Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

понедељак, 19. децембар 2011.

Икона која је "спасила Москву" | Црква и политика

Икона која је "спасила Москву" | Црква и политика

Црква и политика

Икона која је "спасила Москву"

PDF Штампа Ел. пошта
Радојка Тмушић Степанов
понедељак, 21. новембар 2011.

Ових дана народ Русије дочекује Појас Пресвете Богородице, који је стигао у Москву 19. новембра ове године и смештен је у катедрални Храм Христа Спаса, у коме је одржана света литургија уз присуство више од 250 архијереја.

Појас Пресвете Богородице је хришћанска реликвија, која је по предању припадала Дјеви Марији, која је, опет по предању, пре свог успења, то јест своје смрти, предала свој појас двема јерусалимским удовицама, које су чувале реликвију, и предаван је на чување с поколења на поколење. Појас је касније смештен у златну скрињу и пренет у Константинопољ, у Халкопратску цркву, где је и чуван до пада овог града. Појас Пресвете Богородице се данас чува у манастиру Ватопед на Светој гори. Мањи делови ове светиње чувају на Кипру и у Грузији.

Свима који у Храму Христа Спаса приступе овој светињи даје се копија појаса за успомену и чување. Постоје многа сведочења да су се жене које су имале прилику да се приклоне Часном појасу исцелиле од многих болести. У десеточасовном реду пред Храмом Христа Спаса највише је жена, јер оне нису у могућности да оду на Свету гору. Због незапамћеног броја верника који желе да се поклоне светињи и целивају је по благослову његове светости патријарха московског и целе Русије Кирила, уз сагласност братије светогорског манастира Ватопед, Часни појас ће у Москви остати не до 23. новембра, како је било планирано, него до 27. новембра ове године.

Појас је у Русију стигао 20. октобра, у Санкт-Петербург, затим су следили градови Јекатеринбург 24. октобра, Нориљск 27. октобра, Владивосток 29, Краснојарск 1. новембра, Дивево 4, Саранск 7, Самара 10. новембра, Ростов-на-Дону: 13 новембра, Калињинград: 16, и 19. новембра у Москву. Свети пут Часног појаса је планиран тако да чини крст, симбол и благослова над светом словенском матицом Русијом и на тај начин је благосиља.

Причу о Богородици у Русији настављам причом о светим иконама Мајке Божије, које такође чине својеврстан благосиљајући крст над Русијом. Четири свете иконе са Њеним ликом, као четири крака крста руске православне вере. Реч је о Владимирској, Тихвинској, Иверској и Смољенској икони Богородице.

Прво ћемо се упознати са иконом за коју се сматра да чува срце срца руске државе, град Москву и руску војску. То је Богородица Владимирска. Ова икона је у Русију доспела из Византије негде око 1131. године, тако што ју је константинопољски патријарх Лука Хрисоверг поклонио кнезу и оснивачу Москве Јурију Долгоруком. Икона се прво налазила у женском Богородичином манастиру недалеко од Кијева, све до 1155. године. Икона се прочула по својим чудотворним моћима и тај глас је стигао до сина Јурија Долгоруког, кнеза Андреја Богољубског, који је решио да икону пренесе на север државе. Пролазећи поред града Владимира, коњи који су вукли кола у којима је била икона, нису могли да се помере с места. Кнез је у томе видео жељу Мајке Божије да остане у граду Владимиру. Андреј Богољубски је у граду Владимиру подигао велелепни Успенски саборни храм и у њега је поставио икону Богомајке, донету из Кијева за коју је сматрао да је заштитница његове кнежевине и града Владимира. Од тада и датира назив иконе: Богородица Владимирска.

Иначе се верује да је ову икону насликао Јеванђелиста Лука још за живота Богородице, на дасци стола на ком је сам Исус Христос обедовао са својом Пречистом Мајком и праведним Јосифом.

Веома често је ова икона ишла с војском у ратне походе, и ношена је на места где је руска држава била угрожена од непријатеља. Тако је, за време владавине Василија I (1395. године), када је са огромном војском, чувени војсковођа и оснивач империје и династије Тимурида емир Тамерлан кренуо из Самарканда на Москву, ова веома поштована икона била пренета у Москву, како би заштитила град од напада. Дуж целог пута народ је дочекивао и уз молитве спасења испраћао Владимирску Богородицу. У Москви је светињу дочекао народ и војска, а на месту ''сретенија'', а у част тог величанственог догађаја, подигнут је Сретењски манастир, који данас на најлепши начин краси Сретењску улицу у Москви. Чудо се 1395. године и догодило. Тамерланова армија се без икаквог видљивог разлога од града Јељц повукла, што се протумачило као заштита Богородице Владимирске.

Постоји и легенда о томе као је октобра 1941. године, када је хитлерова армија била на 17 километара од Москве, Јосиф Висерионович Стаљин наредио да се ова икона причврсти за крило авиона и три пута облети Москву. Да ли је легенда истинита, није званично потврђено, али након тога је из Јапана стигла вест да је јапанска војска добила тропске униформе, што је значило да Хитлерови савезници неће ићи на Сибир и Стаљин је могао да рачуна на одморне руске снаге, које су из Сибира возовима допремљене на саму линију фронта и тако се под Москвом десило прво заустављање и потискивање Хитлерове фашистичке солдатеске. Да те подсетим драги читаоче, да је вест из Јапана послао чувени руски обавештајац Рихард Зорге.

И дан-данас се сматра да Владимирска икона Мајке Божије штити Москву и руску војску. Кад стигнеш у Москву, драги читаоче и сапутниче, предлажем ти да обиђеш Третјаковску галерију и најтоплије ти препоручујем да одеш у Храм Светог Николаја, који се налази под истим кровом, под којим је и сама галерија. Петар Третјаков је градећи галерију саградио и храм и мада је био умна глава, највероватније није ни помишљао да ће се у овом храму налазити једна од најпоштованијих руских икона. Реч је о светој икони Богородице Владимирске.

Аутор овог текста се не једном приклонила овој светињи и била у прилици да види како је ова икона у Русији поштована. Овде верници најчешће на коленима моле Небеску царицу свак за своје добро и спокојство. Сигурна сам да ће и над Србијом Царица небеска раширити свој покров и заштитити народ који верује у Бога и воли своју отаџбину.

Фејсбук ТвитерИкона која је "спасила Москву"

понедељак, 21 новембар 2011 21:30
Свака част!
Свака част на избору теме!
Препоруке:
43
1
понедељак, 21 новембар 2011 21:39
Јасна Симоновић
Колико знам, Београд је један од три града на свету који је посвећен Пресветој Богородици.

Свети Деспот Стефан Високи је од малог Угарског градића направио велику утврђену Српску престоницу и посветио је Пресветој Богородици.(реф. Крстарица)

Места на којима се људима приказала Богородица, као и иконе Богородице које су људима указивале на прави пут свакодневно уносе светлост у наше животе...
Светлост и светост прожимају се у нама као нека тајна живота....
Нека тако и остане...

Хвала на овом прелепом тексту...
У Вазнесељској цркви у Београду пре неколико година били смо благосиљани поклоњењем Руској Чудотворној Икони Мајке Божје...
Препоруке:
43
1
понедељак, 21 новембар 2011 22:43
апис
И ја сам сигуран да ће нас Господ Бог спасити молитвама своје пречисте матере Дјеве Марије. Када би људи знали, када би барем мало знали, колико су важне молитве Пресвете Богородице. Боље би нам било да нам сунце не сија, него да молитве којим се Пресвета Богородица моли Сину свом, престану. Пресвета Богородице спаси српски род и сачувај наше свето Косово и Метохију, амин.
Препоруке:
46
1
понедељак, 21 новембар 2011 23:06
roadrunner
Izbegavati zloupotrebe religije u objašnjenima istorijskih dogadjaja-biće bolje i za crkvu, za istoriju i za u proseku nauki puk

1.Tamerlanov cilj nije bila Moskva,već uništenje glavnog takmaca u dominaciji centralnom Azijom - takodje mogolske vele sile Zlatne horde,čiju je kičmu nepovratno slomio omugućivši Rusima da se oslobode Mongolske okupacije. Takodje je pobedom na Bajazitom, praktično rasturio Otomansku imperiju.Jedino je nesloga Balkanskih hriscana, omogućila ponovni oporavak Turaka. Doduše odložila njihov pad pod Osmanlije za čitavih 50god, kolko je Turcima trebalo da se vrate na iste pozicije-Bajazit je protiv Tamerlana krenuo,digavši opsadu Carigrada, da bi pod Carigradom tek 51 godinu kasnije bio njegov unuk Mehmed II

2.Japanci u decembru odlučili da neće na Sibir vojskom na novu godinu? Aman! To su odlučili čitave 2 godine ranije,kada ih je Žukov pobedio na granici sa Manžurijom, i kad su shvatili da nemju šansi protiv ruske pešadije i oklopnij jednica u Sibiru
Препоруке:
27
23
понедељак, 21 новембар 2011 23:17
roadrunner(nastvak)
3.I naravno najviše zloupotrebljavana verzija odbrane Moskve od nekih crkvenjaka.
Pre dolaska pred Moskvu,nemačke dvizije su bile svedene na 1/3 do 1/2 brojnog stanja,sa oklopnim divizijama koje su imale po 10ak uoptrebljivih tenkova.
To nije uradila ni zima(hladnoratovksa zapadna verzija istorije),niti ikona,nego požrtvovani ruski vojnici u krvavim borbama u toku leta/jeseni.
Ko iole zna o vojnoj istoriji,zna da Nemci nisi imali nikakve šanse da zauzmu Moskvu.Naprotiv,od potpunog kolapsa grupe Armija centar,spasila ih je upravo jaka zima i dubok sneg,koji je onemogućio brzo napredovanje i snadbevanje sovjetskih jednica koje su probile front na više mesta,što je Vermajtu dalo vremena da koliko toliko stabilizuju odbranu.Ruska kontraofanziva je počela 5.decembra(isti dan je Hiter naradio prestanak svake ofanzive i prelazak na odbranu).Kad ono počeinje zima? Ovo se malo više odnosilo na hladoratovsku verziju istorijistočnog fronta o pijanim Rusima koje spasila zima.
Препоруке:
25
18
уторак, 22 новембар 2011 08:29
перла
oadrunner(nastvak)

Е, мој, пријатељу, па нема пожртвованости ни једног народа без вере и љубави. Па у томе и јесте поента - у пожртвованости. А тај народ је у том времену о коме говорите имао хришћанске корене, дубеке, истинске. И одатле је црпео своју моралну мотивацију. историју сигурно знате, али суштину православља, чини ми се, а опростите ми ако грешим, ипак не познајете као покретачку снагу и силу. Иначе, сама тема је већ пријатно изненађење, па се о стилу не мора ни говорити.
Препоруке:
24
9
уторак, 22 новембар 2011 08:30
брм
Београд је један од три града на свету који је посвећен Пресветој Богородици. .. само ТРИ?..
други је БУдва а трећи?
Препоруке:
1
15
уторак, 22 новембар 2011 08:38
Старац Фочо
Јако леп текст.
И Срби су у милости Царице небеске, јер једино онај ко истински верује у Бога је стварно слободан.

Izbegavati zloupotrebe religije u objašnjenima istorijskih dogadjaja-biće bolje i za crkvu, za istoriju i za u proseku neuki puk


А Ви треба да избегавате злоупотребу историје у објашњењима физичко-хемијских реакција, биће боље и за историју и за, у просеку, неуки пук. Да не идем тачку по тачку, али, на пример, јасно је да је узрок ненападања Јапанаца удаљеност Земље од Сунца и молекуларне особине ваздуха у Сибиру, као и електронски импулси у главама јапанских војсковођа, који су довели до те одлуке.

Шалу на страну. Немојте ово молим Вас увредљиво доживети, али мислим да сам на шаљив начин илустровао како је погрешно стално "рационализовати" ствари. Све има своје нивое апстракције. Ако тако гледате ствари, више ћете ценити овај текст.
Узгред, свако поштовање за Ваше познавање историје.
Препоруке:
28
8
уторак, 22 новембар 2011 09:08
Светозар Максимовић
@roadrunner

Дејство обавештајаца (правовремена информација) + утицај вере (саборност и подвижништво) + савезници (координисано дејство) + ликвидирани издајници (ово обавезно у великим количинама) = остварен жељени резултат.

Од Вас никаква корист јер сте "неверник".
Техничари су упропастили свет.
Човек са вером и надом, увек се диже из пепела, и поново започиње ЖИВОТ.

Вера је живот. Живот је основа сваке ортодоксне вере.

Ја сам неверник и из комунистичко-партизанске-солунске фамилије, али нас никада нису Титови и Краља Александра штосови, омели да мислимо и делујемо у корист свог народа и истине.

Рихард Зорге - заслужује да буде проглашен за свеца. Увек је био присутан годину дана пре стварних дешавања.
Препоруке:
11
13
уторак, 22 новембар 2011 15:02
roadrunner
"Е, мој, пријатељу, па нема пожртвованости ни једног народа без вере и љубави. Па у томе и јесте поента - у пожртвованости. А тај народ је у том времену о коме говорите имао хришћанске корене, дубеке, истинске.."

Ko to spori? Ja sporim čestu zloupotrebu crkvenjaka (ne verujićih plamentih duša, nego crkvanjaka..na engleskom je to churchmen), o ikoni koja je spasila Ruse. Veze sa realnošću i istorjiskim činjecima to nema, već samo služi njihovim uskim esnafskim interesima (o da da, mnooogo je tu ljudi iz interesa,,materijalnog, ličnog - sujetnog, itd)

Svetozare, a vama se javilo da sam ja nevernik? Prvo, dobar vernik ne veruje u laži i obmane...takvog će na prvom ćošku da zavedu koje kakvom budalaštinom, sektom, idolopoklonstvom, ili čime god.
Препоруке:
10
4
уторак, 22 новембар 2011 15:06
roadrunenr
"izaganje" Starca Foče primereno je nekim drugim forumima. Balgo rečeno sarkasticno vredjanje ne potkreplejno činjenicama. Ajd molim vas, daje da vidimo te vaše činjenice, tj šta nije tačno u mom postu...bez te "molekularne hemije" ?
Препоруке:
8
7
уторак, 22 новембар 2011 15:44
roadrunner
Drugo za Foču(i ostale).To što vi možete da primetite tananu razliku i vezu izmedju duhovnosti,rodoljublja,simobolike itd, ne znači da gore pomenuti neuki puk(koji je 90% naroda)može.Ne jednom sam video kako mu dotični crkvanjaci serviraju priču o čudotovornoj ikoni koja je spasila Moskvu, u koju taj puk BUKVALNO veruje(naravno usput popljuvavajući zle komuniste i zlog Staljina koji su svo zlo oboga sveta..verovatno zato jer su(barem u Staljiovom slučaju, sveli crkvu na pravu meru duhovne uloge u narodu, a ne na srebroljubljivu kompaniju)
Problem je što su takvi crkvanjaci poprilično nakotili i u našem narodu a i crkvi,a korisni su i narodu i državi, isto koliko i "ekipa" koja piše i čita E-novine.
Da dodam a vezano za temu-ko ono reče na barci na Galilejskom jezeru,u vreme oluje, kad su ga preklinjali da se moli i da spase čamac - Veslajte i vi malo, pa će i bog pomoći? A ne kao naš sadašnji patrijarh koji drži molebane za Kosovo i ostalo, a u svemu ostalom podržava "ekipu"
Препоруке:
13
5
уторак, 22 новембар 2011 17:05
Arnie
Molim gospodina (ili gospodju),koji se tri puta uzastopno oglasio da vise ne odvaljuje pausalne optuzbe i gluposti,nije ni vreme ni mesto.....
Препоруке:
3
5
уторак, 22 новембар 2011 19:37
Старац Фочо
За Птицу Тркачицу (roadrunner)
"izaganje" Starca Foče primereno je nekim drugim forumima. Balgo rečeno sarkasticno vredjanje ne potkreplejno činjenicama. Ajd molim vas, daje da vidimo te vaše činjenice, tj šta nije tačno u mom postu...bez te "molekularne hemije" ?


Жао ми је ако сте мој коментар доживели као вређање. Ја мислим да сам јасно ставио до знања да ми то није била намера. И посебно ми није јасно како сте закључили да тврдим да било шта у Вашем коментару није тачно!? Шта више, одао сам Вам поштовање за познавање историје.
Биће да сте мало сујетније пришли читању мог коментара.
Да не улазимо у полемике, закључићу са моје стране да Ви и ја причамо на различитим нивоима апстракције. Међутим, што се уочавања "танане разлике" о којој говорите тиче, мислим да потцењујете тај Ваш "пук". Нико није глуп или назадан зато што верује, нити веровање искључује чињење, као што Ви то приказујете, на против.
Препоруке:
8
0
среда, 23 новембар 2011 10:59
thinking maize "гледе" граница (раз)ума и о још понечему
Током 17-ог и 18-ог века на Западу (у вековима кад је обликован МОДЕРНИ Запад!) је пламтела дискусија о САДРЖАЈУ (раз)ума, да ли је исти одређен само чулним утисцима или је то својеврсни орган са сопственим законитостима или се (раз)ум непрекидно образује у интеракцији са чулним утисцима, као одразима материјалне стварности. Било је ту дискусије да ли су стварни и примарни само чулни утисци, само физичка стварност или је сам (раз)ум основна стварност. Набројаћу имена Канта, Лајбница, Хобса и француских "просветитеља", да би се схватила сва ДУБИНА духовне БОРБЕ, која се тад одвијала на Западу! Додаћу и име Паскала, који иако НАУЧНИК, ОДБАЦУЈЕ све те (РАЗ)УМСКЕ спекулације и окреће се мистици! Знамо како су се ЗАВРШИЛЕ те дискусије, али сад видимо ПОСЛЕДИЦЕ тог ИЗБОРА Запада! 60-тих и 70-тих година прошлог века опет је започета та полемика, као одраз СВЕСТИ о ЈЕДНОСТРАНОМ ИЗБОРУ Запада! Отуд и "Тао физике" Ф. Капре, као својеврсна рекапитулација тог духовног врења! Код православних...
Препоруке:
4
0
среда, 23 новембар 2011 14:49
thinking maize "гледе" граница (раз)ума и о још понечему, наставак
Код православних народа та расправа о границама и природи (раз)ума започела и углавном се одвијала код Руса у оквиру њихове опозиције "народњаци" vs. "западњаци". Та полемика започета је у књижевним круговима средином 19-тог века, да би се проширила на цело друштво, све до краја тог и почетка 20-тог века. "Западњаци" су сматрали, сагласно намери и делу Петра Великог, да је пут Русије, пут њене све веће вестернизације. Насупрот томе, "народњаци" су делом у потпуности одбацивали модернизацију, а делом прихватали је, уз напомену да развој Русије има специфичности, који су дефинисали тзв. "руском душом". Како рече један од првих "народњака" песник Тјутчев: "Русију не можеш умом обухватити!" Та духовна полемика довела је до бројних, врло моћних књижевних (Достојевски, Толстој, Тургењев...), али и философских и сваких других остварења! Сав тај ЕВОЛУТИВНИ ПУТ развоја руског друштва био је ПРЕКИНУТ победом НАЈРАДИКАЛНИЈЕГ ЗАПАДЊАЧКОГ УЧЕЊА у то време у Русији, марксизма у Лењиновој верзији.
Препоруке:
5
0
среда, 23 новембар 2011 15:00
thinking maize "гледе" граница (раз)ума и о још понечему, крај
Код Срба, поред зачетака ортодоксног богословствовања пре 1-ог и између два светска рата (Николај Велимировић и Јустин Поповић), било је и успешних антрополошких увида (Цвијић, Дворниковић), који су дотицали наведену тему граница (раз)ума, али само у психолошком опису Homo balkanicus-a, мада је било и назнака потребе за дијалогом са другим цивилизацијама (нпр. предговор проф. Милоша Ђурића преводу "Бхагават Гите" од Павла Јевтића), где би се и та тема размотрила, али је, као и код Руса, та ЕВОЛУТИВНА линија прекинута победом марксистичке опције. Самим тим, цела мисао православних народа имала је већим делом 20-тог века јак материјалистички и вестернистички печат, па НИСУ ни разматране теме о ГРАНИЦАМА (РАЗ)УМА, као и сродне теме, које пружају МОГУЋЕ ОДГОВОРЕ у временима кризе! Јер, НЕ МОЖЕ СЕ КРИЗА РЕШАВАТИ у оквиру МИСАОНИХ СХЕМА и ПАРАДИГМИ, које су и ДОВЕЛЕ до КРИЗЕ! А то је тако, зато што НИСМО ОМЕЂИЛИ КУЛТУРНИ ПРОСТОР НАШЕ, ВИЗАНТИЈСКЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ и ИЗВУКЛИ ПОТРЕБНЕ ЗАКЉУЧКЕ...
Препоруке:
7
0
среда, 23 новембар 2011 15:13
thinking maize "гледе" граница (раз)ума и о још понечему, POST SCRIPTUM
А то је тако, зато што НИСМО ОМЕЂИЛИ КУЛТУРНИ ПРОСТОР НАШЕ, ВИЗАНТИЈСКЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ и ИЗВУКЛИ ПОТРЕБНЕ ЗАКЉУЧКЕ из "вестернистичког" периода историје, који код Руса траје око 3, а код већине других православних народа, 2 века. Како рече Арнолд Тојнби, "УСПЕШНИ НАРОДИ СЕ МЕЊАЈУ, А ОСТАЈУ ИСТИ", па би у том смислу, а на трагу Хантингтоновог надолазећег "СУКОБА ЦИВИЛИЗАЦИЈА", ваљало да РЕВИТАЛИЗУЈЕМО наше православно и остало византијско наслеђе, као основицу нашег ИДЕНТИТЕТА, уз ЗАДРЖАВАЊЕ ДОБРИХ СТВАРИ из "вестернистичког" периода наших историја! Само тако можемо ОСТАТИ "НАРОД међу ДРУГИМ НАРОДИМА" и "ЦИВИЛИЗАЦИЈА међу ДРУГИМ ЦИВИЛИЗАЦИЈАМА"! Конкретни потези у том смислу су већ повучени! Довољно је рећи "Евроазијска унија", па ће Вам бити јасно! А то раде и наша браћа на барикадама! Зато што их је ПРЕКРИО и ШТИТИ их Богородичин ПОКРОВ, чији је празник и СЛАВА Града Книна! Једног дана у Призрену и Книну! PS. Цело ово писаније инспирисано је полемиком г-де "roadrunner"-a и опонената!
Препоруке:
7
0
четвртак, 24 новембар 2011 14:45
Србо-Канађанин из Макаоа
Ја спасЕм, ти спасЕш, они спасУ, трпљен-спаСен, он је спасАо, она је спасла (Москву) -- тако на спрском.

Ja spasIm, ti spasIš, oni spasE, trpljen-spaŠen, on je spasIo, ona js spasIla -- тако на хрватском.
Препоруке:
4
1Нема коментара:

Постави коментар