Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

понедељак, 02. јануар 2012.

Хоће ли политика следити реалност економије?: Глас Русије

Хоће ли политика следити реалност економије?: Глас Русије

Хоће ли политика следити реалност економије?

Бранко Жујовић
28.12.2011, 16:02
© Коллаж: «Голос России»
Одштампајте прилог Испричајте пријатељу Додати на блог
Новогодишњи рапорт српске економије гласи: Гаспром инвестира и постаје лидер улагања у српску економију, евро тоне, а “Ју-Ес стил” покушава да опстане макар и на коленима. Хоће ли српска политика коначно уважити репере српске и глобалне економије?

Нафтна индустрија Србије (НИС), у већинском власништву Гаспрома, отворила је бушотину “Мај икс 2” у Банату, дубоку 3.865 метара и најавила улагање од око 400 милиона евра само у област геолошких истраживања у Србији. За мене, ово је вест која, уз изградњу Јужјног тока, у наоблачену српску економију уноси мало сунца. Зашто?

Последње вести из Европске Уније (ЕУ) говоре да у евро верују још само сателитске државице Балкана, Литванија и Летонија. Притом, поверење у евро и у овим државама налази се у озбиљном опадању.

Чак 70 одсто Чеха противи се увођењу евра. Чешки премијер Петр Нечаш чак је изјавио да његова влада, чији мандат истиче 2014. године, уопште неће утврдити датум уласка Чешке у евро-зону. Шта више, половином децембра чешка Централна банка и Министарство финансија препоручили су да се одлука о ступању у евро-зону не доноси и да се у 2012. години не тражи чак ни приступ Европском механизму девизних размена (ЕРМ 2), који служи за ограничавање флуктуације валутног курса.

Грађани друге значајна словенске држава на европском курсу, Пољске, такође не желе да уђу у евро-зону. Процене говоре да три четвртине Пољака има такав став. Ни Пољска до сада није утврдила датум за увођење евра, иако формално најављује да ће све Мастрихтске критеријуме задовољити до 2015. године.

Датуме за увођење евра нису утврдиле ни Бугарска ни Румунија, иако обе најављују да ће до 2015. године, баш као и Пољска, испунити све критеријуме из Мастрихта. Мађарска најављује улазак у зону евра, али како тврди председник Пал Шмит - не пре 2020. године.

Преглед ових података, а нарочито тактичко одуговлачење поменутих држава да ступе у евро-зону, сведочи да пад поверења у евро превазилази оквире европске рецесије и поприма политичку димензију. Тим пре, ако овим подацима додамо и 65 посто Британаца који верују да је евроо осуђен на пропаст и да је права срећа што је Лондон сачувао националну валуту.

Са друге стране, највећа америчка инвестиција у Србији, куповина смедеревске железаре, налази се на корак до пропасти. Планирани капацитет производње челика и гвожђа у Смедереву био је 2,4 милиона тона.

Године 2006. железара је производила 1,9, а 2009. године пала је на 1,2 милиона тона. Након свега, саопштено је да ће држава заједно са “Ју-Ес стилом” уложити “заједничке напоре” да без посла не остане око три хиљаде радника.

За разлику од ЕУ која више неће моћи да инвестира у економију и невладин сектор као раније и толико хваљену инвестицију САД у смедеревску железару, руски Гаспром, који поседује тек половину НИС-а, пред крај године започео је амбициозан програм развоја у Републици Српској (БиХ), Румунији и Мађарској.

Најављено је да ће НИС у Мађарској следеће године започети истраживања на три нове бушотине. Истражни “блокови” биће рађени и у Румунији на четири бушотине, непосредно уз границу са Србијом, а комерцијална експлоатација, како пише дневна штампа у Београду, планирана је за 2013. и 2014. годину.

Нафтна индустрија Србије присутна је и у Републици Српској и БиХ, преко своје ћерке компаније “Јадран нафтагас”. Ова фирма започела је сеизмичка испитивања, након чега ће бити лоцирана прва истражна бушотина у Републици Српској.

Новогодишњи рапорт српске економије гласи: Гаспром инвестира преко НИС-а и постаје лидер улагања у српску економију, евро тоне, а “Ју-Ес стил” покушава да опстане макар и на коленима. Хоће ли српска политика коначно уважити репере српске и глобалне економије?

Please rate:

Total votes: 39

Нема коментара:

Постави коментар