Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

понедељак, 19. децембар 2011.

Чија је српска баштина на Косову и Метохији? | Културна политика

Чија је српска баштина на Косову и Метохији? | Културна политика

Културна политика

Чија је српска баштина на Косову и Метохији?

PDF Штампа Ел. пошта
Слободан Јовановић
понедељак, 19. децембар 2011.

Потписивањем билатералног споразума између САД и тзв. државе Косово о заштити споменика од историјског и културног значаја учињена је још једна велика неправда према српском народу. Америчка државна секретарка Хилари Клинтон и “председница” Косова Атифете Јахјага потписале су споразум којим се фактички српска баштина на Косову и Метохији проглашава интегралним делом “косовског наслеђа”.

Хилари Клинтон је истакла да је у питању важан споразум и да Сједињене Државе имају посебан интерес да помогну у очувању културно-историјског наслеђа других земаља јер су већина Американаца емигранти или потомци емиграната. Она је овим само потврдила добро познату чињеницу о недостатку истинског америчког културног и историјског наслеђа. Савремене САД се могу ослонити једино на културу и заоставштину америчких Индијанаца, становништва које су у процесу колонизације саме америчке трупе добрим делом уништиле.

“Договор који потписујем обавезује владе наше две земље на заштиту и очување, без дискриминације, локација културног наслеђа националних, верских и етничких група које су биле жртве геноцида у другом светском рату. То је 24. такав споразум о културном очувању које су САД потписале до сада”.[1] Наравно, истом приликом Атифете Јахјага истакла је како је: “Косово млада земља са дугом историјом, а њено богато културно наслеђе, изражено у архитектури и верским објектима различитих религија је сведочанство да се вековима ту живело заједно. Споразум са САД је још једно сведочанство решености Косова да пригрли културну толеранцију и мултикултурализам, без обзира на етничку или верску припадност”.

Ова бесмислена изјава је апсолутно опасна и то из два веома важна разлога. Као прво, у овој изјави потребно је препознати тежњу тзв. косовских власти да приграбе и присвоје српску историју наводећи да се вековима ту живело заједно, што је потпуна бесмислица коју ће сваки историчар одмах побити. Из овога се може наслутити како су, наводн,о Албанци вековима и пре боја на Косову живели на овој територији заједно са Србима и како тај суживот сада припада такозваном културном наслеђу Косова. Као друго, 17. марта 2004. године имали смо прилику да се уверимо у то како је “Косово решено да пригрли културну толеранцију и мултикултурализам”, на шта ћемо се још вратити.

Овај нечувени поступак поменутих страна наишао је на оштру осуду Србије и њених званичника који су задужени за таква питања. Генерални секретар Националне комисије Србије за сарадњу са УНЕСКО Јасна Зрновић истакла је да ће се комисија борити да се спречи било који покушај да се косовизује српска баштина на Косову и Метохији. “Тотално је неприхватљиво да било ко покуша да представи Грачаницу, Дечане или Пећку патријаршију као “косовско културно наслеђе”, изјавила је Јасна Зрновић поводом потписивања поменутог билатералног споразума.[2] Иако су српски званичници истакли да трећа страна никако не може да утиче на билатерални споразум, министар Дачић се такође оштро супроставио потписивању таквог споразума речима да су сви напори усмерени ка томе да се докаже како српска историја на Косову и Метохији не досеже до једанаестог, дванаестог и тринаестог века, већ да је то део тзв. косовског културног наслеђа - што представља историјски фалсификат на који Србија треба да реагује.

Наравно да је реч о најгрубљем фалсификовању историјских чињеница, јер се овим споразумом угрожава и сам идентитет српског народа. Ово је најгрубљи пример насиља над српским културним и историјским наслеђем и благом, тако да је морао да реагује и руски амбасадор у Београду Александар Конузин речима да није видео споменике “државе Косово” и да не зна какво то наслеђе на Косову имају косовски Албанци. „Нисам видео њихове споменике. Туђе руше и онда желе да кажу да је то њихово, при чему им неко помаже да отимају наслеђе од православаца. Ми покушавамо да то наслеђе обновимо”.[3] Наравно, господин Конузин је подразумевао да су “неко” управо САД и секретарка Клинтон, која очигледно помаже Косовским Албанцима да присвоје највеће српске светиње.

“Видела сам манастир Грачаницу, једно од најчувенијих културних блага, који датира из 14 века, али то је само једно од многих таквих места. Неопходно је да Косово створи плуралистичко друштво које ће гарантовати грађанска права, једнака права за све као и да споменици културе буду сачувани за народ на Косову и Балкану, али и за људе у целом свету”,[4] рекла је Клинтонова, не поменувши ни једном речју да је Грачаница српско културно духовно и историјско благо. Самим тим она је дала сигнал Приштини да почне да својата и српска културна блага, као и српски идентитет. Ово доказује да амерички цинизам и лицемерје не познају границе. Они добро знају чији су то културно-историјски споменици, али намерно то прећуткују како би се нагласило да је тзв. држава Косово држава свих њених грађана и да она представља мултиетничко друштво. Какво светогрђе! Седамнаестог марта 2004. године на мети бесомучних напада тих истих Албанаца нашли су се осим припадника српске националности и наша најсветлија и најузвишенија блага.

До темеља је срушен манастир Свети архангели, а манастирски конаци спаљени. У Призрену су изгореле Богородица Љевишка из 13. века и црква светог Ђорђа (16. век). Уништена је и призренска Богословија, епископско седиште. Оскрнављена су српска гробља. Није поштеђен ни манастир Девич код Србице, као ни гробница Светог Јоаникија Девичког у овом манастиру. У црквама је приликом овог разбојништва нестало или оштећено више од десет хиљада фресака од непроцењиве вредности, као и књиге крштених венчаних или умрлих које сведоче о вековном трајању Срба на Косову и Метохији.[5] Чак ни овај списак није коначан, јер је дивљање косовских Албанаца нанело невиђену штету најчувенијим српским светињама. Никада не смемо да заборавимо ко је рушио српске светиње, а ко хоће да их данас под патронатом САД наводно заштити.


Фејсбук Твитер

Чија је српска баштина на Косову и Метохији?

понедељак, 19 децембар 2011 13:44
alkar
srpska baština je srpska ali je sada i pod ingerencijom kosova.nikad to nemoze bit albansko u vjerskom i nacionalnom obliku ali u drzavnom da.to je realnost.niti mozete ukinit kosovo niti pribacit svetinje u srbiju.zeznuta situacija.mozete samo surađivat sa drzavom kosovo po tom pitanju...pa i vasilije ostroski je u drugoj drzavi pa se ne bunite.sta je sad problem to sta kosovo vase svetinje percipira ka svoje u drzavnom smislu,iako i oni vrlo dobro znaju da je to srpsko kulturno i vjersko blago.bolje i to nego da sve sruše i zapale.
Препоручи коментар:
4
34
понедељак, 19 децембар 2011 13:48
jovanka orleanka
baš je lepo doći u tuđu zemlju,reći ovo je naša kolevka,pa onda istoričari neka se dovijaju kako u našoj kolevci toliko bre kukavičjih jaja...nego čula sam da su u južnoj africi videli jedan srpski grob.Zapravo je TO naš južni posed,a prve komšije-pingvini,a ne šiptari!A i taj pingvinski otok mi je sumnjiv,bilo je sigurno naših moreplovaca koji su tamo imali posla,tražili naftu...ajde bre istoričari,biće to lakše dokazati(da je cela afrika naš vekovni posed),jedete vaš hleb džabe...
Препоручи коментар:
1
35
понедељак, 19 децембар 2011 13:54
ih, čija?!
Pa zna se čija je - šiptarska. Car Ljazar se borio protiv Turaka na polju Kosove.
Препоручи коментар:
4
22
понедељак, 19 децембар 2011 13:56
my name is Steel, Bond Steel
'Nezavisno Kosovo' je samo nešto lokalne administracije oko američke vojne baze u Uroševcu.
Препоручи коментар:
23
0
понедељак, 19 децембар 2011 14:08
jovanka orleanka
MOŽDA ljudima dojadilo da vekovima čuvaju naše,a da mi vekovima uništavamo njih i njihovo?!ne sviđa nam se zamena uloga?
Препоручи коментар:
1
25
понедељак, 19 децембар 2011 14:18
bogdan bogdanović
Kad će mi da ugledamo naše rušilačke sposobnosti na Kosovu? TO je naša najbolnija tačka,još nema krpe da prebrišemo i taj deo ogledala...
Препоручи коментар:
0
25
понедељак, 19 децембар 2011 14:30
beli fantom
čovek kad čita ovakve tekstove pada mu (a mnogima i ne na žalost)na pamet sijaset pitanja:kako su ti kulturno inferiorni šiptari uspeli da nas potisnu iz kolevke??,odakle su oni(pali s neba?)?...ispada da su svi ljudi potekli iz afrike,a mi eto odmah gradili manastire na kosovu,ovakvi kosovsko -samonokli i prekulturni kakvi jesmo...
Препоручи коментар:
1
24
понедељак, 19 децембар 2011 14:35
Смиљански
У последњих 100 година палили су све што је српско,а сад испаде њихова баштина.Сетите се смо оног антихриста, на снимку чешке ТВ,како ломи крст на Цркви Светог Илије у Подујеву.Уосталом већина српских Манастира су у Метохији,а не на Косову,те самим тим, не могу бити косовска баштина!
Али,захваљујућу актуелном режиму,и неверујућим Србима ово ће им успети!А да држава има своје утицаје,и на поједине црквене великодостојнике,показује и слика из К.Митровице,где икону Исуса Христа,коју Владимир Путин поклања Пећкој Патријаршији,прима локални парох,а не Владика!
Препоручи коментар:
22
0
понедељак, 19 децембар 2011 14:38
Ђоле-НС
Како вас бре није срамота, да пишете о српској културној баштини,а пишете латиницу?
Препоручи коментар:
10
7
понедељак, 19 децембар 2011 14:46
beli fantom
ej bond,a šta je srbija zapuštena ruska administracija?
Препоручи коментар:
1
22
понедељак, 19 децембар 2011 14:57
beli fantom
ŠTA je srpska soldateska radila po kulturnoj baštini slavonije,dubrovnika...ako,to nije naše,treba da nestane...da se ne vidi tuđeg traga,pa da i to bude samo naše??
Препоручи коментар:
1
30
понедељак, 19 децембар 2011 15:01
mirjana
Ovakva pitanja su odvratna. Odvratno je i to sto nas teraju da dokazujemo nesto notorno ocigledno. Odvratna je, sad vec neskrivena, proizvodnja lazi. Istina je ono sto americki interes proglasi da je istina. Gadni su da gadniji ne mogu biti.
Препоручи коментар:
18
0
понедељак, 19 децембар 2011 15:07
beli fantom
mirjana,da su bar vaše tvrdnje lepe kao vi...
Препоручи коментар:
0
14
понедељак, 19 децембар 2011 15:14
Guru
Klintonka je ocigledno svesna da nece dugo sedeti na politickoj funkciji i gleda kako da se novcano obezbedi (Amerikanci ne poznaju nikakve kulturne vrednosti, samo novac i dobra laz). Videci kako su se Olbrajtova, Hoolbrook, Kusner i mnogi drugi oparili beskrupuloznom pljackom na Kosovu, ona je verovatno zapatila tim ekonomskih experata da joj nadju neku "tezgu" na tom Kosovu kad se vec tliko mucila da nauci kako se to izgovara. Ne bih se iznenadio da nam ponudi da idemo na "hodocasce" da obidjemo svoje svetinje na Kosovu i da joj napunimo bankovne racune.
Препоручи коментар:
16
0
понедељак, 19 децембар 2011 15:25
Андреј
Ово ме подсетило на догађај из деведесетих година, када је наш историчар,правник и књижевник Живорад Стојковић, брат глумца Данила Бате Стојковића, дозволио немачком издавачу да преведе његову књигу о српским манастирима на Космету. Преводилац је реч српски свуда превео речју византијски. Кад је то видео, Ж. Стојковић био је шокиран. Недуго затим умро је од срчаног удара.
Препоручи коментар:
17
0
понедељак, 19 децембар 2011 15:28
El Jefe
Cak su i ime svoje kvazidrzave Kosovo ukrali od Srba
Препоручи коментар:
17
0
понедељак, 19 децембар 2011 15:41
gost
Da bi se neka teritorija nazvala drzavom izmedju ostalih uslova mora da ima i istoriju.Tu istoriju pored ostalog sacinjavaju i kulturno-istoriska dobra.Tvorcima neke tamo drzave koju zovu Kosovo znaci treba istorija, koju posto nikad nije bila drzava ,nema.E sad posto na toj teritoriji koja je uvek srbska ima srbskog istoriskog nasledja najlakse je to nasledje proglasiti za nasledje "nove" drzave i problem "resen".Kakva patologija!
Препоручи коментар:
20
0
понедељак, 19 децембар 2011 15:59
Jefimija
Šta su svojim komentarima imali nameru reći nekakva ,,orleanka" i tobožnji ,,fantom", verujem da ni oni sami ne znaju, već samo, da pišem, lupam... Na stranu taj smešno otužni način razmišljanja, želim reći nešto drugo. Proglašavanje srpskog nasleđa ,,kosovskim" je u službi potvrde postojanja i digniteta te ,,fantomsko orleanske" tvorevine zvane R. Kosovo, a sama činjenica da ove dve krasote devojke potpisuju taj dokument nam kaže da Ameri i sami znaju prvo, da njihovi štićenici nemaju NIŠTA SVOJE da štite, osim kasarni od kuća, kakve grade, jer, naprosto, ništa nisu ni stvorili za ovih nkoliko vekova otkada su tamo, drugo, da gazde ipak ne veruju mnogo svojim štićenicima, jer, zaboga, zašto ih posebno pozivati da nešto ,,štite", kada su oni ,,vlasnici" toga. Srbija inače slabo i sporo reaguje na raznorazna falsifikovanja istorije, bojim se da će i sada reakcija biti mlaka. Šta ćete kada nam politiku vode ,,bele jovanke" i ,,orleanski fantomi", naopako!
Препоручи коментар:
17
0
понедељак, 19 децембар 2011 16:03
Саша
Значи баштина коју су Шиптари до колико јуче палили, и скрнавили припада њима. Баш необично. Мора да се владика Артемије слатко смеје овим глупостима.
Препоручи коментар:
14
0
понедељак, 19 децембар 2011 16:15
Мари
@ih, čija?!
Pa zna se čija je - šiptarska. Car Ljazar se borio protiv Turaka na polju Kosove.
Ако полажете право на српске ПРАВОСЛАВНЕ споменике, да ли то значи сте ви, Шиптари, ПРАВОСЛАВНЕ вере?
Ако јесте, зашто вас до данас није било у тим црквама и манастирима?
Препоручи коментар:
14
0
понедељак, 19 децембар 2011 16:18
Anka Krajina
Ovoliku ostrašćenost i likovanje ne bi čovek očekivao ni na fudbalskoj utakmici!
Čojstvo i junaštvo! Čojstvom čovek brani druge od zla u sebi! Čojstvo se uvek stavljalo ispred junaštva. Kad govorimo o ljudima, naravno.
Препоручи коментар:
12
0
понедељак, 19 децембар 2011 16:24
чварак
@jovanka orleanka,beli fantom i ostali bb(beli bubrezi)
Американци распродају парцеле на Месецу и тиме крчме вашу културну баштину а ви ништа.Ви и ваши имате више материјалних доказа да је Мјесец ваш и да сте ви пали са Мјесеца.Па сви знамо да је песма''Мујо кује коња по мјесецу''настала много пре него што је први Американац крочио на тај ваш посед.
И знајте да је нама Србима жао што су Титови комунисти из ЈНА испалили пар ракета на онај дивни италијански град Дубровник.Још једном ИЗВИНИ ИТАЛИЈО.
Препоручи коментар:
15
0
понедељак, 19 децембар 2011 17:17
раја
Косово и Метохија је област државе Србије као и остали делови што су. Нап. Шумадија, Војводина итд. Према томе може Клинтонка да звоца и тороће са шиптарима шта хоће али не може да им створи културно наслеђе кад га немају, а немају га на КиМ кад ту нису ни живели већ у Албанији. У Албанији имају културно наслеђе оне бункере што су направили.
Препоручи коментар:
10
0
понедељак, 19 децембар 2011 17:18
Р
Зашто,Италијо,па то је српски град?
Препоручи коментар:
9
1
понедељак, 19 децембар 2011 17:33
чварак
@P

Дубровник није.Карлобаг,Карловац,Вировитица и Огулин јесу.
Препоручи коментар:
1
3
понедељак, 19 децембар 2011 17:44
Зоран
А чија је грчка баштина на територији Србије?
Препоручи коментар:
0
1
понедељак, 19 децембар 2011 17:56
jovanka orleanka
ne čini li se baš nikom da smo mi prema albancima bili isto što i ameri prema indijancima?
Препоручи коментар:
1
9
понедељак, 19 децембар 2011 18:07
Р
@чварак
Већина Дубровчана су Срби,али их има доста који су се изјашњавали као Срби-католици!
Препоручи коментар:
5
0
понедељак, 19 децембар 2011 18:30
zagrepčan
ha,ha,ha pa ovde niko ne zna da je zagreb prepun srba-katolika!U zagrebu uopšte nema hrvata...ha,ha,ha
Препоручи коментар:
0
1
понедељак, 19 децембар 2011 18:31
Смиљански
Индијанци нису палили Манастире,убијали,силовали,крали,имовину,стоку,насилно се насељавали,и смишљено размножавали,нити су држали подземље у целом свету(дрога,проституција,оружје)!!!????
Препоручи коментар:
2
0
понедељак, 19 децембар 2011 18:42
beli fantom
ha,ha smiljanski opiso program naučnog rešenja albanskog pitanja...naš naučni program,ali nauka nam nešto omanula...
Препоручи коментар:
1
3
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]


Нема коментара:

Постави коментар