Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

уторак, 17. јануар 2012.

Удбалица или ћирилица, питање је сад? | Културна политика

Удбалица или ћирилица, питање је сад? | Културна политика

Културна политика

Удбалица или ћирилица, питање је сад?

PDF Штампа Ел. пошта
Александар Б. Ђикић
уторак, 17. јануар 2012.

Вук је им`о гроба два,

Сад га трећи грози,

А тај трећи спремају му,

Нови филолози.

Милорад Митровић, српски песник (1867-1907)

Ускоро ће се навршити сто година од како је у Србију, на врховима хрватских бајонета, донета латиница. И то не било каква, него баш хрватска. Прво што су Броз и његови другови из, по злу чувеног, 41. Домобранског пука након окупације Србије урадили (наравно под покровитељством К&К окупационих власти) била је забрана српске ћирилице у јавној употреби. Како ми прилично ревносно чувамо Брозове тековине (на шта смо му се безброј пута и песмом клели на свим нивоима), то и хрватску латиницу у Србији, као његово прворођенче, мезимче такорећи, чувамо са посебним жаром. Још увек у Србији није важно колико шта кошта, ако се не скреће са Брозовог пута.

Врховни правни акт Србије, у члану 10, јасно каже да је у Србији у службеној употреби српски језик и ћирилично писмо, а да се употреба других језика и писама уређује законом, на основу Устава. Мислим да је више него јасно да по Уставу нико Мађаре не тера да уџбенике штампају ћирилицом (што они заиста и не чине већ користе своју латиницу), нити Хрвате (што такође они не чине већ користе своју латиницу), али је апсурдно да Срби своје уџбенике штампају хрватском латиницом. Устав свакако не забрањује Србима да уџбенике штампају кинеским писмом или немачком латиницом, али колико је мени познато нико на свету не штампа уџбенике страним писмом, уколико се не ради о неком раду међународног значаја, или о преводу на неки страни језик. Зашто смо ми толико специјални? Или неписмени, свеједно?

Окупирани Београд 1915.

Далеко од тога да је за овакво стање крива (само) садашња власт у Србији, нити само комунистичка власт из прошлог века. Са почетком пропасти српске државе утапањем у краљевину СХС, почела је и дискриминација српске ћирилице. Најснажнији ударац српском језику и писму задат је 1954. године такозваним Новосадским договором, договором који су организовали лингвисти у кожним мантилима. Тим лингвистима се није смело рећи НЕ. Хрватски лингвисти јесу ставили потпис на тај договор, иако су како кажу били незадовољни јер је хрватски језик назван хрватско-српским, али коначан ефекат овог „договора“ јесте рапидно урушавање српске писмености, и несразмерно фаворизовање хрватске латинице у службеној и јавној употреби. За употребу латинице у свакодневном животу налазило се много изговора: те једноставнија је за писање, те модернија је, те појављују се компјутери па је глупо користити ћирилицу (заборављајући да су тада Јапанци били лидери у информатичкој технологији иако су се служили својим писмом), и тако даље. У основи а и позадини потискивања ћирилице увек је стајао страх. Официри ЈНА који су писали ћирилицом бивали су прекомандовани у гарнизоне за које им је требало два дана да их на карти нађу, политичари нису могли да се пењу комунистичким лествицама. А остали, поготову Срби који су живели у национално мешовитим срединама, сматрали би се недовољно оданим братству-јединству уколико би писали ћирилицом. Нешто као да су славили крсну славу.

Кнез Павле

Но то је било, што би се рекло, не повратило се. Али повратило се! Довољно је погледати штампана јавна гласила. Осим врло малог броја новина све се штампају хрватском латиницом. Намерно не кажем „осим часних изузетака“, јер сам спреман да се кладим да се и те новине штампају ћирилицом само због традиције, а никако зато што су власници и уредници национално свесни. Шта тек рећи о телевизији као најпопуларнијем медију?

Корисници националних фреквенција спроводе насиље над српским језиком уводећи нове термине попут: лабараторија (уместо лабораторија), за урадити (типично хрватски израз), хендловати (ваљда слушати Хендлову музику), дефилују по екранима разне психолошкиње, хирургшкиње, родитељи и родитељке, и то насиље прати обавезно хрватска латиница. Зашто? Чије они националне фреквенције користе, хрватске или српске?

Класичан пример насиља над већином је телевизија града Београда, Студио Б. Тачно је да у Београду живе и Хрвати, али и Мађари, и Кинези, и Роми. Зашто се студио Б обраћа само Хрватима? Целог 25. децембра на оба програма РТС у углу екрана стајало: Sretan Božić! Зашто Јавни сервис честита празник само Хрватима (претпостављам да не честита Муслиманима, који такође користе хрватску латиницу)? Зашто не и Мађарима, Словацима, Бугарима, Румунима или Грцима? Гледах 7. јануара ХРТ не бих ли замјетио узвратну гесту, али узалуд. Шта је разлог да државна телевизија фаворизује хрватску латиницу? Па кад је државна таква, шта рећи о: Првој, Авали, Кошави? Овога пута поштедећу моју омиљену Б-92. Њихова циљна група се свакако не служи ћирилицом. Чак и телевизија коју контролише будућа владајућа странка користи искључиво хрватску латиницу. Незнање или Брозов дух?

Чак је и немачки маршал Макензен поштовао ћирилицу

Како се тек понашају јавна предузећа и установе. Треба ли јавна предузећа да поштују Устав? Ми који у презимену имамо „Ђ“ не ретко смо питани на шалтерима пошта: Које „Ђ“, господине, “DJ” или „Đ“? Зар се то може игде друго осим у Србији?! Безмало сва јавна предузећа и установе крше Устав. Интернет сајтови наших школа, факултета, универзитета су у великој мери латинични. Наша деца трпе културни терор у школама. Под терором попуштају и у огромној већини заборављају сопствено писмо. Случај или намера? И Књаз Милош је у Србији постао Knjaz Miloš, а и краве дају мање млека ако једу Сточну храну, него им у Србији сад дају Stočnu hranu. Да ствар буде још и гора у ово коло су се уплеле и руске фирме. У својој земљи поштују Устав, али у Србији – не. Све руске банке и предузећа у Србији користе латиницу. Питање за господина Конузина: „Има ли Руса у тим фирмама?“

Јавна је тајна да ће предстојећом променом Устава бити нападнуте преамбула (о Косову и Метохији) и члан 10 (о употреби језика и писма). Притисци ће бити страшни. Пролетос су „напредњаци“ покушали да иницирају промену Устава. Та иницијатива је прекинута чувеним предускршњим штрајком: глађу, жеђу, ваздухом и пулсом. Вероватно се чека бољи тренутак, а куд ћеш бољи тренутак него када си на власти. Повод за промену Устава ће вероватно поново бити смањење, са 250 бескорисних посланика, на 125 бескорисних посланика. Прави разлог, биће брисање Косова и Метохије и релативизација српске ћирилице – а онда ћемо сви постати богати, високи, лепи и плави.

На слово на слово (латинично)

На Косову и у Метохији ћирилице нема у јавној употреби. Нисам чуо да се ико од тамошњих српских политичара побунио. Зар мулти-култи Косово не подразумева слободну употребу језика? То што се код шиптарских власти и ЕУЛЕКСА третира као српски, у ствари је бошњачки и хрватски. Шиптари то не крију. Зар српским политичарима на Косову и у Метохији није стало до српског језика? А до чега им је стало, ако не до тога. Зашто не иницирају тужбу међународном суду? Да апсурд буде већи, једино тамо српска омладина пише ћирилицом.

Председник Тадић полаже венац на латиници у Јадовну

Шта тек рећи о срамним, по сваку цену латиничним, аутомобилским таблицама? Познато је да полицајци у вицевима нису еталон за интелигенцију, али МУП то није морао да демонстрира баш на таблицама типа: WĆ ili YĐ. Много је видљиво. Неко ће рећи: Па не може се у Европу са ћириличним таблицама. У реду, Бугарска и Грчка су чланице ЕУ, али им ни на памет није пало да користе хрватску латиницу. Ако пажљиво погледамо таблице на грчким и бугарским аутомобилима, видећемо само слова која су заједничка грчком односно бугарском писму и латиници. Ни трага од WĆ.

Наша опсесија хрватском латиницом, а запостављање сопственог језика и писма, јесте патолошка. Она личи на човека који дâ да му се избију здрави, лепи, бели зуби, како би му се уградиле протезе. Ако толико волимо слова па нам је мало 30, него хоћемо да имамо 60, зашто онда инсистирамо на 7 падежа? Што не уведемо 12? Или је можда број падежа у обрнутој сразмери са бројем слова, тј. постајемо све неписменији?

VOBAN до 2011. године

Није могуће писати о овој теми а не завршити мудрим речима владике Николаја: „Свето је оно што су свети људи створили. Ћирилицу су створили света браћа Кирил и Методије“. Схватамо ли ми то, или нам више ништа није свето?

Фејсбук Твитер

Удбалица или ћирилица, питање је сад?

уторак, 17 јануар 2012 12:15
Ф-16
Јао, УДБАЛИЦА, генијалан термин. Бугари је зову "мајмуница", али ово је боље. Само напред НСПМ, ово вам је трећи у низу изванрених текстова о светињи нашег духовног богатства - ћирилици. Наставите, и већ ће вам се временом неко придружити.
Препоручи коментар:
73
1
уторак, 17 јануар 2012 12:28
Kурсула
Одувек пишем ћирилицом, не зато што сам из Вуковог краја већ зато што је лепа, зато што је моја, зато што је наша.
Никада нисам разумео људе који пишу туђим писмом у својој земљи. Ваљда им је све туђе лепше, па и писмо.
Само, питам се: Како ће волети туђе ако не воле своје?
Иначе, задњих година, под милом и силом домаћих прилика морам да радим којекуда по свету где је језик комуникације енглески. Чак и тада, документа потписујем искључиво ћириличним потписом или парафом и нико ми никада није тражио да се другачије потписујем. Дакле, ини то цене.
Цени своје ако мислиш да га и други цене.
Препоручи коментар:
68
0
уторак, 17 јануар 2012 12:45
alkar
ja znan i latinicu i ćirilicu.i sta jew tu loše.jesan li ja manje domoljub ako znan ćirilicu?mislin da nisan.vi niste realni već mitomanski nerealni,svetosavski-patrijahalni i tili bi sve srbe zatvorit u jednu drzavu i drzat na uzici ipostavit atandarde srednjevjekovne srbije i dusanova carstva.ma ne kuzite vi da svako vrime nosi svoje i da se nemoze zivit po matrici kako bi vio tili.sve je podlozno promjenama,utjecajima,tehnologiji.odrecite se svega stra nije srpsko-latinice,televizije,demokracije,struje,vodovoda,telefona i svega sta vam moze zatrovat srpsku čistoću.vratite se u srednji vijek.slazem se da ćirilicu triba njegovat i čuvat ka srpski znak drzavnosti ali pretjerujete.
Препоручи коментар:
5
66
уторак, 17 јануар 2012 12:52
сссс
Само једна од фаза превођена Срба у унијате..Програм је успео у Црној Гори.Емисија се наставља.Такође и утицај поданичког менталитета у Срба.."Сви Срби под једну шљиву".Мишљења сам да је то време увелико дошло...
Препоручи коментар:
29
1
уторак, 17 јануар 2012 12:57
ДуЛе
Ти и не можеш бити domoljub,ако си Србин,већ родољуб,патриота,националиста...

Ћирилица,једино српско писмо!
Препоручи коментар:
37
1
уторак, 17 јануар 2012 13:00
Василије Клефтакис - 1
Комплименти на тексту и илустрацијама! Да се осврнем на још и на ово - сјајно формулисано: „...Шта тек рећи о срамним, по сваку цену латиничним, аутомобилским таблицама? Познато је да полицајци у вицевима нису еталон за интелигенцију, али МУП то није морао да демонстрира баш на таблицама типа: WĆ ili YĐ...“. Наизглед, проблем је што у српској ћирилици има највише 12 слова која се поклапају са латиницом, али један СрБски Математичар ми је израчунао да се са три слова и четири цифре на таблици добијају милиони комбинација - сасвим у реду ако би се напустио потпуно бесмислени систем да сваки град има своју регистрацију. То би било посебно корисно у Србији, јер – кога се тиче да ли је ауто из Суботице, или Сурдулице? Наставак следи:
Препоручи коментар:
41
0
уторак, 17 јануар 2012 13:02
Љ
Ја се стално сукобљавам ( на сајту локалних новинара овде у малој паланачкој средини ) са коментаторима који, не само да не користе ћирилицу, него пишу тзв. осакаћеном латиницом!
Требало би на сајту нспм чешће постављати чланке који обрађују проблем угрожености ћирилице у Србији.
Препоручи коментар:
35
0
уторак, 17 јануар 2012 13:02
Василије Келфтакис - 2
(наставак): Централни систем регистрације би несумњиво био и допринос психолошкој интеграцији Србије - земље у којој ионако постоје врло штетне центрипеталне снаге. Централна регистација, без имена места је сасвим лако изводљива у компјутерској ери – одлично функционише нпр. у В.Британији, Холандији и Белгији. Знам да је ово што говорим теоретски – паметњаковићи су тек увели ове нове таблице у Србији, које су идиотизам на квадрат: излишна регистрација места, плус они Č, Š, Đ.... које нико не може да разазна на аутомобилу у вожњи, плус W, Q, Y, Z који не постоје чак ни у хрватској латиници коју толико воле! За оног “мудраца“ који је то смислио и одобрио, требало би резервисати таблицу: BG-00-WC.
Препоручи коментар:
39
0
уторак, 17 јануар 2012 13:11
@alkar
A zašto Hrvata iritira Srpska čistoća ili eventualno, preterivanje?

Pišem latinicom jer sam navikao. Možda mi je bolje tako a možda i nije, nisam siguran. Ono što sigurno ne radim to je:
Ne idem po Hrvatskim sajtovima i komentarišem novogovor ili bilo šta drugo što ima veze sa Hrvatima i Hrvatskom.
A zašto?
Zato što me ne interesuje. Hrvati su otišli i imaju svoju državu. Pretpostavljam da je to zato što su želeli da gledaju svoja posla, zato i ja radim isto. Nije mi jasno zbog čega bi Hrvat komentarisao Srpsko gledanje svojih posla osim možda patološke opsesije Srbima?
Препоручи коментар:
37
2
уторак, 17 јануар 2012 13:23
Brane2
Šta tačno znači "sveto" ?

Pismo je samo oruđe. A oruđa ljudi evolviraju ili se naprosto menjaju.

Šta tu ima loše ?

I da se latinica nosila samo na hrvatskim bajonetima, ne bi daleko stigla a ne bi se ni održala.

Zanimljivo da nema toliko plakanja u pravoslavnom klubu kad srbska turbofolk muzika drma po balkanu. Ništa se ne čuje o ženama ubica i tako dalje.

Možete da plačete koliko god hoćete ali široka prisutnost latinice nema puno veze sa "hrvatskim bajonetima".

Pre će biti zbog prodora zapadnih kultura i tehnike uopšte.
Препоручи коментар:
4
40
уторак, 17 јануар 2012 13:30
thinking maize@ "alkar"
Ајде бре "alkar" ОЛАДИ МАЛО! Не, нећу са тобом да се свађам, са тобом не вреди ни дискутовати, акамоли свађати се! Него лепи, иди ти на неки бугарски сајт, да, баш бугарски, зашто да те хушкам на Русе, они су сила, иди на Бугаре! Ем су православци, ем пишу ћирилицом и то ЋИРИЛИЦОМ св. Климента и Наума, још од 9-ог века! Народ св. Ћирила и Методија! (Били смо и ми Срби Ћирилов и Методијев народ, али ето...) Па ПОКУШАЈ да им "продаш" твоју "gajevicu"!? Нећеш, нешто се бојиш, ааа!? Комите су то буразеру! Лако је теби, ГУРНУО СИ Србе на Србе, брадоње на комунце, па се шириш! Ако, ако, лако је теби, ТВОЈИ су се Вашег писма, ГЛАГОЉИЦЕ, ОДРЕКЛИ још на Сабору у Сплиту 925 г.! Па би да исти "рецепт" примените и на нас! Да Немањићи буду "neprieporno hervacka dinastija"!? Да, да, знам ја за тај Ваш стари сан, који први одсања Анте Старчевић! Знам и за његове "домољубне" и ЕУ-ропске изјаве "гледе" "slavenoserpskog nakota"! О да, ЗНАМ! Него да ти кажем, БУРАЗЕРУ, ћераћемо се ми ЈОШ
Препоручи коментар:
31
1
уторак, 17 јануар 2012 13:31
б.с.
"Наша опсесија хрватском латиницом, а запостављање сопственог језика и писма, јесте патолошка. Она личи на човека који дâ да му се избију здрави, лепи, бели зуби, како би му се уградиле протезе."
Није опсесија наша, наметнута нам је. Једначина: Броз убија Дражу>намеће латиницу>уводи прославу Нове године>намеће југословенство...
и тако даље, сада некако жањемо горке плодове горке сетве. На сајту борбазаверу има занимљив чланак о томе "како Русе претворити у неки други народ да би се Европа домогла Сибира". Ми смо то све прошли: 70 година су нас претапали у југословене, укидали цркву, писмо и све остало, да би данас најгласнији писали искључиво латиницом. Очекујмо нове нападе на СПЦ да би се увео нови календар и уопште очекујмо тешка времена. Али покојни Патријарх Павле је рекао:"Говорили су вам да је живот лак, а он то никада није био!"
Препоручи коментар:
27
1
уторак, 17 јануар 2012 13:36
фристајло
Признајем, користио сам латиницу, док сам радио у западној фирми, јер ми је било веома тешко сваки час мењати писмо у "менију" на рачунару; чак и неко кратко време после отказа.
Но, убрзо ми се јавио "приговор савести", и више ме не мрзи да мењам писмо; неке ствари немају цену, коју нисам спреман да плаћам.
Препоручи коментар:
30
1
уторак, 17 јануар 2012 13:53
Дарко Бабић
Зашто би се мењао члан 10. Устава када у Правопису српског језика (Матица српска, 2010.) лепо пише да је фаворизација ћирилице оправдана: https://picasaweb.google.com/lh/photo/hRs6YtNy9fHxoyvL0OVTs9MTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

Студио Б јесте посебна прича, а њен главни и одговорни уредник Тимофејев прави бисер. Он каже да Студио Б мора емитовати програм на латиници само због туриста. Прочитати цео текст на вези: https://picasaweb.google.com/Darko.Babich/EMHsYC?authuser=0&feat=directlink

Елем, српски језик се може записивати и арабицом: http://www.youtube.com/watch?v=vRKRliTte08

Регистрација моторних возила јесте посебна прича. Али, хајде да се прво изборимо да нам саобраћајне и возачке дозволе буду на ћирилици. Када то решимо онда можемо говорити о таблицама и ћириличкој регистарској ознаци.
Препоручи коментар:
25
0
уторак, 17 јануар 2012 13:54
Дракооом
БРАВО за текст! Очигледно, у Србији је све мање - светог! Не само "удбалица" већ и многи изрази и "језичке бравуре", све само да се не изражавамо на нашем матерњем језику, нпр: домовина (уместо: отаџбина), ЈАКО добро (веома, врло, много...), СРЕТАН рођендан (СРЕЋАН)....., а тек дикција и интонација водитеља на скоро свим медијима ("мажење сопственим речима" и запевавававање, аљ неко то толерише, нажалост!). Када на све то додамо и несувисло "улепшавање" наше стварности (свакодневица) речима: СЈАЈНО, дивно, бриљантно, фантастично, феноменално, ЈАКО јако лепо... (предњаче: естрада, спорт, рекламе...), онда је урушавање нашег језика такво да га незадрживо "претвара" у - "фронцле"!
Крајње је време, да се удари на сва звона! Да свако понаособ учини све што може, у свом радном и животном окружењу, јер од државе нема "вајде"!
Свака вам част, с посебним одобравањем сам читао овако добар и свеобухватан текст - бравооо! (И илустрације су одличне!)
Препоручи коментар:
24
0
уторак, 17 јануар 2012 14:19
Ђоrđe
Обично се људи из Србије и окрену историји, а пошто схвате колико је тешка, веома брзо схвате да крај ње не могу да стоје. Не умеју да успоставе исправан однос према њој.
Једно је питање тог односа према историји, а друго је однос према ћирилици. Ипак, та два питања умеју да буду повезана, јер људи бежећи од своје историје – беже и од својег писма.
Прво питање би било решено тиме што би се човек захваљивао својим прецима, нпр. паљењем свеће у цркви. Није поента у томе да понављаш све што су они радили, већ само да им се захвалиш и да те пусте да живиш свој живот.
Друго питање, ако подразумева бригу о очувању ћирилице, било би решено тако што би се издвојио фонд за награђивање најбољих плаката или флајера који садрже ћирилицу као своје писмо – на месечном нивоу.
Укуцао сам "руска модерна ћирилица" да бих пронашао неки занимљив фонт, како бих илустровао примером како ћирилица може да делује савремено. Налетех на ово: http://bit.ly/wvxj
Препоручи коментар:
14
0
уторак, 17 јануар 2012 14:53
Љ
Некада поодавно, крајем прошлог века, стварно је било доста компликованије да се подешава тастатура за ћирилицу ( ако је ту и тамо то уопште било могуће ). Данас, када се једном намести, поред основног, обично УСА распореда, и распоред за српску ћирилицу, за промену је обично довољан клик мишем. Према томе нема оправдања ако се неко вади на то како му је тешко да стално мења писмо на тастатури.
Не мислим ни на кога од горе присутних коментатора.
Препоручи коментар:
20
0
уторак, 17 јануар 2012 14:55
Маја
У потпуности се слажем са Вашим мишљењем и зато поручујем: Остани Србин и пиши ћирилицом!!!
Препоручи коментар:
16
0
уторак, 17 јануар 2012 14:58
Ф-16
@Brane2
Није могуће писати о овој теми а не завршити мудрим речима владике Николаја: „Свето је оно што су свети људи створили. Ћирилицу су створили света браћа Кирил и Методије“.

Па се Ви и даље питајте зашто је ћирилица света.
Pre će biti zbog prodora zapadnih kultura i tehnike uopšte
Што се тиче продора западне културе, ту се можемо сложити када се ради о насилном продору. Продрла је та култура и у Бугарску и Русију, па код њих Г није постало G. А што се технике тиче, најбоље је да осмотрите, Јапанце, Кинезе, Кореанце... Баш нешто заостају и пате без хрватске латинице.
Препоручи коментар:
16
0
уторак, 17 јануар 2012 14:59
thinking maize@ "Brane 2", па "Ђорђе" и још понешто
Г-дине "Brane 2" пријатно ме изненадисте коментарима у вези Рона Пола! Толико да помислих да има неке вајде и од ОДНАРОЂЕНИХ Срба! Ако ништа друго, а оно да УВЕДУ у живот њихове српске домовине ЛИБЕРТАРИЈАНСТВО, карактеристично за Америку! А оно, Ви СУПРОТНО! Јер, питање (БАШ питање, јер СВЕ у Србији је ДОВЕДЕНО у ПИТАЊЕ!) ћирилице НИЈЕ СТВАР ИЗБОРА, како желите да прикажете, већ ствар НАМЕТАЊА, са чим "иде" "руку под руку" и пословични српски немар! А либертаријанство, ако сам добро упућен, не подразумева НАМЕТАЊЕ, а још мање немар! А управо се о томе ради! Таман се понадах да смо срели неког ко је КРЕАТИВНО усвојио либертаријанство, а оно још једна "жаба која је дигла ногу да се поткује ко коњ"! Размислите! Ђорђе, за однос Срба према историји сте у праву, али то спада у "БОЛЕСТ" старих народа, коју Грци (ако се неки народ може у Европи назвати старим, то су управо они!) зову "ПРЕДАКИТИС"! Од ТОЛИКО ИСТОРИЈЕ људи беже! Али, "ШТО НЕ ПЛАТИШ НА МОСТУ ПЛАТИШ, НА ЋУПРИЈИ"! Свако добро!
Препоручи коментар:
15
0
уторак, 17 јануар 2012 15:05
Akatist
Ja volim cirilicu :)
Препоручи коментар:
12
3
уторак, 17 јануар 2012 15:21
Марија
Свака Вам част на овом тексту господине Ђикићу. Ситуација са нашим вишевековним писмом је заиста алармантна,као и све друго што је везано за србство. Ја сам лично имала прилику, да ми у Комерцијалој банци при потписивању латиничног уговора, а на моје питање зашто крше Устав, одговоре да је то због странаца који подижу кредите!? Просто је не вероватно да ми све радимо, због тамо неких странаца, а притом нас који само тражимо поштовање највишег Акта једне земље, гледају као светско чудо или још горе, као дворску луду. Србски род мора бити свестан да тамо где се изгуби ћирилица, не прође дуго па нестане и Срба. Памет у главу браћо и сестре, нема више времена за поправне, почела је борба за наш опстанак, ако Бог да и уз његову помоћ!!! Дај Боже!
Препоручи коментар:
16
0
уторак, 17 јануар 2012 15:51
Сања
У праву сте, што се тиче угрожености наше ћирилице. Ја сам скоро положила вожњу и када сам отишла по своју привремену возачку дозволу у Љермонтову ул. и питала да ли може на ћирилици , рекли су ми ако хоћу, може, само морам да напишем захтев за издавање такве. Написала сам и добила, само ми није јасно, ако је у Уставу одређена Ћирилица, зашто онда захтев не пишу они, који хоће на латиници?
Препоручи коментар:
17
0
уторак, 17 јануар 2012 16:11
thinking maize@ Akatist
Рече гореиментовани: "Ja volim cirilicu :)", па се надовезујем на њега: "Ne mrzim latinicu, ali je ne koristim, kada komuniciram na СРПСКОМ"! Или како бисте отпевали "Akatist" Србима светитељима, све читајући на "gajevici"? Можда: "Pomiluj nas sveti Саво!" Ето видите, написао бих, тек да Вам покажем да се И ТО МОЖЕ на "gajevici", али рука неће, срце не да, али Бога ми, НИ ОРТОГРАФСКА ПРАВИЛА! Јер на "gajevici" не би било "свети Сава", већ "sveti Saba"! Зна се да слово "β" Грци изговарају са "вита" и еквивалент је нашег "В", док при транскрипцији тог слова на латински (од кога су потекла ортографска правила СВИХ западних језика!) оно изговара као "бета" и еквивалент је српског слова "Б"! Према томе, пре него што НАСТАВИТЕ са "gajevicom", РАСПИТАЈТЕ се како се шта пише! Кад већ пишете "акатист", ако НЕЋЕТЕ да то урадите ћирилицом, било би примерено да урадите на ГРЧКОМ алфабету, јер је та реч грчког порекла, као и 90% свих термина и ДОГМАТА ВЕРЕ католичке цркве! ЗНА СЕ ШТА ЈЕ СТАРИЈЕ!
Препоручи коментар:
6
0
уторак, 17 јануар 2012 16:19
ДуЛе
Регистрационе таблице су посебан бисер ове власти,и почињем да упадам у теорију завере да они све то раде намерно по нечијем диктату да униште све што има везе са националним интетитетом! Удружење Ћирилица-је урадило анализу,уз помоћ више комбинација ћириличних слова која су иста као латинична и бројева,добијају се милиони различитих комбинација,које србија никада не би могла да попуни!
Ем таблице на ћирилици,ем разумљиве ван граница.
Шта значи немачком или италијанском полицајцу š,ć,đ?
А посебан бисер мешање š,č,đ и Q,w,y !Колико неко треба бити ограничем па да све то измеша!
Јединии спас је долазак на власти националне опције која се залаже за очување традиције и идентитета,а ја то тренутно видим само у Дверима,свиђало се то многима или не,али то је већ друга тема!
Препоручи коментар:
12
0
уторак, 17 јануар 2012 16:24
Brane2
@Ф-16:

Па се Ви и даље питајте зашто је ћирилица света.


Ni pitam se ZAŠTO je "sveta" nego šta to uopšte znači.
Препоручи коментар:
0
12
уторак, 17 јануар 2012 16:36
Ф-16
Треба да се питате. Можда једног дана и сазнате.
Препоручи коментар:
9
0
уторак, 17 јануар 2012 16:50
докон поп
У својој земљи поштују Устав, али у Србији – не. Све руске банке и предузећа у Србији користе латиницу. Питање за господина Конузина: „Има ли Руса у тим фирмама?“

Помогао бих Конузину. Одговор је - НЕМА. Све су то јеврејске фирме које се само издају као руске. Руси су само извршиоци. Да није тако, ваљда би Руси испоштовали Србе и њихово писмо.
Препоручи коментар:
6
0
уторак, 17 јануар 2012 17:24
Рин о-о то
Одличан текст г. Ђикића! Све је тачно и и животно потврђено. Ћирилица јесте свето писмо и због светог према сопственом, унутрашњем кохерентном и аутентичном. Начин размишљања на ћирилици и латиници није исти. Ћирилицом сте стално у својој кући а латиницом сте и када сте код куће, уствари напољу. Ћирилицом сте домаћин, латиницом сте гост. Ћирилицом си на земљи, латиницом си у земљи. Ћирилицом си крштен, латиницом си само члан. Ћирилицом си Вук, латиницом си овца. Ћирилицом си име, латиницом си надимак. Ћирилицом си Србин, латиницом си србин.
Препоручи коментар:
10
0
уторак, 17 јануар 2012 17:45
В. Н.
Један од бољих новинарских текстова који се могу прочититати о овом питању. Свака част!
Препоручи коментар:
5
0
уторак, 17 јануар 2012 18:15
Toper
Шта раде са нашом Србијом, има ли ико снаге и разума да то заустави. Колико примећујем више се до ћирилице држи у Републици Српској.
Препоручи коментар:
7
0
уторак, 17 јануар 2012 18:43
Анка Крајина
Незнање или Брозов дух?


Па ко би други и могао измислити овај нови ћирилични енглески осим њега, Броза?!
фејсбук, Онлајн, по броју "фејсбук" фанова, Твитер, "немаш приступ потфоруму за даунлоуд", фонет, болдовати (болдовао аутор текста)...
Има ли ишта наопако у Србији за шта није крив Броз?
А нико не помиње ПАРЕ-НОВАЦ-ЗАРАДУ?!
И помодарство! Коми-фо, мико-фо, што рекао Стерија!
И није то само проблем српског језика и ћирилице него се та накарадна употеба термина и страних речи осећа у свим другим језицима ових простора.
Препоручи коментар:
3
2
уторак, 17 јануар 2012 19:40
XXX
Šta je problem sa latinicom u Srbiji, pa čak i ovaj sajt ima opciju da bude latinični! Ako smo pismeni (a trebali bi da budemo), onda koristimo oba pisma bez problema, pa šta kome više odgovara!
Препоручи коментар:
0
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]Нема коментара:

Постави коментар