Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

среда, 14. децембар 2011.

Бoгдана Кољевић - Косово, Европа, демократија | Едиција "Политички живот

Бoгдана Кољевић - Косово, Европа, демократија | Едиција "Политички живот

Едиција "Политички живот"

Бoгдана Кољевић - Косово, Европа, демократија

PDF Штампа Ел. пошта
Слободан Самарџић
уторак, 13. децембар 2011.

Бoгдана Кољевић: Косово, Европа, демократија

Поговор Слободана Самарџића: Између полиса и космополиса

Рукопис под овим насловом настао је на основу радова Бoгдане Кољевић писаних у периоду од 2007. до 2010. године. Реч је о ауторкиним анализама догађаја и појава који обележавају нашу стварност као политичких људи. Кољевићева несумњиво иде путем Аристотелове дефиниције политке и следи не само дефиницију, већ и предметну обухват делања политичких људи. То је, аналошки гледано, и полис и грчка политичка цивилизација и космополис. У њеном (и нашем) политичком свету то су Србија, Европа и свет као повезани предмети анализе у пуној савремености догађања и међуусловљавања. Иако је реч о посебно писаним и непосредно објављеним радовима, рукопис делује систематично и целовито, што је последица јасног становишта и доследне методологије посматрања. При томе, ауторка манифестује узоран баланс уверења и аргументације, што представља неписани идеал писања о политичким стварима, најчешће практично недостижан у релативној обимној међународној и домаћој продукцији.

У доследно изведеној аналитичкој међуповезаности, тема о Косову и Метохији обухвата и државно питање Србије и политичко питање Европске уније и геостратешко питање Сједињених Држава. У том смислу Кољевићева јасно истиче своју главни нит водиљу – о Косову се не може говорити а да се не говори о европским вредностима и демократији. Такође, не може се тематизовати Србија а да се то чини мимо питања Косова и српског државног питања у целини. Сходно томе, не може се расправљати о америчкој, или евроатланској геополитици а да се избегне кључни случај (пример) интервенције на Косову. Цео рукопис садржан је у овим релацијама као живим темама савремене међународне ситуације и њених унутрашњих парадокса. Ауторка користи високу коту Косова као видик европски и светски релавантних догађања. Са тог видика она верно описује однос силе и права у међународним односима, однос вредности, принципа и праксе у европским релацијама, преображаје нормативизма у прагматизам у главама учесника, варљива постмодерна оправдања употребе голог насиља у решавању тешких питања, самозаваравајуће концесије домаћих учесника и много шта друго.

Богдана Кољевић брижно негује свој опозитни однос према стихији догађаја у коју је упала Србија и српски народ. Она, најпре, развејава маглу те стихије анализом која не допушта ирационализам. Њена неписана порука је: и када је најтеже, рацио лечи. Најбоље оруђе за интелектуалну непоткупљивост је скепса према званичној интерпретацији, и када је реч о светским силама и када је реч о Србији. Укратко, овај рукопис улива наду у стару добру улогу интелекта (не само сазнајног него и етичког) у јавним пословима као сигурној брани против сваке произвољности и злоупотребе.

Фејсбук Твитер


Бoгдана Кољевић - Косово, Европа, демократија

уторак, 13 децембар 2011 23:06
Mihailo
Ima li neko tamo kod vas dovoljno skepse prema zvaničnoj interpretaciji istorije kad su u pitanju srpsko-albanski odnosi u CELINI? Recimo,uloga mora...nedavno sam video fotos razglednice koja prikazuje srpskog vojnika kako zabija u zemlju ploču s natpisom "srpsko more" na obalama Albanije...o resursima Kosova da ne govorimo...i mnogo drugih bitnih stvari,ali bez mitova,realistički i ne u funkciji politike(ekspanzionizma).S poštovanjem,Mihailo
Препоручи коментар:
2
15
среда, 14 децембар 2011 00:10
браво
Лепо слово професора Самарџића и лепа и важна књига, иѕгледа. (И очигледно врло лепе корице.) Док је у овом народу памети и младости, можда ипак није све изгубљено. Поздрав за госпођицу Кољевић и читаву екипу НСПМ.
Препоручи коментар:
14
0
среда, 14 децембар 2011 00:16
Милош
Браво Слободане. Браво Богдана. Живела Србија!!
Препоручи коментар:
12
0
среда, 14 децембар 2011 01:20
Srdjan
@ Mihailo Dragi gospodine, to sto ste Vi gledali kojekave "fotose" Vasa je privatna stvar. Ali nazalost sasvim je jasno da ovo slovo g. Samardzica niste procitali i da dakle - komentarisete "napamet" tj. verovatno po zadatku. Kako znam? Prosto. Vi kazete da li ce se prestati rukovoditi mitovima. E vidite, da ste procitali ovaj pogovor bilo bi vam jasno da u novoj knjizi uvazene g. Koljevic o mitu nema ama bas nikakve reci, kao ni o mitologiji. Naprotiv - radi se o RACIONALNOSTI. Toliko.
Препоручи коментар:
4
0
среда, 14 децембар 2011 01:24
Ружичасти пантер
@Mihailo
Има ли неко тамо код вас довољно поштења према албанској интерпретацији историје кад су у питању српско-албански односи у ЦЕЛИНИ? Рецимо улога целокупног културног наслеђа на Косову и Метохији које је ИСКЉУЧИВО српско? И ја сам не тако давно гледао снимке Албанаца како дивљачки пале и руше српске светиње на тој српској земљи да би могли да стварају митове о албанском Косову. Зашто не бисмо говорили о ресурсима Косова? "Међународна заједница" је и створила мит о албанском Косову да би се дочепала тих ресурса и отела их Србима.
Препоручи коментар:
4
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]


Нема коментара:

Постави коментар