Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

понедељак, 19. децембар 2011.

Блиски Исток: рат ће водити катастрофи

Блиски Исток: рат ће водити катастрофи


Блиски Исток: рат ће водити катастрофи

19.12.2011. -

Санкције, беспилотна летелица, Ормушки мореуз – то су данас синоними заоштравања ситуације око Ирана. Амерички медији су већ лансирали злокобну тезу: на Блиском Истоку се већ води рат. Руски политиколози у вези са тиме упозоравају: не сме се играти са ђаволом, не гурајте свет у нову катастрофу.

Запад за све грехе оптужује Техеран. Тобоже је он провоцирао нову напетост – оборио америчку беспилотну летелицу. Медији заборављају да подсете да је та летелица вршила извиђање над територијом суверене државе. Иран оптужују за припреме ка ракетно-нуклеарном рату, ради тога он под хитно намерава да премести своје нуклеарне објекте. Амерички медији ништа не кажу о томе да се на тој позадини врши припрема (уз подршку САД) напада Израела на нуклеарне објекте Ирана. Међутим, ове недеље аналитичари нису искључили да ће напад бити неочекиван, и то остварен у скорије време. Онда је већ заиста могућ пуновредан рат, чије су последице непредвидљиве.

За тврдњу о почетку рата на Блиском Истоку сносе одговорност западни војни аналитичари, - тврди руководилац Центра оријенталских истраживања Дипломатске академије МИП РФ Андреј Володин.

Запад заоштрава ситуацију око Ирана, Сирије, Источног Медитерана. Циљ је пребацивање пажње са кризе у економији САД и Европе. Свакако, за амерички политички естаблишмент је непријатно изненађење обарање од стране Ирана беспилотне летелице за извиђање. Према свим могућим међународним законима та летелица припада Ирану.

Било како било, САД су приморале Иран да покаже зубе. То је способно да охлади вруће главе генерала који желе да среде Техеран онако, како нису успели ни у Вијетнаму, ни у Ираку, ни у Авганистану. Коментар Андреја Володина.

У односима између САД и Ирана настаје моменат истине. Многа америчка војна лица очито не желе да ратују с Ираном, јер су свесни и војно-техничких трошкова, и политичког неуспеха. Различита мишљења постоје и у самом спољнополитичком естаблишменту. Зато је рано говорити да ће ускоро почети рат између Ирана и САД, тим пре да се он већ води.

У заоштравању напетости око Ирана, између осталог, увођењу нових санкција САД против Техерана крије се јединствена геополитичка интрига, - сматра политиколог Станислав Тарасов, - те наводи следеће појединости.

Буквално синоћ је Барак Обама изјавио о повлачењу контингента САД с територије Ирака. Паралелно се врши притисак на Иран. Повлачење снага из Ирака може да буде праћено потресима у тој земљи. Зато САД предузимају акције да би добили у времену, спутавају Иран у његовом војном и политичко-дипломатском маневрисању, уз помоћ санкција желе да натерају Техеран да решава унутрашње проблеме, демонизују његов нуклеарни програм.

Станислав Тарасов не прориче почетак неких војних акција око Ирана и у Персијском заливу. Изгледа да ће бити појачана политичко-дипломатска борба, уведене строже санкције, као одговор на то ће бити и нове изјаве о блокади Ормушког мореуза. Обе стране су свесне да последице евентуалног рата у том региону, који, нажалост, не може да буде искључен, могу да буду катасрофалне и за САД, и за читав свет.


Извор: Голос России

Кључне речи: САД, Иран, Израел, односи,

Нема коментара:

Постави коментар