Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

петак, 02. децембар 2011.

Курир: Јужни ток можда добија статус трансграничне европске мреже | Хроника

Курир: Јужни ток можда добија статус трансграничне европске мреже | Хроника

Хроника

Курир: Јужни ток можда добија статус трансграничне европске мреже

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 02. децембар 2011.

МОСКВА - Европска комисија (ЕК) је спремна да разматра могућност доделе специјалног статуса руском пројекту гасовода "Јужни ток", изјавио је данас руски министар енергетике Сергеј Шматко после састанка са европским комесаром за енергетику Гинтером Етингером у Москви.

"После добијања потпуније информације о количинама гаса и маршрути пројекта "Јужни ток" Европска комисија је и даље спремна да размотри могућност да том пројекту додели статус ТЕН" рекао је Шматко, пренела је агенција РИА Новости. Статус трансграничне европске мреже (Транс Еуропеан Нетwорк) ТЕН омогућио би "Јужном току" да избегне прописе Трећег енергетског пакета ЕУ, који захтевају да се трећим лицима омогући приступ гасоводима.

Специјални статус такође даје могућност учесницима пројекта да претендују за финансирање 30 одсто његове вредности из буџета или финансијских структура ЕУ. Такав статус имају два "Гаспромова" пројекта - "Северни ток" и Јамал-Европа, као и западноевропски пројекат "Набуко".

Руско министарство енергетике је раније, у октобру објавило да ЕК није подржала њихови предлог да се потпишу међудржавни споразуми о правном режиму за трансграничне енергетске пројекте, међу којима је и изградња гасовода "Јужни ток". Србија је једна од земаља кроз које треба да прође гасовод "Јужни ток".

Русија је прошлог месеца од Француске затражила да подржи склапање споразума са Европском унијом (ЕУ) о сарадњи у реализацији трансграничних пројеката за извоз гаса и заједничком функционисању електроенергетских система.

У закључном документу седнице руско-француске комисије је такође указано да је Москва од Париза затражила подршку да "Јужном току" буде додељен статус "пројекта од европског интереса". Министар Шматко је, такође, изнео да је са Етингером договорено да на састанку експерата у јануару-фебруару 2012. буде размотрен пројекат изградње гасовода "Јузузни ток".

Шматко је истакао да се ЕК прецизно изјаснила да пројекат "Јужни ток" сматра за значајну магистралу за снабдевање Европе енергентима. Пројекат "Јужни ток" предвиђа изградњу гасовода по дну Црног мора из Русије у земље јужне и централне Европе, међу којима и кроз Србију.

Како је предвиђено, гасовод ће се састојати од четири линије капацитета 15,57 милијарди кубних метара (м3) свака, а прва би требало да буде пуштена у рад у децембру 2015. Постизање пуног капацитета (63 милијарде м3 ) очекује се до 2018.

Почетак изградње гасовода, оријентационе вредности 15,5 милијарди евра, планиран је за 2013. Комесар Етингер је после састанка са колегом Шматком изјавио за новинаре да ће испоруке руског гаса у Европу у наредних десет година бити увећане на 150 милијарди м3 са садашњих 125 милијарди, с тим што ће укупна потрошња гаса у ЕУ да нарасте на 600 милијарди м3. Етингер је прецизирао да Европа сада троши 530 милијарди м3 гаса годишње.

Према Етингеру експлоатација гаса у европским земаљама је у опадању, и према прорачунима ЕУ, Русија, Норвешка и Алжир ће повећавати извоз на Континент.

(Танјуг)

Пристигли коментари (0)

Нема коментара:

Постави коментар