Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

среда, 14. децембар 2011.

Алекс Салмонд: Шкотска жели и независност и евро | Хроника

Алекс Салмонд: Шкотска жели и независност и евро | Хроника


Хроника

Алекс Салмонд: Шкотска жели и независност и евро

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 14. децембар 2011.

Алекс Салмонд

Лондон -- Шкотска би се на крају могла придружити евру, каже главни заговорник независности Шкотске и њен први министар Алекс Салмонд.

Он је истовремено критиковао британског премијера Дејвида Камерона због изолације Британије у Европској унији.

Салмонд је окривио Камерона за "неодговорни поступак" приликом прошлонедељне одлуке да стави вето на споразум Европске уније о решавању дужничке кризе у еврозони.

Тај потез Камерона би могао да повећа изгледе да Салмонд победи на обећаном референдуму о изласку Шкотске из 300 године старе уније са Енглеском и њеном осамостаљењу унутар ЕУ.

Камеронову одлуку су делимично диктирали захтеви десног крила његове Конзервативне партије које практично нема присталица северно од границе са Шкотском.

Салмонд, који предводи Шкотску народну партију, изјавио је за радио ББЦ да би независна Шкотска у почетку задржала британску фунту, али да придруживање еврозони остаје "дугорочна могућност".

Он је додао да би до усвајања евра дошло само "ако би економски услови били повољни" и уз пристанак шкотског народа.

Шкотска, са 5,2 милиона становника, не би била приморана да усвоји евро у оквиру услова за чланство у ЕУ, рекао је Салмонд, дајући пример Шведске која је задржала своју круну након уласка у ЕУ 1995. године.

Он је предочио да је у писму Камерону већ протестовао због његове одлуке да искористи вето на самиту ЕУ "без икакве консултације" са властима у Шкотској, Велсу и Северној Ирској.

"Мислим да је било могуће створити такву ситуацију да буде постигнут споразум. Дејвид Камерон је, међутим, донео одлуку која може да угрози радна места десетина хиљада људи", рекао је Салмонд.

Камерон је изјавио да је тако поступио пошто није извојевао заштиту за британски сектор финансијских услуга. Шкотска има већ дугу банкарску традицију, а Единбург је и даље важан центар финансијске индустрије.

(Танјуг)

Фејсбук ТвитерАлекс Салмонд: Шкотска жели и независност и евро

среда, 14 децембар 2011 14:56
Nikola
Poptupno podrzavam ocepljenje Skotske od Velike Britanije...
Препоручи коментар:
30
1
среда, 14 децембар 2011 15:29
А.Ђ.
Како криза узима маха, тако је будућност мирне Европе све неизвеснија. Јасно је да широм ЕУ постоје разна Косова, па сада постмодернистички занос губи на значају, национализам није усахнуо, територијализам је важан извор идентита за многе мањинске националне групе. Па ипак ЕУ гради независно Косово, гради га и поред подељене Белгије, Велике Британије, Шпаније, док истовремено тајни кругови моћи настоје да од саме ЕУ начине државу. Посреди је својеврсни концепутални хаос над којим грађани немају демократску контролу. Просто свим политичким актерима је јасно да правила више не постоје и да је на снази правило : како се ко снађе, док се у Србији узвикују ЕУ пароле које се више и у Бриселу не чују. Као и обично Берлински зид је пао, а ми и даље носимо штафету, докле?
Препоручи коментар:
16
0
среда, 14 децембар 2011 15:38
Vera Sobat
Daj boze da od te izjave ne ostanu samo reci....priznajem da je to potreba za osvetom,ali, RADOVALA bih se kada bi Skotska, britancima rekla:

"Cao kolonijalisti....."
Препоручи коментар:
21
0
среда, 14 децембар 2011 15:48
GIJA
Hajde hrabri Kelti,konacno se oslobodite anglo-saksonske diktature!!!
Препоручи коментар:
21
0
среда, 14 децембар 2011 16:03
Бранислав
Они би лондонску централну власт да замене бриселском.

Иако би ми било неизмерно драго да се уруши британија, мислим да грађани Шкотске не би од тога имати никакве користи, нити разлога за велико славље.

У садашњем времену размишљати о увођењу евра може само неко коме је разум на силазној листи приоритета...
Препоручи коментар:
10
0
среда, 14 децембар 2011 17:13
Peter RV
Skotska nije 'kosova' i mogla bi perfektno da zivi izvan 'velike' britanije. Imaju petrolej ispod Sjevernoga Mora. Skotski narod je vrlo radan i ne izvoze kriminalce po svijetu kao ova 'srpska juzna provincija'. Poznajem mnoge Skotlandjane (svi oni za nezavisnost). Njihov moralni kvalitet je daleko solidniji od engleskog.
Препоручи коментар:
15
0
среда, 14 децембар 2011 17:39
Konobar
Ovo za Evro je politički trik da se naiđe na razumevanje kod zemalja EU jer Škotska pre svega hoće nezavisnost koju je u krvi izgubila.Sada znaju kako je bilo Srbima sa Turcima 500 godina, a oni samo 300 sa Britancima.
Препоручи коментар:
13
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]


Нема коментара:

Постави коментар