Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

среда, 28. децембар 2011.

Милорад Додик: Неће бити сецесије РС, већ ће се БиХ распасти | Хроника

Милорад Додик: Неће бити сецесије РС, већ ће се БиХ распасти | Хроника


Хроника

Милорад Додик: Неће бити сецесије РС, већ ће се БиХ распасти

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 28. децембар 2011.

САРАЈЕВО – Лидер СНСД-а и председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је, уочи састанка „шесторке” у Сарајеву, да договор треба коначно постићи о законима о попису становништва, систему државне помоћи и о начину спровођења одлуке Суда у Стразбуру у предмету „Сејдић и Финци”.

Додик је гостујући на програму БХТ оценио да су договор о спровођењу те одлуке кочили максималистички захтеви за масовним уставним променама, који су долазили из Федерације БиХ.

Додик није изразио оптимизам у погледу могућег договора о формирању власти на нивоу БиХ, истакавши да су за представнике РС и даље прихватљиви искључиво принципи паритета, уз пуно поштовање Устава и Закона о Савету министара БиХ.

Досадашњи договор, према његовим речима, онемогућавале су концептуалне разлике међу политичким лидерима које уводе нове односе у БиХ, а не „расподела фотеља”.

Додик је оценио неприхватљивим намере странака као што је СДП, да у име других политичких партија којима то право припада, бирају представнике конститутивних народа.

О односима Републике Српске и БиХ, Додик је рекао да „сецесије неће бити”, али да ће се БиХ распасти, јер не постоји базични консензус о многим важним питањима.

Он је оценио да живот БиХ продужава међународна заједница која јој даје инфузију, покушавајући да оправда многе раније одлуке.

Додик је истакао да представници сва три конститутивна народа треба да разговарају о томе како виде БиХ и шта је за њих прихватљиво, а да није добро тражити код странаца решења која неко други у БиХ неће.

Према његовим речима, БиХ може постојати у оквиру стабилног процеса децентрализације, само уз јасне надлежности које јој припадају и које РС признаје, а нису наметнуте од високог представника.

Додик сматра да кључни актери у земљи да треба да размотре питање одлучивања странаца у БиХ, односно видети да ли постоји базични консензус о томе да се они елиминишу из процеса одлучивања о унутрашњим стварима.

(Танјуг)

Пристигли коментари (0)

Нема коментара:

Постави коментар