Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

недеља, 01. јануар 2012.

Голдман Сакс: Земље БРИК ће у најскорије време ући у пет водећих светских економија | Хроника

Голдман Сакс:


Земље БРИК ће у најскорије време ући у пет водећих светских економијаХроникаХроника

Голдман Сакс: Земље БРИК ће у најскорије време ући у пет водећих светских економија

PDF Штампа Ел. пошта
субота, 31. децембар 2011.

Земље БРИК ће у најскорије време ући у петорку водећих светских економија. О овоме се говори у специјалном реферату, који је издала инвестициона банка Goldman Sachs, а који је уприличен поводом десетогодишњице појаве абревијатуре БРИК (показатељи ЈАР се нису узимали у обзир). У елаборату се истиче да су наведене земље већ биле на врхунцу развоја и да ће у следећим деценијама темпо њиховог развоја опасти. Међутим, учесници неформалног савеза и даље играју значајну улогу у глобалној економији.

Симболично је што су реферат издале колеге економисте Џима О’Нила. Управо он је почетком другог миленијума, увео у употребу термин БРИК. Подсетићемо да он означава четворку земаља које се најдинамичније развијају (од пролећа 2011. године Индији, Бразилу, Кини и Русији се придружила Јужна Африка, али се она у реферату не спомиње). Аналитичари инвестиционе банке истичу: од 2001. године земље БРИК су се препоручиле као лидери раста. Њихов допринос светском БДП је порастао од 11 до 25%. Поједине земље по овом показатељу већ престижу водеће економије, истакао је у интервјуу за „Глас Русије“ економиста Максим Братерски:

- Бразил је по показатељу БДП престигао Велику Британију и до 2020. године ће судећи по свему избити на четврто место међу најразвијенијим земљама. Прва тројка ће остати иста, иако ће Кина и САД заменити места. Негде у близини ће бити и Русија.

По реферату, удео земаља БРИК у глобалном расту се такође повећао – с 25% на 50%. Међутим, на томе се добре вести по верзији Goldman Sachs завршавају. Следећих година ће темпо раста опасти, а трошкови производње у овим земљама ће стално расти. На крају реферата се истиче да ће криза у еврозони смањити тржиште потражње, што ће довести до бекства инвеститора. Овакав приступ не одражава слику у потпуности, сматра финансијер Роман Андрејев:

- Заиста, постоје прогнозе о томе да темпо раста Кине опада, да у Бразилу ствари не стоје најбоље. Међутим, рецимо да Русија и Кина имају врло добар потенцијал, добре стартне позиције, низак ниво дуга. Индустријски раст ће највероватније опадати, то је условљено стагнацијом у целом свету. Али, не видим адекватне конкуренте кад су у питању земље БРИК по темпу раста. Темпо раста производње у другим земљама ће опадати чак и брже. Стога сматрам да је још увек рано за ламент над земљама БРИКС.

Улазак Русије у СТО и учествовање у другим интеграционим пројектима може повећати потенцијал БРИК, сматрају стручњаци. Међутим, то је могуће уз даљу диверзификацију производње и одступање од сировинског модела развоја, каже Максим Братерски:

- Тешко је замислити да ће Русија у условима потенцијалног пада цена сировина одржавати висок темпо раста. Иако ће он свеједно бити битно већи од европског. Улазак у СТО је такође важан фактор. Он ће поред свега осталог, помоћи да се Русија укључи у технолошки ланац поделе рада. Још је важније формирање заједничког простора Евроазијског савеза. То ће бити гигантска економска формација с огромним потенцијалом.

У реферату Goldman Sachs се истиче да ће наредних година инвеститори активно улагати капитал у земље БРИК (или БРИКС – овде разлика није принципијелна). Зато што је то сигурно и перспективно, кажу економисти.

(Глас Русије)

Фејсбук ТвитерГолдман Сакс: Земље БРИК ће у најскорије време ући у пет водећих светских економија

субота, 31 децембар 2011 12:01
Dragan
Голдман Сакс: Земље БРИК ће у најскорије време ући у петорку водећих светских економија


I kao takve predmet pažnje vaših perfidnih špekulanata i varalica, da im poturite kakvo kukavičje jaje na upravne položaje i tako porobite njihove narode i države. Jel de?
Препоручи коментар:
15
0
субота, 31 децембар 2011 14:23
Милан Пурић
За разлику од Голдман Сакса, који је предвиђао да ће се то десити за 25 и више година, ја сам говорио пре три и по године,када сам почео о томе да пишем,да ће то бити за 5-10 година. Ово је 21.век и у њему се све много брже дешава него што животно искуство већине аналитичара то може да осети.Било би добро да то и политичка "елита" Србије сазна.
Препоручи коментар:
22
0
субота, 31 децембар 2011 16:39
Сока
Г.С. на сваком кораку! Бојим се да уђем и у WC јер се може десити да искочи неочекивано из канализације.
Препоручи коментар:
8
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]
Нема коментара:

Постави коментар