Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

петак, 27. јануар 2012.

Глас Русије: Ренесанса евроскептицизма у Британији | Хроника

Глас Русије: Ренесанса евроскептицизма у Британији | Хроника

Хроника

Глас Русије: Ренесанса евроскептицизма у Британији

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 27. јануар 2012.

Главна опасност по светску економију потиче из еврозоне, сматра се у Банци Енглеске. Чланови комитета за монетарну политику истичу: резултати активности ЕЦБ за излазак из кризе засад се могу оценити као „неодређени“.

Стручњаци истичу праву „ренесансу“ евроскептицизма у Британији, који јача сразмерно с тим како се земља ближи рецесији. Антиевропска расположења подгрева и сам Брисел. Ових дана је европски комесар Мишел Барније изјавио да је „управо јединствено тржиште омогућило Лондону да постане финансијски центар ЕУ“.

Занимљиво је да је Барније ову изјаву дао у лондонском Ситију. Он је позвао финансијере и премијера Дејвида Кемерона који није био присутан, да науче да „играју по европским правилима“. При том је Барније покушао да увери окупљене да „у Бриселу нема никакве завере с циљем подривања моћи лондонског Ситија“.

Од времена последњег самита ЕУ на којем је Лондон одбио да преда контролу над својим финансијским сектором, противречности између Британије и континента само расту. Главни предмет спора је јединствени порез на финансијске трансакције у земљама савеза. Брисел га сматра главним инструментом у борби против мешетара. Лондон – отвореном пљачком која ће поткопати моћ Ситија. И ове бојазни нису случајне, сматра економиста Станислав Хализов:

- Јединствени именилац пореског система у ЕУ упрошћава ствар с тачке гледишта интеграције. За земље које нису велики инвестициони центри и где свакодневно нема таквих обрта на трговачким полигонима као што је то случај у Великој Британији, овај порез представља додатни економски стимуланс с тачке гледишта прилива додатних прихода у буџет. А за Британију постоји ризик од пада укупног обима трговине и послова.

Почетком године Камерон је још једном изјавио да придруживања евру неће бити и уопште „од веће нам је користи да будемо ван еврозоне с нашим ниским каматним стопама и нашом сопственом валутом“. Љутња Британаца према суседима у ЕУ расте с јачањем кризе у еврозони.

Карактеристично је да се сваки број магазина The Economist наслађује проблемима земаља у кризи и иронише поводом напора француско-немачког двојца „Меркози“ за извлачење ЕУ из кризе. Медији који се не баве економијом такође распредају Британцима о „чарима“ евроинтеграције. Поново се разматра реферат од пре пет година који је израдила компанија Bruges Group. У њему је израчунато да чланство у ЕУ земљу кошта 100 хиљада фунти у минути. И нека је почасни председник Bruges Group својевремено била најдоследнији европесимиста Маргарет Тачер. Овакве цифре најочигледније показују обичним грађанима ко је крив за економске проблеме Британије и да је најбоље немати ништа заједничко са суседима из ЕУ.

Уједно, сама Британија се постепено ближи рецесији, наводе стручњаци у закључку. Показатељи незапослености су рекордни за последњих 16 година – скоро 8,5%. И за ово британски аналитичари такође криве ЕУ: наводно, напори Камеронове владе су почели да дају резултате у другом кварталу 2011. године, док није ојачала криза у еврозони.

Додајмо да је на давоском форуму који се одржава ових дана, немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила да је засад рано сахрањивати евро и позвала је на јачање евроинтеграције. Лондон ће се несумњиво поново уздржати од позитивног одговора.

(Глас Русије)

Фејсбук Твитер


Глас Русије: Ренесанса евроскептицизма у Британији

петак, 27 јануар 2012 15:51
Goran_Zemun
To bi mi kratko rekli "Nesta para, nesta prijatelja".
Englezi će se vratiti svom starom zanatu, a to je potkopavanje pozicije Nemačke.
Naći će oni već i nama neki angažman, samo ako ne budemo vodili računa.
Препоручи коментар:
14
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]

Нема коментара:

Постави коментар