Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

понедељак, 23. јануар 2012.

Владимир Путин: Русија се одавно определила за мултинационализам | Хроника

Владимир Путин: Русија се одавно определила за мултинационализам | Хроника

Хроника

Владимир Путин: Русија се одавно определила за мултинационализам

PDF Штампа Ел. пошта
понедељак, 23. јануар 2012.

МОСКВА - Руски премијер Владимир Путин изјавио је да су национализам, верска нетрпељивост и ксенофобија проблеми са којима се данас суочавају најразвијенија друштва, али да се Русија одавно определила за мултинационализам и да се неће делити ни по којој од тих основа.

"Дубоко сам уверен да је политика која проповеда изградњу руске националне моноетничке државе у супротности са нашом хиљадугодишњом историјом. Штавише, то је најкраћи пут до уништења руског народа и његове државности", навео је Путин на свом интернет сајту.

Путин је истакао да заједнички културни код у Русији, који вековима обједињује различите народе, лежи у образовању и да је због тога важно да се ојача улога руског језика, књижевности и националне историје у контексту националног богатства, традиције и културе.

"Потребна нам је стратегија националне политике на основу грађанског патриотизма. Нико ко живи у нашој земљи не треба да заборави своју верску и етничку припадност, али изнад свега је дужан да буде грађанин Русије. Нико нема право да националну и верску особеност стави изнад закона државе", истакао је Путин.

Говорећи о миграцијама и асимилацији емиграната, он је навео да "право мањина на различитост" не треба доводити у питање, али да оно треба да лежи у равнотежи са поштовањем грађанске и културне одговорности у понашању према народу и друштву у целини.

Руски премијер је указао на резултате погрешне политике према емигрантима, а то су "цела насеља и градови у којима емигранти говоре својим језиком и живе по сопственим обичајима" што изазива огорчење староседелаца и даје повода за раст националистичких осећања.

"У Русији је ситуација принципијелно другачија", казао је Путин и додао да је распадом Совјетског Савеза започет процес стварања националних држава, чак и међу руском регионима, а да су се тиме користиле "спољне силе".

Када је реч о унутрашњим миграцијама Путин је казао да они који долазе из региона са другачијим културним обичајима треба да поштују локалне обичаје средине у коју су се преселили, као и да је неприхватљиво стварање изолованих енклава у руским градовима.

"Вековима смо живели заједно. Заједно смо победили у најстрашнијем рату и даље ћемо живети заједно, а онима који желе или покушавају да нас поделе могу да кажем само једно - нећете дочекати", закључио је Путин.

(Танјуг)

Фејсбук ТвитерВладимир Путин: Русија се одавно определила за мултинационализам

понедељак, 23 јануар 2012 12:08
Миленковић
Путин овде опасно греши. "Братство и јединство" уопште није у руском духу. Да је тако, косооки Руси са далеког истока свакако не би постојали, нити би Монголи писали ћирилицом. Асимилација еј природна појава у случају такве силе, и не треба је се одрицати. А Путин се управо тога одриче, и тиме ствара подлогу за будуће сукобе. Видели смо већ шта се дешава када "братство и јединство" прихвати само један народ.
Препоручи коментар:
7
6
понедељак, 23 јануар 2012 12:47
Prvo skoči pa reci hop
Koga li će sada srpski političari da podržavaju i citiraju? Amtisrpsku Njemačku i Merkelovu koja reče da je multikulturalnost i mulitinacionalizam doživio svoj krah i poraz ili bratsku i voljenu Rusiju i Putina koji na sva usta priča o multinacionalizmu kao pozitivnoj pojavi jedne države.

Kako podržati Rusiju, a ne podržati ideju same Rusije koja počiva na potrebi postojanja multinacionalizma i spriječavanju separatizma na nacionalnoj osnovi?

Umjesto što smo do sada gledali kako Dodik trčkara ka Putinu svako malo i traži rusku zaštitu i podršku za srpski narod u Bosni i Hercegovini, od sada ćemo gledaćeti izgleda odlaske Lagumdžije u Moskvu za podršku multinacionalizmu.

Nije to ni loše nakraju, neka Dodik obezbjeđuje podršku za pare, a Lagumdžija podršku za ideje i mirna Bosna.
Препоручи коментар:
1
0
понедељак, 23 јануар 2012 13:12
Nenad
Putin je car.
Препоручи коментар:
3
3
понедељак, 23 јануар 2012 13:34
Ђука
Oпасна грешка. Мултикултуралност је нешто што ће уништити Русију. Имали смо ми један пример исте доктрине, када смо на Косово дозволили Албанцима да се масовно досељавају. Сви смо једнака! Сви смо грађани Југославије! Сећате се? Где је сад Косово?

Русија има далеко већи потенцијал да се распадне него Србија. Видели су и они како изгледа живети са другим народима који желе да се отцепе (Чечени), па ме сад чуде ове реченице Путина. Масовни доласци Арапа, Кинеза, Индуса ће уништити Словенску етничку слику, а исти имигранти ће носити Руске личне карте, док се не осете моћни и док неко не потпали ватру. Русија ако жели да опстане и обезбеди светлу будућност свом народу, боље јој је да се врати на идеју Панславизма, коју је спроводио Николај II.

Мултикултуралност смо видели на делу и у случају Француске пре пар дана, и у случају Британије пре пар месеци кад су били они нереди на сред Острва.
Препоручи коментар:
4
1
понедељак, 23 јануар 2012 14:03
Драган
То је вероватно дипломатска изјава.
Препоручи коментар:
1
1
понедељак, 23 јануар 2012 14:07
Сократ
Да ли заиста мислите да Путин увек говори оно што мисли? Наравно да не. До сада се показао да зна шта ради. Надам се да ће тако бити и у будућности. А шта говори то је најмање важно.
Препоручи коментар:
2
1
понедељак, 23 јануар 2012 14:59
Bob
Zapravo, multikulturalnost je i sada u redu i oduvek je bila prisutna u svetu... osim u slučaju jedne jedine religije zbog koje je i izmišljena ova ružna reč. Svi znamo šta je u pitanju, neću reći da me ne brišu.
Препоручи коментар:
0
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]Нема коментара:

Постави коментар