Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

недеља, 04. децембар 2011.

Глас Русије: Експерти процењују да ће три или четири чланице напустити еврозону | Хроника

Глас Русије: Експерти процењују да ће три или четири чланице напустити еврозону | Хроника

Хроника

Глас Русије: Експерти процењују да ће три или четири чланице напустити еврозону

PDF Штампа Ел. пошта
недеља, 04. децембар 2011.

Светски финансијски сектор припрема се за крах евра. ЕУ већ изводи тест-лицитације уз учешће грчке драхме у случају да Атина напусти зону евра и врати се својој валути. О разради неопходне програмске подршке већ је званично говорило руководство ИЦАП - оператера највеће међубаковне валутне платформе. Експерти прогнозирају такође повратак немачке марке и италијанске лире.

Нови премијер Италије Марио Монти признао је да допушта крах евра уколико Рим буде морао да се потпише испод своје некредибилности. Експерти америчке банке Мерил Линч у међувремену су већ израчунали приближну вредност свих европских валута у случају распада ЕУ. По њиховом мишљењу, најпотцењенија ће бити ирска фунта, најпрецењенији португалски ескудо. Ипак већина аналитичара ипак се слаже да се неће све земље вратити националној валути. Највероватније ће се то тицати само три-четири државе, сматра бивши министар економије Русије Јевгениј Јасин.

- Сачувати евро у масиву економски јаких држава није тако тешко. Зато сматрам да ће се ситуација развијати на следећи начин: неколико слабијих привреда, на пример Грчка, Португалија, Ирска и можда Шпанија, изаћи ће из зоне евра, тачније понудиће им такве услове да ће морати да се снабдеју сопственим националним валутама. А основно језгро – Немачка, Француска, скандинавске земље, Холандија – остаће и радиће у режиму евра, јер оне имају избалансираније буџете, дисциплинованије финансијске системе, јаче банке. Онима који ће губити на операцијама са земљама које иступају из зоне, помоћи ће, и на томе ће се све смирити.

Аналитичари швајцарске банке УБС већ су израчунали колико ће коштати становништво излазак њихове земље из зоне евра. По оцени експерата, сваки радноспособни грађанин земље оптерећене дуговима изгубиће од 9,5 до 11,5 хиљада евра, што ће укупно изнети око половине националног унутрашњег бруто производа. Руски експерти сматрају да излазак из ЕУ има и своје плусеве. Повратак нациоланој валути може да омогући земљама које иступе из зоне евра да опораве сопствену економију, сматра Јевгениј Јасин.

- Национална валута је пре свега инструмент финансијске одговорности. Тачније, ако допустите прекомерну емисију новца, ту се већ види пад валуте, компликује се ситуација око платног биланса и хтели не хтели, морате да смањите трошкове. Овај механизам је просто неопходан земљама са слабом привредом.

Ипак са овом тачком гледишта не слажу се сви. Неки руски експерти подвлаче да повратак ка националним валутама може да повуче за собом девалвацију. Ако шпекуланти започну акције против националних валута, пољуљани економски положај земаља које планирају излазак из зоне евра биће коначно поткопан.

Према подацима Билд Цајтунг и Велт ам Зонтаг, Немачка и Француска разматрају нови пакт стабилности и напретка економије ЕУ, између осталог уз могућност спољне интервенције у буџете земаља зоне евра. Тачније у суштини реч је о контролисању земаља дужника, а не о распуштању ЕУ.

(Глас Русије)

Пристигли коментари (0)

Нема коментара:

Постави коментар