Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

недеља, 01. јануар 2012.

Рајко Кузмановић: Република Српска стална и стабилна категорија | Хроника

Рајко Кузмановић: Република Српска стална и стабилна категорија | Хроника


Хроника

Рајко Кузмановић: Република Српска стална и стабилна категорија

PDF Штампа Ел. пошта
недеља, 01. јануар 2012.

Бивши председник Републике Српске Рајко Кузмановић сматра да "Српска и Федерација БиХ треба да буду буду високо децентрализоване јединице, а сама БиХ лабава федерација са искључиво уставом прописаним надлежностима, као што је то и предвиђено изворним Дејтоном".

У интервјуу Срни Кузмановић је нагласио да је Република Српска "уставна категорија и тековина домаћег и међународног права".

"Као државотворна јединица - ентитет, она је настала и егзистира на три битна, стална и стабилна елемента: на вољи грађана, на домаћем праву (Уставу) и међународном праву (Дејтонски споразум)", појаснио је Кузмановић.

Он наводи да је Српска стална и стабилна категорија, заштићена међународним уговором, који се у правилу не мења, већ се извршава и примењује по систему: "Pacta sund servanda" - уговори се морају поштовати.

Према његовим речима, Дејтонски мировни уговор је једино решење за БиХ, које у овом часу нема алтернативу, а свако враћање на позиције деведесетих година може донети само лошије или никакво решење за БиХ.

Кузмановић скоро ништа не би мењао у концепту свога некадашњег рада на функцији председника Српске и истиче да се стабилан и уставан концепт политике развоја и управљања Републиком Српском не може и не сме сваки час мењати, јер брзе промене стварају правну и општу несигурност.

"Мој рад заснивао се на принципу служења народу и Српској. Служба народу огледала се у томе да је воља грађана била и моја воља, те да сам као председник био грађанин, а не аутократа. Служба Републици Српској подразумевала је да се учини све да она буде стабилна, трајна и просперитетна, јер са Републиком смо све, а без ње ко зна шта", рекао је Кузмановић.

Он је оценио да је укупан политички амбијент у Српској, БиХ и Европи сада скоро исти као и у време његовог мандата, с тим што су се погоршале економско-социјалне прилике.

"Да сам сада председник Српске, сада моји приоритети били би:

Прво - стварање што повољнијег економско-социјалног амбијента (отварањем јавних радова, запошљавањем и увођењем страног капитала), с циљем што безболнијег превазилажења економске кризе;

Друго - наставио бих са снажном применом уставних надлежности Српске и њеном представљању у свету;

Треће - снажно бих се залагао за потпуно немешање страних фактора у политичку и уставну позицију БиХ и Републике Српске", прецизирао је Кузмановић.

Према његовим речима, "на срећу и добробит Српске, садашња власт, а посебно председник Милорад Додик, имају исте приоритете".

(Срна)

Фејсбук Твитер


Рајко Кузмановић: Република Српска стална и стабилна категорија

недеља, 01 јануар 2012 18:26
Светислав Костић
Да! То је моја отаџбина Република Српска за какву се и борио од првог дана када муслимани и Хрвати рат испровоцираше, па све до Дејтоског споразума и даље до краја 90-их година када могах одихати. А дотле ви у Србији дерали џонове по цестама, а цуре потпетице ломиле а бабе шерпама о шерпе ритам давале. Зато имате то што имате и што заслужили. Није исто када вас муслиман или Хрват куде. Тежину има када то Србин с дна каце чини. Јер сте нас ѕтрашно разочарали васшим петоколонашким "револуционарствима"
Препоручи коментар:
1
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]Нема коментара:

Постави коментар