Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

среда, 07. децембар 2011.

РАСПАД ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ, НЕМАЧКА И ФРАНЦУСКА ОДЛУЧИЛЕ: ЕУ ЋЕ СЕ ПОДЕЛИТИ У МАРТУ! « Србски ФБ Репортер

РАСПАД ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ, НЕМАЧКА И ФРАНЦУСКА ОДЛУЧИЛЕ: ЕУ ЋЕ СЕ ПОДЕЛИТИ У МАРТУ! « Србски ФБ Репортер


РАСПАД ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ, НЕМАЧКА И ФРАНЦУСКА ОДЛУЧИЛЕ: ЕУ ЋЕ СЕ ПОДЕЛИТИ У МАРТУ!

2 Votes
НЕМАЧКА И ФРАНЦУСКА ОДЛУЧИЛЕ: ЕУ ЋЕ СЕ ПОДЕЛИТИ У МАРТУ
6.12.2011. Курир
merkelova i sarkozi
ПАРИЗ – Ускоро распад!
Европска унија би ускоро могла да се подели на уже језгро, које би чинило 17 чланица еврозоне и шире, у коме би било осталих 10 чланица Уније! То је јуче наговестио председник Француске Никола Саркози након састанка с немачком канцеларком Ангелом Меркел, који је оцењен као кључни за опстанак евра.

Оштре мере

- Париз и Берлин желе нов споразум Европске уније, било свих чланица, а ако то није могуће, онда само 17 земаља еврозоне. Споразум би могао да буде постигнут до марта – рекао је Саркози. Ова његова изјава само је потврдила оно о чему се увелико говори – да би ЕУ могла да буде подељена на два дела.
Француска и Немачка јуче су затражиле аутоматске санкције за земље чланице ЕУ чији дефицит прелази три одсто бруто домаћег производа (БДП).
- Желимо моменталне санкције у случају непоштовања правила о дефициту мањем од три одсто БДП – рекао је Саркози и објаснио да је циљ ових мера спречавање прекомерне потрошње у оквиру државних буџета, како се оваква криза „никада више не би догодила у Европи“.
Француско-немачки споразум је комплетиран и биће детаљно изнет у писму председнику Европског савета Херману ван Ромпеју у среду, уочи самита ЕУ у Бриселу.
Саркози је оценио да еврообвезнице „нису ни у ком случају решење за кризу“ и да се Француска и Немачка слажу по том питању.

Уставни суд се пита

Француска и Немачка ће, према његовим речима, затражити успостављање ојачаног и хармонизованог „златног правила“ на европском нивоу како би уставни суд сваке земље могао да верификује да је буџет избалансиран. Меркелова је рекла да Европски суд правде треба да има могућност да проверава усклађеност буџета са „златним правилом“, али не и да поништава буџете.
Немачка и Француска се залажу да Европски механизам за стабилност ступи на снагу 2012.

Министарка се расплакала због штедње

Елса Форнеро, италијанска министарка рада и социјалне политике, расплакала се на конференцији за новинаре о мерама штедње. Министарка је говорила да ће пензије, све осим оних најнижих, бити замрзнуте идуће године и застала је код речи „жртве“. Емоције су је обузеле, сузе кренуле на очи, па је премијер Марио Монти прискочио и довршио реченицу уместо ње. Италијанска влада, на чије чело је након Силвија Берлусконија дошао Монти, за Италијане представљала болан пакет мера штедње.

7. децембар 2011. - Објављено од стране | ВЕСТИ, ЕВРОПА, ЕКОНОМИЈА, НАТО, ПОЛИТИКА, СВЕТ, СРБИЈА

2 коментар »

 1. Kada ponestane realnog osnova za bolji standard (zaradjeno, ustedjeno), poseze se za kreditima: trosi se ono sto se realno nema (sto nije zaradjeno, usedjeno) na racun buducnosti koja ce to da vrati.

  Sa druge strane, banke takodje daju ono sto nemaju: fiktivan „novac“ za koga nije potrebna stamparija, samo se upise cifra na nekom racunu – i eto boljeg standarda i pokretaca privrede. Bankama je ustvari najbolje jer zive od kamate na pozajmljeni novac koga ustvari ni nemaju. Bankama se to moze, imaju tapiju na monopol od strane drzave da su one ustvari garant svega, tog boljeg standarda sada koji ce se otplatiti tek sutra i preksutra. Ta garancija je ustvari samo opet privid i varka, jer ako banke propadnu – cela se kula urusava, jer je od karata…

  Realno, nema garancije da ce takav nacin zivljenja opstati. Zasto? Zato sto postoji stalno ocekivanje da sutrasnji standard MORA biti bolji od jucerasnjeg, a to se postize na nerealan nacin – kreditima. Da li se doveka moze ziveti na racun sutrasnjice a sa STALNIM rastom boljeg standarda baziranim na STALNOM kreditiranju? … … …

  Realnost je – trositi koliko se ima i koliko se ustedelo. Sve ostalo koje se zove „kredit“ je samo za izuzetne situacije a ne kao nacin i tehnika stalne prakse zivljenja.

  Zato je to „zlatno pravilo“ jedna obicna zakrpa, prst u brani koja curi na sve strane. Ako sve clanice euro zone godinama budu imale manjak od 2,9% BDP-a – odakle taj stalni manjak da se nadoknadi? I koliko to moze da potraje? Ko ce da se vrati u ralnost i trosi zaradjeno i ustedjeno (plus da placa i kamate!), kada je mnogo lepse trositi ono sto ce se tek (mozda!) zaraditi?

  Ustvari prica se stara prica o mravu i cvrcku…

  Коментар од Miki | 7. децембар 2011. | Одговор

 2. Уназад више десетина година људи који одавде оду у Канаду или Америку јављају да су одушевљени што им је одмах по запослењу понуђен кредит за куповину куће! Само узми кредит, неће бити проблема отплатићеш га кад одеш у пензију! Лепо узмеш мортгиџ и уселиш се.
  Сад дошло време за плаћање!
  Шта да радимо, како да вам помогнемо нас неколико милиона на Балкану да ви и даље задржите исте цене и исти стандард живота?
  Имамо решење за вас, дођите као инвеститори и даћемо вам хектаре земље бесплатно, опремићемо струјом и водом, ви само организујте производњу и частићемо вас са по пет милиона евра за сваког запосленог! Тако ми доказујемо вама да вас јако ценимо и желимо да одржите ваш начин живота!
  Живели!

  Коментар од Dete dorćola | 7. децембар 2011. | Одговор

Нема коментара:

Постави коментар