Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

уторак, 03. јануар 2012.

Срби из Албаније и друге националне мањине подносе тужбу Европском суду у Стразбуру због негирања националности | Хроника

Срби из Албаније

и друге националне мањине


подносе тужбу Европском суду у Стразбурузбог негирања националности


Хроника

Хроника

Срби из Албаније и друге националне мањине подносе тужбу Европском суду у Стразбуру због негирања националности

PDF Штампа Ел. пошта
уторак, 03. јануар 2012.

БЕОГРАД - Националне мањине у Албанији - Македонци, Грци, Срби, Црногорци, Власи, Роми и Египћани - саопштили су да ће поднети тужбу Европском суду за људска права у Стразбуру после одлуке Уставног суда Албаније да избрише категорију "националност" из матичних књига, као и многобројних манипулација које су забележене на недавном попису становништва у тој земљи.

Уставни суд је одредио да "националност" није потребно истицати на формуларима за попис становништва у Албанији.

Посебно је спорно брисање "националности" из матичних књига рођених, поготово за већ званично признате мањине попут Грка на југу Албаније и Македонаца у области Мала Преспа, упозоравају припадници мањина.

Албански суд је донео ту одлуку на предлог за оцену уставности који је поднело неколико локалних судија, као и националистичка Црвено-црна алијанса, организација која се противила евидентирању националног и верског идентитета грађана на попису који је одржан крајем октобра прошле године.

"Некаква вештачка грчка мањина тражиће специјални статус, можда и проценат места у парламенту или влади", објаснио је ту чудну одлуку заменик председника високог савета правосуђа Албаније Кресник Спахију, преноси портал "Сетимес".

Мањине у Албанији сада тврде да влада спроводи отворену дискриминацију тиме што је прогласила неуставним да се грађани изјашњавају као припадници било које друге националности осим албанске.

Неки су одмах упутили протестна писма пре него што су одлучили да поднесу тужбу због те одлуке Европском суду у Стразбуру.

"Већ призната македонска мањина, која живи на подручју Мале Преспе, више не може тако да се изјашњава. Захтевамо да албанске власти омогуће слободно изражавање националне припадности свим Македонцима широм Албаније, а не само у Малој Преспи", каже за "Сетимес" Едмонд Темелко, председник Македонске алијансе за европске интеграције.

Он је додао да "ни Грци, који су признати као мањина на југу земље, више не могу да се изјашњавају као Грци, да то важи и за Србе и Црногорце, да не говоримо о другима који у старту нису ни признати као мањине".

"Ситуација је веома забрињавајућа. Наши политичари свих оријентација, мањински медији, интелектуалци и земља у целини не смеју да дозволе остваривање тог подмуклог плана Тиране против нас", рекао је Грк Димитрис Дуцис листу "Вулијарати".

Одлука Уставног суда донета је само неколико недеља пошто су мањине протестовале због неиспуњених обећања албанских политичара да ће на попису бити евидентирана национална припадност грађана.

Представник странке грчке мањине Партије за људска права Вангел Дуле осудио је и представнике међународне заједнице у Тирани због тога што су игнорисали позиве мањина на дијалог и сарадњу.

"Правна борба о питању националности наставиће се у Стразбуру, зато што је одлука Уставног суда супротна члану 20. Устава Републике Албаније", рекао је он на недавном састанку представника свих мањина у Корчи.

На састанку су представници мањина потписали заједничку декларацију у којој су истакли да не признају резултате октобарског пописа становништва у Албанији.

Они кажу да је бројање било обележено манипулацијама, злоупотребама и да је било недовољно транспарентно.

"Највећи проценат припадника мањина позитивно је одговорио на наш позив на бојкот и они нису пописани. Закон о попису не служи томе да утврди стварни број припадника мањина, већ да манипулише статистиком, што представља наставак политике дискриминација тоталитарног режима", истиче се у декларацији.

(Танјуг)

[ Почетна страна ]


Срби из Албаније и друге националне мањине подносе тужбу Европском суду у Стразбуру због негирања националности

уторак, 03 јануар 2012 15:09
Милутин
Само напред, држава Србија треба да помогне Србима у региону, нарочито у Албанији, око Скадра! Тамо постоји велики број наших манастира, цркава, утврђења, и данас је велики број грађана Скадра, србског порекла!

И Србе у БЈРМакедонији треба помоћи, да се врате наши манастири, цркве који су одузети и који се скрнаве последњих година.
Препоручи коментар:
2
0
уторак, 03 јануар 2012 15:12
SPAS
U Albaniji postoje toponimi - mesta koja nose čisto srpska imena. Ko zna više o ovome, molim za komentar. Hvala unapred!
Препоручи коментар:
1
0
уторак, 03 јануар 2012 15:20
s.p.Lajković
Sada će demokratska evropa sigurno da dozvoli šiptarima da nekom "OLUJOM"ili nekako slično reše problem nacionalnosti u svojoj državi.Ne bi se čudio da Evropa zažmuri na oba oka pa da šiptari lepo pobiju sve one što se štetno opredeljuju ...Posle će Evropa lepo i sanjivo da otvori oči i utvrdi kako šiptari žive u multikulturnoj i multikonfesionalnoj srtedini ...( samo da oisporuke belog ne kasne )!
Препоручи коментар:
1
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]
Нема коментара:

Постави коментар