово омогућио). Дакле, не стоји аргумент о економској или привредној оправданости као основи за статус атуномије, федералне јединице или независне државе.

Регионализација. Регионализација је опција или могућност за развој, а не нужност. Наша држава није настала спајањем независних држава да би била федерација или да би морала да има неке регионе, већ је она унитарна и недељива. Развој локалне самоуправе је важан сегмент наше државе који треба да се развија, а уколико ће том развоју допринети региони са одређеним надлежностима, они треба да се успоставе. Регионализација није никакав услов ЕУ (статистичка регионализација је посао статистичара, а не мера за федерацију). АПВ је предимензионисана у односу на остатак Србије и не треба да остане ни као регион. Региони у Србији би били пожељни само ако убрзају модернизацију општина и локалних управа, смање трошкове грађана и привреде и убрзају економски развој, а никако развој политичке елите, као што је то данас случај.

На барикадама у Јарињу и Брњаку видимо чему нас је довела једна аутономија. Видимо и избеглице са КиМ, спаљене манастире, цркве, прекрајање историје... Зато позивам све Србе и све грађане Републике Србије да дигну глас против скупе, неефикасне, централизоване, непотистичке и Титове АПВ. Нас нико није питао да ли је желимо, само су рекли да су је изгласали.

Фејсбук ТвитерЗашто треба укинути АП Војводину

субота, 24 децембар 2011 11:31
Старац Фочо
Кратко и убитачно. Свака част.

А крај је кључан:
Нас нико није питао да ли је желимо, само су рекли да су је изгласали.
Препоручи коментар:
77
2
субота, 24 децембар 2011 11:39
Алекса Ђурић
Потписујем сваку реч!
Препоручи коментар:
47
1
субота, 24 децембар 2011 11:47
Петар
Да би Србија опстала у овим границама мора постојати равномеран регионалан развој. Становник србије у Београду, Апатину, Житишту Лесковцу, Тутину, ..., мора имати исти квалитет живота, исту шансу за успех и напредовање у каријери, исту здравствену заштиту, .... То данас нема. Постоји огромна диспропорција између Београда и Новог Сада са једне стране и осталих делова Србије са друге стране. Војводина је само најслабија карика у ланцу. Укидање аутономије Војводине не одстрањује проблем, само га одлаже и појачава. Ако се тако настави Београд ће постати град држава.
Ево први корак. Нека се део пара од пореза и доприноса директно слива у локалне касе (на пример 30 %). Контролу трошења ових пара ће имати локални становници, али и централна власт.
Препоручи коментар:
28
1
субота, 24 децембар 2011 11:50
mrmot
Moj deda se kao dobrovljac, Srbin iz Banata, borio i bio ranjavan da bi tkz. vojvodina bila deo Srbije tj. istog naroda.Mislim da je ovo dovoljno.
Препоручи коментар:
52
1
субота, 24 децембар 2011 11:51
Старац Фочо
И мислим да је крајње време да се активирамо и оснујемо своју "грађанску иницијативу" која има за циљ укидање АП Војводине. Кладим се да ми можемо свој посао завршити пре 2018.
Препоручи коментар:
51
0
субота, 24 децембар 2011 11:51
Dijasporac
Nema nepoznanica kada je u pitanju liderstvo u secesionizmu, ovi podržani od Borisa Tadićadokaz, usvajanje statuta u Skupštini Srbije.
Oni su u politici, obrazovanju, medijima,privredi, kulturi, čak i sportu.

Zar nije pametnom dosta kad Pajtić docent Bojan ,prilikom dodela humanitarne pomoći izbeglicama Srbima kaže : " Svi smo mi Vojvođani" !

Ko bar malo poznaje vertikalnu organizaciju država u svetu, ne može naći ni jedan valjan argument za postojanje ovakve Vojvodine, cilj je projektovan, izvršiti secesiju dela teritorije Srbije.

Da li će se to dogoditi? Naravno da hoće ukoliko ostane ova vlast, Tadić je " kum" i samostalne C. Gore, znate ko je mogao glasati na referendumu i kako je proveden.

" Specifičnost" Vojvodine ima podršku već u javnosti potrošenih " evropljana" iz NVO , helsinški, dekontaminirani, humani i ostali komiteti odnosno abonenti stranih centrala.
Препоручи коментар:
33
0
субота, 24 децембар 2011 12:00
joва
Једини разлог је гладан партијски кадар који, народски речено „хоће 'леба без мотике“.
И који ће због тога вратити Србе тамо где су били пре 1848.
Препоручи коментар:
41
0
субота, 24 децембар 2011 12:19
Mилоје
Изванредан текст који разоружава такозване присталице "аутономаштва", све жуте заступнике разбијања Србије, све агенте - као неке страначке вође- који заступају политику и циљеве антисрпског бомбардерског Запада, и сву антисрпску ПЕТУ КООНУ У СРБИЈИ. Текст треба умножити попут летака и поделити народу, посебно га излепити на згради ТВ "војводине" и осталим филијалама разбијања Србије.
Препоручи коментар:
35
0
субота, 24 децембар 2011 13:06
M P K S
Samo se setite kako ste ukidali jednu drugu autonomiju...i kako je to završilo...
Препоручи коментар:
4
40
субота, 24 децембар 2011 13:08
Сириг Ђурђево
Далкле питам - коме треба држава Војводина?
Пајтићу, Чанку, Кострешу и сл Србима и њиховом рођецима којима траже ухлебље у државним институцијама, да живе на терет радничке класе. Да буду елита за сва времена.
Ко су Ко су Војвођани? Опет срби - Пајтић, Чанак, Костреш...
Не очекујете ваљда да Пастор буде Војвођанин.
Верујем да тзв "све националне мањине" су за разградњу Србије. Зашто би се они "тукли" за целовиту Србију ако су прознани Пајтић, Чанак, Костреш... за независну европску Војводину, коју ће да подржи Запад и пре ће је примити у Унију, па ће од њих да тражи да буду против да Србија "добије Кандидатуру". Можда се Кандидатура због тога и одлађе.

Позовимо Пајтића на кафу да летујемо у Турској са посланицом Арнерић, па да свима у лице саспемо истину!
Препоручи коментар:
28
1
субота, 24 децембар 2011 14:26
Страдија
Логично је да ће "драге"комшије лакше откинути део територије од некакве независне војводине него од Војводине у Србији и онда имамо нове барикаде,еулексе,избеглице итд.Такође познато је коме у ствари одговара парола "што више граница на Балкану то бољи стандард-за мене.
Препоручи коментар:
19
0
субота, 24 децембар 2011 14:46
Lala
@ Sirig Djurdjevo
Ja nisam ni Pajtic, ni Canak, ni Kostres. MENI treba nezavisna drzava Vojvodina!! Zasto? Zato sto mi se tako hoce! Zato sto bi sami odlucivali sta da radimo. Zato sto ne bi za sve morali da pitamo Beograd. Mozda bi bolje ziveli, mozda i ne, ali bi bar znali zasto tako zivimo.
Zivela slobodna Vojvodina!
Препоручи коментар:
4
35
субота, 24 децембар 2011 14:57
@MPKS
Nije ukidana autonomija nego šiptarska država a ta tvoja prijetnja, e sa srpskim ustašama treba gore postupati nego sa Tačijevim teroristima, tako će i da bude, nemojte praviti iluziju da neće.
Препоручи коментар:
22
0
субота, 24 децембар 2011 14:57
Misa
Zato sto je cela Srbija velika ko opstina u Sangaju i zato sto ima preko 100 gradova vecih od Srbije.
I ne samo AP Vojvodinu, nego i regione i masu opstina i tako narodu skinuti sa grbace silnu administraciju.
Препоручи коментар:
19
0
субота, 24 децембар 2011 15:17
Страдија
Е не иде то тако лале да сами одлучујете о свом животу,прво морате бити под старатељством неколико деценија па ако се докажете онда се тај степен контроле може кориговати као и у другим државицама на Балкану.Наравно када се намире и "драге"комшије.
Препоручи коментар:
10
0
субота, 24 децембар 2011 15:23
@Lala
Ako ti treba nezavisna država, zašto ti je babo nije ostavio, moj je četiri godine krvario da imamo državu a veruj i ja ću ići do kraja !
Препоручи коментар:
25
2
субота, 24 децембар 2011 15:42
Nenad
Samo vi cackajte mecku, pa ce posle kao i obicno biti kuku-lele. Sami cete stvoriti Beogradski pasaluk.
Препоручи коментар:
5
17
субота, 24 децембар 2011 15:46
vrabac
Ovako smo mi govorili i za Krajinu i Kosovo pa bijaše što bijaše.Mi bi sve silom
a onda ispade da su svi protiv nas, umesto da kažemo sami smo krivi za sve.Mi bi li opet ratovali ?
Eto do čega nas dovede parola " Gde je srbin to je Srbija "
Препоручи коментар:
4
24
субота, 24 децембар 2011 16:07
Драгослав Пакић
А шта на овај чланак каже Чанак - погонски економиста Ненад?
Препоручи коментар:
16
0
субота, 24 децембар 2011 16:56
МР
У Америци је Вебстеров речник такорећи Библија енглеског, тј. америчког језика. У њему се налази и једна, сада енглеска, реч или глагол: балканизовати. Ево каво значење он има: Балканизовати - разбити у мале, непријатељске политичке јединице,као Балкан после Првог светског рата. На енглеском: Balkanize - to break up into small mutually hostile political units, as the Balkans after World War I. Мислим да би сваки мој лични коментар био непотребан.
Препоручи коментар:
16
1
субота, 24 децембар 2011 17:18
Marko Gay
Ako hocete da dobro uredite Srbiju, potrebna su vam zaista samo dva nivoa vlasti: opstina i centralna vlast.

S tim sto organi centralne vlasti treba da budu rasporedeni u vise gradova, od koji ni jedan ne sme biti najveci grad (u Srbiji je trenutno najveci Beograd).

To znaci, vlada u Kragujevac, skupstina u Nis, vrhovni sud u Uzice, drzavna televizija u Krusevac itd.

U takvim uslovima, centralizacija ne bi bila po sebi losa, jer centralizovane funkcije su obicno jeftinije.

Osim toga, velika vlast u opstinama podstice provincijalni mentalitet (parochial mindset), zbog cega mi je uvek bilo tesko ziveti u Svajcarskoj.
Препоручи коментар:
7
0
субота, 24 децембар 2011 17:21
Oli
Živim u Vojvodini i Srbin sam. Krenem li sjeverno, moram da obećam da ću naučiti mađarski, a sada već i ''hrvatski'', krenem li zapadno, moram da obećam da ću naučiti rusinski, krenem li istočno moram da obećam da ću naučiti rumunski. Prije neki dan primim stopera od 15 godina, koji se rodio i školuje u Srbiji da bi se zaposlio u nekom od srpskih preduzeća, a on ne zna na sprskom da mi kaže ni ''hvala, za prevoz''. Nas dvoje treba sjutra zajedno da radimo, kao dva stranca iz iste države. Djeca nam od samog polaska u zabavište znaju ko su, jer su razdvojeni po grupama, po tome kom narodu pripadaju, iako su građani iste države u kojoj sjutra treba zajedno da rade i da je razvijaju. Kojoj državnoj TV kući građani Vojvodine treba da plaćaju pretplatu, kada ni jedna antena nije okrenuta ka Beogradu? Na državnim zgradama su nam okačene stalno zastave susednih država, kao da nam je u stalnoj posjeti neki visoki funkcioner iz inostranstva, a ne kao da tu živi naš sopstveni narod, ili nije.
Препоручи коментар:
19
1
субота, 24 децембар 2011 17:57
Nikola
Ne treba ukinuti autonomiju, to je greška! Ukinite Vojvodjanski akademiju nauka, a ne recimo sekreterijat za poljoprivredu koji nikome ne smeta a pomaže poljoprivrednicima (naravno ovo ne dovodi u pitanje da možda treba reorganizovati sekreterijat ili dovesti druge ljude itd.)
Препоручи коментар:
5
10
субота, 24 децембар 2011 19:50
čišćenje našeg dvorišta
Za početak treba ukinuti Demokratsku stranku. Ona je produžetak austro-ugarske politike na Balkanu.

Vidite koga su sve okupili u svoje redove?
Препоручи коментар:
4
0
субота, 24 децембар 2011 20:04
политички памфлетиста
На медијима се неће наћи информација да АПВ има 27% становиштва, а учествује са 26% БДП-а, док „зли и трули“ Београд има 23% становништва и учествује са 40% БДП-а земље, али се може наћи (без аргумената) наслов „Војводина ради, Београд троши“.


занимљив и пажње вредан податак.

што се мене тиче, - немам више ни трунке солидарности са (ипак верујем мањином која наседа на обмане већине тамошњих политичара). још после свега...

хипотетички речено и да су сасвим независни од остале Србије, уверен сам, да би их око 90% било чак у слабијем (или тачније - далеко слабијем) положају.
Препоручи коментар:
3
0
субота, 24 децембар 2011 20:29
65 посто
ако дозволимо да нам 14 посто преузме Војводину и нисмо ништа друго заслужили
Препоручи коментар:
2
0
субота, 24 децембар 2011 20:43
Troglavski
- zasto oni oce referendum na 25.nov 2018?
- sta se desilo 25.nov 1918
Madjari su pobijedili u prvom svjetskom ratu? Sta?
Treba pitati Rumune! I Slovake!
Препоручи коментар:
2
0
субота, 24 децембар 2011 21:00
Сириг Ђурђево
Лало, ниси србин, не знаш ћирилицу. а твоје "Zato sto mi se tako hoce!" неће проћи. Теби се хоће са твојом женом и децом, али Устав каже да пишеш ћирилицом. А народ каже да Војвођани не постоје. Наброј ми пар комада. Да ли су сремци Војвођани? Ниједног нисам чуо. А моји Бачвани, ниједног. Ви сте први Лала из Баната који то каже.
Лало, знаћеш шта радиш када ставиш прст у уво и запеваш песму коју је Чанак донео из Лике и Крбаве. Који је то он, па, Војвођанин, или се и њему ХОЋЕ.
Неће моћи.
Препоручи коментар:
2
0
субота, 24 децембар 2011 21:01
zoransan
Ja sam već u par navrata pisao da je ovoj vlasti bitna samo vlast pa makar vladali samo Beogradom a za Kosovo i Vojvodinu se mnogo i ne sekiraju.Na mnogim mapama Evrope ,recimo kada je vremenska prognoza u pitanju "the weather Chanel" Srbija je jedina država u kojoj pored imena Srbija su i imena dve pokrajne a znamo da sve države imaju svoje pokrajne,ali i kod jedne nema imena tih pokrajna.Znači li to da nam naša vlast nije saopštila koje su naše granice.Još da napomenem da je jedan rumunski visoki zvaničnik posetio Istočnu Srbiju ,gde ima dosta Vlaha,a da nije ni najavio svoju posetu srpskoj vlasti .
Samo je pitanje dana kada će i Vlasi tražiti svoju teritoriju,to pišem jer često tamo idem i znam kakva je klima u tom delu Srbije.Nažalost ovu vlast samo zanima opstanak na funkcijama .
Препоручи коментар:
3
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]


Нема коментара:

Постави коментар