Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

среда, 07. децембар 2011.

Слободна Европа: Косово уводи забрану на увоз робе из Србије | Хроника

Слободна Европа: Косово уводи забрану на увоз робе из Србије | Хроника


Хроника

Слободна Европа: Косово уводи забрану на увоз робе из Србије

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 07. децембар 2011.

ПРИШТИНА – Скупштина Косова усвојила је, већином гласова, предлог покрета „Самоопредељење” за увођење реципрочних мера на робу из Србије, што у пракси значи ограничење увоза те робе, објавио је данас радио Слободна Европа.

У предлогу се наводи да власти у Приштини треба да предузму политичке, економске и трговинске реципрочне мере према Србији и да Министарство трговине унапреди сарадњу са домаћим произвођачима и трговинским предузећима, како би заменили производе из Србије, као и да влада треба да ојача све државне механизме да би спровела реципрочне мере са Србијом, наводи Слободна Европа.

Предлог је усвојен после дебате у скупштини о реципрочним мерама, које је Приштина увела 20. јула као одговор на блокаду робе са Косова у Србији.

За предлог су гласала 44 посланика, 33 је било против, а два уздржана.

(Танјуг)

Пристигли коментари (0)
Фејсбук Твитер


Коментар дана

Условна кандидатура – безусловно понижавање

PDF Штампа Ел. пошта
Слободан Јовановић
среда, 07. децембар 2011.

Ако и не добијемо статус кандидата то Србију неће зауставити на њеном европском путу упорно изјављује председник Тадић и ове речи понавља као литанију, очигледно несвестан чињенице да Брисел игра стару и добро познату игру мачке и миша са Србијом.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је у Виљнусу како “у овом тренутку још нема консензуса о давању Србији статуса кандидата за чланство у Европској унији, а видећемо да ли ће га бити до петка”.[1] Појединци попут Вука Драшковића и Чедомира Јовановића упорно и без престанка говоре о томе како је Србији место у ЕУ и како је грешка овдашње политике што Србија није ближа тој фамозној Европи. Нажалост, појединци попут горепоменутих још увек не схватају циљ европских игара без граница. Мало смо се шалили као да поручују из Брисела, док званични Београд на коленима преклиње земље чланице Европске уније да Србија буде примљена у европску породицу. Као да ће је тамо неко сачекати раширених руку.

По свим наводима медија, Шведска и Француска су земље које највише или најгласније лобирају за то да Србија добије статус кандидата, али Немачка је већ изразила своје противљење безусловној кандидатури Србије. Све ово се полако претвара у трагикомедију у којој су главни актери одавно изгубили компас.

Што је ближи 9. децембар, ближа је и одлука да Србија добије тзв. условну кандидатуру која неће значити ништа друго него ново условљавање. Европа као да нам тиме поручује: мораћете још мало да се стрпите све док се не уверимо у то да сте потпуно спремни да постанете кандидат за пријем у ЕУ. Али, све ово наликује на најобичнију фарсу која је изгубила сваки смисао, осим да се Србија и даље држи на кратком канапу. Председница Спољнополитичког савета Министарства иностраних послова Соња Лихт као да намерно није свесна ове чињенице, јер сматра да “условна кандидатура” не представља” одузимање ни замрзавање било чега што нама следи, сем што би претпостављала додатну меру притиска да процес који је започет дијалогом Београда и Приштине буде настављен”.[2] Али, Србија је већ уморна од различитих притисака, који су укључивали безусловну сарадњу са Хашким трибуналом до споразума о уклањању барикада на граничним прелазима. Сада се појавила и нова опција, под именом условна кандидатура. Као да Србија још увек није довољно доказала своју лојалност ЕУ, али шта је са њеним достојанством, упитаћемо се, и достојанством обичних грађана ове земље?

Министар за европска питања Пољске Миколај Довгелевич изјавио је да је Србија остварила напредак на путу европских интеграција и да је Савет министара ЕУ доста времена провео расправљајући о кандидатури Србије, помирењу у региону и дијалогу између Београда и Приштине. Упркос томе, Немачка и Аустрија остају уздржане по питању “безусловне кандидатуре” и Аустрија је предложила да се Србији одобри тзв. условна кандидатура или “пробни статус“.[3]

Морамо да нагласимо да статус кандидата сам по себи не значи ништа, јер нпр. Турска, као кандидат, чека дванаест година (!) на пријем у ЕУ, који, по свему судећи, неће уследити. Док наши “европејци” жељно ишчекују статус кандидата и одлуку Брисела, ма каква она била, морамо се упитати да ли ће и нас та Европа оставити на листи чекања, чак и уколико добијемо безусловни статус кандидата, што је, морамо да признамо, узевши у обзир став Немачке и Аустрије, мало вероватно.

Аналитичар Огњен Прибићевић изјавио је за „Дојче веле“ како ће се условљавање наставити и после кандидатуре. „Нажалост, мислим да ће се неко условљавање наставити и после кандидатуре, и да ће нешто о чему се већ дуго говори морати да се просто на овај или онај начин разјасни. Наиме, Србија нема јаке савезнике у Европи, а то нису ни САД, а без тих земаља тешко да ће моћи да се брже настави пут интеграција“,[4] Међутим, господин Прибићевић је и те како свестан чињенице да Србија нема јаке савезнике у Европи, а да то нису ни САД, али он не жели да види други пут. Слично осталим новопеченим “европејцима”, Прибићевић сматра да Србија има само један једини пут, а то је Запад. Међутим, сви они заборављају да та Европа и САД непрестано условљавају Србију и да је време да се једном каже доста условљавању и стане на пут трагикомичној фарси која никоме није смешна, а понајмање грађанима Србије који не заслужују такав статус. Међутим, актуелна власт у Србији неизбежно доводи српски народ у такву понижавајућу позицију.


[4] http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15581599,00.html

Фејсбук Твитер


Условна кандидатура – безусловно понижавање

среда, 07 децембар 2011 17:04
Шиља из Патковграда
Не слажем се са аутором! Сматрам да би била велика част, макар се условно придружити колони пуноправних и сјајних кандидата за ЕУ: Турској (несумњивом доајену), БЈРМ-у, па Дукљи/Монтенегру. Све су то државе са највишим нивоом људских права на свету (У Турској, бар – како она каже, а ко сам ја да не верујем, нпр. никада није било и нема кршења људских права, геноцида и сл. Не верујте оним Јерменима и Курдима). Све су то државе са највишим стандардима спровођења законитости (па, видите, нпр. Дукљу/Монтенегро – тамо се никада није ни догодило ништа незаконитог, упркос тврдњи неких пакосника да је власт тесно испретплетана са мафијом, али ја у то не верујем), а већ о БЈРМ, чија историја сеже у недоглед у прошлост и колевка је цивилизације (видите само споменик њеном оснивачу Александру Македонском, који као на неком тањиру стоји усред Скопља, пардон – Скопја, пардон – Ускуба, а о међунационалној слози – да и не говорим). А тек животни стандарди? Ма, милина једна.
Препоручи коментар:
41
5
среда, 07 децембар 2011 17:06
Милан
После избора када одувамо нејаког претседника биће мање условљавања.
Препоручи коментар:
30
7
среда, 07 децембар 2011 17:39
Starac Milija
22 godine su nas uterivali u Jugoslovenstvo, pa 45 godina u komunizam+jugoslovenstvo, a koliko sada će ovaj narod potrošiti života, snage, i vremena dok nas budu "uterivali" u EU - sa istim ili gorim rezultatom.
Ne daju nam da budemo sami i u miru da se razvijamo, a prodaju nam samo prazne priče koje zaluđuju naciju i oduzimaju nam vreme i energiju.
Možda grešim ali mi se čini da živimo u vreme neobjavljenog permanentnog rata protiv srba.
Препоручи коментар:
35
1
среда, 07 децембар 2011 18:29
Манџука
Доста је циркуса.
Уместо да ми њих уцењујемо, легли смо.
Нема шансе да не добијемо Кандидатуру.
Шта ћемо са њом.
Наставља се посао, направиће Европских "Комисија за почетак преговора", па за "наставак преговора". Те Комисије ЕК радиће даноноћно, 24 сата, има да нас раде годинама. Све ћер институције радити да преговоре припреме да успеју. Тих 30-так година, колико ће владати Тадићевци, донеће новим генерацијама Преокрет, а њихови преци, тј МИ са вама, превртаћемо се у гробовима од векликог комфора и благодети.
То што они неће да буду срби, каква је разлика између срба и несрба, створичће се Виша нација.
Тако је говорио Заратустра и понављао Хитлер.
Препоручи коментар:
19
0
среда, 07 децембар 2011 18:39
Владан Ненадић
Нисам никакав маркетиншки стручњак (поготову не као наши млађани "стручњаци" за ту област, Шапер, Ђилас и Крле), али ево, бесплатно нудим слоган за предстојеће изборе:

Време је да кажемо ДОСТА!

Унапред се одричем ауторских права.
Препоручи коментар:
25
0
среда, 07 децембар 2011 18:45
Peter RV
'Bezuslovno ponizavanje'- Kome?
Ovim nasim satrapima Zapada? Jasna stvar, ali oni imaju debelu kozu da bi osjetili ikakvi stid. Vec godinama ih vuku kroz blato i daju im javno samarcine lijevo i desno. Sto mi treba da se brinemo za njihovu bezstidnost i odsustvo dostojanstva i casti?
Mozda ce bas ovo njihovo totalno ponizenje i dovesti Srbe da se dignu sa koljena. Vucite ih i dalje kroz prasinu i nastavite da pljujete na njih!
Препоручи коментар:
16
0
среда, 07 децембар 2011 19:08
Фристајло
Неки Власи никад се неће сетити, а неке не вреди уопште замајавати, већ одавно знају.
Кандидатура је основа, а сада и потка (јер су све остало завршили) проевропских снага у Србији, и њихово уточиште од одговорности за почињену штету овој држави. Они немају куд, и тога морамо бити свесни; треба помоћи Немачкој да дође до одлуке о забрани уласка Србије у ЕУ, трајно, јер је то без перспективе...
Мени је најтужније у целој овој причи то што се припрема следећа гарнитура "власти", која ће нам потрошити наредне 4 године на тај безизгледни пројекат, крајње штетан по Србију, а сви ћуте и немо посматрају, без храбрости да барем покушају да народу дају нека објашњења зашто је за нас боље да не улазимо у такав аранжман; тек ту и тамо, чују се неки слаби гласови, као и овај на НСПМ, који разложно и дедуктивно расветле овакве појаве и појмове. Но, то није довољно, на жалост...
Препоручи коментар:
8
0
среда, 07 децембар 2011 19:08
морнар попај
@Владан Ненадић: У праву сте - то би требало да буде изборни слоган уједињене српске опозиције: Д О С Т А !! . Али, оно "требало" је озбиљна сметња, јер, нажалост, без иностраног издашног финансирања, "Уједињена Опозиција Српска" (УОС) - или тако некако, остаје мислена именица. Они мајстори који су преко Сегедина већ једном извели такву операцију, су већ одавно постигли свој циљ. Њихови питомци су сада на власти - па зашто би? Тражити/очекивати помоћ од њихових опонената? У принципу - не би било лоше,али.... Тешко - ни њима не цветају руже. А, и када би - питање је да ли би они били у стању да такву операцију организују и спроведу.
Препоручи коментар:
8
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]
Нема коментара:

Постави коментар