Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

понедељак, 19. децембар 2011.

Александар Конузин: ЕУ политичке циљеве ставља изнад законитости, правила и фер плеја | Хроника

Александар Конузин:


ЕУ политичке циљеве ставља изнад законитости, правила и фер плеја


Хроника

Александар Конузин: ЕУ политичке циљеве ставља изнад законитости, правила и фер плеја

PDF Штампа Ел. пошта
понедељак, 19. децембар 2011.

Београд - После прошлонедељног искуства са Еулексом, који је на административном прелазу Јариње три дана задржавао руски конвој са хуманитарном помоћи за Србе на северу Косова и Метохије, да би спор на крају био решен између ЕУ и Русије на највишем нивоу, амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Васиљевич Конузин оцењује да "европски партнери" своје политичке циљеве стављају изнад "законитости, опште прихваћених правила и фер плеја".

У краћем разговору за Данас, амбасадор Конузин каже да се Москва неће укључивати у техничке преговоре Београда и Приштине, нити се меша у све видније политичко разилажење званичног Београда и Срба на северу КиМ.

Каква је политичка порука свега што се на Јарињу протекле недеље догађало и какве би могле бити последице - локално на Косову и Метохији, али и глобално у међународним односима, укључујући одлуке Европског савета 9. децембра?

- Моје лично искуство у комуникацији с Мисијом ЕУ у области владавине права потврдило је тенденцију која се појавила код наших европских партнера - руководити се у међународним пословима пре свега политичким разлозима, па чак и ако то не одговара законитости или опште прихваћеним принципима и фер плеју. Не искључујем да је на Европљане, као што то бива, извршен притисак. Хуманитарном конвоју Министарства за ванредне ситуације Русије најпре је на Јарињу дато зелено светло за пролазак преко прелаза, а после је колона блокирана. А све то иако су нас пре тога уверавали да је пут отворен. На исти начин се ЕУ руководила политичким интересима током недавне операције у Либији, кад је изашла ван релевантних резолуција СБ УН. Што се тиче одлука Европске уније од 9. децембра о статусу кандидата Србије, и овде је ЕУ полазила искључиво од политичких циљева, односно да се наметну нови услови. Ова ће се тактика наставити.

Рекли сте да сте о свему што се догађало на Јарињу и у Бриселу, и између ЕУ и Руске Федерације, обавештавали надлежна министарства Владе Србије. Какву је улогу имао званични Београд у решавању проблема, јер је до спора са Еулексом око руске помоћи дошло на територији Србије? И, да ли је и приштинска страна на било који начин била укључена, како се могло закључити из изјава косовских званичника?

- О ситуацији око проласка колоне са хуманитарним теретом преко административне линије између централне Србије и Косова редовно сам информисао српске колеге. Вест о томе да конвој може наставити свој пут они су примили са олакшањем. С представницима Тачијевог режима нисмо имали контакте. Он је вршио утицај на Европљане.

Решење о спору на Јарињу донето је на релацији ЕУ - Руска Федерација. Да ли се то може схватити и као сигнал да би у техничке преговоре Београда и Приштине, у којима је Брисел посредник, а САД посматрач, могла да се укључи и Москва?

- Став Русије у вези с тим преговорима је добро познат. Не намеравамо да се у њих укључујемо.

Најавили сте да ће Руска Федерација наставити да Србији пружа сваку врсту помоћи - не само хуманитарну, него и на међународном плану и у СБ УН. Имајући у виду све веће политичко удаљавање власти у Београду и Срба на северу КиМ, где је у томе позиција Москве, поготово што локални српски званичници са севера помињу да је један од проблема на Јарињу био и царински печат, који је Београд договорио са Приштином?

- Потврђујем: Руска Федерација намерава да и даље у оквиру својих могућности пружа Србији сваку помоћ: политичко-дипломатску, пре свега у СБ УН, хуманитарну и другу. У земљи функционишу Устав, државне институције, органи локалне самоуправе, политичке странке... Овде се Русија не меша.

Јелена Тасић

(Данас)

Фејсбук Твитер


Александар Конузин: ЕУ политичке циљеве ставља изнад законитости, правила и фер плеја

понедељак, 19 децембар 2011 18:25
beli fantom
a gde su vam bile mogućnosti kad je trebalo?? ili nam prodajete bozu?
Препоручи коментар:
0
26
понедељак, 19 децембар 2011 18:51
Nn
Rusija kao predvodnik svih pravoslavnih zemalja snosi odgovornost za buducnost malih pravoslavnih naroda. Kada kazem malih, mislim na brojnost populacije. Sudbina Rusije se ogleda u sudbini tih malih naroda. Na primer Srba. Rusija ne treba da bira nacine i metode da bi sprovela svoje politicke ciljeve, a prema tome i ovaj gore navedeni. Treba da se sluzi istim metodama kao i Katolicko-Anglosaksonska koalicija. Ne treba na njih kukati i upirati prstom, nego jednostavno igrati prljavo kao i oni, pa kada im se stane nogom za vrat onda ce oni poceti da postuju Rusiju a i male narode (npr Srbe) koji su joj prirodni saveznici.
Препоручи коментар:
16
0
понедељак, 19 децембар 2011 20:19
XXX
Kako baš Konuzin da primeti tako nešto?! Zna čovek šta su pravila i njihovo kršenje!
Препоручи коментар:
0
5
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]
Нема коментара:

Постави коментар