Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

субота, 28. јануар 2012.

Драгољуб Мићуновић: Румуни на скупштини СЕ тражили да се Власи обавезно изјашњавају као Румуни | Хроника

Драгољуб Мићуновић: Румуни на скупштини СЕ тражили да се Власи обавезно изјашњавају као Румуни | Хроника

Хроника

Драгољуб Мићуновић: Румуни на скупштини СЕ тражили да се Власи обавезно изјашњавају као Румуни

PDF Штампа Ел. пошта
четвртак, 26. јануар 2012.

Извештај Савета Европе о томе колико смо у протеклих годину дана поштовали дужности и обавезе преузете чланством у овој организацији показује да смо направили велики корак у усвајању многих европских вредности као што су равноправност полова, статус мањина, борба против дискриминације, борба против тортуре. Довољан је поднаслов извештаја у којем се наводи да је Србија на добром путу, казao je у разговору за „Политику” Драгољуб Мићуновић, шеф делегације Скупштине Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПС СЕ).

Србија, ипак, није успела да изађе из статуса мониторинга Савета Европе?

Свака земља кад уђе у Савет Европе обично десетак година буде у статусу мониторинга. За то време прати се колико је усвојила вредности СЕ, пре свега у развоју демократије, владавини права, поштовању људских права, примени конвенција које су усвојене у СЕ. Очекујемо да ће ово бити последњи извештај у овом статусу и да ће већ следећи бити у постмониторинг статусу. И постмониторинг подразумева такође комуникацију и надгледање колико се поштују вредности СЕ, али је онда нешто блажа форма и извештај се подноси на пет година, а не сваке године.

За шта су нас конкретно похвалили у резолуцији?

Пре свега због низа конвенција које имају примену као што су конвенција о мањинским правима, закон о сузбијању дискриминације, закон о правима хендикепираних, конвенција о правима детета. Оцењено је да је влада много учинила јер је основала регулаторна тела као што је омбудсман, повереник за слободан приступ информацијама од јавног значаја, за равноправност полова. Доста тога је урађено и у реформи правосуђа, али констатовано је и да има још много тога да се уради. Наравно, ту је и једна општа европска бољка, а не само наша – корупција за коју би требало пронаћи методе како је свести на минимум.

Неки посланици СЕ имали су примедбе на Србију. На шта су се оне односиле?

Примедбе које су се тицале Косова одмах су отпале у целини јер се мониторинг не бави Косовом, њега надгледају посебни органи. Друга ствар се тицала неразумевања и амбиција неких држава које су нереалне. Румуни су, рецимо, поставили питање Влаха и траже да се они искључиво изјашњавају као Румуни. То смо лако одбили већ неколико пута у СЕ јер нико не може натерати никога како ће се национално изјашњавати. Било је и оних који су се жалили на поштовање људских права неких мањина, рецимо албанске. Те примедбе су дошле од турских посланика. Међутим, то није толико национално питање колико је питање политичког опредељења представника парламентарних група из одређених земаља. Ти амандмани који су имали тенденцију да пооштре извештај су одбачени огромном већином тако да је резолуција остала у изворној форми са неким побољшањима и на крају је за њу гласао 101 посланик, а свега три су била против.

Ј. Церовина

(Политика)

Фејсбук Твитер

Драгољуб Мићуновић: Румуни на скупштини СЕ тражили да се Власи обавезно изјашњавају као Румуни

четвртак, 26 јануар 2012 22:31
dr milanko
gospodine micunivicu,

Opustite se i pravo kod krkobabica...samo on te moze shvatiti i na staru ranu prisliniti...covece....pobogu...o cemu pricate vise!!!!pa dokle vise...o cemu...pa tito je za vas preterao....a vi!!!!! Pa dokle vise...o cemu....zasto....zbog koga....zasto.... Kuci idite....i samo se opustite...nece nista da boli...ni vas ni nas...a tek kako ce srbija da se obraduje..... Kuca...krevet....penxija.... Sramota je vise profesore doktore penzioneru. ?.... Molim vas...srbija to trazi i ceka. ?..
Препоручи коментар:
51
2
четвртак, 26 јануар 2012 22:42
Danilo
Moj Micunovicu,vi zutaci ste doveli Srbiju do najnizih grana u njenoj istoriji.Ne cudite se Rumunima sto traze Vlahe,kad vi od Srba pravite "Europejce i Vojvodjane",a jugoslovenstvo ponovo promovisete punom parom.Maltretirate Srbe na KosMetu koji brane,osim svojih ognjista,i drzavu Srbiju.
Препоручи коментар:
76
1
четвртак, 26 јануар 2012 22:50
гаврило
Демагог
Препоручи коментар:
52
2
четвртак, 26 јануар 2012 22:53
Pobunjenik
Kao Rumuni dabome a onda za par godina pravo na samoopredeljenje u oblastima gde su vecina i nova realnost za Srbiju,njenu kvazi elitu i premudre realiste.Bas kao i Kosovo.To je upravo ono sto mnogi glasaci,jurisnici i mislioci druge Srbije ne vide i ne shvataju.Da nezavisnim Kosovom ne prestaju dezintegrativni procesi na Balkanu.Odnosno da budem sasvim jasan,oni nece prestati u ovim ostacima Srbije,jer ce ona ovakvim svojim stavom,ovim kapitulantstvom na Kosovu,sama otvoriti vrata.Jer drzava koja sebi dozvoljava da o njenim granicama i pravima odlucuju susedi i velike sile bolje i ne zasluzuje.Treba pravilno razumeti one koji govore da nema promena granica na Balkanu.
Oni u stvari misle nema za druge ali ima i bice za Srbiju i Srbe.A oni kojima nije vazna drzava i misle da je svejedno gde zive ako zive dobro,neka pogledaju dobar zivot Srba u Hrvatskoj,Bosni ili Kosovu.To je zivot i prosperitet na koji po velikima Srbi na Balkanu imaju pravo.A ne mozemo svi u emigraciju po Nemackoj.
Препоручи коментар:
45
3
четвртак, 26 јануар 2012 22:59
..........
игнорисати
Препоручи коментар:
36
2
четвртак, 26 јануар 2012 23:49
Зоран
Румунија је сусед који никада није имао никакве претензије према нама, нису признали Шиптарско отимање дела Србије иу томе истрају. Имају проблем са Мађарима у Трансилванији. Треба подсетити да је већи део Тимочке дивизије којом је славни Степа комадовао био састављен од Влаха из Тимочке крајине и они су с нама лили крв и гинули за Србију, па нека буду и Румуни ако им је воља.Овом не смета мађарско својатање севера Бачке, уплитање Турске у Рашку област, а ове глупости којима само реметимо односе са добрим суседом потенцира.
Препоручи коментар:
24
1
петак, 27 јануар 2012 00:14
Spetsnaz
Garant je prespavao 4\5 sednice , ovo sto sad prica je ono sto je cuo od drugih...
Препоручи коментар:
22
0
петак, 27 јануар 2012 01:28
Симић Манојло
Мићуновићу, зашто нешто не урадите на достизању
основних "еуропских вредности":
1. незапосленост испод 9%
2. минимална месечна зарада 1.500 евра

А не да се читавог живота бавите млаћењем празне сламе.
Препоручи коментар:
29
1
петак, 27 јануар 2012 02:44
Драгојло Б.
Знају Румуни како си до сада бранио наше државне и националне интересе у СЕ, па веле људи што да и они не пробају.
Препоручи коментар:
25
0
петак, 27 јануар 2012 03:28
Ultravisitor
Dragdruze, vi (DS) im preporucite da se izjasne kao Hrvati, i to brijunski.
Препоручи коментар:
17
1
петак, 27 јануар 2012 08:20
зоран
" Међутим, то није толико национално питање колико је питање политичког опредељења представника парламентарних група из одређених земаља".

А колико је национално питање представника парламентарне групе из одређене земаље -Србије?

А колико је политичко опредељење - представника парламентарне групе из одређене земаље -Србије?

До сада, нисам очекивао ништа.
Од сада, очекујем ништа.
Препоручи коментар:
11
1
петак, 27 јануар 2012 08:53
зечији реп
Богами, како ви штите Србију, не би нас требало изненадити да ускоро траже да се и Срби тако изјашњавају.
Препоручи коментар:
22
0
петак, 27 јануар 2012 09:27
Kurjački
Da nemaju Madjare u Transilvaniji priznali bi Kosovo
rado i pragmatično kao što su dali baze za avione 1999. a da ne pominjemo 1948. To, da nismo nikad ratovali je najobičnija floskula.
Препоручи коментар:
16
3
петак, 27 јануар 2012 09:27
Младен
Ја долазим из источне Србије и пола сам Влах. Међутим осећај патриотизма према Србији је код мене израженији много више и јаче, него код многих "чистих" Срба. Мићуновићу смета чењеница, да је Румунија једна од ретко коректних земаља у суседству, која није признала Косово, а да су Румуни народ са којима Срби кроз историју никада нису ратовали. ..
Препоручи коментар:
21
0
петак, 27 јануар 2012 10:28
Лаповац
За Зорана
Колико год си у праву о томе што пишеш, погледај ово и из другог угла. Ако си Влах, а по имену би могао да будеш, запитај себе а и друге дали си и Румун. Свакако те нико не присиљава да се изјашњаваш као Србин. А државност је већ друга ствар, многи у Македонији и Македонци и Власи су се изјаснили код Бугара да су њихови због бугарског пасоша. Знао си ваљда да Власи живе и у Македонији (и у Грчкој). Бугари (а и Грци) су то већ другачије решили, не признају национална изјашњавања, протераше(фактички) преко милион тврдоглавих Турака пре нешто више од двадесет година, и ником ништа, и уђоше у европу без проблема (а Грци одавно). Хоћу да кажем да те тзв. европске вредности нису ништа друго до средства манипулације, примењују се кад коме одговарају.
Препоручи коментар:
13
2
петак, 27 јануар 2012 12:05
Младен 1
за Лаповца
Ако си Влах, а по имену би могао да будеш, запитај себе а и друге дали си и Румун. Свакако те нико не присиљава да се изјашњаваш као Србин. А државност је већ друга ствар, многи у Македонији и Македонци и Власи су се изјаснили код Бугара да су њихови због бугарског пасоша.

Драги Лаповац
Зоран је чисто српско име и на основу њега не можеш ни приближно закључити о националности неке особе која се тако зове. Ти си измешао више ствари овде. Једно су националност и држављанство, а друго је етничка припадност. У Србији се за етничку припадност користи реч националност. Тако је један Мађар или Словак из Војводине по националности Мађар тј. Словак и то се односи на етничку припадност мађарском тј. словачком народу. Али они су држављани Србије, јер живе у Србији и имају законско право на држављанство(пасош). Тако је чини ми се и у Хрватској: Срби су по националности Срби(етничка припадност српском народу), али су држављани Хрватске(пасош).
Препоручи коментар:
3
0
петак, 27 јануар 2012 12:07
Младен 2
То је регулисано њиховим статусом националне мањине. Међутим у неким земљама као у САД, Канади или Швајцарској, то је регулисано другачије. У тим земљама су сви држављани припадници једне нације, наиме Канадске, Америчке, Швајцарске и нема разликовања на етничкој основи. Значи држављанин Канаде, је канађанин без обзира да ли је пореклом из Србије, Кине или Шпаније... Е сад, чему та разлика између Србије и тих земаља? Разлог је тај да су се те земље одлучиле за различите законске моделе. У Србији су појмови нације, етније и држављанства другачије дефинисани, него у Канади и САД. Власи у источној Србији су етнички Румуни, значи припадају румунском етничком корпусу, који су се временом делимично асимилирали (утопили, сјединили) са Србима. Разлози су резличити, али је чињеница да држава Србија ту асимилацију није спроводила насилно, као што је случај са асимилацијом Срба у Мађарској, Турској(Бошњаци), Хрватској итд.
Препоручи коментар:
6
0
петак, 27 јануар 2012 12:10
Младен 3
Такав вид асимилације приметан је и у Румунији када је у питању српска мањина.И у влашким селима на истоку Србије има породица са српским презименима, јер су се српске породице асимилирале у већинску влашку( румунску) локалну заједницу. Према томе Власи су етничка заједница, која говори румунским језиком исто као што и Хрвати и Бошњаци говоре српским језиком.Међутим та влашка етничка заједница нема иста права која имају бугарска, албанска,хрватска,бошњачка, мађарска итд. зато јер их Србија третира као Србе.Али Србија ту и не може много урадити, јер се Власи добровољно изјашњавају Србима и не траже она права која имају друге мањине. Разлози су: православна вера, традиционално заједништво(судбина) и заједничка историја, изостанак етничких сукоба кроз историју, а самим тим и мржње,потпуна интегрисаност у српско друштво али и низак ниво образовања тог становништва. Према томе Румунија тражи да се свим Румунима у СРБ дају иста права, као и осталим мањинама и тиме спречи асимилација.
Препоручи коментар:
6
0
петак, 27 јануар 2012 12:49
Žiko
Idi čovječe u penziju, pa dokle ćeš prosipati demagogiju ovom narodu.
Препоручи коментар:
8
0
петак, 27 јануар 2012 14:24
Јаков Војак
Мићуновићева оцена је тачна, ако се узме у обзир волунтаристичка дефиниција нације. Постоји, наравно, и она старија, која подразумева етногензу. Али проблем није у томе де се она 'лако одбије' у овом или оном телу, него је проблем у томе да треба повести 'битку за срце и ум' ове националне мањине, јер ће Румунија то свакако покушати да учини, ако већ и не чини. Ми тај проблем не би смели тек тако олако препустити, да сутра не добије форму сепаратистичког захтева. Овако, препустити то случају под фирмом либертинског волунтаризма, значи поновити Милошевићеву грешку из 90-тих, када је подразумевно да је 'истина на нашој страни'. Као што смо дебело искусили на властитој кожи, на крају је пресудила не (објективна) истина, него њена перцепција, за шта су плаћени милиони за пропаганду (и до дан данс се плаћају, ево афера Угричић). Подсећам и на врло релевантан проблем са Македонијом у 19. веку, када је Софија улагала врло озбиљан напор да бугаризује до тада неопредељено становништво.
Препоручи коментар:
5
0
петак, 27 јануар 2012 14:44
Влада Канада
Скренуо бих пажњу коментаторима да се пале на ове изјаве Мићуновића, некада скојевца без страха и мане. Њима ово треба због избора, као они се "боре" за државне интересе и интегритет Србије. И то од Румуна са којима никада никакве проблеме нисмо имали. И од Влаха са којима и међу којима сам провео детињство. И међу којима моја фамилија имам много снаха, зетова, побратима и кумова. Ми, Срби, браћемо зелен бостан све док Мићуновић и њему слични "бране" српске интересе. Више "волим" непријатеље, него овакве "пријатеље" борце за српске интересе. Ако овако наставе, Мићуновић ће нас посвађати са свим нашим историјским пријатељима са којима смо делили исту судбину.
Препоручи коментар:
10
0
петак, 27 јануар 2012 14:55
Лаповац
За Младена
Прво, лично сам познавао двојицу Влаха који су се звали Зоран, друго нисам срео ни једног који се презивао ни Николеску ни Петреску, а знам неке који се презивају Петровић, Грујић, треће имао сам цимера Влаха који ми је причао да се они не разумеју баш најбоље са Румунима, и да им језик није баш румунски. Зашто је баш све то тако, нека о томе говоре стручњаци, али сам прилично сигуран да ту нема неке кривице до нас Срба. И да се разумемо, не говоримо о Румунима из Војодине, односно Баната, они су потпуно друга прича. Али поента мог коментара је била њихова судбина на Балкану уопште.
Препоручи коментар:
5
1
петак, 27 јануар 2012 14:56
zoransan
Žalosno je da o demokratiji pitaju ljudi kao Mićunović.Otkad on i DS forsiraju Rome u Srbiji koji sad dobijaju i svoje pismo iako ga nikad nisu imali.Naravno da nemam ništa protiv Roma i živeo sam sa njima i Vlasima u Istočnoj Srbiji.Ja sam pre par godina još najavljivao da Vlasi kao manjina već davno traže svoja prava i svoju Republiku.Vlasi takođe prave svoje pismo iako ga nikad nisu imali a sa Rumunima nikad nisu bili bliski niti su se osećali da njima pripadaju.Živeći dugo u Istočnoj Srbiji uvideo sam da već 10 godina oni žele da dobiju autonomiju kao Vojvodina.Ja se slažem da Vlasi treba kao i Romi imaju pravo da se izjašnjavaju kao Vlasi,ali na tome treba i stati.Samo na Balkanu svaka manjina odmah želi da ima i svoje granice a tome su doprineli DS i G17+ ili URS sa svojom neodmerenim politikom i željom da se održe na vlasti po svaku cenu.
Препоручи коментар:
4
1
петак, 27 јануар 2012 16:06
Konobar
Deda je prespavao sednicu pa mu je neko lose prepricao stvari. Kosovo jednostavno nije bila tema jer je 19 januara prosle godine Srbija dobila zadatak po Rezoluciji Parlamenta Evrope. Na tu temu je vec Ulrike Lunacek na jednoj drugoj sesiji rekla sta ima da se kaze. Srbija je sada dobila novu Rezoluciju po kojoj mora da ispuni sve ono sto su nas lagali 5 oktobra 2000 da ce uraditi. Tice se osnovnih funkcija drzave i ljudskih prava u ovoj feudalnoj Srbiji, a on nam prica o Rumunima. Nije on delegat Vlaha nego je bio ispred Skupstine Srbije i neka diskutuje ono zbog cega necemo u EU jos dugo, dugo. Dosta su se muljatori krili iza generala Mladica da nas samo on koci na nasem evropskom koloseku.
Препоручи коментар:
7
0
петак, 27 јануар 2012 17:41
roadrunner
Ne može se svo romanizovano stanovništvo Balkana, tretirati kao Rumuni.
To bi isto bilo kad bi sve Slovene od Triglava do Crnog Mora, tretirali kao Srbe..
Препоручи коментар:
2
1
петак, 27 јануар 2012 21:45
Зрењанин
Оканите се Мићуна. Једва стоји на ногама. Глава му на седници падне на груди. Он је политички консултант ДС-а и госпође Лихт. Боље карактеристике вам не треба. Заборавите. Све комшије су комшије. Сви Срби су Срби, а Власи Власи. Свако потенцирање од стране Мићуна и Мића је неразумно, не зна човек шта ће са собом.
Препоручи коментар:
2
0
субота, 28 јануар 2012 00:24
Срђа
И овај комуниста који је током свог живота кршио слободе и права, неког учи демократији???

ЛУСТРАЦИЈА + ОТВАРАЊЕ ЈАНИЧАРСКИХ ДОСИЈЕА!

Да видимо колико су људи убили и затварали, и чији синови и кћери сада владају Србијом.
Препоручи коментар:
2
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]Нема коментара:

Постави коментар