Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

уторак, 13. децембар 2011.

Кандидатура за ЕУ - ни врабац у руци ни голуб на грани | Коментар дана

Кандидатура за ЕУ - ни врабац у руци ни голуб на грани | Коментар дана


Коментар дана

Кандидатура за ЕУ - ни врабац у руци ни голуб на грани

PDF Штампа Ел. пошта
Младен Ђорђевић
уторак, 13. децембар 2011.

Девети децембар је прошао, а ништа епохално се није десило – остали смо тамо где смо били и осмог децембра – стиснути између европског чекића и наковња корумпиране и колаборантске власти. После одлуке Савета министара ЕУ о одлагању одлуке о кандидатури Србије за март, показало се да гласови већине чланица ЕУ, назови пријатеља и партнера српских власти, не могу да надвладају одлучно условљавање Аустрије и пре свега Немачке, која је јасно ставила до знања нашим властима шта им је чинити. Откако је Немачка преузела неформално вођство над ЕУ, политика штапа и шаргарепе замењена је батином, односно брутално јасном поруком да без де факто признања Косова Србија нема шансе да постане кандидат за за чланство у ЕУ.

Да би добила кандидатуру, Србија је добила услове који се не завршавају само уклањањем барикада. Потребно је обезбедити и функционисање тзв. интегрисане контроле граница и неометано функционисање КФОР-а и ЕУЛЕКС-а на целој територији Косова. Србија би требала и да на северу Косова елиминише и тзв. “паралелне” структуре власти (односно сопствене легалне органе) и да омогући учествовање Косова на међународним форумима. По неким изворима, биће потребно и остварити споразуме о спорту, (везаном за чланство Косова у међународним федерацијама), пошти и поштанским услугама, институционалној сарадњи, инфраструктури, културној размени и културној баштини, железничком и авионском транспорту, као и чланству Косова у међународним институцијама. Међутим, ни испуњавање свих услова, како је то искрено признао Божидар Ђелић не гарантује позитивну одлуку у марту, јер, како је објаснио, после одлагања кандидатуре због нових услова у вези Косова, повећао се ризик да у будућности било која земља ЕУ у ходу одлучи да услове допуни или промени.

Изостанак кандидатуре и мале шансе да се она и у марту добије за проевропске снаге представља веома тежак ударац, толико тежак да се режим свим силама упео да његов велики пораз у домаћој јавности остане што мање видљив. Зато је одмах по стизању вести из Брисела у водећим српским медијима, који су, као што је недавно подсетила Верица Бараћ, под контролом Тадићевих стубова Драгана Ђиласа и Срђана Шапера, народу једнодушно поручено да једино исправни европски пут и даље нема алтернативу. У циљу анестезирања јавности, у писане и електронске медије нагрнули су сви важнији политичари, интелектуалци и аналитичари, који су различитим мисаоним и вербалним акробацијама покушавали да грађанима објасне да је црно бело, а да је пораз заправо победа. Поједине изјаве и анализе заиста вреди запамтити, а у маси бисера издвајају се министар одбране Драган Шутановац и председница Фонда за политичку изузетност Соња Лихт.

По Шутановцу, Србија је данас ближе Европи него што је икада била, а по њему, европски пут Србије су одредили не само Доситеј Обрадовић, Вук Караџић и Слободан Јовановић, већ и војсковође попут Живојина Мишића и Степе Степановића, а такође и српски краљеви. Вероватно је само министар војни у стању да пронађе везу између најсветлијих страница српске историје и прослављених српских војвода са срамним процесом добијања кандидатуре за ЕУ, док је и председницу Београдског фонда за политичку изузетност Соњу Лихт, која се увек трудила да остави утисак разумне особе, изостанак кандидатуре изгледа тешко уздрмао. Лихт је, наиме, за Танјуг изјавила даније тачно да Србија није добила статус кандидата, јер по њој, да је тако,"Европска унија би нам то и саопштила".Затим нам је свима објаснила да Србији није одбијен статус кандидата, већ је она стављена на убрзану траку за добијање тог статуса,а затим ипрецизирала да је "Србија де факто кандидатуру добила условно, која ће бити потврђена у фебруару, односно марту".

Тумачење Соње Лихт свакако сведочи о пометњи коју је у проевропску Србију унео хладни шамар Немачке и остатка Уније, а власт у Србији сада чека изузетно тежак задатак да у наредна три месеца и пре избора покуша да реши једначину “И Косово и Европа”. У међувремену, да не би било забуне, из Брисела је већ стигла порука да Србија може добити кандидатуру уколико учини “завршне кораке”, односно испуни све што је наређено. Да ли ће режим и овог пута попустити остаје да се види у наредном периоду, али је могуће да је због избора то питање до даљег одложено, пошто се после лоших вести из Брисела председник Тадић напрасно сетио Резолуције 1244. Обзиром на њен нагли повратак у јавни живот, постоји чак могућност да се режим већ помирио са изостанком кандидатуре и у марту, и да се ради добијања избора окренуо економији. У складу с тим, и медији су одмах обзнанили да је у овом тренутку економија важнија од Косова, а "Фијат" од барикада. Ипак, и поред свог труда, сасвим је очигледно да тежак пораз политике “Европа нема алтернативу” и катастрофални учинак актуелне владе, више ниједан спин доктор, колико год покушавао, неће моћи сакрити и увити у украсни папир. Истина је исувише очигледна.

Фејсбук Твитер


Кандидатура за ЕУ - ни врабац у руци ни голуб на грани

уторак, 13 децембар 2011 15:40
Danski Srbin
"Ni vrabac u ruci, ni golub na grani". Da, tako se moze simbolicno nazvati ovo sto se desilo sa tezom: I KOSOVO I EU.
Ja znam opciju, O GOLUBU U RERNI.
Znam, ali necu da vam kazem - ako neznate, a ako znate nema potrebe.
Gospodja Sonja Liht peva o nekom ubrzanom putu, a ustvari se radi, da su nas gurnuli na neki slepi kolosek, gde ce nas zaboraviti.
Potrebni su izbori, da na scenu dodje nova garnitura. Neznamo kakva ce ona biti, sta ce ona hteti i moci, ali upravo u tom neznanju postoji nada. Dosadasnja vlast je dokazala svoju nesposobnost i ona nema kredibilitet nudjenja bilo kakve nove politicke opcije za buducnost.
U normalnim narodima, posle ovakvog politickog debakla, vlada pada i raspisuju se izbori na svim nivoima.
Zar moramo svoju politicku prizemnost uvek pokazivati. Ubedjen sam da je vecina vidjenih politicara EU u cudu, sto u Srbiji nije pala vlada.Ili oni znaju ...
Препоручи коментар:
11
2
уторак, 13 децембар 2011 15:46
Dragan
Dabome, ta kandidatura za EU je jedna šuplja denvenopolitička ideološka isprazna i jalova priča. Ogromna nezaposlenost u zemlji, uništena privreda, natalitet u katastrofalnom stanju, zelenaši i finansijski špekulanti iz banaka i osiguravajućih društava ko razbojnici haraju po Srbiji (nakon 5 oktobra jedino su procvetale banke i osiguravajuća društva, i ništa više) - a evrofanatici bi da hipnotizuju narod jednom posve besmislenom i beskorisnom a iznov ai iznova ponavljanom pričom o nekakvoj kandidaturi i nekakvom tobožnjem značaju te kandidature!!! Kad samoobmana od pojedinačnog pređe na kolektivno, onda i iluzija preraste u ludilo.
Препоручи коментар:
15
0
уторак, 13 децембар 2011 16:00
Starac Milija
E.U., tačnije njeni komesari koji se ne biraju demokratski (več po nekom nevidljivom "ključu"), a još tačnije, oni koji postavljaju komesare su kako izgleda odista u sjajnoj poziciji u odnosu na Srbiju.
(uzgred kako ovo, "komesari", "ključ", i način postavljanja neodoljivo podseća na prisustvo u pozadini "nevidljivog Centralnog Komiteta E.U."). Ako ostane ova, ili slična vlast u Srbiji mogu da nas vozaju beskrajno bez ikakve opasnosti da nas ikad prime. Kada smo imali drugačiju vlast, primenili su silu, i rat. Šta nama ostaje? Ostaje nam da kao narod i država pokažemo odsustvo svakog interesa da uđemo u EU. Pri tome ne mislim na protivljenje. Mislim na pravu nezainteresovanost, kao za lanjski sneg. Kao za devojku do koje nam nije stalo: bez emocija dobrih ili loših, bez želje, bez namere, bez strasti. Naravno sa uvažavanjem i saradnjom na normalnom nivou. Ništa više. Energiju usmeriti na sopstveni ekonomski i društveni razvoj, rađanje, i obrazovanje. To je ono što možemo i moramo.
Препоручи коментар:
21
0
уторак, 13 децембар 2011 17:46
Misa
Sta ces kad su ljudi glasali za opciju " I EU i Kosovo" iako je bilo jasno da je dostici i jedan od tih ciljeva tesko, oba nemoguce.

To je bila narodna volja!
Препоручи коментар:
1
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]
Нема коментара:

Постави коментар