Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

субота, 10. децембар 2011.

Први човек америчке војске генерал Мартин Демпси, начелник Генералштаба армије САД, поручио да ЕУ предстоје велики ризици од сукоба! « Србски ФБ Репортер

Први човек америчке војске генерал Мартин Демпси, начелник Генералштаба армије САД, поручио да ЕУ предстоје велики ризици од сукоба! « Србски ФБ Репортер

рви човек америчке војске генерал Мартин Демпси, начелник Генералштаба армије САД, поручио да ЕУ предстоје велики ризици од сукоба!

1 Vote

ЖЕСТОКЕ РЕАКЦИЈЕ НА СЕНЗАЦИОНАЛНИ САМИТ ЕУ

11. 12. 2011 ПРЕСС
general SAD

Ниједно од реаговања или анализа „дан после“ сензационалног самита Европске уније, на којем су Британци најавили „велики развод“, није изазвало толико буре као неколико реченица које је генерал Мартин Демпси, први човек америчке армије и саветник председника Барака Обаме, изговорио у новинарска пера некако успут, у петак касно увече у хотелу „Фор сизонс“, на састанку Атлантског савета.

- Забринут сам због могућих немира у Европи. Европска унија је пред великим ризиком од сукоба – изјавио је највиђенији амерички војник, човек чија се реч у Вашингтону поштује скоро као Обамина или Хилари Клинтон.

„Наша армија је спремна“

Демпси, чија је званична позиција од почетка октобра ове године начелник генералштаба, казао је да сумња да ће „дил“ постигнут без Велике Британије спречити нешто што би могло да заличи на рат на Старом континенту, и да је веома забринут због могућег америчког војног ангажмана у Европи. Дејвид Камерон и Ангела Меркел посвађали су се у бриселској ноћи.- Знам да ће државе ЕУ покушати да ускладе своју монетарну и фискалну политику. Али нисам сигуран да ће то бити лепак који ће на окупу да одржи Европу – навео је Демпси, а пренео Би-Би-Си. – Забринут сам да би и америчке трупе у Европи могле да буду изложене због могућности грађанских немира и распада Уније.

Американци немају баш малу војну силу у Европи – широм континента расуто је око 80.000 људи у униформи и још 20.000 цивила који раде за војску. Највећи део се налази у Немачкој, где су били још од Другог светског рата.
Засад се, додуше, „рат“ који најављује и од којег страхује Обамин човек од поверења одвија само на вербалном нивоу, док на видело излази све оно што се одвијало иза кулиса Самита у Бриселу. На њему је, подсетимо, после британског вета на измене Лисабонског уговора, постало јасно да јединствене ЕУ више нема, и да ће велика заједница народа убудуће ићи на два колосека.
Да ли ће бржи бити онај на којем је композиција од 26 држава, са француско-немачком локомотивом и тандемом „Меркози“ за управљачем, или онај на којем је усамљени британски шинобус, остаће да се види. Једно је било сигурно, поготово после јучерашњег дана – та ће два колосека врло брзо престати да буду паралелна.

Дан касније: Како су светски медији видели самит ЕУ
Енглески таблоиди: Европо, одј…

tabloidi

Француски, немачки и италијански медији препуни су критика на понашање Велике Британије и премијера Дејвида Камерона, који је глатко одбио да потпише споразум о изменама Лисабонског уговора, али им ни Енглези – посебно они конзервативни, који Камерона сада упоређују са Черчилом – нису остали дужни.

На насловној страни „Тајмса“, једног од најстаријих и најугледнијих листова у Великој Британији – иначе у власништву Руперта Мардока и његове „Њуз корпорације“ јуче се појавила карикатура на којој статуа са ликом Дејвида Камерона уринира по Николи Саркозију, док је таблоид „Сан“ донео наслов који би слободније могао да се преведе као „Одј.би, Европо“.
Највећи критичар британског чина био је утицајни „Фајненшел тајмс“, који је у уводнику (непотписаном, што значи да одражава став читавог уредништва), написао да је Дејвид Камерон направио очигледну грешку у корацима и да је, иако је званично тврдио да брани Британију, у ствари учинио много више штете него користи.
- Ово што је урадио Камерон је управо оно што су све владе пре њега покушавале да избегну. Сада ће морати да плати високу цену да Британија остане у Европској унији, а својим ветом није добио апсолутно ништа заузврат – оценио је „Фајненшел тајмс“.
Ентузијазам који су, барем званично, показали Ангела Меркел и Никола Саркози није успео да преплива ни Атлантски океан. „Њујорк тајмс“ описује договор као „несавршено решење“, које ће озваничити „Европу у две брзине“.
„Гардијан“ је објавио да је у четвртак увече један високи француски званичник британском премијеру Дејвиду Камерону замерио на прилично оригиналан начин:
- Британски покушаји да обезбеде своју привреду током преговора о евру су као кад човек оде на свингерску журку без своје жене.
Камерон му, док је паковао кофере за лет у Лондон, није остао дужан:
- Никада нисам посећивао никакве свингерске журке, и обећавам да то ни убудуће нећу радити.

Чији је Европски суд

Мукотрпни преговори почели су око 19 часова у четвртак, да би у пет ујутру наредног дана исцрпљени француски председник Никола Саркози изашао пред новинаре и саопштио да је Британија блокирала измену Лисабонског споразума. То је бацило у засенак и све (мале) разлике између Немаца и Француза, али и натерало пословично суздржану Ангелу Меркел да изгуби стрпљење са Камероном.
- Ми јесмо преговарали, али не верујем да је Камерон и у једном тренутку био са нама за истим столом.
Камерон се највише успротивио плану да институције Европске уније, попут Европске комисије и Европског суда, буду коришћене за осигуравање фискалног јединства.
- Европски суд не припада вама – дрекнуо је у једном тренутку, око 3 ујутру, Камерон на Меркелову.
- Али свеједно ћемо га користити – узвратила му је немачка канцеларка.

Марко Прелевић

извор: сајт pressonlineНема коментара:

Постави коментар