Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

понедељак, 30. јануар 2012.

Србија, мајка и маћеха | Косово и Метохија

Србија, мајка и маћеха | Косово и Метохија


Косово и Метохија

Србија, мајка и маћеха

PDF Штампа Ел. пошта
Јања Гаћеша
понедељак, 30. јануар 2012.

По свему до сада објављеном, референдум Срба који живе на северу Косова и Метохије одржаће се средином фебруара, одлагања или одустајања неће бити. Представници четири општине остали су доследни у својој намери да, без подршке званичног Београда, искористе демократско право и на тај начин покажу да ли желе или не желе институције такозване државе Косово. Албанци су септембра 1991. године на Косову и Метохији организовали референдум и прогласили независност Косова. Сем тадашње комунистичке Албаније нико озбиљније није пришао том референдуму, али јесте непуну деценију касније, јер и тај референдум је био један од путева ка њиховом крајњем циљу. Нека и овај нема никаквог одјека, али сама чињеница да је имао прилику да каже ''да'' или ''не'', човеку без слободе и права нешто значи.

Свесни су Срби са Косова и Метохије да је за ''демократски свет'' једно бити Србин а друго Албанац, дупли аршини су одавно на косовко-метохијској сцени , али шта ће у условима какви јесу изгубити? Оно што косовско-метохијским Србима није јасно јесте зашто се референдум не организује на територији целе покрајине? Какву ћемо поруку послати свету када још једном поделимо косовко-метохијске Србе? Ако ''север'' каже ''не'', значи ли то да је ''југ'' рекао ''да'', јер тамо референдума није било? То неће одговарати истини на терену али ко ће то знати, како то рећи у оваквој медијској блокади?

Срби који живе јужно од Ибра са великом пажњом прате дешавања на северу покрајине и осећају се као грађани другог реда. Око 100 хиљада Срба жели такође на референдум, а његово неодржавање на територији целе покрајине убија им сваку наду да је њихов опстанак у овом делу Косова и Метохије могућ. Потписује се додуше петиција којом се тражи да се одрже локални и покрајински избори заједно са парламентарним, али то из ове перспективе изгледа као немогућа мисија. Па нису обухваћени пописом, они практично не постоје! Како да се надају изборима? Локалне самоуправе државе Србије у јужном делу покрајине чине одборници који припадају истим партијама као и њихове колеге на северу, па се питају зашто они ћуте? Ако су одборници четири општине на северу покрајине донели одлуку о одржавању референдума, зашто и они не ураде исто? Исти људи диригују и једнима и другима, али су очигледно ноте другачије. Када су, на пример, ''јужним Србима'' искључили мобилну и фиксну телефонију и када су натерани да плаћају рачуне о утрошеној електричној енергији такозваној држави Косово, главни преговарачи били су представници локалне самоуправе. Све битке које су унапред биле изгубљене (да не кажем договорене) препуштане су локалној самоуправи. Плаћањем рачуна Срби су признали Косовку енергетску корпорацију и тиме укинули постојање Електропривреде Србије у овом делу Косова и Метохије. Да ли локалне самоуправе државе Србије јужно од реке Ибар само за то служе? Њих чине одборници опозиције и позиције, председници општина су из странака на власти, али и опозиције.

Док се на северу покрајине спрема референдум, у њеном јужном делу представници званичних институција државе Србије заједно са представницима ''косовских инстутуција'' организују филмске фестивале, дочек правослане Нове године и ко зна шта све још. То што огромна већина Срба све то осуђује, изгледа никога не занима. Они не постоје! Тај маћехински однос званичног Београда према Србима јужно од реке Ибар траје већ годинама. Очигледно је лакше рећи да су се ''јужни Срби'' интегрисали у ''косовске институције'' , чак штавише, представници српских институција уз благослов надлежних министарстава из Београда чине све да ''погурају'' њихову интеграцију. Тако ће ''косовске''институције заменити српске. Полако, почело се од ситних ствари и с временом се нико неће питати зашто је општину Приштина заменила ''општина Грачаница''. Оно што Борко Стефановић договара по Бриселу такође ће убрзати њихову интеграцију, јер само онима који прелазе преко прелаза Мердаре и Бела Земља кичма пуца од успешности договора. Још онда када се почело са поделом на ''северне'' и јужне'' Србе, држава Србија је својим поступцима довела себе у ситуацију да је сопствени народ доживљава као мајку, али и као маћеху.

Јасно је да би референдумом на целој територији покрајине опалили шамар међународној заједници која 12 година покушава да створи нешто што ни сама не зна како се зове. Та кобајаги држава треба да буде мултиетничка. Срби морају, милом или силом, да се интегришу у то кобајаги друштво, и од тога нема одустајања. Држава Србија хоће тај статус кандидата и мора да помаже интеграцију. Тако имамо ''северне'' Србе због којих се изговара ''ми никада нећемо признати независност Косова'' и ''јужне'' Србе за поткусуривање на путу ка Европској унији. Сами смо криви за поделу која ће нас скупо коштати.

Фејсбук Твитер


Србија, мајка и маћеха

понедељак, 30 јануар 2012 21:26
Mилан
Не вуците са собом, како их Ви зовете "Северне Србе". Можемо спасити територију на којој живе Северни Срби и можемо спасити утицај Државе Србије на територији на којој живе Срби јужно од Ибра, али не можемо да тражимо целу територију Косова и Метохије и 1 500 000 Албанаца са КиМ.
Препоручи коментар:
5
6
понедељак, 30 јануар 2012 21:44
Slavomir Srpski
Nije dobro da jedan novinar samo postavlja pitanja a ne trazi odgovore, intervjue ljudima koji tamo zive i td..Ocekujem da nama novinar daj podatke a ne obrnuto. I ja se kao pojedinac pitam, zasto ne izlaze na refrendum i Srbi u enklavama, juzno od Ibra? Ko tu koci treba novinari da otkriju i obavste javnost. Moje skromno misljenje je da ovaj rferendum ima prevashodno ulogu oko akcije na barikadama, koje realno ne dozvoljavaju ni Pristini ali ni Borko_Taticev kabinet "dogovoracima" da ostave svoje zamisli, bez volje onih koji su najblizi tim administrativnim granicama. Mozda i gresim u toj ideji, ali to je onda bas zbog toga sto nam novinari nisu doneli jasne informacije zasto i Srbi juzno od Ibra nisu aktivirani za refrendum koji je i za njih bitan kao i one severno od Ibra.
Препоручи коментар:
7
1
понедељак, 30 јануар 2012 21:46
Kosovo i Metohija
Jeste li vi Milane procitali drugi deo teksta? Nije problem u severu nego u albanizaciji Srba koji zive u drugom delu pokrajine i pomaganju zvanicnog Beograda u tome. Ocigledno ne poznajete dobro situaciju na terenu.
Препоручи коментар:
8
1
понедељак, 30 јануар 2012 21:47
Jasna Simonović
Kao i uvek besprekoran, nažalost tužan, informativni tekst,gdjo Janja...Nadam se da vaše rečenice odlaze mnogo dalje od nas koji jedino što možemo je da vas razumemo i da takođe budemo tužni što ste stavljeni u rascep "nemogućih misija"...
Potpuno je razumljivo u takvim teškim prilikama dozivati majku...i maćehu...koliko god nad maćehom još uvek stajao mač (ne)pravde...
Meni je s te "vaše strane posmatranja" nekako dobro što postoje Albanci između jer ko zna da li bi se pojavio neki vispreni "Linkoln" da pomiri "sever" i "jug"...
Izuzev za "zastareli" referendum u vreme Jugoslovana, ja nisam čula za još jedan referendum grašana za nezavisnost Kosova, izuzev deklaracije 10 potpisnika, možda grešim? Ali sigurno ne grešim da je Deklaracija o nezavisnosti SAD mnogo pravno i hronološki utemeljeniji dokument, a tamo sam onako i majčinski (a i maćehinski bih, ali nemam to zvanje)poturila i sever i jug i istok i zapad naše države Neutralne Srbije za svaki slučaj!
Baš za svaki!Sve najbolje
Препоручи коментар:
4
1
понедељак, 30 јануар 2012 22:00
Милан
@Косово и Метохија

Оптужили сте ме да нисам прочитао текст и да не познајем ситуацију на терену.

Ипак, мислим да само нисте разумели (тј. мислим да нисте желели да разумете) поруку коју сам послао.

Можда ја нисам пажљиво читао текст. А можда Ви нисте пажљиво читали коментар.
Препоручи коментар:
1
1
понедељак, 30 јануар 2012 22:21
Slavomir Srpski
@Milan: ako sam vas razumeo vi zelite podelu Kosmeta po granici Ibra, i posebne uslove Srbima u enklavama i SPC, a prestali deo Albancima? Ali kakve to veze sada ima sa ovim referendumom koji nije teritorijalno ogranicen vec nacionalno opredeljen: nepriznavanje vlsati pristinske mafije, u skladu sa postojecim Ustavom drzave u kojoj zive. Nikakav podela nije nikome predstavljena ni obrazlozena, niti Ustavom moguca. O tomem se ne diskutuje u ovoj temi.
Препоручи коментар:
1
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]Нема коментара:

Постави коментар